• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Comportamentul unor astfel de falii nu se poate anticipa pe un interval atat de scurt. Tot ce se poate spune e ca mai devreme sau ma tarziu vom avea cutremur mare in Vrancea si cutremur important in Fagaras, nu neaparat in aceasta ordine.
 
In plus, nu sunt amator de preziceri rusesti cu cercuri albastre si verzi plasate pe ici pe colo dupa cum li se rotesc stelele verzi peste capetele acelor betivi rusi. De asemenea, spre deosebire de alte persoane care se entuziasmeaza de geniile rusesti si de vibratiile istratiene, consider ca o predictie seismica nu se poate baza pe ghicit in nori si citit in stele, si nici pe aberatii emise de anumiti consumatori de spirtoase de la rasarit. Inclin sa cred ca si fanii ruznacilor au astfel de apetente. :harhar: :harhar: Votka, draga de ea :worthy:
 
Foarte interesant , si prea putin pomenit pana acum corelatia intre seizimcitatea Marii Negre si zona Fagaras - Campulung ! Adica \"lipseste\" un cutremur care ar fi trebiut sa revina dupa 80 de ani undeva in 1996 , in Fagarasi ,si dupa a reactivarea zonei izbucneste unul la ... Shabla , pare se tot dupa o usoara , dar permanenta activitate seizmica din lunile precedente in bazinul Mari Negre ... Eu locuiesc la Praid : inainte cu 24 ore de cutremur am vazut serpi , iesand dintre pietre si stanci , ziua in amiaza mare , in bataia soarelui, comportament total neobisnuit la rasa respectiva, care duce in mare parte o viata nocturna . Eu cred , ca nu s-a sfarsit istoria asta...
 
Thibo, nu cumva ai facut si niste poze? ce fel de serpi erau? si citi?
 
Intr-adevar, e posibil sa mai avem ceva cutremure legate de falia IntraMoesica in perioada urmatoare, desi nu e obligatoriu chiar acum. Ramane de vazut daca si in ce directie se vor propaga tensiunile eliberate prin deplasarea blocurilor crustale de la 5 august. La celalalt capat al faliei, in zona Fagaras, am avut, de asemeni, multe cutremure mici anul asta, la fel ca si in Marea Neagra. Stim ca si Fagarasul este \"in asteptare\", dar nu se poate sti cand va rabufni.
Deci nu exclud un fenomen de migratie seismica in lungul faliei, dar in cat timp se va realiza el (daca se va realiza) este imposibil de spus. Oricum, \"a jucat\" la un capat, intrebarea e \"ce face si celalalt capat?\" :harhar:
 
ce sa faca? daca nu se poticneste pe undeva pe drum si mai zguduie o data pe linga bucuresti, va ajunge si la fagaras. si... ma voi da hutaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :harhar:
 
Daca plezneste in sfarsit Fagarasul, Anda si EarthQuake se vor da hutza-hutzaaaa :harhar: :harhar: :worthy: :worthy: :ack: :ack:
 
da, dar cred ca EarthQuake se da mai repede si mai bine ca mine :harhar:
 
Duminica voi scrie un material de sinteza pentru prima pagina despre cutremurul pontic ddin 5 august, cu referiri la caracteristicile sale, aria macroseismica, originea seismului, replici si pre-soc, harrti EMSC (am 3 harti), referiri la cutremure pontice mai vechi. Cum spuneam, magnitudinea a fost de 5,5 grade, nu 4,8 cum e dat pe EMSC (mb subevalueaza). Cutremurele pontice cu maagnitudinea sub 5,5 nu se simt la Bucuresti, e totusi o distanta de peste 200 km, si e cutremur crustal. Dar la 5,5 grade, se simte. Interesant e ca si seismele fagarasene de 6,2-6,5 grade se simt la Bucuresti, dar la o intensitate de IV grade pe scara Mercalli.
 
Daca am inteles eu bine, falia Intramoesica se \"desparte\" in doua chiar pe la Ploiesti ?habar nu aveam \"pe ce stau\" :harhar:
Totusi nu prea am gasit in \"istorie\" ( cat m-am priceput eu sa caut!) miscari semnificative in zona asta. :harhar:
Unde as putea sa gasesc mai multe informatii despre sismicitatea din zona urbei mele?
 
In zona Ploiesti s-a inregistrat la 8 februarie 1975 un cutremur de 4,6 grade la o adancime de 25 km. In rest, au mai fost seisme de magnitudine sub 4,5.
 
Nu va amagiti. Zona este deplin si definitiv expusa actiunii focarului Vrancea, la valori ridicate de acceleratii. Eventualele surse locale practic nu conteaza. Despre contributia IntraMoesicei, este dificil de apreciat.
 
