• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Astai s-au inregistrat activitati seismice usoare si persistente in regiunea Maramures. S-au produs cutremure in zona Satu Mare, dar si pe Valea Izei in zona Sighetu Marmatiei. Regiunea Maramures este o zona seismica activa, caracterizata prin producerea de cutremure crustale, la adancimi de 5-30 km, similare celor din Banat, dar ceva mai slabe decat acestea; magnitudinea maxima a cutremurelor maramuresene nu depaseste 5-5,3 grade.
 
Eveniment nr. 5
INFP
25.11.2009 13:18:52 UTC 45,32N 25,13E 11 km ML=1,0
Obs.: microseism crustal in Fagaras (zona CAMPULUNG MUSCEL)

Un nou cutremur s-a produs astazi in regiunea Fagaras. De aceasta data, epicentrul a fost situat la nord-est de Campulung Muscel, exact pe terminatia faliei IntraMoesice !
 
Gx, ai remarcat ca s-au miscat astazi, mai des ca de obiecei, Ungaria, Bosnia, Macedonia si Bulgaria?
 
Luck, acele cutremure nu au nici o relevanta pentru noi. Sunt total nesemnificative, si evident nu vine un cutremur de 7 grade in Vrancea pentru ca s-au produs cateva cutremure mici in zona balcanica...:clapping: :clapping: Zona balcanica este activa seismic, au fost si cutremure mai mari si nu a urmat nimic la noi.
 
Eveniment nr. 7
INFP
25.11.2009 20:41:20 UTC 47,93N 22,94E 2 km ML=2,0
Obs.: seism minor crustal (superficial) in Maramures (zona LIVADA, Nord-Vest SATU MARE, granita Romania-Ucraina)

Continua activitatea seismica de tip superficial (crustal) in regiunea Maramures. Aseara tarziu s-a produs al 4-lea seism local maramuresean cu magnitudinea in jur de 2 grade pe scara Richter. La fel ca si in cazul primelor 3 cutremure, adancimea focarului a fost foarte mica, sub 10 km; hipocentrul a fost situat la 2 km in scoarta terestra, iar epicentrul a fost acelasi cu cel consemnat in cazul a doua dintre evenimentele maramuresene de ieri (cel de-al treilea s-a produs pe Valea Izei in zona Sighetu Marmatiei).
 
Stiu Gx, n-am vrut sa insinuez ca ar veni ceva catrastofal la noi. Eu nu cred ca avem pana in aprilie 2010 (nimic peste 6.0-6.3; poate chiar pana la sfarsitul 2010.
Numai ca, parca se \"miscau\" toti vecinii ca la comanda!
:clapping:
 
Nu cred ca seismul de azi din Marea Neagra ar fi un precursor la un eveniment seismic grav. El s-a produs la exact o saptamana dupa cutremurul de 3,8 grade pe scara Richter produs tot in Marea Neagra, la est de Kavarna. Zona SHABLA-KAVARNA isi dovedeste caracterul activ din punct de vedere seismic. Totusi, un cutremur distrugator, similar cu cel produs in zona Shabla la 31 martie 1901 (de magnitudine 7,2) este foarte putin probabil sa apara mai devreme de 200-300 de ani de acum inainte. Cutremurele pontice majore apar la intervale de 300-500 de ani, in medie. Oricum insa, falia este activa si da miscari seismice. Adevarul e ca dupa linistea relativa din ultimele decenii, era oarecum previzibila o anumita intensificare a activitatii seismice in zona Shabla-Kavarna. Din 1956 nu s-a mai produs in zona Mangalia-Shabla-Kavarna un cutremur cu magnitudinea peste 4,5-5 grade; seismul din 30 iunie 1956 a fost, se pare, similar ca magnitudine cu cel din 5 august 2009.
Cred ca e posibil ca cele 2 cutremure din 23 noiembrie (3,8) si respectiv 30 noiembrie (4,3 grade) sa faca parte dintr-o activitate post-soc \"intarziata\" a cutremurului de 5,5 grade de la 5 august. Stiti doar ca la vremea respectiva s-a comentat pe marginea unei afirmatii a directorului stiintific al INFP, Mircea Radulian, care aprecia ca activitatea de replici a fost anormal de slaba pentru un cutremur crustal de magnitudine medie; in mod normal, astfel de cutremure sunt urmate de multe replici, unele de magnitudine peste 4,0. Or, in primele zile dupa cutremurul de la 5 august post-socurile au fost putine si foarte slabe, nedepasind 2,5-2,6 grade pe scara Richter. Radulian aprecia ca mai e posibil sa se produca seisme moderate in zona.
In orice caz, eu nu cred ca zona Shabla are energie prea mare, in orice caz nu pentru un cutremur cu magnitudinea mai mare de 6,2-6,5 grade (maximul posibil pentru urmatoarele cateva sute de ani de acum inainte).
Observati ca, la fel ca si in cazul cutremurului din 23 noiembrie, la cateva ore s-a produs un cutremur in Dobrogea Centrala, ceea ce sugereaza un anumit transfer de stress intre faliile crustale din regiunea Dobrogea-Marea Neagra.
 
