• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

păi şi Peştera e în Braşov? spune mai bine că stăteai la Moeciu... hahahahha!
 
de ce Moeciu, daca e Pestera??? si ai cumva impresia ca Pestera sau Moeciu sint in alt judet decit Brasov?
si nu stateam acolo, aveam niste rude la care mai stateam in vacante
 
era vorba de Braşov, nu de Peştera, acel sătuc, dacă te sui pe deal, e destul de înalt şi e înconjurat de munţi (Piatra Craiului şi Bucegi parcă)...
 
era vorba de Braşov, nu de Peştera, acel sătuc, dacă te sui pe deal, e destul de înalt şi e înconjurat de munţi (Piatra Craiului şi Bucegi parcă)...
cred ca tu ai o problema. eu am spus asa: ”in zona brasovului se prindeau tot felul de posturi daca urcai pe un virf de deal sau de munte. de ex in Poiana Marului sau in Pestera sau la Piriul Rece.”
tu vii acum si spui aceleasi lucruri, dar ca si cum mi-ai da lectii.
ce-ar fi sa citesti mai atent si sa lasi contrele inutile?
 
In ultimele zile activitatea seismica di Vrancea a fost \"foarte slaba spre inexistenta\", e o liniste cam ciudata, nu credeti?
 
dacă tu îmi demonstrezi că se prindeau turcii la Peştera sau pe acolo acu mă duc şi refac antena aia de 6.3m de acum 20 de ani pt. bulgari...

şi vexzi că zona aia a braşovului e la peste 30 de km de braşov... ca să nu zic vreo 50...
 
dacă tu îmi demonstrezi că se prindeau turcii la Peştera sau pe acolo acu mă duc şi refac antena aia de 6.3m de acum 20 de ani pt. bulgari...

şi vexzi că zona aia a braşovului e la peste 30 de km de braşov... ca să nu zic vreo 50...
continui cu aerele de superioritate...eu nu am de ce sa iti demonstrez ceva. daca ma crezi, bine, daca nu, n-am ce-ti face, e problema ta.
in linie dreapta, zona aia e cam la 35km de brasov, nu prea departe. de fapt, daca ai fi citit cu atentie, vedeai a ca am si delimitat zona. am scris cu bold cele 3 localitati la cere ma refeream. chiar e greu de priceput?
o discutie de genul asta, cu tine, la topicul asta, chiar nu-si are rostul. eu una am incheiat-o.
 
Maddy, nu-s eu tocmai un cunoscator, dar nu cred sa fie motive de ingrijorare. Banuiesc ca daca perioada asta se prelungeste pana la un numar de saptamani ar trebui sa fie ingrijorator.
 
bun şi dacă ar fi vorba de indici de refracţie, poate-mi spui totuşi... o undă electromagnetică cum îşi poate schimba direcţia de propagare

Amice, lumina care trece prin prismă se descompune exact în virtutea acelor legi şi este exemplul clasic. Hai să mai citim puţină fizică şi-apoi ne dăm cu părerea. Chestia cu recepţia troposferică o cunosc foarte în amănunt, aşa că...
Deoarece recepţia e SPORADICĂ, ea se manifesta prin acel fading (caută pe Google ce înseamnă). Tocmai din cauza condiţiilor schimbătoare din atmosferă, nu exista stabilitate.

Pe de altă parte, recepţia unui post, mai apropiat se poate face pe locuri mai înalte (undele EM se propagă drept, nu trec de obstacole fizice).
 
Maddy, nu-s eu tocmai un cunoscator, dar nu cred sa fie motive de ingrijorare. Banuiesc ca daca perioada asta se prelungeste pana la un numar de saptamani ar trebui sa fie ingrijorator.

nici macar in aceasta situatie nu va aparea vreo problema.
 
