• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

cutremur in 2009-2014 ?

culmea cinismului!! cineva (ca eu nu sunt abonata:)) mi-a atras atentia asupra unui articol aparut azi in ziarul ring: cica Oprescu dubleaza bugetul cimitirelor in asteptarea cutremurului. Pai cum sa nu se panicheze lumea, daca pune cap la cap tot ce aude???
Si, la urma urmei, ASTEA sunt masurile pe care le asteptam de la autoritati??? Ca prin abordarea subiectului face lumea sa constientizeze problema, asta nu e rau, dar ne asteptam la niste masuri mai... constructive:)
 
Eu astept sa se organizeze niste exercitii de amploare, de felul celor pe care le fac japonezii in fiecare an de 1 septembrie (comemorarea seismului din 1923). Vorbele aiurite cu 500.000 de morti nu contribuie la educarea si pregatirea populatiei.
 
Pe langa asta, eu as mai astepta dezafectarea cladirilor cu risc mare si care sunt pericol public. Poate chiar demolarea lor. Evident, cu o lege justa pentru despagubirea proprietarilor. Pe langa asteptarile tale perfect realizabile, stiu ca ale mele sunt utopie...

In final, nu trebuie sa fie 500.000 pentru a avea o tragedie. Ajung si mult, mult mai putini.
 
Ceva asemanator ca in Japonia se intampla si in California. Zona de coasta este recunoscuta pentru cutremurele sale. Guvernatorul Arnold Schwarzenegger organizeaza cel putin 1 exercitiu/an pe strazi, filmat pentru ca oamenii sa invete sa plece de pe trotuar sau de langa zonele cu geamuri sau blocuri.
 
Ai dreptate, drrizE.
Din pacate, nu am speranta ca si la noi sa se organizeze exercitii sistematice, de amploare, cu antrenarea populatiei. Se multumesc cu tot felul de declaratii, oricum discutabile...:smile: :) :harhar:
 
Din pacate noi nu avem un astfel de om acolo sus, un om care a dovedit ca are si creier pe langa muschi (se spune ca celor cu gramada de muschi nu le merge minte.) Noi nu avem nimic, nici muschi nici creier. Doar chelie si burta, cu 10 kg de aur la gat!
 
INSTITUTUL ROMAN DE SEISMOLOGIE APLICATA


\"Perturbatia creata de seismul din 12.04.2009 se reduce. De asemenea, variatia campului magnetic din Bisoca se micsoreaza. Totusi ramane posibilitatea producerii unui seism in clasa \"portocaliu\". Acesta ar pastra tendinta variatiei energiei inceputa in anul 2006. Ramane de verificat daca ne aflam in etapa de \"liniste\" care precede un seism mai important.\"

SIMULAREA PRODUCERII UNUI SEISM pe data 14.04.2009


Presupunem producerea unui seism de adancime cu magnitudinea 4,8 R, apoi de 5,8 R si 7 grade Richter. Dorim sa verificam daca este plauzil un astfel de eveniment pe data de 14.04.2009. Vom utiliza diagramele energetice si vom observa grafic relatia energie - magnitudine.
http://89.43.177.19/smas/pred/pred.html

GeoX, ai idee ce vrea sa insemne toate astea de mai sus luate de pe siteul INSTITUTULului ROMAN DE SEISMOLOGIE APLICATA?
De ce au facut simulare aplicata pentru data de maine? Se asteapta si ei la ceva serios zilele astea? Ma refer la un cutremur mai puternic.:smile:
 
@ anda

oricum mie nu-mi miroase a bine toate astea:sad:... mai ales ca a fost si un cutremur recent de peste 4R si ca spun si asta: \"Ramane de verificat daca ne aflam in etapa de \"liniste\" care precede un seism mai important.\":smile::)
 
din ce ai pus tu, am impresia ca ei vor sa faca de fapt niste calcule, sa verifice niste ipoteze. asta nu e rau :smile: acum m-am uitat si eu ce fac ei acolo. explica pe intelesul muritorilor de rind relatia magnitudine - energie, dind niste exemple
ce nu-ti miroase a bine? sint doar exemple
 
De notat constatarea: majoritatea cutremurelor vrancene puternice sunt precedate de seisme de magnitudine medie. Am tot spus, in repetate randuri, acelasi lucru. De aceea nu cred ca trebuie sa ne asteptam la un seism major. Este posibil sa avem alte cutremure de 4-5 grade pe scara Richter, poate 5 si un pic magnitudinea, dar nu 7 grade pe scara Richter chiar acum.

