• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Astazi s-au produs 3 cutremure mici, la interval mic de timp intre ele, in Marea Neagra. Epicentrele au fost situate mai la nord fata de epicentrul cutremurului produs ieri la est de zona Shabla-Kavarna. Seismele de azi s-au produs in platforma continentala a Marii Negre, aproximativ in dreptul localitatii Costinesti, oricum la nord-est de Mangalia si la Sud-Est de Constanta. Fara indoiala, aceste cutremure formeaza o activitate seismica normala, legata de unele fracturi crustale din domeniul continental al Marii Negre. Nu este probabil un cutremur major in zona respectiva. Am mai vazut astfel de roiuri seismice si in cursul anilor trecuti.
 
Cutremurul de azi-noapte de la ora 0h19min UTC a avut sigur magnitudinea peste 2,0 chiar usor peste 2,5 grade, desi nu apare pe infp.ro. Nu e ala cutremur de ML=1,0 totusi...
 
Din pacate, nici acum nu avem date despre cele 3 (chiar 4 !!!) seisme produse ieri in Romania. Si nici nu cred ca vor mai pune. Nici pentru cele 2 seisme crustale care au precedat cutremurele vrancene din 26-27 martie nu au fost puse date. Daca de la INFP nu ma surprinde (ei nu au afisat nici seismul de 2,5-2,9 grade din 27 martie), ma surprinde neplacut faptul ca nici IRSA nu le mai afiseaza, desi altadata dadeau si microseisme vrancene locale de magnitudini 1,6-1,8 grade (MD). Daca ar fi sa dau crezare teoriei conspiratiei, mi-as imagina ca si cei de la INP, si cei de la IRSA l-ar astepta, cu totii, innebuniti, p-ala de 5,5 grade, ca sa vaza daca li se confirma teoriile :32: :32: :55: :55: :) Si nu mai au timp sa actualizeze niste informatii...
Dar cum nu cred in teorii conspirationiste, cred ca explicatia e mult mai prozaica, mai banala, si se refera la stilul romanesc...Mai mult nu e de spus.
 
In pofida calmului seismic pronuntat din Vrancea, eu nu cred ca anul 2010 se va termina fara un cutremur vrancean perceptibil la Bucuresti. Cutremure de magnitudini 4,8...5,1 s-au produs in Vrancea chiar si in anii 2006...2008, ani in care Turcia a avut activitate mai scazuta; e drept, seismele din 2006-2008 s-au produs la foarte mare adancime, in jur 150 km (149-153 km), de aceea la Bucuresti intensitatile nu au depasit III pana la III-IV pe scara Mercalli. Deci daca astfel de cutremure s-au produs intr-o perioada in care Turcia nu prea era activa, cu atat mai mult anul asta, cand Turcia a inceput sa isi creasca usor nivelul activitatii seismice nu cred ca va lipsi de la "intalnire" un cutremur vrancean de magnitudinie 4,8...5,0. S-ar putea chiar sa fie ceva comparabil cu seismul din 25 aprilie 2009. Plus ca la sfarsitul anului 2009 a aparut brusc un fel de "burst" seismic in zona Ramnicu Sarat, asemanator cu cel din 30 aprilie 2004. De obicei, cand in perioade cum este cea in care ne aflam apar astfel de "burst"-uri seismice in zona Ramnicu Sarat, e un element care sugereaza un posibil cutremur vrancean perceptibil cat de cat la Bucuresti, in interval de 6...12 luni asa de la aparitia secventei crustale de la Ramnicu Sarat. Eu ma astept ca pana la sfarsitul anului sa simtim un cutremur vrancean usor, magnitudine 4,8...5,0 sau chiar putin peste 5,0. Vom vedea cand si la ce adancime...
Ca o concluzie, apreciez ca baba Vrancea ar avea un stoc un cutremur usor perceptibil la Bucuresti. E acolo jos :55: :55:
Nu ma astept acum la un seism catastrofal, si asta pentru ca e destul de putin probabil ca seismul din Vrancea sa fie mult mai puternic decat cel din estul Turciei.
 
Ieri am avut un cutremur subcrustal (adanc) in Muntii Vrancei (zona Tulnici) si unul de tip crustal in Campia Romana (zona Insuratei-Braila). Astazi s-au produs 2 cutremure crustale in Banat, pe Valea Cernei (zona Herculane-Toplet-Orsova). Valea Cernei are o structura geotectonica interesanta, este vorba despre un graben, o asociatie de falie in trepte in care blocul crustal central este coborat fata de blocurile vecine. Focarul de la Herculane este destul de activ si a fost la originea unui numar mare de seisme locale. Cel mai puternic cutremur din zona Herculane s-a produs la 18 iulie 1991, a avut magnitudinea 5,6 si intensitatea maxima VIII pe scara Mercalli.
 
Cutremurul de azi din Nordul Olteniei (Depresiunea Targu Jiu) este departe de a fi ceva neobisnuit pentru zona aceea. In fiecare an se produc cutremure de mica adancime in aceasta zona, in arealul cuprins intre zona Targu Jiu si zona de munte a Vaii Jiului, bazinul Petrosani si zona Uricani. Sunt seisme crustale, deci de mica adancime. Au fost si cutremure mai maricele, cu magnitudini de maxim 4,6 grade pe scara Richter si intenitati de pana la VI pe scara Mercalli. La 21 decembrie 1999, in zona Targu Jiu s-a produs un cutremur de magnitudine 4,1 la o adacime de 5 km, resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de V grade pe scara Mercalli. Deci, nu e ceva iesit din comun, este o arie epicentrala de interes local, in care se manifesta frecvent o activitate seismica de tip crustal. Aceasta activitate seismica este corelata cu mai multe fracturi crustale locale sau cu extensie regionala, situate in zona subcarpatica si montana a Carpatilor Meridionali, Podisul Getic si pana la marginea de vest a Olteniei, la contactul cu asa-numitul Culoar al Cernei (spre Banat).
 
Ok, daca luam cutremurele unul cate unul in parte, fiecare din ele nu pare ceva neobisnuit. Dar daca le privim in ansamblu nu este nimic doesebit? Nu cumva sunt active cam multe zone odata?
 
Nu, nu se poate spune deloc ca s-au reactivat toate zonele seismice din tara. Toate aceste cutremure sunt absolut normale si in fiecare an observam tipul asta de evenimente. Nu exista legatura intre ele si, evident, din faptul ca se produc mici cutremure in Banat si Oltenia nu inseamna ca gata, crapa tara :55: :32: Nimic de felul asta. Pai daca nu misca, e suspect, ca de ce nu misca; daca misca, atunci de ce misca ?? :113: :114: Ce sa mai faca pamantul asta saracul, ca sa fie bine, ca nimic nu e "de bine", orice ar face ? :114:
Daca ne uitam pe cutremurele din fiecare an din Romania, vedem ca mereu apar seisme mici, de magnitudini 2-3, in afara de Vrancea, in Campia Romana, Dobrogea, Banat, Oltenia, Fagaras, din cand in cand prin Maramures, mai rar in Transilvania si Crisana. Nu este deloc un ritm alarmant de activitate, si oricum seismele din diferitele zone ale tarii nu pot fi corelate. Decat, eventual, in masura in care o falie din Banat s-ar prelungi spre Oltenia sau spre Crisana. Atat, in rest nimic mai mult.
Repet: nu crapa Romania pentru simplul motiv ca s-au produs seisme mici in Banat si Oltenia.
 
In plus, este evident faptul ca 3 zbacuri mici de prin partea de sud-vest a tarii nu au legatura cu ce se intampla in Vrancea la 80-160 km adancime. E clar acest lucru. Banatul si Oltenia reprezinta alta "mancare de peste", nu inseamna ca daca se produc niste seisme de 2,5-3 grade in sud-vestul Romaniei gata, se reactiveaza simultan peste tot, paraie tara si crapa Vrancea cu 7,5 grade ! Pamantul asta pe care stam misca mereu in diverse locuri, nu este nimic neobisnuit.
 
Nu a zis nimeni ca au legatura unele cu altele. Nu a zis nimeni ca o sa crape toata tara samd.
In acest moment, comparativ cu anul trecut de cand am inceput sa urmaresc EMSC (si fara sa am timp de statistica) am constatat ca se produc cutremure mai in toata Europa (mult mai frecvent) si aceiasi observatie e valabila si pentru Romania. Atat. O simpla constatare personala. Si daca e asa, atunci per ansamblu mie mi se pare deosebit. Asta nu inseamna ca pentru moment pot sa trag o alta concluzie decat ca s-a intensificat frecventa lor, sa merg mai departe, sa fac scenarii...

Poate o sa am timp si de statistica si atunci nu voi mai pune intrebari, voi posta date :113:
 
Sincer, nu mi se pare a fi ceva deosebit in activitatea seismica din Europa. Doar in Turcia a crescut usor activitatea seismica. In 2009, am avut cutremure in Europa in Italia, Macedonia, Albania...Anul asta singurele evenimente mai interesante au fost cele din Turcia si Spania. Nu stiu in ce masura pot fi considerate relevante. Cat priveste seismicitatea din Romaniei, activitatea focarelor crustale din diferite zone este la un nivel care nu imi sare in ochi fata de anii precedenti. Singura doar Vrancea e cam "intepenita", asa...E tot ce se poate spune.
 
