\'GeoX\' pid=\'29320\' dateline=\'1255273198\' a spus:
Eu nu a acordat vreo atentie semaforului nici cand era disponibil pentru oricine. Din simplul motiv ca ideea de prognoza seismica pe termen scurt pentru Vrancea mi se pare neviabila. Nu poti aplica pentru Vrancea metode folosite in California, evident.
....
Chiar la sismul recent infrasunetele s-au produs in Bisoca si Lopatari, doar campul electric era indreptat spre ramura mica dinspre Vrancioaia unde a avut loc ruperea.
eu am citit totushi ca sistemul este luat de la greci shi se bazeaza pe citirea infrasunetelor shi modificarilor campului piezoelectric dat de frecarea rocilor in cazul faliilor de suprafata. parca grecii au 10 ani de urmarire a acestor modificari, deci trebuie sa recunosahtem, ceva experienta shi volum in interpretarea datelor.
nashpa e ca la noi problemele sunt in adincime shi eu, ca iginer consider ca citirele pot fi alterate de suprafata ca shi acilea avem ceva ceva miscari.
de aceea problema unei asemenea urmariri nu o consider deplasata, dar trebuie privit cu grija shi interpretat ca atare, pe alte principii. de altfel se obs la iluminatzi ca shi-au dres interpretarile \"din mers\" shi reusesc sa evalueze mai corect momentul de rupere in ultimul timp....nasol e ca \"adincimea\" le joaca feste in interpretarea magnitudinii =)) mai trebuie lucrat.
de asemenea consider ca roshu, porto sau verzui nu are sens in discutzie dat fiind ca totul este pe baza de reglare a unui sistem electronic. dupa cum s-a vazut se mai poate considera ca pana la aprilie, adiq in cca 2..3 ani de urmarire erau complet defazati cu sistemul, poate acu dupe ultimile reglari sa mai dea ceva. oricum este de insistat pe faptul ca fotonul desfashoara o urmarire de calibrare nu se poate inca spune ca au nici macar 3 evenimente clasice tip vrancea mediu spre major ca sa poate emana o \"predictzie\" cat de cat...poate numa norocul shi \"nasul\" format oricum shi pe baza altor tipuri de semnale shi date sa ii ajute sa fie cat de cat la obiect.
americanii au sistemul de urmarire deep tremor pe california shi ca atare fiind pe o perioada mai extinsa cu mai multe evenimente incluse deabia deabia acum in ultimul timp au reushit se poata anticipa ceva de marimea 5,Tz.
io daca as fi de la ametzitzii aceia semaforizati as da la liber citirile tip waves, cum au avut mai de mult, cum au shi grecii de altfel inca. di ce? pai e simplu cand nu itzi iese cum s-o apuciin grup faci \"brainstorming\" shi asta are succes cu cat mai multe creere implici. shi shi mai mare rata de succes ai spre noi tehnologii daca implici creere din afara domeniului care cu altfel de informatzii reusesc sa aduca alte interpretari.
da pt asta tre sa ai cunoshtinte de management.....din pacate la ei totu se limiteaza la marketing, eventual shi o leaca induscutabile de seismologie clasica pusa in fataza unui peceu cu placa de achizitzii. oare catzi or shiii intre ei sa faca copy-paste?