Gabri3l, bun venit pe forum ! :smile: Cu asta ar fi trebuit sa incep :) :harhar:
 
Gabri3l, eu as sugera, ca ipoteza, ca ei ar putea avea in vedere, eventual, doar ceva seisme de 4,5-5 grade pe scara Richter, sau 5 si un pic, dar atat. Sa ne gandim ca de obicei, in Vrancea nu trec 6 luni fara astfel de seisme. Ultimele cutremure vrancene de magnitudine in jur de 4,5 s-au produs in decembrie 2008, asa ca in mod normal ar trebui sa avem ceva cutremure similare cu cele din decembrie trecut.
 
multumesc pt urare de bun venit...
dupa precizarile astea m-am mai linistit acum(un pic):smile:...am vazut si pe blogul lui Istrate... se pare ca deja lumea a intrat in psihoza acolo:D
 
\'GeoX\' pid=\'20320\' dateline=\'1239289145\' a spus:
biokosmy, efectele cutremurelor vrancene majore depind si de adancimea la care se produc. Un cutremur produs la o adancime in jur de 150 km are efecte mai puternice spre Moldova. Un seism vrancean produs la o adancime in jur de 90 km este mai intens in Muntenia, spre Sud-Vest fata de Vrancea. Nu e sigur ce se intampla in cazul unui seism produs la circa 125 km adancime. :smile: :) :harhar:
[/quote

S-ar parea totusi ca urmatorul cutremur foarte puternic cu care va trebui sa ne confruntam va fi resimtit in principal in Moldova. Fiind din Iasi, nu pot spune ca e cea mai buna veste din viata mea, dar fiind si un om lucid, incerc sa ma informez si sa-i informez si pe cei din jurul meu despre lucrurile pe care, oricat ai vrea, tot nu le poti evita. Am observat ca toti bucurestenii rasufla oarecum usurati si-i inteleg. Insa, daca Moldova si Iasul au cea mai mare sansa sa fie scuturate zdravan, n-ar fi rau sa postati cateva particularitati despre zona care va fi afectata cel mai mult.
De exemplu, eu locuiesc pe un versant al Copoului. Romantic deal, n-am ce zice, ca doar pentru el am ramas in Iasi, insa foarte subred. Pe acest versant unde locuiesc se pot observa cu usurinta diverse miscari ale terenului de la an la an. Ceea ce ma preocupa este intrebarea: cum va suporta un cutremur de 7.3-7.5 un deal supraincarcat, cu o panza freatica foarte ridicata si cu tendinte de alunecare cum este Copoul?
 
Maria, bun venit pe forum, in primul rand. :smile:
In al doilea rand, desi nu cunosc efectiv geologia zonei Iasi, se pare ca nu sunt aceleasi conditii ca in Bucuresti. Fiecare zona are proprietatile ei, care conduc la un anumit tip de comportament la cutremur pentru tipuri specifice de constructii.
Evident ca in cazul unui cutremur puternic, se pot produce alunecari de teren, fenomene de tip lichefiere, fisuri, crapaturi in sol etc. Acum, nu inseamna ca aceste fenomene vor aparea in zona unde locuiesti. Cum spuneam, nu am cunostinte de geologie, dar alunecarile de teren sunt fenomene care pot fi declansate de cutremure puternice.
 
cutremurele din crimeea sunt ,, precursoare\"\" pt cutremurele din vrancea?/
 
Nu se poate spune ca e obligatoriu acest lucru. Dar seiemele din acea zona sunt legate tot de miscarea microplacii Marii Negre, cam asta ar fi corelatia. Deplasarea microplacii Marii Negre conduce la acumularea unor tensiuni in zonele de margine ale acesteia.
 
De notat constatarea: majoritatea cutremurelor vrancene puternice sunt precedate de seisme de magnitudine medie. Am tot spus, in repetate randuri, acelasi lucru. De aceea nu cred ca trebuie sa ne asteptam la un seism major. Este posibil sa avem alte cutremure de 4-5 grade pe scara Richter, poate 5 si un pic magnitudinea...

Ce înseamnă magnitudine medie? 5,5 e slabă?
Care ar fi scenariul care ar anunţa un cutremur peste 7 grade Richter (vechi), ţinând seama de semnele acelea precursoare (pe care le-am tot căutat, dar nu le-am găsit la vreun topic)? Mulţumesc.
 
Un cutremur de magnitudine intre 5,0-6,0 e considerat, intr-adevar, unul moderat, de energie medie. Dar, avand in vedere ca s-a produs la adancimea de 100 km, nu cred ca poate fi precursor la un seism major. Urmatorul cutremur mare ar trebui sa se produca la 120-150 km adancime. Prin urmare, ar trebui sa apara amplificari in acea zona de adancime, ruperi minore si medii. Deocamdata e liniste (relativa) acolo...:sad: ramane de vazut pentru cat timp...:32: :32:
Pot aparea scheme de migratii/progresii hipocentrale, pe verticala; deci hipocentrele seismelor mici si moderate sa migreze, pe verticala, catre zona focala a viitorului cutremur. Deocamdata nu e cazul.
 
Seria de cutremure medii din ultimul timp inclusiv cel de azi de 4,4 pot fi considerate precursoare unui cutremur mare, sa zicem de peste 6,5 - 7 / Se incadreaza seria de cutremure din ultimul timp in activitatea normala seismica a Vrancei tinand cont si de acalmia din decembrie si pana la sfarsitul lui martie?
 
E o activitate normala, daca tinem cont ca vine dupa o pauza de 3 luni.
 
Back
Sus