Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notă: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Intr-adevar, in cazul din 1986 a existat un studiu al unor factori precursori, o evidentiere a unor anomalii aparute in activitatea seismica vranceana de dupa anul 1980, anomalii care au fost mai pronuntate in special in perioada 1985-1986 ! Aceste anomalii au inclus, intre altele, activitati seismice de tip crustal (de mica adancime) anormal de intense in Vrancea, migratii/progresii hipocentrale pe verticala, scheme prelungite de calm seismic, explozii de activitate, activizari urmate de latente anormale etc.
Intr-adevar, in anul 2011 avem maxim de activitate solara. Si, de asemeni, o serie de studii au aratat ca multe cutremure puternice (nu doar din Romania, ci si din alte zone seismice din lume) s-au produs si in corelatie cu perioade de intensa activitate solara. Evident, e posibila o anumita legatura cu unii factori geofizici globali, factori care ar putea favoriza declansarea de cutremure, in zone in care s-a acumulat, in timp, energie potentiala.
Intrucat anul 2008 se cam apropie de un final bine-meritat, si incepe mult-asteptatul an 2009, propun sa continuam discutia inceputa la topicul de \\"2008\\" in acest nou topic, care isi propune sa fie mai \\"acoperitor\\", deci sa cuprinda o perioada de mai multi ani, in conformitate cu actualele prognoze pe termen lung (Radulian, Enescu), care indica o probabilitate mare pentru un cutremur vrancean puternic (M > 6,7) pana in anul 2014.
Post editat de moderator. Link sters. Bogdan.
apropo de radon/ la noi in tara tine cineva evidenta emisiilor de radon/ se fac masuratori zilnice?/ daca da, sunt publicate aceste masuratori pt a fi interpretate?[/align]
Chiar daca s-ar putea produce un seism vrancean in 2010, cred totusi ca e mai probabil ca magnitudinea sa nu fie decat de cel mult 6,7-7 grade. Un cutremur mai mare de 7,0 pe scara Richter necesita o presiune mai mare dinspre est. Dar in conditiile actuale, presiunea nu pare a fi suficienta pentru un seim de 7,2-7,5 grade. E mai probabil sa fie suficienta pentru un cutremur de 6,7-7,0 pe scara Richter. Repet: un seism de 6,7-7 grade nu face parte din categoria cutremurelor majore, foarte puternice, catastrofale. Iar daca se va produce si la o adancime foarte mare, de 150 km, atunci chiar nu sunt de asteptat efecte deosebit de grave.