• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

cutremur in 2009-2014 ?

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
6
Intrucat anul 2008 se cam apropie de un final bine-meritat, si incepe mult-asteptatul an 2009, propun sa continuam discutia inceputa la topicul de \"2008\" in acest nou topic, care isi propune sa fie mai \"acoperitor\", deci sa cuprinda o perioada de mai multi ani, in conformitate cu actualele prognoze pe termen lung (Radulian, Enescu), care indica o probabilitate mare pentru un cutremur vrancean puternic (M > 6,7) pana in anul 2014.
 
CE SE STIE DE NOUA ,, REVOLUTIE BLOGOSFERICA \" CU EPICENTRUL IN ZONA TARGU JIU/ E O INFORMATIE REALA ORI SPECULATIE MEDIA / ASTA APROPO DE CE A APARUT IN PRESA IN LEGATURA DE CUTREMURELE DIN 2012-2013/
 
CE SE STIE DE NOUA ,, REVOLUTIE BLOGOSFERICA \\" CU EPICENTRUL IN ZONA TARGU JIU/ E O INFORMATIE REALA ORI SPECULATIE MEDIA / ASTA APROPO DE CE A APARUT IN PRESA IN LEGATURA DE CUTREMURELE DIN 2012-2013/

ceea ce ai citit tu a fost un raspuns la un mesaj dintr-un blog... era o gluma facuta pe ideea blog-urilor... si de aici ajunsese la \"revolutie blogosferica\". Probabil persoana care a scris se referea la faptul ca cineva lanseaza un blog, sau il imbunatateste, iar efectul a ceea ce va scrie pe acel blog va fi resimtit in toata tara.

era o gluma, nu trebuia luata in serios...
 
Deci dupa cum spuneam si undeva prin Septembrie 08, baba Vrancioaia s-a intors de pe o parte pe alta si acum sforaie in continuare.
 
“Trăiesc cu grija cutremurului din 2009. Am văzut rapoartele pe care mi le trimit specialiştii în care vorbesc de posibilitatea, nu de iminenţa, producerii unui cutremur în 2009, pentru că s-a depăşit termenul de 20 de ani”

Edilul şef a explicat că imediat după ce a citit avertizările specialiştilor a trecut la inventarierea tuturor adăposturilor din Bucureşti, “care acum sunt pline de şobolani şi gogoşari”, şi a planificat pentru luna ianuarie “vizite de lucru cu băieţii ăia care răspund de asta”.
...
\"Mai mult, primarul Sorin Oprescu a susţinut că pentru 2009 ar avea nevoie de “săli de sport pregătite cu cearceafuri, perne şi saci de dormit, să am unde să-i duc pe amărâţii ăia care scapă şi nu ştiu unde să se mai ducă”, de formaţiuni de lucru care să intre imediat, de spitale special pregătite şi de dispecerate care să funcţioneze trei zile şi trei nopţi fără lumină doar pe baza generatoarelor proprii În privinţa imobilelor cu bulină roşie, primarul general Sorin Oprescu a recunoscut că situaţia este dramatică. “Din 300 şi ceva de blocuri au fost consolidate doar 10, iar 102 şcoli şi grădiniţe în care sunt copii trebuiesc reparate. Am văzut o simulare, pe care v-o trimit dar să rămână la dumneavoastră că după aia speriem lumea. Am spus încă din 2000 că nu-mi doresc să fiu primarul marelui cutremur; dacă mă pregătesc, mai salvez şi eu câte ceva”

Citat de la:
http://www.gandul.info/societatea/c...-nu-si-de-fizica-pamantului.html?3932;3685426

Aceasta informatie pe mai multe site-uri poate fi gasita pe google:
http://www.google.com/search?hl=ro&q=oprescu+cutremur+2009&lr=


Iata ce spunea un domn Nemes de la ISU:
Un cutremur in Romania este iminent!

Parerea mea este ca pe Oprescu l-a luat gura pe dinainte... in mod real el chiar a primit acele avertizari, pericolul exista, dar trebuia sa fie o informatie secreta. Cum stim, Oprescu e gura sparta, asa ca... am aflat si noi cam ce contin rapoartele REALE despre problema cutremurelor....


Sorry... abia acum am vazut ca s-a discutat problema pe alte topicuri... dar eu abia acum am descoperit...
 
Un cutremur puternic oricum va fi in Vrancea, e inevitabil, pana in 2024 e \"antamat\" un astfel de seism de magnitudine mai mare de 6,7 grade. Insa cand anume nu se poate sti. Nimeni nu poate cunoaste anul, luna, ziua cand se va rupe acolo jos. Exista estimari probabilistice privind anumite ferestre de timp in care s-ar putea plasa un astfel de eveniment (sa zicem, 2010-2013), dar un raport care sa indice ca in anul x, luna y e iminent cutremurul e putin probabil sa existe. Asa ca eu nu cred sa existe un raport in care sa se spuna negru pe alb ca seismul vine in 2009 sau in 2011 sau in 2016, de exemplu. Tot ce poate exista e indicarea unei probabilitati pentru o anumita perioada, atat. Dar nu ca se indica si anul, luna, ziua producerii cutremurului.
 
