• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Astazi, la ora 13:20min GMT (15:20 timp local), a avut loc un cutremur de tip crustal in Platforma Moldoveneasca, epicentrul aflandu-se in Nordul Moldovei-Bucovina, in regiunea Botosani-Suceava. Seismul s-a produs la o adancime de circa 30 km in scoarta terestra, dar magnitudinea a fost mica, deci nu e de asteptat sa fi cauzat probleme locale.
Cutremurul este totusi interesant fiindca se coreleaza, de asemenea, cu presiunea pe care placa Est-Europeana o exercita spre Carpati, impingand de la Est la Vest. Este un proces extrem de complex, care determina reactivarea principalelor fracturi din crusta terestra, falii situate in lungul Carpatilor Orientali, de la nord catre sud. Se pare ca aceasta reactivare are loc progresiv, pe masura ce tensiunile rezultate din inaintarea blocului est-european se propaga in lungul zonelor de minima rezistenta din lungul Carpatilor Orientali.
 
21.11.2008 19: 37: 29GMT 45,42N 24,31E 6,9 km ML=2,73
Obs.: seism minor crustal (superficial) in Fagaras (Muntii Fagarasului, Sud Negoiu, Vest lac de acumulare Vidraru)

Un cutremur crustal (superficial), cu originea in scoarta terestra, a avut loc aseara in regiunea seismogena FAGARAS. Cutremurul s-a produs la o adancime de circa 7 km, iar intensitatea in zona epicentrala trebuie sa fi fost de II-III grade pe scara Mercalli. Seismul se coreleaza cu activitatea tipica din regiunea FAGARAS. Se stie ca zona Muntilor Fagaras este o importanta sursa de cutremure crustale, de mica adancime. Practic, este a doua zona seismogena de pe teritoriul actual al tarii, din punct de vedere al energiei eliberate. Ultimul cutremur major fagarasan s-a produs la 26 ianuarie 1916, a avut magnitudinea de 6,5 grade pe scara Richter, intensitatea in zona epicentrala fiind de gradul IX pe scara Mercalli; seismul din 1916 a afectat puternic sudul Transilvaniei si nordul Olteniei si al Munteniei. Orasele zguduite mai puternic au fost, se pare, Brasov, Sibiu, Curtea de Arges, Ramnicu Valcea, Campulung Muscel, unde s-au semnalat si stricaciuni la locuinte. Epicentrul cutremurului din 1916 a fost situat, se pare, in zona Cumpana-Piscul Negru, care corespunde, in prezent, cu coada lacului de acumulare Vidraru (Arges). Inainte de seismul fagaran din 1916, alte cutremure s-au mai produs in zona in 1832 si 1746, sugerand un interval de recurenta de circa 85 de ani intre evenimentele seismice fagarasene puternice.
 
Tot aseara tarziu, la ora 21:56 UTC, s-a produs un cutremur crustal si in Banat, in zona Cernei, la nord de Herculane. De asemenea, la ora 22:06 UTC s-a inregistrat o replica a seismului din Fagaras, deci un seism mai slab cu acelasi epicentru, situat la vest de lacul de acumulare Vidraru-Arges, in Muntii Fagarasului.
Am observat, totusi, ca inca de la inceputul lunii noiembrie a inceput sa creasca usor activitatea seismica in regiunea FAGARAS, comparativ cu lunile anterioare. In perioada 5-6 noiembrie 2008 s-au produs mai multe cutremure de mica magnitudine in aceasta importanta zona seismica. Vad ca tendinta de usoara crestere a activitatii seismice fagarasene se mentine.
Stim ca zona seismica Fagaras are un potential semnificativ, dat fiind faptul ca urmatorul cutremur fagarasan major este deja in intarziere. Geofizicianul D. Enescu anticipase un cutremur fagarasan puternic in intervaul 1996-2006, cutremur care a intarziat sa se produca. Ramane de vazut cat va mai intarzia...;) =)) =)) =)) De principiu, cand un cutremur intarzie sa se produca, nu e semn bun. Este clar ca mai devreme sau mai tarziu, in regiunea Fagaras va avea loc un nou cutremur de magnitudine relativ mare. Este inevitabil, la fel ca si cel din Vrancea. Intrebarea este cand se va intampla aceasta pacoste ???? =))
 
La cum apar cutremurele astea ca ciupercile dupa ploaie, zici ca o sa crape toata tara...
 
Cutremurul de azi-noapte era de asteptat. Dupa 2-3 zile de liniste totala, m-ar fi mirat daca nu incepea sa miste din noou. Cu atat mai mult dupa seismul de 5 grade din Iran-Iraq.
 
Cutremurul de azi a fost cel mai important seism subcrustal (adanc) produs in Vrancea in acest an. INFP a comunicat oficial o magnitudine de 4,5 grade pe scara Richter. Din cate am aflat, seismul a fost resimtit cu intensitati de III-IV grade pe scara Mercalli in Muntenia si in Moldova. In zona epicentrala, intensitatea maxima a fost de gradul IV pe scara Mercalli. Un cutremur de 4,6 grade pe scara Richter a mai avut loc in Vrancea pe 6 septembrie a.c., dar la mica adancime, in scoarta terestra, si de aceea nu a fost resimtit decat in Vrancea, Buzau, Covasna si partial Galati.
 
Era totusi de asteptat sa se produca un seism care sa fie perceptibil, cat de cat, pe o suprafata mai intinsa. Din relatarile existente, cutremurul de azi a fost resimtit in special in orasele mari din sudul si estul tarii. Desi cutremurul a avut o magnitudine mai mica decat a celui din 6 septembrie (4,3-4,5 fata de 4,6 pe scara Richter cat a avut seismul din 6 sept 2008), aria pe care acest cutremur a fost simtit este mult mai larga, din cauza faptului ca, totusi, acest cutremur a fost unul tipic de adancime, in zona subcrustala (h > 60 km), in timp ce cutremurul vrancean din 6 septembrie s-a simtit numai in judetele Vrancea, Buzau, Galati si Covasna, datorita faptului ca s-a produs in scoarta terestra, la numai 30 km adancime.
 
Cutremurul care s-a produs azi-noapte in zona Banatului de munte nu este un eveniment deosebit. Zona in care a avut loc acest seism este cunoscuta de mult timp ca avand o activitate seismica relativ ridicata. De fapt, in fiecare an, in intreg Banatul (nu doar in cel de munte, ci si in Campia Timisului) se produc numeroase seisme crustale, la adancimi de 5-25 km. In 1991, focarele seismice din Banat au eliberat mai multa energie, sub forma a 4 socuri principale cu magnitudini intre 5,1-5,7 pe scara Richter, atingand in zonele lor epicentrale intensitati de VII si VIII pe scara Mercalli. Unul dintre aceste socuri a avut epicentrul in zona Herculane-Toplet (18 iulie 1991, M=5,6 pe scara Richter). Seismul de noaptea trecuta a avut epicentrul in aceasta zona, situata pe Valea Cernei. Culoarul Cernei este o zona extrem de complicata si foarte interesanta din punct de vedere geotectonic. Practic, este vorba despre un graben. Culoarul Cernei este un GRABEN. Ce este un GRABEN ? Un graben este o asociatie de falii crustale, in trepte, in care blocul crustal din centru este coborat in raport cu blocurile crustale marginase. Spre deosebire de graben, un HORST este o asociatie de falii in care blocul central este ridicat in raport cu blocurile laterale.
Grabenul Cernei este extrem de interesant; faliile care formeaza sistemul tectonic local delimiteaza aceste blocuri crustale; cel central este coborat, cele laterale sunt ridicate, \"in trepte\" Aceasta structura geotectonica, deosebit de interesanta, explica nivelul activitatii seismice de pe Valea Cernei. Seismul de azi-noapte se coreleaza, probabil, cu o deplasare a unuia dintre blocurile crustale care formeaza GRABENUL CERNEI !!! Interesant este ca in urma cu numai 2 zile, in zona Herculane avusese loc un seism minor cu caracter precursor, de magnitudine 2,2 pe scara Richter. In cursul zilei de ieri am consemnat mai multe activitati microseismice in Clisura Dunarii, in special in zona Moldova Noua. Aceste succesiuni de evenimente sugereaza corelatii in deplasarile blocurilor crustale in lungul faliilor locale.
 