Seisme recente, sursa IRSA:
09/08/08 4:39:22.95 45.820N 26.639E 78.29 2.9
09/08/08 3:21:13.26 45.658N 26.773E 10.99 1.4
09/08/08 2:52:19.08 45.485N 26.480E 4.94 1.3

[attachment=4613:200908/post_1953_1249728472_ea6ca8130e6ba461e6b02d55887bf81e.attach]
 
Astazi s-a inregistrat o noua replica a cutremurului pontic din 5 august: magnitudine ML=2,6 adancime focala 5 km, epicentru la 30 km est de Shabla, focar submarin. Este o activitate post-soc normala pentru un cutremur ca cel din 5 august, care a avut o magnitudine de 5,5 grade, nu 4,8 ! Ne asteptam sa mai vedem cutremure mici in zona, activitati de tip post-soc, cauzate de re-echilibrarea stratelor de roci dislocate de socul principal de magnitudine 5,5. Se elibereaza ultimele tensiuni acumulate. Nu uitati insa ca seismele pontice, la fel ca cele fagarasene si ca cele banatice, sunt polikinetice, ceea ce inseamna ca socul primar poate fi urmat de multe replici, dar si de cutremure secundare.
 
Daca plezneste in sfarsit Fagarasul, Anda si EarthQuake se vor da hutza-hutzaaaa :harhar: :harhar: :worthy: :worthy: :ack: :ack:

Nu mai ziceti de hutza-hutza, ca desi sunt \"rezistent\" seismic, m-a cam luat prin \"surprindere\" seismul de saptamana trecuta.:ack:
S-a simtit cam \"brutal\" prin partile acestea. :ack:
Se pare ca vaccinul antiVrancea nu are efect si antiMareaNeagra. :ack:
 
e iaca ca asta nu e tot pe ziua de 8 (utc :harhar:)
emsc:
2009-08-08 22:14:03.6 45.90 N 27.19 E 15 ML 2.3 ROMANIA
infp:
2009-08-08 22:14:03 45.9048 N 27.1876 E 15 ROMANIA 2.3ML
irsa:
doarme Wlad
 
EarthQuake, ai simtit cutremurul ? De fapt, am inteles ca s-a simtit si in mai multe localitati din sudul si centrul Munteniei, nu doar in Dobrogea. E interesant ca seismele pontice au o arie macroseismica destul de larga, desi sunt cutremure de mica adancime (5-35 km). E adevarat ca magnitudinea a fost de 5,5 (oricum nu 4,8 cat e dat ca mb pe EMSC). A fost Ms=5,5. De altfel, si cutremurul de magnitudine 7,2 din 1901 s-a simtit destul de puternic in Oltenia, Muntenia (la Bucuresti intensitate V-VI) si chiar in sudul Moldovei. Deci, repet, o arie destul de larga de manifestare, nu se limiteaza doar la nord-estul Bulgariei si sudul Dobrogei.
Asteptam detalii... :harhar: :harhar:
 
e iaca ca asta nu e tot pe ziua de 8 (utc :worthy:)
emsc:
2009-08-08 22:14:03.6 45.90 N 27.19 E 15 ML 2.3 ROMANIA
infp:
2009-08-08 22:14:03 45.9048 N 27.1876 E 15 ROMANIA 2.3ML
irsa:
doarme Wlad

da, cris dar eu cred ca cele trei au legatura mai mare intre ele daca observam intervalul de timp apropiat dintre evenimente, directia si adancimile in crestere. :harhar:
Era o luna atat de clara in noaptea cu pricina incat m-a dus cu gandul la noaptea din 27 octombrie 2004 :worthy:
Merci pt observatie, daca se intampla sa mai adorm mai bagi tu cate o harta, cine stie ce forme mai ies pe-acolo :harhar:
 
postez si eu 2 stiri poate spuneti voi mai multe despre ele:

Inotul în Marea Neagra a devenit periculos dupa cutremurul de miercuri
Specialistii atrag atenţtia. Inotul în Marea Neagra a devenit un adevarat pericol dupa cutremurul de miercuri, resimtit cel mai bine pe litoralul bulgăresc. Expertii au explicat ca seismele care au loc in mare provoaca un fenomen numit \"hula de fund\". Mai exact, este vorba despre un curent de adancime care îi poate trage pe inotatori spre largul marii.
Turistii aflati pe litoral sunt sfatuiti sa fie extrem de vigilenti, deoarece acest tip de fenomen poate lua o mulţime de vieti.

Unul dintre copii morti la Eforie Sud fusese salvat vineri de la inec de catre salvamari
Unul din cei doi copii care s-au inecat, sambata, la Eforie Sud, fusese salvat de la inec de catre salvamari cu o zi înainte de tragedie, din aceeaşi zona, unde scaldatul este interzis si unde existau indicatoare in acest sens, iar profesorii insotitori fusesera avertizati despre pericol.
Vineri, salvamarii l-au salvat de la inec pe Adrian Roşu (13 ani), copilul inecat sambata si al carui trup a fost gasit la cateva ore de la producerea incidentului, a declarat seful Directiei Judetene de Tineret Constanta, Cristina Branzoi.
Potrivit acesteia, copilul intrase în aceeasi zona din Eforie Sud unde scaldatul este interzis, dar salvamarii au reusit sa-l aduca la mal înainte ca el să fie luat de curenti.
Sambătă, insa, copilul s-a aventurat din nou în larg si nu a mai putut fi salvat, trupul sau fiind gasit cateva ore mai tarziu.
Celalalt copil care s-a inecat sambata, Mirel Enache (14 ani), nu a fost gasit la mai bine de 24 de ore de la producerea tragediei, el fiind cautat in continuare de salvamari, însa operatiunile sunt dificile din cauza curentilor foarte puternici din zona.
 
Back
Sus