• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Comentarii la seismele zilnice din Romania

anda a spus:
Ela, nu are de ce sa te sperie un cutremur de magnitudine 5. teama de cutremur e normala, dar trebuie sa existe si ratiune. unul de 5 te zguduie, te sperie, dar nu produce daune. incearca sa te obisnuiesti putin cite putin cu ideea asta si poate nu te vei mai teme asa de tare.

uite ca azi dimineata a fost si nici nu l-am simtit......sper sa fi fost cel la care facea referire GeoX.
Incerc din toate puterile sa ma stapanesc, dar cel din `77 mi-a ramas intiparit in memorie, aveam 9 ani atunci si m-am speriat foarte tare.

n-ar fi atat de rau , dar stau intr-un bloc construit in `68.
;)
 
O comparatie sintetica intre seismul vrancean de magnitudine 4,7 si adancime focala 120 km din 8 iunie si evenimentul de magnitudine 4,7 si adancime 138 km de astazi 30 septembrie ne arata urmatoarele lucruri:
1. epicentrul a fost mai la sud-vest, catre extremitatea sud-vestica a Vrancei, in zona Siriu. Evenimentul din 8 iunie a avut epicentrul un pic mai la nord, dincolo de Gura Teghii;
2. difera si adancimea focarului: 120 km pentru 8 iunie, 138 km pentru 30 septembrie;
3. difera si MECANISMUL DE FOCAR: rupere pe directia NORD-VEST catre SUD-EST in cazul seismului din 8 iunie, rupere pe directia NORD-EST catre SUD-VEST in cazul seismului de azi. Deci: 8 iunie plan de faliere NV-SE, 30 septembrie plan de faliere NE-SV !!! Mecanisme de focar total diferite !!!! Azi s-a manifestat mecanismul de focar tipic, cel mai frecvent observat in cazul Vrancei: NE-SV. Mecanismul din 8 iunie a fost cel inversat, la 90 de grade, mecanism ce caracterizeaza o fractiune mai mica dintre seismele vrancene.
 
Cutremurul de astazi a avut epicentrul in Covasna, mult la vest de Muntii Vrancei. Pare a fi o manifestare seismica legata intr-o anumita masura de fractura Covasnei. Activitatea seismica a fracturii Covasnei pare a fi legata de cea de mare adancime din Vrancea. S-a observat ca unele cutremure vrancene mici spre moderate si chiar de magnitudini medii (peste 5,0) au fost precedate de anomalii seismice si de natura geofizica in zona acestei fracturi. Nu spun ca urmeaza acum un cutremur de 5 grade in Vrancea, nu am elemente ca sa sustina asa ceva. Totusi ma astept ca pana la sfarsitul anului Vrancea sa produca si un cutremur de magnitudine 5.
 
ae cam fi cazul sa miste oleaca si vrancea
 
E destul de ciudat ca seismul de 4,7 din 30 sept nu a avut nici pana acum replici de magnitudini 2-2,5 grade. In cazul cutremurului din 8 iunie, de aceeasi magnitudine, am avut si precursor, si replica a doua zi, deci seism de 2-3 grade la 119 km adancime (sau 121 km, nu mai stiu). Plus seismul de 4,2 de la 167 km adancime din 9 iunie. Or, in cazul seismului din 30 septembrie, parca a fost "zvacnitura neterminata", oprita brusc. Nu e de asteptat ceva periculos, totusi ma astept sa avem anul asta seism de 5 grade. Sa vedem...
 
Cutremurul produs aseara in nord-estul Bulgariei, cu epicentrul langa Varna, nu a fost ceva neobisnuit pentru zona aceea. Magnitudinea a atins 4,8 grade, conform INCDFP. Seismul a fost resimtit slab si in sudul si sud-estul Romaniei, in special la Bucuresti si Constanta, la etajele superioare ale cladirilor inalte.
Evident, nu se pune problema ca acest seism sa aiba vreo legatura cu Vrancea. Totusi, ramane intrebarea daca seismul poate fi legat de falia Intra-Moesica, falie despre care stim ca se afla la originea cutremurelor din zona Shabla-Kavarna (Marea Neagra). Intrucat nu am , pe moment, la dispozitie o harta cu faliile din Bulgaria, nu pot emite un verdict in aceasta privinta. Inclin totusi sa cred ca seismul nu ar fi fost provocat de falia IntraMoeisca, ci de o fractuta cu caracter local, eventual una care intalneste IntraMoesica. Voi mai explora sa vedem ce si cum.
 
Micile cutremure produse in ultimele zile in Vrancea nu sunt neobisnuite. De fapt, cam asta ar trebui sa fie ritmul normal de activitate seismica din Vrancea.
 
Azi am auzit cum ca ar fi fost cutremur atat in Turcia cat si in Iran.
Citisem undeva pe aici ca daca apar acolo cutremure e cazul sa asteptam si noi ceva.
E cazul sa ma ingrijorez ?

Thanks,
 
Ela, atata timp cat in Estul Turciei sau/si Iran nu se produc cutremure cu magnitudini mai mari de 6,5-7,0, nici in Vrancea nu poate avea loc un seism major (de magnitudine peste 7,0). Asa, cutremure mai mici sigur ca vor fi, evenimente moderate, de circa 5 grade, tip de cutremure cu aparitie aprape anuala.
 
Cutremurele produse in ultimele saptamani in Vrancea nu ies din nivelul normal de activitate seismica. Sigur ca am avut ceva mai multe miscari seismice inclusiv la adancime mare, dar acest lucru este specific fondului natural de seismicitate a Vrancei. De regula, Vrancea isi intensifica usor activitatea in lunile de toamna. Asa ca producerea aproape zilnica de seisme de magnitudini 2-3 nu este totusi iesita din comun. Vrancea poate da oricand un seism de magnitudine 5, dat fiind si faptul ca au trecut aproape 2 luni de la ultimul cutremur de magnitudine 4 (30 septembrie, ML=4,7). Ma astept chiar ca primul cutremur vrancean de magnitudine 5, indiferent cand va avea loc, sa se produca la adancime foarte mare, 135-160 km.
 
Vedeti ca azi s-au produs 2 cutremure in Vrancea, primul la 3h00min57sec, al doilea la 3h01min34sec, nu unul singur. Cel de-al doilea cutremur a disparut de pe site-ul infp din motive functionale. Si acum cateva zile a mai disparut un eveniment, tot din motive functionale.
 
si pe seismograma se vede ca au fost doua, se vede clar si ca au fost la adincimi diferite
 
Producerea de secvente de cutremure crustale in Vrancea nu este o premiera. Vrancea prezinta si o activitate seismica de mica adancime. Activitatea seismica de tip crustal nu se limiteza doar la aria Ramnicu Sarat-Focsani-Marasesti (cutremure crustale extracarpatice), ci include si cutremure de mica adancime cu epicentrele in Muntii Vrancei si ai Buzaului, de tipul celor produse in ultimele 24 de ore. In general, cutremurele vrancene crustale carpatice sunt mai slabe decat cele extracarpatice. Cel mai puternic cutremur vrancean crustal cu originea in zona muntoasa s-a produs la 6 septembrie 2008 si a avut magnitudinea 4,6; epicentrul a fost situat in Muntii Vrancei, pe valea Zabalei, iar adancimea focala a fost de 25 km. Seismul din septembrie 2008 a fost urmat de o serie de cutremure mici, timp de cateva saptamani, cel mai puternic post-soc avand magnitudinea 3,8.
Asadar, secventele de evenimente crustale in Muntii Vrancei si ai Buzaului nu sunt ceva iesit din comun.
 
Care e faza cu declaratiile lui Marmureanu ca o sa avem o serie de cutremure peste 6.Pe ce se bazeaza ?
 
eu cred ca e chestie de interpretare. nu ca va veni un 6 cu siguranta, ci ca e posibil sa vina, ca magnitudinea urmatorului cutremur simtibil de de 6 si ceva. de fapt asta a fost si exprimarea lul Mircea Radulian pe realitatea.
 
Cutremurul produs aseara la nord de valea Tisei are legatura cu seismicitatea zonei Maramures, in dreptul granitei cu Ucraina. Ne amintim ca la 23 noiembrie 2006 s-a produs un cutremur de magnitudine 4,8 cu epicentrul aproximativ in aceeasi zona ca si evenimentul de aseara. Seismul dibn 2006 a fost resimtit cu intensitati de pana la IV-V grade pe scara Mercalli la Baia Mare, Satu Mare si in alte localitati din Tara Oasului. Maramuresul este o zona seismica destul de activa, caracterizata prin producerea de cutremure superficiale, cu originea in crusta terestra, la adancimi care in general sunt cuprinse intre 5 si 30 km. In ultimii circa 30 de ani, zona Maramuresului a fost zguduita de cutremure mai semnificative in martie 1979 (soc principal de magnitudine 4,7), in ianuarie 1999 (soc principal de magnitudine MD 4,9 in zona Satu Mare-Halmeu, Oas) si la 23 noiembrie 2006.
 
Cutremurul produs astazi la ora 12h25min UTC in zona Campulung-Fagaras (ML=2,7 conform INCDFP) iese in evidenta prin faptul ca a fost un eveniment de adancime mare. A fost unul dintre rarele cazuri de evenimente seismice fagarasene generate in domeniul subcrustal, la mare adancime. Adancimea focarului a fost de 86 km, ceea ce incadreaza acest seism in clasa cutremurelor de tip subcrustal. Cele mai multe dintre cutremurele din regiunea Fagaras-Campulung au origine crustala, producandu-se la adancimi mici, de 5 pana la 30-35 km. Dar, asa cum vedem, mai exista si exceptii de la regula.
 
Cutremurul produs astazi in regiunea Fagaras nu este neobisnuit. Epicentrul sau a fost localizat in partea de nord a lacului Vidraru-Arges, aparent in zona in care a fost localizat cel al cutremurului puternic din 1916. De notat si faptul ca seismul de azi, desi de magnitudine relativ mica (3,7 grade conform INFP), a fost resimtit de o parte si de alta a Muntilor Fagaras, pana in zona Brasovului. Brasovul a resimtit bine, de-a lungul timpului, efectele cutremurelor fagarasene puternice, asa cum a fost si cel produs la 26 ianuarie 1916 (magnitudine 6,4-6,5). Probabil este vorba si despre un efect de directivitate.
In general, in Fagaras se produc astfel de cutremure perceptibile, cu magnitudini in jur de 4,0 (+/-0,3 grade) cam la 5-7 ani. Dupa 1990, astfel de miscari seismice s-au produs in 1995, 2004 si acum in decembrie 2010. In 1995 in Fagaras s-au produs doua cutremure; primul a avut loc la 28 ianuarie in zona Campulung Muscel (magnitudine 3,9); al doilea seism, de magnitudine 4,0-4,3 grade, s-a produs la 28 noiembrie pe Valea Oltului in zona Brezoi-Caineni, si a fost resimtit de la Horezu (Valcea) pana la Sibiu. Cutremurul din 19-20 mai 2004 a avut epicentrul tot in zona Campulung Muscel, iar magnitudinea ML a fost de 4,3 grade. Seismul de astazi a avut epicentrul in zona masivului Arefu din nordul judetului Arges, in coada lacului Vidraru. Acest focar pare a se fi aflat la originea puternicului cutremur fagarasan din anul 1916.
Legat de semnificatia cutremurului de astazi, e greu de facut un pronostic. Nu cred totusi ca aceasta miscare seismica are o semnificatie precursoare. Probabil vor mai fi cutremure mici in zona, in perioada urmatoare. De altfel, in ultimele luni, in regiunea Fagaras s-au mai produs cateva cutremure de magnitudini mici, pana la 2,5-3 grade pe scara Richter, in zonele Depresiunea Lovistei si Campulung Muscel-Rucar.
 
De pe MOBOTIX:

Postat de matrix in 2010-12-26 06:13:43 GMT
eu l-am simtit pe cel de 3.7. eram la piscul negru...s-a auzit o bubuitura in munti apoi a inceput sa tremure masa...era ca un cutremur de tasare...in sus si in jos...


Ceea ce a spus omul arata modul tipic de manifestare a seismelor fagarasene. Miscarile seismice din 1916 se manifestau, de asemenea, mai puternic in plan vertical in imediata vecinatate a epicentrului; de asemenea, cutremurele din 1916 (socul principal si post-socurile care au urmat timp de 4 luni) erau precedate si insotite de zgomote subterane, mai puternice sau mai slabe, in functie de marimea socului respectiv. Localnicii de la Caineni si Arefu fugeau din case daca auzeau zgomote foarte puternice, ca niste tunete, deoarece acestea precedau cutremure mai puternice; zgomotele subterane mai slabe precedau cutremure de intensitati mai mici, care nu afectau casele.
De notat ca seismul de ieri a mai fost simtit, in afara de zona epicentrala (Cumpana-Arefu, coada lacului Vidraru) pana in zona Brasovului, precum si la Sibiu. Acest lucru este tipic seismelor fagarasene, care afecteaza in special sudul Transilvaniei, zona Sibiului, Brasovul, iar dincoace de munti, efectele se manifesta mai intens in Oltenia si nord-vestul Munteniei, in judetele Arges si Valcea (aflate in zona epicentrala). Modul de manifestare al cutremurului de ieri este tipic cutremurelor fagarasene, si a fost observat (evident la o scara mult mai mare, data fiind si magnitudinea) in cazul marelui cutremur de la 26 ianuarie 1916 (magnitudine 6,4-6,5). De altfel, epicentrul seismului de ieri pare a coincide cu epicentrului seismului din 1916, respectiv zona Cumpana-Arefu (in partea de nord a lacului Vidraru).
 
Back
Sus