Nu cred ca mai e posibil, foarte curand, un alt cutremur la Herculane similar cu cel din 18 iulie 1991 (M=5,6 si intensitate maxima I=VIII). A fost o eliberare semnificativa de energie atunci, zona nu mai fusese activa din anul 1910. Dupa 1991, la Herculane s-au mai produs cateva cutremure mici, de 3-3,9 grade pe scara Richter (de exemplu, cel din 4 iunie 1994, de magnitudine 3,9). Cred ca in perioada urmatoare eventualele seisme locale din zona Cernei nu vor fi prea mari, pot atinge magnitudini in jur de 4,0 pe scara Richter, poate 4,5 grade, dar nu 5,5 ! Oricum, trebuie notat ca in fiecare an se produc acolo cutremure cu magnitudini de 2-3 grade pe scara Richter. Toate aceste seisme sunt de mica adancime, de obicei in jur de 10 km.
 
Astazi s-a produs un cutremur crustal (superficial) in regiunea seismogena CRISANA, cu epicentrul langa Oradea. Cutremurul nu e o surpriza, zona este cunoscuta ca fiind una cu un anumit nivel de risc seismic. Este adevarat ca in ultimele decenii activitatea seismica din Crisana a fost relativ scazuta. Cel mai puternic cutremur local din secolul XX a avut loc la 23 martie 1939 (M=5,1 si adancime focala 20 km). In secolul XIX, in 1829 si 1834 s-au produs 2 cutremure puternice in zona Valea lui Mihai (Bihor); seismul din anul 1834, cu intensitatea in zona epicentrala de VIII grade pe scara Mercalli, a provocat perturbatii in regimul apelor termale de la Baile Felix; se pare ca in timpul cutremurului din octombrie 1834, la Baile Felix a tasnit apa fierbinte din unele fisuri ale scoartei terestre !!! Pe o arie mai larga a fost insa resimtit cutremurul de la 1 iulie 1829; acest seism, cu epicentrul tot in zona Valea lui Mihai, a afectat intreaga Campie Panonica, precum si toata partea de vest a Romaniei; evenimentul este creditat cu o magnitudine de 6,2 pe scara Richter (in catalogul INFP), dar cu o adancime de 35 km. In schimb, seismul din 1834 ar fi avut magnitudinea 5,6-5,9 pe scara Richter, dar s-a produs la o adancime mai mica, de maxim 10 km !!!!!
 
Avand in vedere ultimele cutremure de 4-4,5 grade pe scara Richter din Caucaz si din estul Turciei, precum si faptul ca ultimul cutremur vrancean de magnitudine 4+ a avut loc la 17 decembrie 2008, cred ca ar trebui sa vedem in curand un seism vrancean cu magnitudinea in jur de 4,0 pe scara Richter, 4,0+/-0,3 grade pe scara Richter, asa ceva. Am observat ca, incepand din a doua jumatate a anului 2006, aproape de fiecare data cand in estul Turciei sau/si Iran sau/si Caucaz sau/si Hindu Kush se produceau astfel de cutremure, in scurt timp avea loc si in Vrancea un cutremur de magnitudine 4. Sa vedem...:harhar:
 
cred ca ar trebui sa vedem in curand un seism vrancean cu magnitudinea in jur de 4,0 pe scara Richter, 4,0+/-0,3 grade pe scara Richter... Sa vedem...:harhar:

Avand in vedere ca semaforul de la IRSA e pe verde, sunt sanse mari sa ai dreptate... :rolleyes::))
 
Imi mentin parerea ca in curand e de asteptat sa se produca un cutremur de 4-4,5 grade pe scara Richter in Vrancea, probabil la mare adancime. Nu e o predictie, evident, noi nu facem predictii aici. Dar cred ca este de asteptat un seism cu magnitudinea in jur de 4,0 pe scara Richter, din cauza faptului ca in Vrancea astfel de seisme se produc, de regula, la intervale nu mai lungi de 1-2 luni, maxim maximorum 2 luni. Chiar si in perioada 2006-2008, intervalele dintre seisme vrancene cu magnitudinea 4,0+ nu au depasit 40-60 de zile, niciodata ! Ultimul cutremur vrancean cu magnitudinea peste 4,0 s-a produs la 17 decembrie 2008 (M=4,3 si adancime 91 km), fiind resimtit in Muntenia cu intensitatea de III pana la IV grade pe scara Mercalli. In plus, in ultimele zile s-au produs mai multe seisme de mica adancime, in Muntii Vrancei si in Subcarpatii Buzaului, dar si seisme de foarte mare adancime, la 120-142 km adancime ! Cred totusi ca primul seism de magnitudine 4,0+ se va produce la foarte mare adancime, poate la 130 km sau chiar mai jos, spre 145 km adancime.
 
A fost completata baza de date a INFP pentru anul 2008 !!!! :harhar: :rolleyes: :rolleyes: :unsure: Datele seismice sunt cu magnitudini moment MW, trebuie tinut cont de faptul ca pentru seismele mici, Mw=4,4 corespunde cu Ms=4,9 pe scara Richter clasica. Magnitudinea moment Mw a fost definita, de fapt, pentru seismele foarte mari, nu pentru cele mici. Pentru seismele mici din Vrancea, Mw rezulta de fapt mai mica decat magnitudinea ML sau magnitudinea Ms. Pentru seismele mici, ramanem pe Ms.
Constatam ca in 2008, in regiunea Vrancea s-au produs cel putin 3 seisme de 4,6-4,9 grade pe scara Richter clasica. Ele au fost simtite insa foarte slab la suprafata, din cauza adancimilor foarte mari la care s-au produs. In speta, cutremurele de 4,6-4,9 pe scara Richter din 2008 au fost foarte concentrate in jurul adancimii de 150 km (146-159 km adancime); un cutremur de circa 4,8 grade pe scara Richter, produs la 150 km adancime in Vrancea nu depaseste intensitatea III pe Mercalli in Muntenia, deci trece aproape neobservat daca nu te afli la etaje superioare, in conditii de liniste. De exemplu, in decembrie 2008 s-au produs 2 seisme cu magnitudinea mai mare de 4,0. Cutremurul din 1 decembrie 2008 s-a produs la o adancime de 150 km, a avut magnitudinea reala de 4,7 pe scara Richter, la Bucuresti intensitatea fiind de II-III pe scara Mercalli. In schimb, seismul de 4,6 grade Richter din 17 decembrie 2008 s-a produs la 89 km adancime, de aceea s-a simtit la Bucuresti cu intensitatea IV pe scara Mercalli.
Atat in 2007, cat si in 2008 s-au produs cutremure vrancene de 4,6-4,9 pe scara Richter, dar foarte concentrate in jurul adancimii de 150 km !!!!!!!!!!!! De aceea, ele au trecut aproape neobservate, intensitatile fiind de III si IV grade pe scara Mercalli.
 
