• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Pentru soso: cand ai timp sa te uiti ca la harta nu se mai actualizeaza, pe harta au ramas afisate evenimentele pana la 12 octombrie. Sunt probleme cu scriptul ? :unsure: :unsure: :harhar:
http://sosolici.jos.ro/

Multumim...:D
 
Observam cum tot apar, din ce in ce mai des, cutremure mici in lungul Carpatilor, incepand din Carpatii nordici, Slovacia, Polonia, continuand cu nordul Carpatilor Orientali-zona Maramuresului; mai departe, asistam la o crestere a numarului de cutremure in centrul si sud-vestul Carpatilor Orientali, pana in Depresiunea Barsei si zona SF.GHEORGHE-ODORHEIU SECUIESC-TARGU SECUIESC-COVASNA. Aparitia acestor cutremure trebuie pusa in legatura cu dinamica Placii EST-EUROPENE, care impinge spre Carpati. Se pare ca aceasta placa, parte a placii Euro-Asiatice, exercita o presiune in crestere de la est catre vest. In consecinta, a inceput sa creasca, incet dar sigur, progresiv, numarul de cutremure in diverse locuri din Carpati.
 
Vedem ca in Vrancea se produc foarte des cutremure, oricum considerabil mai frecvente decat in 2006-2007. Faptul ca regimul seismic din Vrancea tinde sa se schimbe semnificativ fata de perioada 2006-2007 NU este o surpriza !!! Era de asteptat sa incepa sa se intample si acest lucru, avand in vedere ca in acest an au avut loc multe cutremure moderate si puternice in Asia, seisme legate de presiunea placii Indiei asupra placii Euro-Asiatice si asupra sub-placilor adiacente acesteia. In aceste conditii, era de asteptat ca Vrancea sa inceapa sa isi creasca, treptat, activitatea. Ceea ce este foarte interesant este ca in acest an, 2008, am avut o intensificare deosebita a activitatii seismice crustale. S-au produs foarte multe cutremure de mica adancime in regiunea Vrancea (h=0-60 km). Cele mai puternice cutremure crustale au avut loc la 21 martie 2008 (M=4,1 si adancime h=22 km, epicentru in zona MARASESTI) si la 6 septembrie 2008 (M=4,6 si adancime h=31 km, epicentru in Muntii Vrancei, zona VRANCIOAIA-NARUJA). Exista o anumita legatura intre seismele crustale si cele adanci vrancene, in sensul ca, de obicei, Vrancea isi intensifica activitatea crustala in perioadele de ACUMULARE/CONCENTRARE si de ELIBERARE DE TENSIUNI la mare adancime (h > 60 km). Cu alte cuvinte, in perioadele (ani, luni) care preceda si urmeaza unor seisme moderate sau chiar puternice, apar activitati crustale anormale. Inainte si dupa cutremure mai importante la mare adancime.
 
Observam ca si astazi (22 oct) a avut loc un seism mic la 150 km
adancime in zona Vrancea, la ora 14:16 GMT. Este de remarcat faptul ca incepe sa creasca numarul de cutremure la mare adancime, intre 120-150 km. Nu ne asteptam inca la un cutremur catastrofal in viitorul foarte
apropiat, dar, oricum, e evident ca Vrancea incepe sa se trezeasca, sa
isi creasca treptat activitatea seismica. Este o consecinta a
evenimentelor din Asia.
 
Pentru soso: cand ai timp sa te uiti ca la harta nu se mai actualizeaza, pe harta au ramas afisate evenimentele pana la 12 octombrie. Sunt probleme cu scriptul ? :unsure: :unsure: :harhar:
http://sosolici.jos.ro/

Multumim...:D

Am facut ceva asemanator cu sosolici.jos.ro

Puteti accesa:

http://www.tranzistoare.ro/cutremur.html

Actualizarea se face la fiecare ora automat (nu la ora fixa ci din ora in ora).
Scrie in pagina de jos a paginii cand s-a facut actualizarea (ora Romaniei).

In weekend o sa pun si semaforul de la fotonsas... sau ce mai vreti voi.
Astept sugestii...:32:
 
Multumim CuTremuratule !!! E super :D :unsure: :unsure: Dau in premiu, ce vrei tu :harhar:
 
Am pus linkul si la sectiunea de Linkuri utile.
 
Aseara (de fapt, azi noapte) a mai avut loc un seism mic in Depresiunea Barsei, imediat la nord de Brasov, la 54 km adancime, practic la limita dintre crusta (scoarta) terestra si manta. Este normal...
 
In Vrancea se produc si cutremure crustale la 0-60 km adancime, nu e o noutate. Problema e ca activitatea seismica de mica adancime se intensifica, in mod persistent, apar secvente prelungite de seisme de mica adancime in perioadele care preceda sau care urmeaza unor seisme moderate si puternice de adancime. Cutremurul vrancean din 27 octombrie 2004 a fost, de asemenea, precedat de o secventa de seisme crustale, aparuta in aprilie 2004. Si alte seisme vrancene adanci de magnitudine medie si mare au fost precedate de intensificari ale activitatilor seismice intracrustale. Asta e situatia.
 
Doua cutremure subcrustale (adanci) s-au produs cu putin timp in urma in regiunea Vrancea, la o adancime de circa 102 km (ambele seisme).

30.10.2008 08: 41: 46GMT 45,69N 26,57E 102,5 km ML=2,26
Obs.: seism minor subcrustal (adanc) in Vrancea (Muntii Vrancei)


30.10.2008 08: 42: 51GMT 45,65N 26,48E 102,3 km ML=1,60
Obs.: microseism subcrustal (adanc) in Vrancea (Muntii Vrancei)

E interesant ca ambele cutremure s-au produs la aceeasi adancime, practic, in jur de 100 km.
 
