• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Este foarte putin probabil ca in 2012 sa se produca un cutremur vrancean mai mare de 4,8-5 grade. Asadar:

P(Mmax > 4,8-5,0|2012) <10%. De ce ? Simplu. Pentru urmatoarele motive:

1) nu vin tensiuni semnificative dinspre est spre vest, spre deosebire de situatia din 2011, cand am avut cutremurul de 7,2 grade din sud-vestul Pakistanului (18 ianuarie), seismele de 6-6,5 grade din 20 decembrie 2010 si 27 ianuarie 2011 din sud-estul Iranului, seismele de 6-7 grade de pe marginea continentala a placii Asiatice. Rezultatul: 2 seisme vrancene de 5,4 grade si 5,3 grade pe 1 mai si 4 octombrie 2011. Q.E.D.
2) incepand din 2007, Vrancea nu mai da cutremure de 5 grade decat la 2 ani, nu la 1 an ca pana in 2007. Daca in perioada 1990-2007 am avut cutremure de magnitudini M[sub]GR[/sub] 5+ in toti anii consecutivi, cu exceptia anilor 1994-1995 cand au lipsit seismele mai mari de 4,8 grade, incepand din 2007 ritmul activitatii vrancene a scazut, seismele de 5 grade nu mai sunt de asteptat decat la interval de cel putin 2 ani. In aceste conditii, sunt sanse foarte mari ca urmatorul seism vrancean de magnitudine 5+ sa nu mai vina decat la sfarsitul anului 2013. Pana in 2013 nu mai vine nici un cutremur de 5 grade in Vrancea, pentru ca nu are de unde sa vina. Nici nu vin tensiuni spre Vrancea, nici ritmul nu mai e acelasi cu cel de pana in 2007.
De cutremur de 6,0 grade sau mai mare oricum nu discutam decat dupa anul 2014. Vrancea nu va da cutremur de 6 grade decat dupa anul 2014.

Activitatea seismica vranceana din 2012 este la nivelul celei din 2010. In 2010 am avut 2 cutremure pe 8 iunie de 4,7 grade si pe 30 septembrie tot de 4,7 grade. Celelalte cutremure din 2010 nu au depasit 4,5 grade pe scara Richter. In 2012, am avut deja 2 cutremure de magnitudini peste 4,5 grade, pe 10 ianuarie (ML=4,6) si pe 7 iulie (ML=4,7). Observati cvasisimilaritatea nivelului activitatii seismice din 2010 si 2012. Probabilitatea unui cutremur de peste 5,0 grade in 2012 este mica. Probabilitatea este mai mare pentru 2013. Oricum, pe moment nu vin tensiuni semnificative dinspre est spre vest, asa ca nu sunt probleme deosebite pentru Romania, din punct de vedere seismic. Om mai vedea in anii urmatori cum evolueaza situatia de la est spre vest, dar si manifestarile intrinseci ale blocului litosferic paleosubdus vrancean. Cat priveste micile cutremure de 3-4-4,8 grade, nu merita luate in seama, ele nu sunt semnificative. Mai putem totusi avea un cutremur de 4,7-4,9 grade anul asta, dar probabil in toamna, prin octombrie-noiembrie.

Iata magnitudinile maxime (MGR) pe ani, incepand din 1990 (Vrancea):

1990 6,7
1991 5,1
1992 5,2
1993 5,2
1994 4,8
1995 4,7
1996 5,0
1997 5,2
1998 5,25
1999 5,7
2000 5,5
2001 5,5
2002 5,3
2003 5,1
2004 6,0
2005 5,6
2006 5,1
2007 5,0
2008 4,8
2009 5,5
2010 4,7
2011 5,4

Se vede foarte clar ca dupa 2007, Vrancea a slabit vizibil si nu mai vrea sa dea cutremure de 5 grade in fiecare an. Vrancea nu mai e potenta pentru cutremure de 5 grade cu frecventa anuala, asa cum se intampla pana in 2007. Asta e situatia. Urmatorul cutremur de 5 grade in Vrancea va veni in a doua jumatate a anului 2013. In orice caz, sunt sanse mari ca anul 2012 sa nu aiba cutremur de magnitudine 5 in Vrancea. Se vede foarte clar.

