• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Marekyo, bine ai revenir :uameni: :uameni:
In al doilea rand, spuneam ca e greu sa se traga o concluzie. Un cutremur poate fi considerat precursor numai dupa producerea ulterioara acestuia a unui seism mai puternic. Sa nu uitam ca seismul din 1 mai a avut un precursor, la randul lui, pe 17 aprilie. Sigur ca nu resping ipoteza ca evenimentul de magnitudine ML 5 sa fie precursor, nu am suficiente elemente care sa sustina asta, dar nu pot nici sa resping, avand in vedere antecedentul din 2004 (precursor pee 27 sept 2004, soc principal pe 27 oct 2004). Totusi, daca acest cutremur este precurosr (spun DACA), un eventual soc principal nu ar trebui sa fie catastrofal, ci in cel mai rau caz un eveniment cu magnitudinea de ordin 6, in nici un caz 7. Vom vedea, Vrancea e capabila si de surprize, totusi nu cred ca poate acum ceva catastrofal. Dar pentru evenimente seismice de magnitudini 6...ce sa zic, astea sunt mai aleatoare totusi...
 
Multumesc frumos de primire si salutari tuturor :uameni:.

De citit citesc din cand in cand pe fuga dar de scris, las pe seama cunoscatorilor :uameni:

Toate cele bune!
 
Cutremurul produs aseara in Transilvania, zona PRAID-SOVATA, este mai ciudat din cauza adancimii de 151 km, adancime care este tipica pentru Vrancea, nu si pentru alte zone din tara. De regula, in zona PRAID se produc mai mult seisme crustale, pana in 20-30 km adancime. Miscarea de aseara iese din normalitate. Originea cutremurului este legata, probabil, de coliziunea placii Est-Europene cu microplaca Transilvano-Panonica. De regula, in lungul Carpatilor Orientali se produc mai mult cutremure crustale, dar se pare ca mai apar si exceptii.
 
In ultima vreme, am remarcat o usoara crestere a activitatii seismice subcrustale (de mare adancime) la capatul sudic al ramurii vulcanice a Carpatilor Orientali, in special la vest de Muntii Vrancei, deci dincolo de marginea vestica a acestora, pe aliniamentul Sfantu Gheorghe-Covasna. In aceeasi tendinta pare a se incadra si cutremurul ciudat din zona Praid, neobisnuit de adanc. E greu de spus ce semnificatie are aceata tendinta, in contextul in care in Vrancea s-a produs deja un cutremur de magnitudine 5 la foarte mare adancime, intr-o zona interesanta. Un alt fenomen pe care il remarc este cresterea numarului de cutremure crustale de o parte si de alta a Vrancei, precum si producerea unor cutremure subcrustale in zonele Ramnicu Sarat si Marasesti-Odobesti.
Aceste fenomene arata ca Vrancea ramane mereu interesanta, si ne poate oferi manifestari surprinzatoare uneori.
 
Ia uitati ce mecanism de focar ciudat a avut cutremurul din 1 mai, rasucit pe o directie bizara.

http://www.infp.ro/informatii-cutremur/mecanism-focal-501

Planul de falie pare din nou rasucit, si aliniat aproape pe directia nord-sud. Mecanismul de focar e un pic mai deosebit fata de cele tipice cu plan de falie NE-SV sau cu plan de falie NV-SE. Ma intreb daca seismul de la 1 mai (de magnitudine 5 si adancime 137 km) a fost un soc de dilatare sau unul de compresiune ? Daca a fost totusi un soc de compresiune, de ce planul de falie a fost aproape pe directia NORD-SUD, oarecum atipica ?
 
Cutremurele vrancene mai importante din ultimele 12 luni au prezentat 3 mecanisme de focar diferite, practic la fiecare seism de peste 4,5 grade s-a semnalat un plan de falie diferit.
Astfel, cutremurul vrancean de magnitudine 4,7-4,8 si adancime focala 120 km din 8 iunie 2010 a avut un plan de falie cu orientare NV-SE.
Cutremurul vrancean de magnitudine 4,7 si adancime focala 146 km din 30 septembrie 2010 a avut un plan de falie cu orientare NE-SV.
Cutremurul vrancean de magnitudine 5 si adancime focala 137 km din 1 mai 2011 a avut un plan de falie aliniat aproape pe directia N-S.

Remarcam instabilitatea planului de falie intre socurile vrancene cu magnitudini de peste 4,5 grade. 3 socuri, de mecanisme diferite. Schimbarea relativ rapida a mecanismului de focar este o alta tendinta recenta a activitatii seismice vrancene.
 
