• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

cutremur in 2008 ?

Sihast, se pare ca nu ne ramane decat sa asteptam ce surprize ne va face baba Vrancioaia in perioada urmatoare. Speram ca surpriza nu va fi chiar \"din cale afara\", adica daca tot e sa fie, sa nu fie nici \"prea-prea\", nici \"foarte-foarte\"...:D :unsure:
E drept, lacuna seismica reala s-a format in a doua jumatate a lui 2007, nu in 2006. In 2006 am avut 3 cutremure de 4,7-5,0 pe scara Richter, am mai avut 2 seisme de 4,5-4,8 grade in ianuarie-martie 2007 si apoi, incepand din a doua jumatate a anului 2007, in sectorul de mare adancime (60-170 km) s-a format o lacuna seismica draguta. Curat lacuna seismica, fiindca nu s-a mai depasit o magnitudine-prag de 4,2 grade, in adancime, din 2007 ! Asta e ceea ce se cheama lacuna seismica dupa definitie. Cutremurul de 4,6 grade in 6 sept, din muntii vrancei, nu se pune, fiindca a fost crustal (30 km adancime). Lacuna seismica este in zona adanca a blocului litosferic subdus...
Ramane de vazut cum se va termina si, mai ales, cand...:unsure:

In 2006 am avut cutremur de 5,0 pe 6 martie la 151 km adancime; cutremur de 4,7 pe 23 septembrie, la 130 km adancime, si cutremur de 4,7 pe 19 noiembrie, la 153 km adancime. In 2007 am avut doar un seism de 4,8 grade pe 17 ianuarie, la 128 km adancime, si un seism de 4,5 grade pe 28 martie 2007, tot la 140-150 km. Dupa aceea, magnitudinea nu a mai depasit 4,2 grade, pentru seismele subcrustale vrancene (de adancime); prin urmare, pentru actuala lacuna seismica vranceana, formata la finele lui 2007, valoarea-prag de magnitudine este 4,2 grade pe scara Richter. Se pune intrebarea: CAND si CUM se va sfarsi aceasta lacuna seismica ??? :D :unsure: Cat mai \"rezista\" Vrancioaia ??? Chestiunea provocatoare vizeaza, asadar, momentul cand se va depasi LIMITA REZISTENTEI LA RUPERE, si cand se va initia o cedare, o ruptura intr-un anumit volum litosferic...:unsure: :harhar:

Ca sa fiu in acord cu intrebarea din titlul topicului: va efectua sau nu Vrancea o oarecare eliberare de energie pana la sfarsitul anului ??? Se rupe sau nu se rupe, asta e intrebarea...:D Va marturisesc ca nu as vrea sa ma incumet sa dau un pronostic, Vrancea e complexa. Un singur lucru e cert: Vrancea ne poate face oricand anumite surprize, mai ales avand in vedere situatia creata prin recentele cutremure din Asia. Nu putem sti cand se va rupe ceva acolo jos, la un moment dat tot va plezni, sa fim constienti de asta...:unsure: :unsure: :harhar: :32:

Sorin iti multzumesc pentru informatzii.
Tocmai ma gandeam recent la seismul din Pakistan.

A mai fost un cutremur in China.
Se pare ca aceasta va mai amana cel din Turcia de Est si apoi Vrancea.

Nu e obligatoriu. Interesant e ca in perioada 1973-1976, de exemplu, a existat totusi o aglomerare de seisme puternice in China, apoi a urmat seismul din Turcia din 24 noiembrie 1976; care seism a fost precedat de cutremure puternice in Uzbekistan (aprilie, mai 1976) si apoi China (iulie, august 1976).

DE UNDE STIE MISTER MARMURANU CA UN CUTREMUR DEVASTATOR VA AVEA LOC IN 2012 , DUPA CUM A DECLARAT ZILELE ACESTEA/ CONCRET PE CE SE BAZEAZA / CA PRIN 1990 SE SPUNEA CA VA FI PANA IN 2000

DE UNDE STIE MISTER MARMURANU CA UN CUTREMUR DEVASTATOR VA AVEA LOC IN 2012 , DUPA CUM A DECLARAT ZILELE ACESTEA/ CONCRET PE CE SE BAZEAZA / CA PRIN 1990 SE SPUNEA CA VA FI PANA IN 2000

Nu stiu, si sincer demult nu ma mai bazez pe ce spune Marmureanu...

Cred ca am putea continua discutia in cadrul unui topic nou, intitulat (mai acoperitor ;)) \"Cutremur in 2009-2014 ?\" In felul asta, acoperim mai multi ani, si stim ca pe masura ca trece timpul, probabilitatea unui cutremur puternic in Vrancea creste semnificativ.

Back
Sus