• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Eu nu a acordat vreo atentie semaforului nici cand era disponibil pentru oricine. Din simplul motiv ca ideea de prognoza seismica pe termen scurt pentru Vrancea mi se pare neviabila. Nu poti aplica pentru Vrancea metode folosite in California, evident.
Dar ceea ce ma intereseaza sunt informatiile despre seismele curente. Fiindca, din pacate, site-ul INFP nu mai este o sursa consistenta de informatii. Asta e situatia, sa nu ne ascundem dupa deget. Forma veche era mai buna, au facut si o prezentare extrem de buna, cu explicatii, pentru cutremurul din 5 august de la Shabla, chiar am elogiat la vremea respectiva modul cum au furnizat explicatii consistente despre acel cutremur. Din pacate, se pare ca nu vom mai avea parte de asa ceva. Va trebui sa ne descurcam cum putem, din sursele disponibile.
 
Eu nu a acordat vreo atentie semaforului nici cand era disponibil pentru oricine. Din simplul motiv ca ideea de prognoza seismica pe termen scurt pentru Vrancea mi se pare neviabila. Nu poti aplica pentru Vrancea metode folosite in California, evident.

Totusi rezultatele sunt incurajatoare. Eu cred ca metodele respective vor da rezultate mai bune in Vrancea decat in California, deoarece seismele crustale au un mecanism de rupere fragila, care este mai putin predictibil si produce mult mai putine infrasunte. Probabil Vrancea - datorita particularitatilor probabil unice in lume - va fi prima - si poate singura - zona seismica predictibila in proportie de 70-80%. Poate este o deformatie profesionala dar eu cred in informatia furnizata de \"zdranganele\". Fara \"zdranganele\" respective multe domenii - medicina, industrie - ar ramane la un grad rudimentar de dezvoltare.

Problema este ca ruperile din ramura mica, din zona superioara spre Nehoiu si Vrancioaia sunt mai putin predictibile, deoarece produc mai putine infrasunete. Aici informatiile sunt date de campurile electice si magnetice - bazate pe efectele piezoelectric si magnetostrictiv invers. Practic sunt monitorizate niste tensiuni dar nu stii daca si cand se va rupe.

Chiar la sismul recent infrasunetele s-au produs in Bisoca si Lopatari, doar campul electric era indreptat spre ramura mica dinspre Vrancioaia unde a avut loc ruperea.
 
\'GeoX\' pid=\'29320\' dateline=\'1255273198\' a spus:
Eu nu a acordat vreo atentie semaforului nici cand era disponibil pentru oricine. Din simplul motiv ca ideea de prognoza seismica pe termen scurt pentru Vrancea mi se pare neviabila. Nu poti aplica pentru Vrancea metode folosite in California, evident.

....
Chiar la sismul recent infrasunetele s-au produs in Bisoca si Lopatari, doar campul electric era indreptat spre ramura mica dinspre Vrancioaia unde a avut loc ruperea.
eu am citit totushi ca sistemul este luat de la greci shi se bazeaza pe citirea infrasunetelor shi modificarilor campului piezoelectric dat de frecarea rocilor in cazul faliilor de suprafata. parca grecii au 10 ani de urmarire a acestor modificari, deci trebuie sa recunosahtem, ceva experienta shi volum in interpretarea datelor.
nashpa e ca la noi problemele sunt in adincime shi eu, ca iginer consider ca citirele pot fi alterate de suprafata ca shi acilea avem ceva ceva miscari.
de aceea problema unei asemenea urmariri nu o consider deplasata, dar trebuie privit cu grija shi interpretat ca atare, pe alte principii. de altfel se obs la iluminatzi ca shi-au dres interpretarile \"din mers\" shi reusesc sa evalueze mai corect momentul de rupere in ultimul timp....nasol e ca \"adincimea\" le joaca feste in interpretarea magnitudinii =)) mai trebuie lucrat.
de asemenea consider ca roshu, porto sau verzui nu are sens in discutzie dat fiind ca totul este pe baza de reglare a unui sistem electronic. dupa cum s-a vazut se mai poate considera ca pana la aprilie, adiq in cca 2..3 ani de urmarire erau complet defazati cu sistemul, poate acu dupe ultimile reglari sa mai dea ceva. oricum este de insistat pe faptul ca fotonul desfashoara o urmarire de calibrare nu se poate inca spune ca au nici macar 3 evenimente clasice tip vrancea mediu spre major ca sa poate emana o \"predictzie\" cat de cat...poate numa norocul shi \"nasul\" format oricum shi pe baza altor tipuri de semnale shi date sa ii ajute sa fie cat de cat la obiect.
americanii au sistemul de urmarire deep tremor pe california shi ca atare fiind pe o perioada mai extinsa cu mai multe evenimente incluse deabia deabia acum in ultimul timp au reushit se poata anticipa ceva de marimea 5,Tz.
io daca as fi de la ametzitzii aceia semaforizati as da la liber citirile tip waves, cum au avut mai de mult, cum au shi grecii de altfel inca. di ce? pai e simplu cand nu itzi iese cum s-o apuciin grup faci \"brainstorming\" shi asta are succes cu cat mai multe creere implici. shi shi mai mare rata de succes ai spre noi tehnologii daca implici creere din afara domeniului care cu altfel de informatzii reusesc sa aduca alte interpretari.
da pt asta tre sa ai cunoshtinte de management.....din pacate la ei totu se limiteaza la marketing, eventual shi o leaca induscutabile de seismologie clasica pusa in fataza unui peceu cu placa de achizitzii. oare catzi or shiii intre ei sa faca copy-paste?
 