In plus, activitatea seismica la nivel global este in scadere evidenta. De 3 luni jumate nu au mai fost cutremure majore in lume. De 2 luni nu a mai fost nici un cutremur cu magnitudinea Mw > 6,4 in toata lumea. In conditiile acestei SCADERI EVIDENTE A SEISMICITATII GLOBALE A PAMANTULUI, nici Vrancea nu va face exceptie, prin urmare nu vom avea prea curand cutremur de 5 grade in Vrancea, comparabil cu cele din 2011. Asta e situatia, seismicitatea Pamantului a scazut semnificativ, pare ca placile tectonice nu mai au forta in ele...nu mai misca semnificativ pe nicaieri !!!

Comunicat GeoX :
Cutremurul de azi face parte din activitatea crustala specifica pentru zona Focsani-Ramnicu Sarat. Nimic anormal, suntem la nivelul din 2010.

Cele 4 cutremure mici de ieri nu au nici o importanta. In primele 4 zile din august Vrancea nu a avut nici un cutremur subcrustal de peste 2,0 grade pe scara Richter. E intr-o stare normala, stabila, nu e nimic neobisnuit. Asa ca...disperatii de pe alte forumuri sa se duca la culcare si sa viseze cai verzi pe pereti. De cate ori nu a avut Vrancea grupuri de 3-4 cutremure pe zi si basta, nu s-a intamplat nimic. Si in iulie au fost cateva zile cu mai multe cutremure. Calm, fratilor, ca nu vine nimic special.

Dupa cum vedem, Vrancea lucreaza la foc mic, in continuare, nu merge la turatie inalta... :98: :12: Mai apar vreo 3-4 cutremure in 24-48 de ore, dupa care e liniste, pe urma iar mai vine cate un cutremur micut. E o activitate de background low-level, nu sunt probleme deocamdata. Nivelul e oricum mai scazut decat in 2011. Pana acum cel mai mare cutremur a fost cel de 4,7 grade din 6-7 iulie. Fata de 5,4 grade cat a fost cel din 1 mai 2011, urmat de 5,3 la 4 octombrie 2011. A pierdut din putere fata de 2011.

Deci, e stabila Vrancea. Se produc vreo 3-4 cutremure de 2,5-3,4 grade in 24-48 de ore, pe urma e liniste, mai vine apoi un alt cutremur mic, iar liniste, iar mai vin cate 1-2 cutremure la 24 de ore, si tot asa...Vrancea se afla intr-o stare stationara, nu se vad concentrari de ruperi pe clustere majore de interes, migratii pe anumite directii la scara unui cluster sau lacune instalate brusc urmare de cresteri semnificative de activitate seismica, inclusiv ca magnitudine. Imi pare foarte rau pentru disperatii de pe alte forumuri, dar...dumnealor mai au de asteptat. Se agita fara rost ca niste curci bete ca pe nu stiu ce site-uri straine (si, nota bene, cu origine obscura :98: ) se profetesc cutremure de 6,5-7 grade in Romania, si vai draga murim cu totii. Ha, ha, ha ! :12: :D Recomand grupusculelor de disperati si disperate sa se duca sa faca plimbari la aer curat in padure (poate vor avea si intalniri cu Mos Martin :12: :D ) si, de asemenea, putin laptic seara la culcare.
Mai vedem pana in 2014...sau chiar dupa...;)

Cutremurul vrancean de astazi face parte din clusterul adanc din zona Nereju. In Muntii Vrancei, zona Nereju, exista si un cluster de seisme foarte adanci, cu focare la 145-155 km adancime, nu doar clusterul cu focare mai putin adanci, de circa 100-125 km. Seismul de azi s-a produs in clusterul adanc de la Nereju, acolo unde am mai observat, destul de frecvent, cutremure mici, cu magnitudini de 4-5 grade.

