• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

Cele 3 cutremure mici produse astazi in Vrancea nu au nici o semnificatie, sunt evenimente nerelevante. Ele sunt chiar normale, in sensul ca urmeaza unei perioade de 4 zile in care nu s-a mai produs nici un cutremur de magnitudine egala sau mai mare de 2,0. Vrancea lucreaza usor, incet, la foc scazut.
 
In ciuda cutremurelor din Iran, activitatea seismica din Vrancea ramanene relativ scazuta. Dupa cum merge acum, cred ca nici anul asta nu vom avea seism de magnitudine 5-5,5 grade. Cel mult, ar fi probabil sa se produca un cutremur cu magnitudinea in jur de 4,9 grade, dar nu acum, ci in a doua parte a anului. Cred ca 4,9-5,0 e maximul ce putem astepta anul asta. Vrancea lucreaza la foc mic, nu are energie in ea...;)
 
Asta nu inseamna ca nu vom avea cutremure. Ma astept sa se produca seisme cu magnitudini de pana la 4,0-4,5 in primavara care vine, iar in toamna, spre octombrie-noiembrie asa, e de asteptat si un seism de 4,7-4,9 grade, maxim 5,0 magnitudinea, nu mai mult.
 
Nu se pune problema sa avem, deocamdata, probleme grave din punct de vedere seismic. Activitatea in Vrancea este stationara si plafonata, nu se manifesta nici o forma de accelerare rapida a activitatii seismice. Avand insa in vedere faptul ca din 30 septembrie nu s-au mai produs, se pare, seisme cu magnitudinea strict mai mare de 4,0 (in ciuda evenimentelor de 3,8-3,9 grade din 25 noiembrie, 2 si 5 decembrie 2010), ar fi de asteptat ca in primavara lui 2011 sa se produca 2-3-4 cutremure cu magnitudini intre 4,0-5,0. Asa ar fi normal...
 
"Asa ar fi normal"


Bine punctat ;) Dar asta de 5 ne cam asteptam de mult sa vina ;) Cred ca o sa avem o mica surpriza iar anul acesta maxim un cutremur de 4 R
 
M-as astepta la producerea de cutremure vrancene cu magnitudini (ML sau MD) de 4-4,5...4,8 grade, in urmatoarele cateva saptamani pana la 2-3 luni. Asa ar fi normal.
 
In ciuda seismelor recente din Asia (Iran, Pakistan, Tadjikistan), nu cred ca vom avea prea curand probleme grave din punct de vedere seismic. Cat timp nu exista reactii semnificative in estul Turciei si/sau nord-vestul Iranului, Vrancea va fi foarte cuminte. Sigur ca avand in vedere faptul ca ultimul seism vrancean de magnitudine in jur de 4,0 s-a produs la 5 decembrie 2010 (urmand altor 2 cutremure cu magnitudini apropiate produse la 25 noiembrie si 2 decembrie), cred ca este de asteptat ca in urmatoarele cateva saptamani, 2-3 luni,sa se produca seisme de magnitudini 4-4,5 grade.
 
In plus, observam ca in perioada actuala Vrancea are o activitate seismica de tip cvasiconstant (aproape constanta), manifestata prin producerea a cate 2-3 seisme de magnitudini 2-3 in interval de maxim 24 de ore, alternand cu pauze de 1-3 zile. Asadar, avem grupulete de cate 2-3 seisme alternand cu pauze de 24-48-36 de ore, in medie. Nu remarcam semne de intensificare progresiva a activitatii seismice, iar Vrancea ramane stationara. Avem stabilitate seismica.
 
tu iti aduci aminte, ca tocmai cind fotonu pusese semaforul pe verde, a venit zgiltul? poate ai si tu surpriza asta, dupa ce ai declarat stabilitate seismica ;) ;)
 
Anda, mai bine vezi ca te da hutza Fagarasul ;) ;) Iar o scutura pe Anda mos Fagarasul :57: :47: :32: :57:
 
Prin stabilitate a activitatii seismice vrancene inteleg faptul ca nu exista variatii bruste in ritmul de producere a cutremurelor; nu exista, in perioada actuala, o tendinta de crestere rapida a nivelului activitatii seismice, care, in plus, ramane plafonata si din punct de vedere al magnitudinilor. Sigur ca nu stim cum se vor prezenta lucrurile peste 9 luni, prin octombrie-noiembrie, ramane de vazut daca vor interveni sau nu schimbari semnificative. Oricum, mai este de notat faptul ca, in ciuda unor cutremure mici mai adanci (inclusiv a seismului din 5 decembrie 2010 produs la 146 km adancime), cele mai multe cutremure "baleiaza" pe la 100-120-130 km, se "invart" cam prin jurul lui 110-120 si ceva de km adancime, maxim 135 km.
 
Vrancea nu se lasa influentata nici de Iran,nici de Pakistan. Activitatea seismica vranceana ramane cvasiconstanta: un cutremur ceva mai adanc, la 120-140 km, urmat la maxim 12 ore de un alt seism in etajul superior la 80-110 km adancime, pauza de 1-3 zile, apoi "schema" se reia, in maniera aproape similara. Vrancea a devenit de-a dreptul previzibila !! ;) ;) :32: Deja poti sa cam stii ce urmeaza. Dupa cutremurul de 2,8 la 134 km adancime de ieri dimineata, puteam sa jur ca mai vine unul, dar la o adancime mai mica, in maxim 12-24 de ore. Si al doilea cutremur a venit, in partea a doua a zilei. Acum e iar pauza. pana la urmatorul cutremur mic care va fi undeva la 115-140 km,poate 140 si un pic.
Anul asta nu e probabil sa avem cutremur cu magnitudinea mai mare de 5,0. Totusi, nu cred ca magnitudinea maxima in 2011 va scadea sub cea din 2010. Daca in 2010 am avut magnitudine maxima 4,7 grade, ma astept ca in 2011 sa avem o magnitudine maxima de 4,9-5,0 grade, posibil la toamna. Cred ca in octombrie-noiembrie vor fi conditii pentru un cutremur de circa 4,9 grade.
 
Cutremurele recente din regiunea seismogena Fagaras-Campulung nu sunt inca alarmante. Ele arata, totusi, o tendinta de usoara crestere a activitatii seismice locale, tendinta manifestata in ultimele 6 luni, incepand din luna august 2010. Cred insa ca un seism local puternic (cu intensitatea epicentrala de cel putin VII si magnitudinea de cel putin 5,75) este inca departe. Ar trebui sa se produca, intai, un cutremur vrancean mai adanc si de magnitudine mai mare de 6,7 grade (chiar si 6,8 e suficient), pentru ca la un interval de cativa ani sa se produca si seismul fagarasan de magnitudine 5,75-6,5 grade. Pentru cutremure fagarasene cu magnitudini sub 5,7 grade si cu intensitati mai mici de VII nu mai bag mana in foc...
 
In legatura cu seismul crustal de magnitudine 3,0 produs astazi in Campia Romana, la nord-est de Bucuresti, se poate face urmatoarea observatie. Originea cutremurului nu pare a fi legata de falia IntraMoesica, ci de o fractura aproximativ perpendiculara pe aceasta (conform detaliilor despre cutremur de pe pagina infp, Detalii cutremur Campia Romana, INCDFP. Observati (dupa ce dati pe "Falii seismice") ca epicentrul cutremurului se afla inainte de intersectia dintre o falie care vine pe aliniamentul Vidra-Voluntari cu falia majora IntraMoesica, care trece pe langa Snagov. Mai notam un lucru, foarte interesant. Aceeasi falie care a generat cutremurul de azi se prelungeste la sud de Bucuresti pana la Jilava, unde se intersecteaza cu alte 2 falii; una dintre cele 2 falii care trec pe la Jliava pare a fi fost la originea seismului de magnitudine 3,7 din 20 iunie 2009, cutremur resimtit si la Bucuresti cu intensitatea III pe scara Mercalli (fata de III-IV in zona epicentrala). Sa fie oare un transfer de stress catre nord, de la zona focala a seismului din 20 iunie 2009 catre sursa cutremurului de azi-dimineata ? E posibil (fara a baga mana in foc), ca seismul de azi sa fie o consecinta a acestui transfer de stress de la sudul Bucurestiului catre zona de nord-est, in lungul faliei care se intretaie atat cu faliile de la Jilava, cat si cu falia IntraMoesica. "Jocurile" acestor falii explica miscarile seismice din Campia Romana, destul de frecvente dupa cum observam.
 
Slaba miscarea pe plaiurile Mioritei :57: :47: Vrancea nu are deloc putere in ea, adica se cheama ca e "impotenta" pe de-a intregul :47: :55: ;) La ritmul cum decurg lucrurile, cred ca imi voi revizui o afirmatie, si cred ca s-ar putea ca magnitudinea maxima in 2011 sa fie mai mica decat cea din 2010, adica sa fie chiar sub 4,7 !!! Cum s-ar zice, magnitudinea e numai in scadere de la an la an... 2009 5,5 grade, 2010 4,7 grade. Sa fie 2011 cu mxim 4,5 grade ?? :57: :32: ;)
Nu prea sunt sanse nici de un 5,2 acolo :17: Poate prin 2014 un 5,2 asa ? :83:
 