In ceea ce priveste activitatea post-soc \"intarziata\", e de remarcat faptul ca seismele pontice, cele din Banat si seismele fagarasene prezinta aceasta caracteristica extrem de interesanta, anume aceea de a genera, in unele cazuri, activitati seismice post-soc pe durata mai multor ani sau luni, si nu doar pentru primele zile de dupa socul principal. Prin urmare, analizand modul de manifestare a cutremurelor din zonele pontica (Mangalia-Shabla-Kavarna), fagaraseana si banatica, el poate fi descris, plastic, cam asa: \"lovesti o data tare in clopot, si clopotul mai misca si se mai leagana mai incet, mult timp dupa lovitura initiala\". Este foarte interesant. Deci e ca si cum ai lovi tare un clopot, si el se tot misca multa vreme...
 
Eveniment nr. 2
INFP
10.12.2009 14: 19: 30 UTC 45,87N 25,25E 11 km ML=2,1
Obs.: seism minor crustal in Depresiunea Barsei (Nord-Vest BRASOV, zona COMANA-HOGHIZ)

Un cutremur mic s-a produs azi in zona Barsei, la nord-vest de Brasov, la o adancime de 11 km. Acest seism este legat de activitatea faliilor crustale locale din interiorul arcului carpatic, in partea de sud-est a Transilvaniei.
 
Geox, dar nu ti se pare ca in general activitatea seismica din zona noastra (Polonia, Italia, ex-Iugoslavia, Bulgaria inclusiv Marea Neagra) s-a cam intensificat? Cutremure mici totusi, dar mie mi se pare ca s-a intensificat.
 
Eu cred ca sunt niste variatii in activitatea seismica locala si regionala, dar nu ceva alarmant. Vrancea oricum nu e \"deranjata\" de micile seisme din tarile vecine.
 
Da, nu e alarmant si nu ne influenteaza, insa voiam sa ma asigur ca nu e doar parerea mea.
 
Cutremurul de astazi din regiunea Fagaras a avut epicentrul in zona Depresiunea Lovistei-Valea Oltului (Brezoi-Caineni), la vest de lacul Vidraru. Seismul a fost generat de falia Lovistei, o fractura crustala regionala activa care se intinde din Muntii Lotrului pana la est de lacul de acumulare Vidraru-Arges. Aceasta falie are un rol important in declansarea cutremurelor fagarasene puternice, alaturi de falia IntraMoesica.
 
Ce e ala cutremur puternic in Fagaras? Cam pe unde s+ar situa ca intensitate?
 
cutremur de magnitudine M=6-6,5 si intensitate maxima VIII la IX.
 
Cele doua cutremure vrancene din ultimele 12 ore, cel produs aseara la ora locala 22:22 min (MGR=4,0+/-0,3 grade) si cel din aceasta dimineata (MGR=2,5-3,0) s-au produs cam in acelasi loc, undeva in Muntii Buzaului, in zona Nehoiu-Siriu, dar difera mult adancimile focale. Daca in cazul primului cutremur focarul a fost la o adancime de 60-70 km (64-66 km dupa INFP si EMSC), al doilea cutremur a fost mult mai adanc, se pare la 140 km. De aceea, seismul din aceasta dimineata nu poate fi considerat o replica a celui de aseara.
 
In aceasta dimineata am consemnat un nou episod seismic de tip crustal in Vrancea, cu localizare intre Focsani si Ramnicu Sarat. Episodul seismic a constat in 3 cutremure consecutive cu magnitudini de 2,0 la 2,8 grade, care au avut epicentrelle la 45,5N 27,0E. In acelasi loc s-a semnalat si secventa de cutremure crustale din 30 aprilie 2004 (pre-socuri, soc principal de magnitudine ML=4,1 si mai multe replici in 24 de ore).
 
GeoX a spus:
In aceasta dimineata am consemnat un nou episod seismic de tip crustal in Vrancea, cu localizare intre Focsani si Ramnicu Sarat. Episodul seismic a constat in 3 cutremure consecutive cu magnitudini de 2,0 la 2,8 grade, care au avut epicentrelle la 45,5N 27,0E. In acelasi loc s-a semnalat si secventa de cutremure crustale din 30 aprilie 2004 (pre-socuri, soc principal de magnitudine ML=4,1 si mai multe replici in 24 de ore).

Cum era de asteptat tensiunile s-au indreptat catre "ramura mica", undeva intre Nereju si Naruja. Avem o anumita intensificare in aceasta zona caracterizata printr-un mecanism de rupere fragila. Practic niciunul dintre aceste evenimente nu a fost anticipat de senzorii celor de la IRSA.

2009-06-27 02:01:24;26.76E;45.79N;88;ROMANIA;ML=3.8;manual
2009-08-08 04:39:30;26.73E;45.81N;118;ROMANIA;ML=3.2;manual
2009-12-05 18:12:29;26.85E;45.81N;100;ROMANIA - Vrancea;ML=3.9;automat
2009-12-26 23:04:39;26.72E;45.75N;102;ROMANIA - Vrancea;ML=4.2;manual
 
Ce ma ingrijoreaza la seismul din 26.12 e ca din cate am vazut nu a fost semnalata nici o replica, cel putin pe IRSA, Infp sau Emsc nu au afisat nimic. Ori au fost sub 2 grade ori nu au fost deloc, ceea ce nu este bine. Asa ca intrebam pe specialistii nostri GX si Pretorianu :p si nu numai, il putem considera ca un precursor la un viitor seism vrancean ?
 
Nu e obligatoriu sa fie replici de 2-3 grade. S-ar putea sa fie doar microseisme de 0,5-1,5 grade, nu avem de unde sa stim. Oricum nu e nimic alarmant, mai ales avand in vedere adancimea la care s-a produs cutremurul.
 
Back
Sus