Micile cutremure produse ieri si azi in Romania nu au nici o relevanta. Era normal sa mai fie niste miscari, dupa 3 zile consecutive fara seisme, in perioada 14-16 august. In plus, seismul de azi din Vrancea, cel de 3,9 grade, poate fi si o reactie usoara la miscarule din est. Imediat dupa cutremurele din nord-vestul Iranului s-au produs si cateva seisme, foarte mici ce e drept, pe falia nord-anatoliana, atat in vest, cat si pe centru dar si spre capatul estic. Miscarile au fost foarte mici, dar era cumva de asteptat sa reactioneze usor si Vrancea. Nu sunt probleme deosebite, deocamdata. E bine, pentru noi, ca seismele din nord-vestul Iranului nu au avut totusi magnitudini mai mari de 6,5-6,7 grade.

Cutremurul de ieri face parte dintr-un grup mai adanc centrat spre Gura Teghii, de-o parte si de alta a limitei dintre judetele Vrancea si Buzau. Incepand de la 8 iunie 2010 am observat o anumita activitate usor mai concentrata spre Gura Teghii, atat pe partea dinspre Muntii Vrancei, cat si pe partea dinspre Muntii Buzaului. Cele 2 seisme de magnitudini 5,4 si 5,3 produse la 1 mai si 4 octombrie 2011 caracterizeaza aceeasi tendinta.
Pe de alta parte, activitatea seismica vranceana din ultimele saptamani este foarte asemanatoare, ca ritm, cu cea inceputa la 10 august 2011 si continuata pana in octombrie, culminand cu evenimentul din 4 octombrie. Sa vedem daca si de data asta mai apare un maxim relativ, probabil in octombrie sau sfarsitul lui septembrie. Nu ma astept la ceva semnificativ, posibil sa fie de magnitudine in jur de 5,0.

Cutremurul fagarasan de azi s-a produs la nord-vest de linia seismica AREFU-CUMPANA-PISCU NEGRU, la nord de falia care trece prin coada lacului Vidraru. Este o zona activa seismic, dar in care predomina cutremurele mici. Cutremurele mai mari sunt rare, cele de magnitudine maxima 6,5 apar cam la 175 de ani, in medie (dupa Ion Atanasiu). La 25 decembrie 2010 s-a produs un cutremur de magnitudine 3,9-4,2 pe scara Richter in zona CUMPANA-AREFU, la adancimea de 5 km, seism resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de IV grade pe scara Mercalli.

Activitatea seismica vranceana a mai scazut, ceea ce era oarecum de asteptat. Anul 2012 are totusi o activitate mai redusa decat 2011. Nu stiu daca va reusi Vrancea sa mai dea macar un cutremur de magnitudine minim 5,0 pe scara Richter. Cred ca in octombrie am putea avea un alt seism de magnitudine peste 4,0. Pana acum am avut 3 cutremure de peste 4,5 grade: 10 ianuarie (4,6), 6-7 iulie (4,7) si 12 iulie (4,6). Nu e deloc obligatoriu sa mai avem cutremur de 5+ anul asta. In 2011 am avut 2 cutremure cu magnitudini mai mari de 5,25 grade: 1 mai (5,4) si 4 octombrie (5,3). Astfel de seisme pot reveni cam la 2 ani, in medie. Ar fi posibil totusi un cutremur de 5,5+ in 2013-2014. Oricum, departe de pericolele invocate pe niste forumuri de disperati, care se suie pe pereti in fiecare luna fiindca au vazut ei pe nu stiu ce site-uri ca se prezic cutremure de nu stiu care in Romania. Ii las pe acei oameni sa se imbolnaveasca de nervi, fiindca asta merita. Noi ne vedem de lucruri serioase, nu de prostiile unora care, Doamne-fereste, pretind ca de fiecare data cand ies din casa vad demoni cocotati pe garduri, si cica demonii aia le sorb energia !! :D :D :12: :12: :98: Sarmanii oameni ! Cum spuneam, Doamne-fereste ! They have some issues....stiti ce se spune!

Anul asta am mai avut o perioada cu numar mic de cutremure, in februarie. Si ? A urmat ceva deosebit dupa februarie ? Nu cred. Asa ca...sa nu ne agitam fara rost, Vrancea are astfel de variatii si ele nu prezinta, pe termen scurt si chiar mediu, nici o semnificatie majora. Vom vedea mai spre 2014 si poate chiar dupa...

Dupa cum vedeti, Vrancea este capricioasa. Nu mai vrea sa dea cutremure si pace. Si doar v-am zis ca 2012 tinde sa aiba un nivel comparabil cu al anului 2010. In 2010 s-au produs 2 cutremure de magnitudini 4,7 in Vrancea, pe 8 iunie si pe 30 septembrie. In rest, sub 4,5. In 2012 am avut 3 cutremure cu magnitudini peste 4,5: 10 ianuarie de 4,6 grade, 6 iulie de 4,7 grade si 12 iulie de 4,6 grade. Nu e nimic spectaculos, Vrancea isi mentine ritmul de dupa anul 2006. Un an da cutremure de 5 grade, un an pauza la cutremure de 5+. Un an vine cutremur de 5+, un an nu vine 5, un an vine, un an nu vine... :98: :12: :12:

2007 5,0
2008 4,8
2009 5,5
2010 4,7
2011 5,4

Apreciez ca sunt sanse destul de mari sa nu avem cutremur de 5 grade in 2012. E insa posibil un maxim relativ de 5,5 grade (poate 5,7) in 2013-2014. Succesiunea maximelor relative de 5,5+ e cam la 4,5 ani, iar ultimul maxim (singular) a fost in anul 2009. Asadar, sunt premize pentru un cutremur vrancean de magnitudine 5,5+ in perioada 2013-2014.

Ma astept totusi ca pana la sfarsitul acestui luni sa se mai produca macar un cutremur subcrustal de magnitudine 3 in Vrancea. E adevarat ca Vrancea e intr-o faza stabila de nivel scazut, s-a redus considerabil activitatea seismica, efectiv baba nu mai poate scoate nimic din ea. Sa vedem in octombrie, ar putea veni un 4 atunci.
Oricum, recomand disperatilor cuprinsi de istericale de pe alte forumuri...sa se duca la plimbare, eventual la padure...eventual la o intalnire placuta cu Mosul Padurii :98: :12: :12: :D :D

Acum, nu as considera din cale afara aceasta perioada de calm seismic. Va reamintesc ca in interval de numai 3 saptamani, intre 19 august si 9 septembrie in Vrancea s-au produs 4 cutremure cu magnitudini intre 3,8-4,2 grade pe scara Richter, pe 19 august (de 3,9 grade), pe 31 august (de 4,2 grade), pe 4 septembrie (de 3,8 grade) si pe 9 septembrie (de magnitudine 4,0). In conditiile in care media lunara este de 1-2 cutremure vrancene subcrustale cu magnitudini in jur de 4,0 grade. Deci, pana la urma era normal sa se mai calmeze. Pentru perioada urmatoare, nu cred ca e de asteptat ceva deosebit. Avand in vedere seismele din ultimele zile din Iran, Afganistan, Turkmenistan, sud-estul Turciei, estul Turciei de azi, nu as exclude pentru zilele urmatoare o mica reactie vranceana, respectiv un cutremur de magnitudine 3-4. O banalitate pentru zona Vrancea. In 2012 am avut pana acum 3 cutremure de peste 4,5 grade pe scara Richter, respectiv pe 10 ianuarie (4,6), 6 iulie (4,7) si 12 iulie (4,6). Nu e obligatoriu sa avem cutremur de magnitudine 5 in 2012, asa ca toate speculatiile pe care le lanseaza diversi zvoneri de pe alte forumuri, pe baza nu stiu caror site-uri dubioase care prezic tot felul de grozavii seismice pentru Romania, sunt nefondate. Nu luati in seama prostiile debitate de acele personaje. Cum spuneam, ar fi posibil un maxim relativ cu magnitudine 5,5+ in perioada 2013-2014, nu ma pot pronunta deocamdata daca maximul din 2013-2014 ar putea fi singular sau multiplu. Un maxim singular a fost in 2009 (un singur cutremur de 5,5 grade). Un maxim multiplu a fost in perioada 1999-2001 sau, de asemenea, in perioada 2004-2005. Inclin spre un maxim singular, dar aici incertitudinea este chiar mai mare.

Iata ca dupa micile cutremure din Iran, estul si sud-estul Turciei, Caucaz-Turkmenistan si Afganistan, s-a miscat usor si Vrancea in zona adanca de la nord de Gura Teghii-Muntii Vrancei, spre partea vestica a Muntilor Vrancei. Se vede din nou care sunt influentele care merg spre Vrancea, desi de mica amploare, din fericire...deocamdata. Estul Turciei cu decrosarea mica de pe falia E-A, nord-vestul Iranului, Turkmenistan...

Cutremurul din 27 septembrie (ML=3,9 si adancime 109 km) s-a produs cam in zona seismului major din 1977 si a celui moderat din 2004. Atat ca localizare a epicentrului (in nord-estul Vrancei, langa ANDREIASU DE JOS) cat si ca adancime focala. Ma astept ca urmatorul cutremur vrancean de magnitudine 3-4 sa se produca fie mai pe centru, fie in capatul de sud-vest. As prefera sa sara direct la GURA TEGHII, si sa nu treaca pe la NEREJU. Sa vedem in cat timp va reactiona capatul de sud-vest al blocului litosferic. In ceea ce priveste un eventual cutremur mai maricel, nu cred ca anul asta ne putem astepta la ceva mai mare de 5-5,4 grade. Dar...in 2013 ar fi posibil un cutremur vrancean de magnitudine 5,5+...si daca vine in 2013, e foarte probabil sa mai vina unul, posibil mai mare, si in 2014. Dupa 1977, 2 treimi din maximele vrancene (5,5+) au fost multiple, nu singulare; singurele maxime singulare au fost cele din 1981 si 2009. 2 cazuri din 6 ! Deci, o probabilitate de 66% sa avem maxim multiplu, daca e sa vina ceva in perioada 2013-2014.
Revenind la cutremurele zilnice, apreciez ca e posibil in cateva zile un alt cutremur de magnitudine 3-4; avem mici miscari pe estul Turciei, exact pe sectorul estic al faliei Nord-Anatoliene.

[attachment=26228:EMSC.JPG]

Aceste cutremure au fost mici, din fericire, dar ele arata anumite tensiuni usoare care pot ajunge in Vrancea, astfel ca ma astept ca in cel mult cateva zile sa se produca un alt cutremur in Vrancea, posibil de 3,5-4 grade. Ma astept ca epicentrul sa fie in Muntii Buzaului, adica sa fie reactia de la GURA TEGHII fata de evenimentul din capatul de nord-est de la ANDREIASU DE JOS. Balansul in blocul litosferic vrancean se va vedea si de data asta.

Am avut dreptate, a venit de la NEREJU ! :26: :98: :12: ;) :26: Sa vedem cand ajunge si la capatul sud-vestic in Muntii Buzaului, fie pe la GURA TEGHII (eventual la limita cu Muntii Vrancei), fie mai la sud, eventual pe la NEHOIU-SIRIU. Anul asta au fost 2 cutremure de magnitudini peste 4,0 in zona SIRIU: 10 ianuarie ML=4,6 si 31 august ML=4,2. Sa vedem daca mai vine unul :12: :D :D

Back
Sus