Activitatea seismica din Romania a ajuns din nou la minim, reflectand probabil nivelul energiei acumulate in zonele seismic-active ale tarii. Ma astept totusi ca pana la sfarsitul saptamanii, in zona Vrancea sa se produca un cutremur subcrustal de magnitudine 2,5-2,8 grade. Apreciez ca probabilitatea unui cutremur vrancean de magnitudine 2,5-2,8 in urmatoarele 4 zile este de 75-80%. :uameni: :uameni: :ack: Nu ma astept sa depaseasca 2,8 grade.
 
Incetarea aproape completa a activitatii seismice din Romania se explica, probabil, prin disparitia cutremurelor din estul Turciei. In prezent, Turcia de Est nu mai poate nimic, nici macar cutremure de 2,5-3 grade nu mai da. Seismicitatea Turciei a ramas cantonata exclusiv pe zona vestica. Iar Vestul Turciei bate spre Grecia, in nici un caz spre Romania. Deci, in conditiile in care estul Turciei este neputincios dpdv seismic, si Romania, in principal Vrancea, este impotenta seismic.
 
Activitatea seismica din ultimele zile inregistrata in zona Vrancea-Ramnicu Sarat face parte din seismicitatea crustala specifica focarului de la Ramnicu Sarat. Deocamdata cutremurele sunt mici, avand magnitudini in jur de 2 grade. Caracterul de secventa este tipic seismelor de la Ramnicu Sarat. Ramane de vazut cum vor mai evolua lucrurile acolo.
 
Cutremurul de azi din Vrancea face parte din seismicitatea obisnuita lunara. In medie, Vrancea da cam o data pe luna un seism cu magnitudinea in jur de 4,0 sau 4 si un pic. Ultimul cutremur de magnitudine peste 4,0 (mai exact de 5) s-a produs la 1 mai la adancimea de 137 km, urmand altor seisme produse la 4 februarie si 17 aprilie (de 4,0-4,1 grade). Cutremurul de azi a avut un precursor pe 12 iunie la ora 18h54min UTC, tot in zona Nereju din Muntii Vrancei (ML=2,9 adancime 138 km).
 
Cutremurele produse astazi in Bucovina, zona GURA HUMORULUI-CAMPULUNG MOLDOVENESC nu sunt chiar o noutate. Bucovina are activitate seismica, desi evenimentele seismice locale sunt mai rare si semnificativ mai slabe decat cele din alte zone ale tarii. In 1970, de exemplu, in zona RADAUTI s-a produs un cutremur de magnitudine 4,7. Seismul de azi, produs la ora 13h08min UTC la o adancime de 6 km, la sud de GURA HUMORULUI, a avut magnitudinea 4,5 si intensitatea epicentrala probabil V. Socul principal a fost precedat de un cutremur de magnitudine ML 2,0 produs la ora 13h06min UTC, si urmat de un post-soc de magnitudine 2,4 la ora 13h31min UTC. Este un mod de desfasurare tipic pentru secventele de cutremure crustale de tip soc principal cu unul sau mai multi precursori si/sau unul sau mai multe post-socuri/seisme secundare/replici. E posibil sa mai apara miscari seismice in zona, dar cred ca vor fi mult mai slabe. Probabil ca energia acumulata pe falie a fost eliberata in mare parte de socul principal de 4,5 grade, dar e posibil ca reechilibrarea stratelor de roci dislocate de miscarea principala sa mai continue, dar la amplitudini foarte mici.
 
Desi nu vad ce semnificatie ar putea avea, daca au, e interesant de observat ca in ultimele 6 luni in Romania s-au produs 3 seisme crustale usoare spre moderate, cu magnitudini in jur de 4,0 si care au fost resimtite in zonele lor epicentrale.
Primul cutremur s-a produs in regiunea Fagaras, in coada lacului Vidraru (zona Cumpana),la 25 decembrie 2010, la o adancime de 5 km si avand magnitudinea 3,7-4,0 pe scara Richter (intensitate III-IV in zona epicentrala).
Al doilea cutremur s-a produs in regiunea Hategului, la 25 martie 2011, ca maxim al unei secvente seismice; socul principal a avut magnitudinea ML 3,9 si intensitatea epicentrala IV.
Al treilea cutremur a avut loc la 24 iunie 2011, in Bucovina, zona Campulung Moldovenesc-Gura Humorului, la adancimea de 6 km, avand magnitudinea ML 4,5 si intensitatea epicentrala V.
Interesant e ca aceste seisme s-au succedat la interval fix de 3 luni: 25.12.2010, 24-25.03.2011, 24.06.2011.
 