As zice chiar ca in 2010 activitatea seismica din Romania este mai slaba decat in 2009. Anul trecut am avut cutremure in Fagaras, in Banat la Herculane (magnitudine 3,7), in Oltenia pe Valea Jiului, in Campia Romana (inclusiv seismul din 20 iunie de magnitudine 3,8, epicentrul intre Bucuresti si Giurgiu), in Marea Neagra zona Shabla s.a. Nu mai vorbesc de Vrancea, care a dat seisme perceptibile in aprilie, mai si iulie 2009, dar si in decembrie 2009 (inclusiv cel de la Ramnicu Sarat). Prin comparatie, activitatea seismica din 2010 e mai redusa semnificativ, in special in Vrancea, care e intepenita bine de tot, de abia da cate un seism de 2-3 grade, si asta cu mare zgarcenie :113: :114: :114: E teapana bine de tot baba Vrancea :55:
 
Deci situatia seismica din 2010 fata de 2009 pentru Romania este urmatoarea:
-Vrancea e practic incremenita, e teapana, saraca baba, s-a anchilozat si nu mai poate misca :55: :32: ;
-cutremurele crustale din alte zone ale tarii se manifesta totusi intr-un ritm care nu are o variatie majora fata de ce am vazut in 2009. In 2009 am avut mai multe seisme, au fost secvente de cutremure in Fagaras, la Herculane a fost un seism de magnitudine 3,7 grade, deci oricum a existat o activitate seismica mai "vioaie".
Pe plan european, situatia din 2010 arata asa: cutremure de 5,3 grade in Grecia (Golful Corint), cutremur de magnitudine 6,0 in estul Turciei, cutremur de magnitudine 6,3 in sudul Spaniei (de foarte mare adancime). In 2009, am consemnat cutremur de 6,3 grade in Italia, cutremur de 5,4 grade in Macedonia si cutremur de 5,6 in Albania.
Nu prea vad ce ar fi deosebit, in afara de intepeneala din Vrancea, care in mod normal nu ar trebui sa mai dureze. Normal ar fi sa mai apara cate un cutremur de 4-4,5 grade, nici macar in 2006 nu au lipsit astfel de seisme, deci nici 2010 nu ar trebui sa faca exceptie. S-a produs, e drept, un cutremur de magnitudine 3,8-4,2 la 25 februarie, dar oricum, pe fond, activitatea seismica vranceana din 2010 este mult mai slaba decat in 2009. Mult mai slaba, e clar asta. Vrancea si-a pierdut suflul :32: :99: :99: Facem respiratie artificiala babei Vrancea ? :113: :114: :114: Ca saraca, e lesinata... :99:
 
Vrancea si-a pierdut suflul
bigsmile.gif
bigsmile.gif
bigsmile.gif
Facem respiratie artificiala babei Vrancea ?
harhar.gif
12.gif
12.gif
Ca saraca, e lesinata...
bigsmile.gif



Pusche ! Nu ajut

tongue.gif
 
Se intrevede posibilitatea ca anul 2010 sa aiba cea mai slaba activitate seismica vranceana din ultimii 20 de ani. Intr-adevar, in primele 4 luni ale anului am avut un singur seism cu magnitudinea in jur de 4,0+/-0,2 grade, respectiv cel din 25 februarie (adancime 106 km). De obicei, Vrancea prezinta o anumita activitate usor crescuta in primele 3-4 luni ale anului, dupa care se linisteste pe perioada verii, al doilea maxim de seismicitate al anului urmand sa apara in toamna, prin octombrie-noiembrie. Or, se pare ca de data asta nu mai e asa, a lesinat Vrancea si cred ca are nevoie de terapie intensiva, ceva reanimare :113: :114: :114: :55: :32: In pofida acestei situatii, ma astept totusi ca pana la sfarsitul anului sa se produca si un cutremur de magnitudine 4,6-4,8 pe scara Richter. Cred ca anul asta cel mai puternic cutremur vrancean nu va depasi 4,8 grade....E ciudat, deoarece anul asta s-a miscat usor si Turcia, spre deosebire de perioada 2006-2008, cand Turcia nu a dat cutremure mai mari de 5,5 grade.
 
Lasati ca o resusciteaza Carmen Harra direct de la holywood :113:
 
Poate o da hutza-hutza pe madam Harra la Los Angeles :114: :114: :113: Se sperie madam Carmen Harra-Muresan :55:
 
Cutremurele produse in ultimele zile in Vrancea nu pot fi considerate ca fiind "semn rau", ceva alarmant. Oricum sunt inca departe de ceea ce poate Vrancea cand se afla in "forma mai buna". Plus ca era normal sa apara mai multe cutremure dupa acalmia din ultimele saptamani. Deci nu trebuie considerate decat ca o manifestare obisnuita a seismicitatii vrancene de fond, la un nivel oricum nesemnificativ.
 
Cutremurul de azi din Banat, zona Mehadia-Baile Herculane, nu este neobisnuit. Banatul este o regiune seismogena activa, generatoare de cutremure crustale frecvente. Este a doua sursa seismica de cutremure crustale, ca nivel de activitate, dupa regiunea Fagaras, sau a treia ca importanta daca luam in considerare si zona Shabla-Kavarna. Focarul de la Herculane se explica prin existenta unui sistem de falii crustale "asociate", in trepte, denumit Grabenul Cernei. Acest sistem consta intr-o succesiune de falii "in trepte" in care blocul crustal central este coborat in raport cu blocurile "vecine", intre care exista, de asemenea, falii consecutive. In 1991, zona Herculane a fost afectata de un cutremur de magnitudine 5,6 in ziua de 18 iulie, seism care a atins o intensitate de VIII grade pe scara Mercalli in epicentru.
 
Back
Sus