Cutremurul de aseara a fost unul banal, fara semnificatie deosebite. Cred totusi ca magnitudinea a fost in jur de 4,0...un cutremur de 3,3 grade nu arata asa pe seismograma. Oricum, adancimea a fost in jur de 140 km, se pare chiar 145 km. Voi rectifica stirea de pe prima pagina, pentru a lasa magnitudinea 4,0.
 
Cutremurul de aseara a fost unul banal, fara semnificatie deosebite. Cred totusi ca magnitudinea a fost in jur de 4,0...un cutremur de 3,3 grade nu arata asa pe seismograma. Oricum, adancimea a fost in jur de 140 km, se pare chiar 145 km. Voi rectifica stirea de pe prima pagina, pentru a lasa magnitudinea 4,0.

Faptul ca a fost adanc ar trebui sa arate ca magnitudinea a fost mai mare de 3.3
 
Faptul ca in aceasta luna, octombrie 2009, am avut 2 seisme vrancene cu magnitudini in jur de 4 nu este alarmant. In primul rand, cele 2 cutremure (9 octombrie 4,2 grade, 15 octombrie 4,0) au urmat dupa o perioada de cateva zile de calm seismic accentuat, deci era de asteptat sa urmeze o usoara intensificare a activitatii. In al doilea rand, Vrancea isi creste usor activitatea in octombrie, e luna \"tipica\"...
 
Faptul ca in aceasta luna, octombrie 2009, am avut 2 seisme vrancene cu magnitudini in jur de 4 nu este alarmant. In primul rand, cele 2 cutremure (9 octombrie 4,2 grade, 15 octombrie 4,0) au urmat dupa o perioada de cateva zile de calm seismic accentuat, deci era de asteptat sa urmeze o usoara intensificare a activitatii. In al doilea rand, Vrancea isi creste usor activitatea in octombrie, e luna \\"tipica\\"...

adică şi cutremurele astea au sezonul lor?
 
Nu neaparat, dar am observat ca activitatea seismica vranceana tinde sa aiba o anumita ritmicitate, astfel incat apar intensificari cu deosebire in martie-mai si octombrie-noiembrie.
 
Ma refer de fapt la alternanta unor perioade cu activitate mai ridicata si respectiv cu activitate mai redusa.
Cat priveste politica, nu vad ce legatura ar avea cu fenomenele seismice. =)) =)) :ack:
 
A, te referi la faptul ca au fost ascunse datele reale privind numarul victimelor ? Asta da, e plauzibil. Chinezii sunt recunoscuti in asa ceva. Asta era politica oficiala a PCC... =)) =)) ...si inca mai e.
 
Cutremurul de azi-dimineata din Campia Romana a avut epicentrul in zona Urziceni ; el poate fi corelat foarte bine cu activitatea seismica a faliei IntraMoesice, care trece chiar prin zona in care a fost localizat epicentrul.
 
Cutremurul de azi din Vrancea a fost al 3-lea seism din aceasta luna care a avut o magnitudine egala sau mai mare decat 4,0. Astfel, in luna octombrie 2009, Vrancea a dat pana acum 3 seisme:
9 octombrie M 4,2 adancime 95 km
15 octombrie M 4,0 adancime 145 km
22 octombrie M 4,3 adancime 148 km
Interesant e ca ultimele 2 cutremure s-au produs in zona foarte adanca, aproape de 150 km ! Nu e ceva periculos, trebuia sa mai apara evenimente si acolo, s-ar putea sa mai avem si ceva de 4,8-5 grade. Sa vedem daca la adancimea de 150 km sau mai sus. Ori poate un pic mai jos, la 160 km adancime !
O alta observatie: toate cele 3 cutremure au fost precedate, cu 2-4 zile inainte, de seisme de magnitudini 5,0-6,1 pe DORSALA CARLSBERG !!!! DORSALA CARSLBERG !!! :rolleyes: :55: :98: :98:
 