In ultima vreme, remarcam niste seisme crustale in Crisana, zona VALEA LUI MIHAI-CAREI. Aceasta zona a fost inactiva de multa vreme. Zona VALEA LUI MIHAI-CAREI a generat seisme cu intensitati maxime de VII-VIII in 1614, 1786, 1829 si 1834; cutremurele din 1829 si 1834 au fost, se pare, cele mai puternice produse in regiunea seismogena Crisana in ultimii 500 de ani, fiind creditate, de catre seismologi, cu magnitudini de ordinul 5,6-6,2 (Mw). Cutremurele de la 1 iulie 1829 si 15 octombrie 1834 au fost resimtite in aproape toata Campia Panonica. In secolul XX, in Crisana (zona VALEA LUI MIHAI-CAREI, nord-vestul judetului Bihor) s-a produs un singur cutremur cu magnitudinea moment Mw 5, la 23 martie 1939. Ultimul seism local de magnitudine 4 s-a produs in aceasta zona la 25 februarie 1989, fiind resimtit local cu intensitatea IV pe scara Mercalli.
 
Cutremurul produs astazi in Vrancea, cu epicentrul in Muntii Buzaului-Muntele Rosu (ora 00h56min UTC) pare un pic neobisnuit din cauza adancimii foarte mari, de 173 km. Totusi, trebuie remarcat ca in extremitatea sud-vestica a Muntilor Buzaului este o zona activa seismic la foarte mare adancime, la peste 165 km adancime. Au fost consemnate mai multe seisme (mici, ce e drept, pana in 4,5 grade magnitudine) cu focare la adancimi de peste 165 km si epicentrele localizate la marginea sud-vestica a Muntilor Buzaului. Studiile efectuate de specialistii romani de la INCDFP, impreuna cu partenerii de la Univ. Karlsruhe (Germania) arata ca blocul litosferic ar fi mai gros spre capatul de sud-vestic, ceea ce explica si producerea de cutremure foarte adanci, chiar mai jos de 170 km, in aceasta zona. De altfel,cel mai adanc cutremur vrancean, produs la 16 mai 1982 (de magnitudine ML=4,5 si adancime focala 218 km) a avut epicentrul tocmai spre capatul de sud-sud vest al Muntilor Buzaului. Deci nici o supriza, de fapt. Zona este interesanta, oricum.
 
In legatura cu activitatile seismice din ultimele saptamani, e interesant de notat faptul ca in Vrancea s-au produs mai multe cutremure la adancimi foarte mari, intre 130-173 km. De fapt, aceste seisme foarte adanci definesc "normalitatea" pentru Vrancea. In general, zona de adancime 130-160 km are ponderea cea mai ridicata in activitatea seismica vranceana.
 
Micile cutremure vrancene din ultima vreme nu anunta un seism devastator. Pentru un cutremur vrancean de magnitudine peste 7,0 pe scara Richter trebuie totusi mai mult. Pentru evenimente de mai mica amploare...ramane de vazut. Vrancea poate da oricand seisme de 5,5-6,5 grade, din clasa celor considerate a fi de energie medie, care provoaca eventual putina sperietura, dar care nu se lasa cu pagube importante. Ultimul seism vrancean de magnitudine 5,5 a avut loc la 25 aprilie 2009, iar ultimul cutremur de magnitudine 6 s-a produs la 27 octombrie 2004. Anul asta am avut un cutremur de 5,3 grade pe 1 mai, si de regula Vrancea da cate 2-3 cutremure de peste 4,5 grade, pe an. Chiar si in 2010, cand activitatea seismica a fost mai slaba, am avut totusi 2 cutremure de 4,7 grade,pe 8 iunie si 30 septembrie. De aceea, nu putem exclude un cutremur de magnitudine peste 5,5 grade, dar care cu certitudine nu va ajunge si probabil ca nu se va apropia de 7,0 (limita critica pentru cutremurele vrancene). Vom vedea, ideea e ca si in cazul in care se va produce un astfel de cutremur, nu trebuie sa intram in panica, fenomenul se intampla in mod natural, vine si trece asa cum a venit, fara urmari. Spun "daca va veni", fiindca nu e obligatoriu sa fie, poate nu chiar acum. Cat despre un cutremur major de magnitudine peste 7,0, cred ca nu e cazul sa discutam mai devreme de 2014-2020, poate chiar si mult mai tarziu (asta ramane, insa, sub semnul unei doze relative de incetitudine).
 
Evolutia seismica din perioada 2010-2011 seamana oarecum cu cea din perioada 2003-2004.
In 2003 am avut o activitate seismica mai scazuta in Vrancea, cu un singur seism de peste 4,5 grade (6 octombrie, ML=5,1). Tot in 2003 s-a produs un cutremur de 6,4 grade pe 1 mai in estul Turciei, provinciile Bingol si Elazig, iar la 26 decembrie 2003 s-a produs un cutremur de 6,3 grade in sud-estul Iranului la Bam. In 2004 s-a intensificat activitatea seismica de tip crustal in mai multe zone din Romania, inclusiv in Fagaras, Dobrogea de Nord si alte zone, iar in final s-au produs seismele vrancene din 27 septembrie si 27 octombrie 2004, cel din octombrie avand magnitudinea 6,0.
In 2010 am avut o activitate vranceana mai scazuta in cea mai mare parte a anului, cu 2 seisme de 4,7 grade. La sfarstitul anului a inceput sa creasca activitatea in Fagaras si alte zone de seisme crustale. De asemenea, la 8 martie 2010 s-a produs un seism de 6,0 in estul Turciei, Elazig, iar la 20 decembrie 2010 si 27 ianuarie 2011 s-au produs seisme de 6,5 si 6 grade in sud-estul Iranului. Pe parcursul anului 2011 a continuat activitatea crustala mai ridicata in cam toata tara, a inceput sa creasca si activitatea subcrustala. Si acum...vine perioada octombrie-noiembrie. Nu spun ca va fi ceva semnificativ, dar ne putem astepta la un eveniment de 5,5-6,5 grade (cel mult 6,5), oricand. Nu cred insa ca, daca se va produce un astfel de cutremur, va fi chiar similar celui din 2004, din punct de vedere al adancimii. S-ar putea sa fie mai adanc, la 120-130 km asa. Oricum nu e posibil ceva major acum. Vom vedea. Oricum un eventual cutremur de 6-6,5 grade nu e devastator. Si mai mult de 6,5 grade nu cred ca poate fi.
 
Cutremurul de azi seamana, din multe puncte de vedere, cu cel din 1 mai (MD 5,4 adancime 146 km). Dar nu ma voi referi direct la el, ci reiau paralela cu 2004. De fapt paralela intre perioadele 2003-2004 si 2010-2011. Fiindca sunt multe similaritati.

2003

1. activitate mai slaba in Vrancea: un singur cutremur de peste 4,5 grade: 6 oct 2003 ML=5,1;
2. cutremur in estul Turciei, provincia Bingol 1 mai M=6,4;
3. cutremur in sud-estul Iranului, Bam, 26 decembrie M=6,3

2004

1. intensificarea activitatilor seismice de tip crustal in mai multe zone ale tarii, inclusiv Fagaras, Vrancea-Ramnicu Sarat-Focsani;
2. intensificarea treptata a activitatilor seismice subcrustale vrancene, cu seism de 5,2 grade la 27 septembrie;
3. activitate seismica importanta pe falia nord-dobrogeana la 3 octombrie 2004;
4. soc principal vrancean la 27 octombrie, M 6,0

Acum:

2010

1. activitate vranceana mai slaba: 2 cutremure de numai 4,7 grade pe 8 iunie si 30 septembrie, nimic de 5 grade;
2. cutremur in estul Turciei, provincia Elazig 8 martie M=6,0;
3. cutremur in sud-estul Iranului la 20 decembrie, M=6,5, urmat de alt seism la inceputul lui 2011, 27 ianuarie, M 6,0

2011

1. intensificarea activitatilor crustale in multe zone ale tarii, inclusiv Fagaras, incepand de la finele lui 2010;
2. cresterea treptata a activitatilor seismice subcrustale vrancene, cu seisme de 5,4 si 5,2 grade la 1 mai si 4 octombrie;
3. activitati pe faliile dobrogene, inclusiv un eveniment la Sulina la cateva zile dupa cel de la 1 mai

Nu spun ca aceste similaritati inseamna ceva. Nici ca trebuie sa ne agitam pentru un eventual seism de 6,5 grade. Poate sa fie, poate sa fie mai tarziu, la anul, in 2014, s.a.m.d. Nimeni nu poate sa stie sigur. Oricum un cutremur vrancean de magnitudine 6-6,7 grade e mai probabil decat unul devastator de peste 7,0 grade.

Vom vedea ce va mai fi, Vrancea are si ea hachitele si ciudateniile ei. Oricum, anul 2011 e mai activ decat 2010, asta e destul de evident.
 
Ce preconizeaza cutremurul de azi din Turcia pt Romania ? Se stie ca exista anumite corelatii intre cutremurele din estul Turciei si eventuale cutremure vrancene.
 
Back
Sus