• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Cris, eu pun datele in buletine folosind toate sursele uzuale de date privind seisme zilnice din Romania. Pot exista diferente intre valorile calculate si afisate de diverse surse, in functie de modul cum acestea calculeaza respectivii parametri, de cate date dispun ele etc. Plus ca mai apar revizuiri ale datelor in unele cazuri.
 
Azi am avut un seism de 2,1 grade in zona litorala pontica, undeva intre Shabla si Mangalia, dupa ce ieri am avut un cutremur mic in zona Balcik, tot catre zona pontica. Este vorba de activitatea unor fracturi crustale situate la marginea bazinului pontic. Una dintre aceste falii a generat marele cutremur de la Shabla din 31 martie 1901 (M=7,2 si adancime 15 km).
Am avut si o activitate usoara in Vrancea, pe la 60-80 km adancime.
 
Cris, eu pun datele in buletine folosind toate sursele uzuale de date privind seisme zilnice din Romania. Pot exista diferente intre valorile calculate si afisate de diverse surse, in functie de modul cum acestea calculeaza respectivii parametri, de cate date dispun ele etc. Plus ca mai apar revizuiri ale datelor in unele cazuri.
pai oke, da hai sa nu facem karaoke...hai sa numerotam seismele zilnice cu un nr crt si sa dam varinatzii legatzi...
asta ashe pt posteritate ca altfel facem numa o ciorba groasa cu diverse date manca cine vrea sau poate...
apoi sa nu uitam ca pin una alta stam la date manuale adiq fie vb intre noi dupe dactilografe...parc\' ar fi vremea lu impuscatu abuziv! se cearta secretarele si noi numa intelegem nika.....
 
Ei bine, in sfarsit am simtit si eu seismul de astazi. Am simtit doar o miscare pe orizontala ,de la E spre W, care a durat destul de mullt, aproape 3 sec.
 
Si acuma sa intrebam specialistii, geox sper ca esti pe fir :harhar: Observ ca dupa producerea seismului din marea neagra ,in vrancea a avut loc un seism minor adanc de 1.3 ml, la 107 km. Ce vreau sa stiu este daca acest sesim infuenteaza cumva in viitorul apropiat zona vrancea ?
 
deocamdata, pina apare gx, iti spun eu ca nu :harhar:
explicatiile ti le va da el.
 
Cutremurul pontic de azi a avut in realitate magnitudinea 5,5 pe scara Richter, altfel nu se simtea la Bucuresti. Seismele pontice cu magnitudinea de cel putin 5,5 incep sa se simta pe arii mai intinse, inclusiv la Bucuresti. Ele sunt generate e o falie importanta, activata de deplasarea microplacii Marii Negre, impinsa de la sud-est catre nord-vest. In zona litorala din sudul Dobrogei si nord-estul Bulgariei s-au semnalat numeroase cutremure, dintre care pot fi amintite urmatoarele seisme:

10 ianuarie 1869 resimtit la Bucuresti, Tulcea, dar mai intens la Constanta si Mangalia, magnitudine probabil 5,5-6,0 pe scara Richter;
31 martie 1901 cutremur extrem de puternic la est de capul Shabla, magnitudine 7,2 pe scara Richter, intensitate in zona epicentrala X, VIII la Mangalia, V-VI la Bucuresti (avarii usoare si moderate, unele frontoane afectate). Replici foarte multe care au aparut pana in 1905; cea mai puternica replica a atins magnitudinea 6,0 si a fost resimtita si la Bucuresti
9 ianuarie 1920 cutremur resimtit la Shabla, Balcik si la Mangalia
30 iunie 1956 cutremur in zona Shabla, magnitudine 5,5 adancime focala 25 km, resimtit in toata Dobrogea si in Muntenia, inclusiv la Bucuresti.

Dupa cum vedeti, ultimul cutremur mai important in zona Shabla s-a produs in 1956. De atunci zona nu a mai avut seisme de magnitudine peste 5,0 pe scara Richter.
Desi cutremurul de azi nu indica ceva grav pentru Vrancea, pe termen foarte scurt, totusi pe un termen mai lung arata intensificarea activitatii microplacii Marii Negre, care isi creste treptat presiunea catre nord-vest. Asta e situatia.
V-am mai zis ca am observat ca anul asta a crescut numarul de cutremure in Marea Neagra. Inca din primavara s-au semnalat foarte multe cutremure in Marea Neagra, mici ce e drept. Cutremurul vrancean din 25 aprilie a fost precedat de cresterea activitatii seismice in Marea Neagra. Asta e, microplaca Marii Negre este activa, nu avem ce face.
 
oke, da io as accentua si faptul ca latelly namib, azi mozambic....se misca si africana..acu aprox o luna aveam miscari pe coltul cu arabica....mi se pare cel putin interesant...a cedat si acu...
si mai ales ca io cred ca vraniuca asta a noastra cu ciobu ei adinc subdus mai ales africana ar deranja=o major, ca si black sea area, ca are masa mare...
daca te uitzi atent nici namibu nici mozambicu nu ar avea asha activitate...ma rog.....cand africana impinge cam duce vectorii sv la ne.....deci tensiuni pe blak sea si aripa derivata de kazastano=afganistano=siberia.....
ce zici?
 
Cris, nu inteleg ce vrei sa spui cu namibu si cu mozambicu, oricum nu ma intereseaza antipozii. Sa incercam sa fim mai clari, ca altfel crede lumea ca suntem istrati, asa ceva.
 
pai gx....
unu: namibia si mozambic, asha fara histori seismic, apoi nord africa de la algerica pina la sicilia si albanica ce hatznita cu 1 ora inainte....laterale...cred ca africa rameaza ushor spre nord...asha cu detenta data de centura pacifica de la mai adincime (v.ultimele 48h de indonezii)...restu e domino
 
Cris: as vrea sa te rog sa renunti la formularile in gen messenger. Textul devine dificil de urmarit si inteles, necesita cateva lecturi bune si isi pierde din insemnatate.
In alta ordine de idei, in dimineata asta (de fapt, de acum, dimineata zilei trecute) au ajuns si ai mei la mare, in Saturn. Desi sunt oameni cu ceva experienta, pareau usor ingrijorati. Socul a fost semnificativ, ca intensitate, comparabil cu cel din 2004, s-a resimtit vreo 4-5 secunde.
As zice ca-i un seism oportun, suficient de mare cat sa afle lumea de zona aia si sa se informeze, suficient de mic cat sa nu ridice probleme. Din pacate, \"jurnalistii\" afla de lucrurile astea tot acum.
 
Ele sunt generate e o falie importanta, activata de deplasarea microplacii Marii Negre, impinsa de la sud-est catre nord-vest.

Falia respectiva este falia Intramoesica sau mai corect spus prelungirea ei in Marea Neagra. Interesant este ca mecanismul de faliere conduce la o anumita directionalitate. Spre exemplu la Bucuresti (241 km, intensitate IV) s-a simtit ceva mai puternic decat la Constanta (82 km, intensitate III-IV) iar la Slobozia (171 km, intensitate II) aproape ca nu s-a simtit. Intensitatea ar trebui sa fie minima pe directia faliei.

http://macros.infp.ro/eveniment/show/9112#

V-am mai zis ca am observat ca anul asta a crescut numarul de cutremure in Marea Neagra. Inca din primavara s-au semnalat foarte multe cutremure in Marea Neagra, mici ce e drept. Cutremurul vrancean din 25 aprilie a fost precedat de cresterea activitatii seismice in Marea Neagra. Asta e, microplaca Marii Negre este activa, nu avem ce face.

Evenimentul nu ar trebui sa fie totusi ingrijorator. In definitiv nu s-a intamplat nimic semnificativ, ceva major in Vrancea nici dupa 1901 nici dupa 1956. In 1901 tensiunile cred ca erau mult mai mari si tot ce a urmat in Vrancea a fost sub 7.
Falia Intramoesica ocoleste zona Vrancea trece pe sub Ploiesti dupa ce lasa o ramura spre Sinaia si se indreapta spre Campulung si Fagaras. Problemele serioase apar cand intalneste muntii. Cel mult se poate face o corelatie cu cutremurele din 1916, 1966 si 1969 din Fagaras.

Mai importanta pentru Vrancea pare a fi falia Capidava Ovidiu care patrunde direct in zona problematica.

Oricum ar fi interesant de urmarit activitatea seismica pe cele trei falii, modul cum seismele \"plecate\" din centrul si estul Turciei sau din Iran se \"triaza\" in Marea Neagra pentru a intra pe una din cele trei falii.
 
salutare , tuturor
GX , ce stii de falia spitalul Fundeni - OD16 (fost OD16) ?

intamplator am det peste asta :
atentie la momentul 5:20 , se vorbeste despre falia Fudeni – Od16
 
Este interesant faptul ca seismul de ieri a avut epicentrul aproape in acelasi loc cu cel al cutremurului major din 1901, de magnitudine 7,2. Totusi nu cred ca ne putem astepta la un seism ca cel din 1901 prea curand. Mai degraba peste cateva sute de ani. Mai pot avea loc cutremure de pana la 5,5-6 grade pe scara Richter, dar nu de 7 grade.
In alta ordine de idei, am modificat usor forma buletinelor seismice centralizatoare, in sensul ca fac si o contorizare explicita a evenimentelor seismice zilnice.
 
gigi, pe moment nu am la dispozitie astfel de informatii, sunt la munte la Sinaia. Cum ajung in Bucuresti, incerc sa gasesc ceva.
 
Intr-adevar, la originea cutremurului din 5 august ca de altfel si a seismelor pontice moderate si puternice mai vechi din zona Shabla-Kaliacra-Mangalia se afla, in principal, falia majora IntraMoesica, o fractura crustala foarte interesanta care, pe verticala, ajunge pana la baza scoartei, imediat deasupra discontinuitatii Moho care separa crusta de manta. E adevarat ca in zona pontica de la sud de Mangalia mai exista o serie de fracturi locale si regionale, paralele cu tarmul Marii Negre, si probabil ca intersectiile acestor falii locale cu falia IntraMoesica sunt puncte mai sensibile, predispuse la acumularea de tensiuni elastice. Dovada este si faptul ca anual se inregistreaza numeroase cutremure mici in zona pontica, in principal in arealul Shabla-Kavarna-Balcik, la adancimi de 5-35 km, cu magnitudini mici (cele mai multe dintre evenimentele seismice anuale consemnate in acea zona nu depasesc 2,5-3 grade pe scara Richter). In ceea ce priveste falia IntraMoesica, trebuie spus ca aceasta falie majora porneste, se pare, de undeva din nordul Turciei, din Anatolia, se prelungeste prin parteaa de sud-vest a bazinului pontic (prin platforma continentala a Marii Negre), intra in Bulgaria prin zona capului Shabla-Kaliacra (unde intersecteaza o serie de falii locale mici), intra in Romania pe la Silistra, se prelungeste prin estul Munteniei, sectionand Campia Romana in doua, pe directia Calarasi-Ploiesti, iar de la Ploiesti se desparte in 2 ramuri: o ramura merge spre Vrancea, iar cealalta ramura se prelungeste catre Carpatii Meridionali, unde atinge zona Fagaras-Campulung !!!!!!! Este interesant ca sectorul sudic, de pe teritoriul bulgar si zona pontica, este mai activ ca nivel de seismicitate (potential de cutremure distrugatoare cu magnitudini mxime de 7-7,5 grade pe scara Richter). In sectorul romanesc, pe directia Calarasi-Ploiesti, in general nu se pot acumula energii prea mari, din cauza ca tensiunile rezultate din deplasarea blocului Marii Negre se consuma, secol de secol, in zona Vrancea prin cutremure subcrustale de mare magnitudine; ceea ce ramane se elibereaza anual prin seisme mici in Estul Munteniei. Din cand in cand, se inregistreaza si cutremure moderate; de exemplu, la 4 ianuarie 1960 s-a produs un cutremur de 5,4 grade pe scara Richter in zona Urziceni-Pogoanele, la o adancime de 41 km. Un alt cutremur s-a produs in februarie 1967 langa Slobozia, la o adancime de 30-50 km, avand magnitudinea 5,0 pe scara Richter. Un alt lucru extrem de interesant este ca in sectorul Calarasi-Ploiesti al faliei IntraMoesice se semnaleaza si cutremure cu focarele in partea inferioara a scoartei terestre, la adancimi de ordinul 35-60 km !!!!!! Asta arata totusi ca falia este activa si in partea mai de jos a scoartei terestre, eliberand tensiuni rezultate din culisarea blocului Marii Negre in raport cu blocul Central Moesic. Un alt punct de interes este situatia zonei Fagaras, aflata la capatul nord-vestic al acestei falii, de fapt la capatul unei ramificatii a faliei IntraMoesice. Va reamintesc ca anul acesta s-au produs destul de multe cutremure mici in Fagaras, mai multe decat in ultimii ani. Si in Marea Neagra am avut multe cutremure, ce e drept.
In orice caz, activitatea acestei falii este foarte interesanta.
 
e de asteptat ca si celalalt capat al faliei sa miste serios?
 
Sigur ca va fi cutremur si la celalalt capat, la un moment dat. Nu se stie cand. Dar cine spune ca nu va fi cutremur cade in extrema cealalta fata de istrate si hancu.
 
ma gindeam la un interval de o sapt, de exemplu...
 
Back
Sus