Vedeti, activitatea seismica subcrustala vranceana prezinta proprietatea de CLUSTERIZARE. Si nu o spun eu, este o concluzie la care au ajuns seismologii romani si straini (da, acei oameni care chiar studiaza fenomenul si care merita apreciati pentru ceea ce fac, in conditiile actuale din Romania...in ciuda carcotelilor unor nulitati inculte de pe alte forumuri, care dau si ele din clampa pe ce gasesc pe wikipedia si pe nu stiu ce site de previziuni...ha, ha, ha :12:
). De exemplu, M.Radulian, E.Popescu si O.Bazacliu au demonstrat aceasta proprietate a seismicitatii vrancene de adancime.
Ce este un CLUSTER, inainte de toate ? Un CLUSTER este o grupare de obiecte, alcatuita pe baza uneia sau a mai multor proprietati comune, de similaritate sau cvasi-similaritate.
Ce inseamna asta in cazul cutremurelor ? Un cluster seismic este o grupare de epicentre/hipocentre, care prezinta manifestari cvasi-similare, in timp sau/si in spatiu.
Ce inseamna CLUSTERIZAREA ACTIVITATII SEISMICE VRANCENE ?? Inseamna ca evenimentele seismice de adancime mare (h > 60 km) sunt concentrate in grupari de focare cu distributii concentrate in anumite zone, si cu manifestari specifice fiecarui cluster. Practic, se pot evidentia clusterele de la cele 2 capete ale zonei seismice vrancene, si care genereaza cutremurele majore de tip A, B si respectiv C. Dar, mai exista niste clustere evidente intre capete, asa-numitele clustere centrale, care nu au produs niciodata (cel putin nu in perioada instrumentala a seismologiei) evenimente majore. Astfel, in zona NEREJU, de-o parte si de alta a acestei localitati, as evidentia un cluster de cutremure mai putin adanci, cu focare la 80-120 km adancime, si un alt cluster de evenimente mai adanci, chiar la 148-154 km adancime !!! Oare ce rol au clusterele seismice din zona NEREJU ?? O intrebare esentiala, as zice. Fiindca s-a putut remarca faptul ca seismele vrancene moderate si puternice tind sa migreze, ca localizare, in raport cu aceste clustere. In conditiile unor "balansuri" intre cele 2 capete, as zice ca rolul clusterelor de la NEREJU este foarte important. As spune ca, in general, atunci cand se trece de la o activitate concentrata la unul dintre capete catre celalalt capat, este aproape obligatoriu ca trecerea sa se face si pe la NEREJU !!! Desigur, au fost si cazuri de mici balansari NE-SV (SV-NE) fara treceri pe la tanti NEREJU :clapping: :118: Dar acestea au avut in vedere doar cutremure mici, usoare, neimportante ca efecte. In cazul seismelor mai mari, balansurile intre capete trebuie sa fie asociate si cu treceri pe la NEREJU !!! Miscarile seismice repetate de la NEREJU pot sugera, in anumite conjuncturi, un anumit dezechilibru intre cele 2 capete ale blocului litosferic vrancean. Dar chiar si o astfel de semnificatie nu este de termen foarte scurt, ci pe unul mai lung.
In legatura cu seismele din 7 si 12 iulie, e greu totusi de gasit imediat o semnificatie. Sa retinem un lucru:
VRANCEA nu se descarca cine stie ce prin mai multe cutremure mici, ba dimpotriva, Pe de alta parte, VRANCEA nu prea se incarca pe termen scurt prin mai multe cutremure/ruperi minore concentrate sau nu. Vedeti, Vrancea e ciudata din acest punct de vedere. Nici nu se incarca, nici nu se descarca prin aceste cutremure, cel putin nu se incarca pe termen scurt. Pe termen lung, insa, dupa cum aprecia si domnul Radulian, cutremurele mici au evolutia lor, care trebuie urmarita cu foarte mare atentie, deoarece, la un moment dat, se produce o modificare majora de ritm, se produc anumite migratii pe clusterele seismice, anumite concentrari ale zonelor de rupere, care tind sa se apropie cumva una de alta, si...incet-incet, se "formeaza" zona de rupere a viitorului cutremur mare, pe unul dintre cele 2 capete ale blocului litosferic vrancean. Vrancea ramane foarte interesanta, dar inca destul de misterioasa, mai are destule necunoscute. Asa ca persoanele inculte si obraznice care pretind ca INFP stie cand vine cutremurul dar ca nu vrea sa ne spuna din egoism sau mai stiu eu ce,...sa se duca la culcare sau in padure, sa le manance ursul !!! :bwelcome: :32: :96: