Nu cred ca seismul de azi din Marea Neagra ar fi un precursor la un eveniment seismic grav. El s-a produs la exact o saptamana dupa cutremurul de 3,8 grade pe scara Richter produs tot in Marea Neagra, la est de Kavarna. Zona SHABLA-KAVARNA isi dovedeste caracterul activ din punct de vedere seismic. Totusi, un cutremur distrugator, similar cu cel produs in zona Shabla la 31 martie 1901 (de magnitudine 7,2) este foarte putin probabil sa apara mai devreme de 200-300 de ani de acum inainte. Cutremurele pontice majore apar la intervale de 300-500 de ani, in medie. Oricum insa, falia este activa si da miscari seismice. Adevarul e ca dupa linistea relativa din ultimele decenii, era oarecum previzibila o anumita intensificare a activitatii seismice in zona Shabla-Kavarna. Din 1956 nu s-a mai produs in zona Mangalia-Shabla-Kavarna un cutremur cu magnitudinea peste 4,5-5 grade; seismul din 30 iunie 1956 a fost, se pare, similar ca magnitudine cu cel din 5 august 2009.
Cred ca e posibil ca cele 2 cutremure din 23 noiembrie (3,8) si respectiv 30 noiembrie (4,3 grade) sa faca parte dintr-o activitate post-soc \"intarziata\" a cutremurului de 5,5 grade de la 5 august. Stiti doar ca la vremea respectiva s-a comentat pe marginea unei afirmatii a directorului stiintific al INFP, Mircea Radulian, care aprecia ca activitatea de replici a fost anormal de slaba pentru un cutremur crustal de magnitudine medie; in mod normal, astfel de cutremure sunt urmate de multe replici, unele de magnitudine peste 4,0. Or, in primele zile dupa cutremurul de la 5 august post-socurile au fost putine si foarte slabe, nedepasind 2,5-2,6 grade pe scara Richter. Radulian aprecia ca mai e posibil sa se produca seisme moderate in zona.
In orice caz, eu nu cred ca zona Shabla are energie prea mare, in orice caz nu pentru un cutremur cu magnitudinea mai mare de 6,2-6,5 grade (maximul posibil pentru urmatoarele cateva sute de ani de acum inainte).
Observati ca, la fel ca si in cazul cutremurului din 23 noiembrie, la cateva ore s-a produs un cutremur in Dobrogea Centrala, ceea ce sugereaza un anumit transfer de stress intre faliile crustale din regiunea Dobrogea-Marea Neagra.