Cutremurul vrancean de astazi 22 octombrie (M=4,3 adancime 148 km) a avut aproximativ aceleasi coordonate geografice ale epicentrului ca si seismul din 15 octombrie (M=4,0 adancime 145 km). Observam, prin urmare, doua seisme vrancene foarte adanci (145-150 km), aparute la interval de o saptamana in acelasi punct din Muntii Vrancei, zona Nereju. Apreciez ca este posibil sa mai vedem anumite activitati seismice in acea zona in perioada urmatoare, dar de magnitudini nu prea mari, probabil 3-4 grade; nu as exclude nici un seism de magnitudine in jur de 5,0.
 
Asadar, situatia este aceea ca IRSA a devenit, ne place sau nu, sursa de date seismice pe care ne putem baza. INFP nu mai actualizeaza lista cu evenimente seismice curente din Romania. Personal, nu inteleg argumentatia conform careia \"sunt lucruri care nu intereseaza pe nimeni\" si ca \"noi nu vrem sa cream panica\", vai-draga. Astfel de argumente sunt, dupa parerea mea, cam subtirele si neviabile.
 
2009-09-27 18:15:42.1 UTC ML 2.4 Depth: 140 (200???)
2009-10-09 04:38:20.7 UTC ML 3.9 Depth: 96
2009-10-15 20:54:05.4 UTC ML 3.3 Depth: 146
2009-10-19 02:15:33.7 UTC ML 2.9 Depth: 19
2009-10-22 12:20:57.0 UTC ML 3.7 Depth: 157
2009-10-26 05:14:36.9 UTC ML 2.4 Depth: 120
2009-10-27 21:28:18.9 UTC ML 2.5 Depth: 140

...GeoX, urmeaza ziua si cutremurul sau vine ceva, simtitor (5.5-6.2)???
Stiu ca oct-nov este un \"sezon\" activ seismic, dar parca totusi creste semnificativ frecventa cutremurelor in Vrancea....!!!???
Pareri, sugestii, pariuri???

:55:
 
Luck, nu este absolut nimic neobisnuit in aceste cutremure. Vrancea are si ea o activitate seismica de fond, care prezinta variatii de la o luna la alta. Trei dintre aceste cutremure au avut, de fapt, magnitudini cuprinse intre 4,0 si 4,3 pe scara Richter. Dar tine cont ca in august si septembrie nu am avut seisme de magnitudine 4. Oricum, Vrancea nu doarme cu adevarat niciodata, Vrancea are o activitate seismica aproape permanenta. Deci nu se pune nici o problema.
Cutremurul de aseara a avut, dupa parerea mea, o magnitudine peste 3,0 pe scara Richter (nu magnitudine calculata folosind momentul seismic). Cred ca undeva intre 3,0-3,5 e plauzibil.
 
Cele 2 seisme produse azi in Romania (in Banat -zona Herculane, si in Vrancea- Muntii Vrancei zona NEREJU) nu au nici o semnificatie practica, ele fac parte din activitatea seismica de fond a zonelor respective.
 
o gramada de cutremurase, in aceeasi zona, dar la adincimi diferite. ce s-o intimpla acolo?
06.11.2009 07:23:31 45.91N 26.43E 10 ROMANIA - Vrancea ML=0.9 manual
06.11.2009 06:48:44 45.94N 26.44E 10 ROMANIA - Vrancea ML=0.8 manual
06.11.2009 02:02:39 45.91N 26.17E 7 ROMANIA - Vrancea nc. manual
06.11.2009 01:12:29 45.73N 26.56E 105 ROMANIA - Vrancea ML=1.3 manual
 
Astazi s-au produs mai multe cutremure mici in Vrancea, 4 in Vrancea si unul in zona Fagaras. E o activitate normala, tipica pentru zonele respective.
 
In ultimele zile s-au produs mai multe microseisme in zona Sinaia, in muntii Bucegi, precum si la sud de Sinaia, in apropiere de Comarnic. Cred ca aceasta activitate seismica, desi nesemnificativa ca amploare, s-ar putea lega de o tendinta observata in cursul acestui an. Va reamintesc ca in aria delimitata de localitatile Comarnic si Sinaia, in decursul acestui an, s-au produs mai multe cutremure, unele destul de adanci, chiar subcrustale, cu magnitudini care au atins chiar 3,5 grade pe scara Richter. Sa fie oare aceste fenomene in legatura cu tensiuni dinspre Muntii Buzaului, zona Gura Teghii ? Real32, ce parere ai ?
 
Back
Sus