In ultima vreme, activitatea seismica vrancana a fost mai importanta in sectorul nordic, nord-estic al zonei epicentrale, in etajul superior, 70-110 km adancime. Am avut, in aceasta luna, 3 seisme cu magnitudini cuprinse intre 3,8 si 4,1 grade in etajul de adancime 70-110 km, in partea nordica a Muntilor Vrancei. Este totusi improbabil ca aceasta "concentrare" de cutremure in acea zona sa fie un semn de pericol. Etajul de adancime 70-110 km nu poate genera un seism similar cu cel din 1977 foarte curand, succesiunea ultimelor mari cutremure de acest tip fiind 1838-1977. Deci 140 de ani intre 2 cutremure catastrofale generate in partea superioara de la nord de Vrancioaia. Zona ar putea fi predispusa, eventual, la cutremure de magnitudini mai mici, de ordin 6 sau 6,5-6,6 grade. Desi, chiar si astea nu apar cu una, cu doua. Zona s-a mai descarcat min 1990 si 2004.
 
Cutremurul fagarasan de azi-noapte s-a produs mai la nord de zona in care s-au semnalat activitatile seismice din ultimele luni, si pare a fi legat de una dintre faliile care delimiteaza masivul fagarasan de podisul Transilvaniei. Posibil sa fie la origine falia sud-transilvana, posibil o mica falie cu caracter strict local, nu imi este clar deocamdata.
 
Vrancea pare a-si fi potolit activitatea seismica, revenind la situatia de dinainte de noiembrie 2010. In aceste conditii, apreciez ca activitatea seismica vranceana din 2011 va fi similara celei din 2010, iar maximul teoretic credibil pentru acest an va ramane la 4,9; prin urmare, nici in 2011 Vrancea nu va da seism de magnitudine cel putin 5,0 pentru ca nu are putere, e slaba, neputincioasa, "impotenta". Mentinand acelasi ritm de activitate, de abia in 2013-2014 va fi posibil sa se produca un cutremur de magnitudine 5,0, oricum mai slab decat cel din aprilie 2009. Apreciez ca energia acumulata in Vrancea ar ajunge prin 2018-2019 la nivelul necesar producerii unui cutremur moderat de 5,5-5,7 grade, iar prin 2020-2024 s-ar putea sa avem un cutremur de 5,9-6,1 grade. Si cam atat, ca pe urma "intra pe fir" africana si aia sigur nu da cutremure mari. S-ar putea chiar sa avem cutremure de 6-6,5 grade taman in perioada in care va lucra spre noi africana, ar fi chiar culmea ;) :32: :57: Deci sa asteptam sa reinceapa sa lucreze africana pentru ca Vrancea sa dea macar un 6-6,5... :57: :47: ;) Asteptam Africa, fratilor... :55:
Da, deci cred ca trebuie sa asteptam sa isi reia placa Africana "lucrul" spre noi :47: Mai e inca destul de mult pana atunci...
 
Vrancea nu a mai dat, totusi, cam de 2 ani cutremure de magnitudine ML (sau MD) 5,0 sau mai mare. Cutremurele din 2010 au avut ML 4,7 deci oarecum sub magnitudinea medie anuala. Oare chiar va trece si 2011 fara seism macar de 5,0 ? Am tot comentat in ultima vreme, m-am si hazardat la anumite speculatii privind potentialul Vrancei pentru acest an. Sigur, am avut un cutremur major in Pakistan de Mw 7,2 si 2 seisme de 6-6,5 in sud-estul Iranului, in ultimele 3 luni si ceva. Ramana totusi de vazut daca aceste evenimente vor avea un anumit "ecou" in Vrancea, si cat de semnificativ.
Oricum, daca e sa existe un "efect", nu cred ca e probabil sa fie ceva catastrofal. Cutremurele vrancene catastrofale sunt totusi evenimente care nu apar prea des, vedeti seria 1471,1516,1590, 1620,1681,1738,1802,1838,1940 si 1977. E vorba de cutremure cu intensitatea maxima de cel putin IX grade pe scara Mercalli, avand magnitudine Gutenberg-Richter strict mai mare decat 7,0 sau magnitudine moment Mw strict mai mare decat 7,3. Cutremurele avand magnitudini MGR din clasa 6,7-7,0 sau Mw 6,9-7,1 nu sunt totusi catastrofale. Ele au o si o frecventa de aparitie mai mare decat a celor catastrofale.
 
Dap Vrancea s-a mai calmat. Totusi domnul Mărmureanu a spus ca in urmatoarele luni posibil sa fie un cutremur in zona Vrancea de 5-5,5, cutremurele de zilele astea posibil sa fie influente din zona japoneza, au fost mici. Nu stiu cat se pot prevede cutremurele sau mai bine zis cat de previzibila e Vrancea, dar dinamica ultimilor luni ne indica ca o sa fie liniste. Vorba lui Marmureanu "4,7 hai domne lasati-ma cu fleacuri din astea"
 
Back
Sus