As reveni un pic la declaratia lui Radulian, conform careia in zona Marii Negre (Shabla-Kaliacra-Mangalia) e posibil sa nu se fi eliberat chiar toata energia. Atentie, dansul nu a spus ca va urma imediat un alt cutremur, a spus ca ar mai putea fi posibil sa mai fie un cutremur in urmatoarele luni sau cativa ani. Totusi, nu s-a referit la un cutremur catastrofal ca cel din 1901, ci mai degraba avea in vedere tot un seism de magnitudine medie, poate chiar in jur de 6,0 dar in nici un caz un cutremur distrugator ca cel din 31 martie 1901. Intr-adevar, activitatea post-soc a cutremurului din 5 august a fost destul de slaba pentru un cutremur crustal, stiut fiind ca de regula seismele crustale cu magnitudinea peste 5,0 dau multe replici de magnitudine 3-4 sau chiar putin peste 4,0. Or, in acest caz au existat doar 4 replici, dintre care cea mai puternica a avut magnitudinea 2,6.
Evident, nu se poate baga mana in foc pentru ce va mai fi pe acolo. Nu stiu cum a fost activitatea post-soc de dupa seismul din 30 iunie 1956 (Shabla, M=5,5 adancime 25 km). Este foarte adevarat, de asemeni, ca succesiunea seismelor pontice nu arata o regularitate deosebita, desi intervalul dintre cutremurele din 30 iunie 1956 si 5 august 2009 a fost mai mare decat cea dintre precedentele seisme pontice de magnitudine peste 5,0. Iata seria de cutremure pontice din ultimii cca. 150 de ani:
1869, 1870 -aprox. 1 an si jumatate
1870, 1892 - 22 ani
1892-1901- 9 ani
perioada 1901-1905 socul principal catastrofal din 31 martie (magnitudine 7,2) cu serie prelungita de replici pana la 1905
1915 - 10/15 ani diferenta de timp (25 ianuarie 1915, exact 1 an inaintea seismului fagarasan din 1916, cutremur puternic in zona Shabla, intensitate epicentrala VII-VIII pe scara Mercalli)
1920 - 5 ani fata de cutremurul din 1915, seism local resimtit in zona Shabla-Kavarna
1956- 36 de ani interval fata de cutremurul din 1920
2009-53 de ani interval fata de seismul din 1956.
Observam, asadar, ca intervalul 1956-2009 a fost, se pare, cel mai lung interval fara seisme cu magnitudinea 5,0+ din ultimii 150 de ani pentru zona Shabla-Kaliacra-Kavarna-Balcik.
 
In aceasta dimineata s-a produs un cutremur crustal minor in Campia Romana, cu epicentrul pe Valea Ialomitei, in zona Slobozia-Lehliu. Seismul este legat, cu certitudine, de falia IntraMoesica, care trece chiar prin zona in care s-a produs acest cutremur.
 
brrr.... si astazi seismograma e un pic cam...colorata. eu de aici deduc o agitatie accentuata a pamantului. acum...as vrea sa va intreb daca am dedus corect sau o iau un pic razna :) nu de alta, dar lucrez la etj 15 al unei cladiri aflata in cartierul Vitan din Bucuresti, si culmea...pe sub cladire e un ,,mic\" izvor. vreau doar sa stiu daca imi cumpar parasuta sau coarda de bungee :30: multumesc anticipat
 
Pana acum nu a fost nici un cutremur de peste 1,0 in Romania.
 
brrr.... si astazi seismograma e un pic cam...colorata. eu de aici deduc o agitatie accentuata a pamantului. acum...as vrea sa va intreb daca am dedus corect sau o iau un pic razna :)

o iei razna :30:
uita-te la seismograma cutremurului de ieri cit de mare si de labartata e. si e vb de un cutremur de 3.4!!!(care oricum, nu se simte). ce trezi ca sint tremuraturile alea? nu-s nimic, nu prevestesc nimic. probabil ca au umblat la amplificare
 
da, am vazut-o pe cea de ieri. se poate sa fi umblat ei la amplificare ( cu intentia evidenta de a ma induce in eroare :30: ). ce nu inteleg este postul celor de la emsc cu miscarea seismica de 3.8 la granita dintre RO-Ucraina-Moldova. oricum o sa tin o batista la mine pt orice eventualitate :27:
multumesc pentru raspunsuri :)
 
E o localizare gresita, de tip automat.
 
2009-08-18 20:00:20 UTC 45.5734 N 26.4755 E 116 km 2.2ML
- seism minor subcrustal (adanc) 6 km N de Gura Teghii - VRANCEA

[attachment=5110:200908/post_1953_1250635471_c047564852c4d81f4f5a95bbeaa67612.attach]
 
Back
Sus