Cutremurul produs astazi in regiunea Fagaras nu este neobisnuit. Epicentrul sau a fost localizat in partea de nord a lacului Vidraru-Arges, aparent in zona in care a fost localizat cel al cutremurului puternic din 1916. De notat si faptul ca seismul de azi, desi de magnitudine relativ mica (3,7 grade conform INFP), a fost resimtit de o parte si de alta a Muntilor Fagaras, pana in zona Brasovului. Brasovul a resimtit bine, de-a lungul timpului, efectele cutremurelor fagarasene puternice, asa cum a fost si cel produs la 26 ianuarie 1916 (magnitudine 6,4-6,5). Probabil este vorba si despre un efect de directivitate.
In general, in Fagaras se produc astfel de cutremure perceptibile, cu magnitudini in jur de 4,0 (+/-0,3 grade) cam la 5-7 ani. Dupa 1990, astfel de miscari seismice s-au produs in 1995, 2004 si acum in decembrie 2010. In 1995 in Fagaras s-au produs doua cutremure; primul a avut loc la 28 ianuarie in zona Campulung Muscel (magnitudine 3,9); al doilea seism, de magnitudine 4,0-4,3 grade, s-a produs la 28 noiembrie pe Valea Oltului in zona Brezoi-Caineni, si a fost resimtit de la Horezu (Valcea) pana la Sibiu. Cutremurul din 19-20 mai 2004 a avut epicentrul tot in zona Campulung Muscel, iar magnitudinea ML a fost de 4,3 grade. Seismul de astazi a avut epicentrul in zona masivului Arefu din nordul judetului Arges, in coada lacului Vidraru. Acest focar pare a se fi aflat la originea puternicului cutremur fagarasan din anul 1916.
Legat de semnificatia cutremurului de astazi, e greu de facut un pronostic. Nu cred totusi ca aceasta miscare seismica are o semnificatie precursoare. Probabil vor mai fi cutremure mici in zona, in perioada urmatoare. De altfel, in ultimele luni, in regiunea Fagaras s-au mai produs cateva cutremure de magnitudini mici, pana la 2,5-3 grade pe scara Richter, in zonele Depresiunea Lovistei si Campulung Muscel-Rucar.