• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

\'GeoX\' pid=\'28512\' dateline=\'1253865484\' a spus:
Nu exista o astfel de statistica. Oricum in producerea seismelor adanci din Vrancea intervin lucruri care se intampla la foarte mare adancime, fara legatura cu ploile.
[/quot]

Au existat atunci cutremure in Vrancea cu magnitudine mai mare de cinci care sa se fi produs in timp ce ploua ? si daca da care au fost acelea ?
 
Unde sa ploua? La Bucuresti sau in Vrancea? Daca ploua la Timisoara se pune? Sau la Sapanta?
Irelevant, cred eu.
 
Apropos, nu-mi aduc aminte din \'77 sa fie cutremur si sa ploua afara, indiferent unde am fost in acel moment....
 
Problema cu ploaia si cutremurul nu e foarte relevanta, deoarece poate sa ploua in Muntii Vrancei iar la Bucuresti sa fie vreme frumoasa, de exemplu. Sau e frumos la Iasi si ploua la Bucuresti.
 
Exista totusi o legatura intre producerea seismelor si unele fenomene meteo neobisnuite. Probabil din cauza ionizarii atmosferice in 1977 au fost observate lumini puternice asemanatoare fulgerelor, in unele cazuri insotite de \"tunete\". Cu toate acestea, au fost singurele legaturi care au putut fi facute intre seism si fenomene meteo. Acestea au fost observate pe toata aria afectata de seism, deci nu putem vorbi de un fenomen limitat doar la o anumita regiune.

Ploaia insa nu poate afecta in nici un fel zona in care se produc seismele din Vrancea. Au existat teorii conform carora in urma unor ploi puternice urmate de inundatii s-au produs microseisme de suprafata (max 2 grade Richter, 1 km adancime) dar nu este cazul in Vrancea, avand in vedere ca la noi seismele se produc la peste 80 km adancime.

Statistic vorbind, nu am avut nici un seism vrancean puternic pe timp de ploaie. Dar asta poate fi doar o intamplare, fiindca la noi, fata de Anglia spre exemplu, zilele ploioase (pe regiuni intinse) sunt destul de putine. Din pacate nu avem destule informatii care sa ne duca la o concluzie de genul: daca ploua pe regiuni intinse sansele de producere ale unui seism puternic scad.
 
Pai tocmai asta e, ca noi avem totusi mai putine zile cu ploaie (ma refer in special la zonele din Campia Romana), iar numarul de seisme puternice nu este atat de mare ca in Japonia, de exemplu.
Fenomenul ionizarii atmosferei a fost, intr-adevar, constatat, in cazul multor seisme, nu doar la noi. El ar explica, in buna masura, fenomenele luminoase \"neobisnuite\" observate inaintea, in timpul dar uneori si la putin timp dupa seisme puternice. Astfel de fenomene au fost observate in cazul seismelor vrancene din 1838, 1908, 1940, 1977 si 1986.
 
Nu am mai completat buletinele deoarece datele privind seismele curente nu au mai fost disponibile pe site-ul INFP. In plus, nici nu s-au mai produs seisme de peste 2,0 pe scara Richter. Cand lucrul la site-ul INFP se va finaliza, voi relua buletinele.
 
Avem din nou buletine seismice la zi ! :ack: :ack: =)) :94: :32: :32: :32:
Pentru zilele de 28 si 29 sept nu sunt inca disponibile datele, le-am lasat in suspensie... =))
 
Iar nu mai sunt disponibile datele infp, nici pagina index nu mai e accesibila. Sigur, daca e vreun seism de peste 2,0 avem datele IRSA, care sunt profesionisti ! =))
 
Iar nu mai sunt disponibile datele infp, nici pagina index nu mai e accesibila. Sigur, daca e vreun seism de peste 2,0 avem datele IRSA, care sunt profesionisti ! =))

despre IRSA , da-mi voie Geo sa am indoieli...
ca o prima dovada, iata cum arata situatia cutremurelor data de IRSA la aceasta ora: 22:46

http://www.fotonsas.ro/infoirsa/seisme recente.html

asa ceva nu face nici un profesionist:unsure:
 
Deocamdata nu avem alte surse. Oricum datele IRSA pentru seismele din 27 sept sunt mai credibile (INFP a furnizat o determinare automata pentru un seism de la 200 km adancime in zona Braosv, evident cu erori mari, eveniment pentru care IRSA a stabilit epicentrul in Muntii Vrancei cu o adancime focala de 104 km... deci o diferenta in favoarea IRSA in acest caz, totusi).
 
Iata ca amiscat Iranul ceva mai serios. Sa ne asteptam ca vrancea sa se trezeasca din starea asta de somnolenta in urmatoarea perioada ?
 
pai ce sa ne mai ashteptam?
romanika, 2.4 la aprox 5 min. ma rog pe principiu unde dai shi unde crapa... nu vrancea =))
yet...
 
cris, iar nu tii cont de cit ii trebuie undei ca sa ajunga la noi =)):harhar:=))
 
Plus c-a fost crustal, la doar 5 km adancime si departisor de Vrancea:D
 
am si eu o intrebare. ce este cu cutremurul asta din zona piatra neamt? a fost el mic dar eu nu am mai auzit de cutremure in zona aia... e ceva nemaintalnit pana acum sau sunt si in zona seisme dar mai rar?

multumesc
 
je2007, in zona Izvorul Muntelui-Bicaz-Piatra Neamt s-au mai inregistrat cutremure mici, de tip crustal. In ultimii ani am avut cel putin 3-4 seisme anual in zona. La originea lor se afla falia Carpatilor Orientali, care se intinde din Bucovina pana la Curbura.
 
Avem din nou buletine seismice aproape la zi. Cristi, fac cinste cu o :ack: =)) =)) :ack:
 
Azi s-a produs o replica minora a seismului vrancean de ieri dimineata. Replica s-a produs la o adancime de 90 km.
Apropos, observati ca IRSA a devenit principala sursa credibila de informatii privind seismele vrancene de magnitudine peste 2,0. Asta e situatia, ne place sau nu ne place, ne bazam pe IRSA, fiindca la INFP nu s-au rezolvat problemele cu serverul, din cate inteleg; nu se mai actualizeaza datele. Eu imi pun totusi urmatoarea problema: daca se produce un cutremur perceptibil de mai multa lume, fie in Vrancea, fie un cutremur crustal mai semnificativ in alta zona, cine se face de ras prin lipsa furnizarii de date actualizate, deci la zi, privind evenimentele cele mai recente ? Eu vorbesc foarte serios, fara nici o rautate, ci doar pun problema. Imi pare rau, dar trebuie sa pun aceasta problema. Nu o pot trece cu vederea. Cei de la IRSA se vor lauda, pe buna dreptate, ca ei sunt mai prompti decat INFP-ul. Asta e situatia.
 
Ma rog....ca sursa de informare nu pot sa ii critic. Dar nu uit nici acuma zilele de dupa cutremurul din 25 aprilie cand apareau peste tot cu cod portocaliu seismic si tot felu de tampenii pt speriat oamenii:))=))
 
Back
Sus