Analizand datele de catalog pentru seismele vrancene din perioada 2006-2008, observam ca nu avem scadere a activitatii seismice la toate etajele de adancime. Un singur etaj de adancime este afectat de o scadere pronuntata a activitatii seismice !!! Celelalte etaje de adancime au o activitate seismica in limite normale.
Astfel, in etajul de adancime 140-160 km s-au produs suficient de multe cutremure de 4,6-5,1 grade Richter in perioada 2006-2008, pentru a considera ca acest etaj a avut activitate normala. Seismele de 4,7-5 grade de la 150 km adancime au trecut, insa, aproape neobservate, deoarece se stie ca astfel de cutremure se resimt slab la suprafata, din cauza adancimii foarte mari.
La 70-110 km adancime am avut, de asemenea, o activitate ce poate fi considerata ca fiind normala pentru caracteristicile specifice ale partii superioare a blocului litosferic subdus vrancean.
Singurul etaj de adancime in care se poate observa tendinta prelungita de reducere a activitatii seismice, prin scaderea energiei eliberate, este cel cuprins intre 110-140 km. Acesta este ETAJUL CARE PREZINTA ANOMALIE SEISMICA PERSISTENTA. Intre 110-140 km adancime remarcam tendinta de \"decelerare\" a activitatii seismice. In aceste conditii, eu cred totusi ca este mai probabil ca viitorul cutremur puternic sa se produca la o adancime mai mica de 140 km !!!
 
Cutremurul de azi din Marea Neagra s-a produs la circa 24 de ore dupa roiul de cutremure din vestul Turciei, ceea ce arata ca exista o legatura clara intre miscarile seismice din Turcia si cele determinate de miscarea microplacii Marii Negre. Legatura este destul de clara, si se observa inclusiv pentru cutremure din vestul Turciei, nu numai pentru cele din est.
 
Cutremurul de azi din Vrancea (de la ora 13:28 UTC) a fost mai interesant prin localizarea epicentrului, care s-a aflat la vest de Muntii Vrancei, practic in interiorul Curburii carpatice, langa Intorsura Buzaului, la nord-est de Brasov. Prin urmare, hipocentrul s-a aflat, cumva, pe latura vestica a blocului litosferic \\"scufundat\\" la Curbura Carpatilor.

Mesajul asta ar fi trebuit postat aici, nu la Comentarii despre cutremurele din lume...:harhar:
 
Pentru cutremurul de azi de la ora 13:28 UTC, IRSA a determinat o localizare geografica a epicentrului foarte apropiata de cea a INFP; coordonatele geografice calculate in buletinul IRSA indica o localizare a epicentrului in interiorul arcului curburii carpatice, langa Intorsura Buzaului, la vest de Muntii Vrancei, de fapt. Practic, hipocentrul s-a aflat pe latura vestica a blocului litosferic subdus, la contactul acestuia cu microplaca Transilvano-Panonica. De asemenea, judecand dupa adancimea focala, de 95 km, precum si dupa localizarea geografica, ar rezulta ca seismul s-a produs pe o zona de minima rezistenta care ar corespunde cu limita sud-vestica a zonei rupte la 27 octombrie 2004; practic, \"fractura\" din 2004 s-a prelungit pana la marginea vestica a blocului litosferic subdus (in ipoteza ca acel seism a fost, totusi, generat tot de microplaca Moesica). Cutremurul de astazi a avut, asadar, focarul, la marginea vestica (mai corect, sud-vestica) a \"fracturii\" formate la seismul din 27 octombrie 2004. De fapt, si adancimea focala corespunde bine cu zona fracturata de cutremurul din 27 octombrie 2004.
In concluzie, cutremurul vrancean de astazi este unul interesant, care ne arata, inca o data, cat de capricioasa este Vrancioaia. Vrancea ramane aceeasi zona seismogena extraordinar de interesanta, cu manifestari inca misterioase, insuficient lamurite.
 
Destul de putine cutremure in Romania in ultimele 2 luni .Practic n-am mai avut un 4,0+ din luna decembrie a anului trecut,avand in vedere ca in fiecare an se produc cam 15 cutremure pe an mai mari de 4 grade .Zic ca daca n-o sa avem un cutremur mai mare de 4 grade in urmatoarele 2 saptamani s-ar putea sa vina unu de peste 5,5 in curand.
 
Back
Sus