Aseara a fost iar un cutremur mic in Maramures, in zona Sighetu Marmatiei. In ultima vreme, asistam la o crestere a numarului de seisme locale in regiunea seismica Maramures.
 
De asemenea, mai este de remarcat faptul ca azi-noapte s-a produs un seism mic in Vrancea, la mare adancime (135 km), dar cu epicentrul situat in locul in care s-au produs recentele cutremure crustale, deci in nordul Muntilor Vrancei (45,8N 26,4E).
 
Un nou cutremur de mica magnitudine (deocamdata...:D ) a avut loc, astazi, in regiunea seismica Maramures, in apropierea orasului Sighetu Marmatiei.

31.10.2008 12: 44: 24GMT 47,87N 23,88E 5,0 km ML=2,09
Obs.: seism minor crustal (superficial) in Maramures (zona SIGHETU MARMATIEI)

In ultima vreme, activitatea seismica in regiunea Maramures are o tendinta de crestere treptata. Deocamdata, a crescut numarul de cutremure locale, cu epicentre situate atat in vecinatatea orasului Baia Mare, cat si mai la nord, pe Valea Izei, catre Sighetu Marmatiei, asa cum a fost cazul seismului de astazi. Ma intreb daca nu cumva urmeaza sa se inregistreze o noua secventa seismica maramureseana, similara cu seria de cutremure din martie 1979; in acel an, in luna martie s-au produs mai multe cutremure in Maramures, atat la Baia Mare cat si in zona Sighetu Marmatiei-Ocna Sugatag, cu 3 miscari seismice mai puternice (intensitati de pana la V, VI si VII grade pe scara Mercalli).
 
Un nou cutremur avut loc astazi in Maramures, epicentrul fiind in zona Sighetu Marmatiei.

INFP
02.11.2008 08: 55: 54GMT 47,84N 23,87E 5,0 km ML=1,98
Obs.: seism minor crustal (superficial) in Maramures (zona SIGHETU MARMATIEI)


Observam ca in ultima vreme a crescut numarul de cutremure locale din regiunea seismica Maramures, cu deosebire in zona Sighetu Marmatiei-Valea Izei-Ocna Sugatag. Luna trecuta s-au semnalat seisme si in vecinatatea orasului Baia Mare. Speram sa nu apara din nou o secventa seismica similara cu cea din martie 1979, desi nu poate fi deloc exclus acest lucru.
 
Activitatea seismica se inteteste progresiv in regiunea seismogena MARAMURES !!!

03.11.2008 09: 37: 47 GMT 47,81N 23,03E 7,8 km ML=2,95
Obs.: seism minor crustal (superficial) in Maramures (zona SATU MARE-HALMEU-NEGRESTI OAS)

Dupa cum vedeti, un cutremur de pamant crustal (superficial) s-a produs astazi in regiunea Maramures, in zona Satu Mare-Oas, deci in Tara Oasului. Seismul a avut magnitudinea 2,9 spre 3,0 pe scara Richter, fiind cel mai puternic seism produs in Maramures in ultimele saptamani.
Un lucru extrem de interesant este faptul ca epicentrul a fost diferit de cel al precedentelor cutremure. Putem spune ca, practic, in ultimele saptamani, si-au crescut activitatea, progresiv, toate epicentrele tipice din zona Maramures, anume: focarul BAIA MARE, zona epicentrala SIGHETU MARMATIEI-OCNA SUGATAG si, in sfarsit, focarul SATU MARE-HALMEU. Intreaga zona maramureseana isi creste, progresiv, activitatea seismica.
 
Ultimele cutremure din Maramures se vad foarte bine si pe harta lui CuTremuratul :D :unsure:

http://www.tranzistoare.ro/cutremur.html

Cutremurul de astazi a fost cel mai puternic produs in Maramures de cand a inceput actuala secventa seismica maramureseana !!! Nu exclud noi cutremure in zona. Spuneam ca este foarte interesant faptul ca s-au reactivat toate epicentrele maramuresene tipice: epicentrul de la Baia Mare, epicentrul din zona Sighetu Marmatiei-Ocna Sugatag, precum si epicentrul din zona Satu Mare-Halmeu (Tara Oasului). Interesant de vazut in ce fel va continua aceasta secventa seismica. Modul de desfasurare pentru aceasta secventa de cutremure maramuresene sugereaza o reactivare progresiva a faliilor locale; tensiunile elastice acumulate si eliberate de fiecare miscare seismica \"re-mobilizeaza\" faliile locale si ar parea ca redistribuie activitatile seismice in lungul acestor fracturi din regiunea Maramures.
 
Sa vedem ce mai urmeaza. Intr-adevar, cutremurele din Maramures apar, de regula, in secventa. Asa a fost, de exemplu, in martie 1979, cu mai multe socuri seismice la Baia Mare si in zona Sighetu Marmatiei.
 
Dupa ce ma intorc din Grecia, voi face o caracterizare a cutremurelor din Mramures, la topicul Cutremurele din nordul Romaniei

Pana atunci, trebuie retinut acest aspect extrem de interesant, anume faptul ca de regula, seismele MARAMURESENE apar in secventa, deci in serii prelungite de evenimente. Din acest punct de vedere, cutremurele maramuresene sunt asemanatoare cu seismele fagarasene, banatice si cu cele pontice.
 
Da, dupa cum am spus la Chat-online(7), observ ca in ultimele zile s-au produs mai multe cutremure mici in regiunea Fagaras, epicentrele acestora aflandu-se atat in zona Campulung Muscel, cat si pe Valea Oltului (in zona Calimanesti-Cozia). Voi completa maine buletinele seismice, si sa vedem ce noutati mai apar...:D :unsure:
 
Back
Sus