De ce nu poate exista un raport plauzibil despre viitorul cutremur, in care sa se spuna ca acest cutremur vine in anul cutare ?
Simplu. Pentru ca nimeni nu poate cunoaste dinainte anul in care se va dezlantui Vrancioaia. Tot ce se poate aprecia e un interval mai mare de timp in care seismul e probabil sa se produca. Atat. Dar nu si anul. Omul nu poate vedea la 100-150 km adancime cat de mult cresc tensiunile, in mod direct, asa cum masoara presiunea aerului, umiditatea, temperatura aerului etc. Tensiunile elastice de jos pot creste, foarte bine, pe \"tacute\", asa cum s-a intamplat inaintea cutremurului din 1908, care nu a avut precursori neti (ca in cazul seismelor din 1940, 1977). De asta spuneam ca nu se poate sti sigur. Se poate spune ca \"e mai probabil sa...\"...
 
Mai fac o precizare. Nici eu nu sunt de acord sa se tot vehiculeze, de catre diferite personalitati, pe la televiziuni si in presa ideea ca \"nu va fi cutremur, cu certitudine, pana in anul xxxx\". E la fel de imprudent sa spui si ca va fi cutremur in anul y, si ca nu va fi cutremur pana in anul z, cu certitudine. Fiindca lumea se poate culca pe o ureche, pe motiv ca pana in 2012 trebuie sa dormim gigea, fiindca bau-baul nu va veni decat in 2013...
 
De acord cu tine Sorin. Mai mult ca sigur ca raportul primit de Oprescu vorbea de o probabilitate destul de mare ca in 2009 sa aiba loc un cutremur puternic in Romania. Nu era o certitudine era o probabilitate mai mare. Totusi Oprescu pe mandatul lui are toate sansele sa prinda un cutremur mare (nu neaparat catastrofal cum zice Marmureanu) in Romania.

Inca un motiv pentru care cred ca autoritatile si alte institutii stiu mai multe decat noi muritorii, este amanarea continua a aplicarii legi prin care oamenii erau obligati sa-si asigure locuintele.

Iata ce se spunea la realitatea in 2008:

\"Teoretic, de la 1 iulie, anul viitor, vom fi obligaţi să ne asigurăm locuinţele. Practic, termenul ar putea fi din nou amânat. Asta pentru că nu este foarte clar cine va plăti despăgubirile în cazul unei castrofe naturale, dacă evenimentul are loc imediat după startul colectării primelor de la populaţie. \"

Firmele de asigurari refuza sa se bage in asa ceva intrucat ma gandesc ca ele stiu ca probabilitatea unui cutremur periculos in Romania e mare.
Auzisem ca daca cineva vrea sa-si asigure locuinta, firmele din domeniu cer polite mai mari ca in trecut, sau pun tot felul de conditii si intrebari ciudate...

Si continua articolul cu:
\"Coordatorul Programului de Gestionare a Riscurilor Catastrofale susţine că, în caz de dezastre, Guvernul va fi reasigurator de ultimă instanţă\"

Tocmai de aia se amana aplicarea acesti legi, intrucat Guvernul stie ca nu are bani, iar probabilitatea unui cutremur major e periculos de mare.
Guvernul asteapta sa treaca intai cutremurul si apoi sa aplice legea...

http://www.realitatea.net/introduce...-pentru-locuinte-poate-fi-amanata_391401.html

Tot ce vreau eu sa spun, este ca vad ca autoritatile fac gesturi prin care deduc ca stiu mai multe decat noi muritorii, si anume constat o ingrijorare sporita.
 
Este logic ca, pe masura ce trece timpul, probabilitatea cutremurului creste. E clar acest lucru.
 
apropo de ce am vazut la o emisiune tv in treacat/ se facea o paralela intre iarna calduroasa din 1977 si cutremurul din anul respectiv si zilele calduroase din aceasta iarna si probabilitatea de a avea loc un cutremur cat de curand/ din cate stiu din ce am mai citit si eu am inteles ca ar fi niste fenomene meteo precursoare unui cutremur mai important de ex: ceata,paraie care seaca/ cresterea emisiei de radon parca la nivelul solului care este clasica parca in zona vrancei etc/ chiar sunt curios ce pareri aveti pe forum/ o zi buna si vorba lui Confucius ,, natura ne aseamana/ Educatia ne deosebeste\"B-)
 
Este totusi cam greu sa se poata dovedi o legatura cat de mica intre starea vremii si producerea cutremurelor. In primul rand, au mai fost si alte ierni foarte calduroase, sa nu uitam ca ne aflam in plin fenomen de incalzire globala (chiar daca unii asa-zisi climatologi il contesta cu afirmatii cat se poate de subtiri); in acest context clar de incalzire globala, astfel de ierni tind sa devina normalitate. Deci e greu de considerat aceasta iarna ca fiind neobisnuita. Sigur, nu mai e ca pe timpuri, cum ne spuneau bunicii nostri, cu zapezi, geruri mari, viscole (fenomenul din 3 ianuarie 2008 fiind o exceptie). Se schimba clima, asta e explicatia plauzibila a unor astfel de ierni. Cu toate ca, asa cum spuneam, aud tot felul de indivizi, care isi zic climatologi, si care atunci cand le formulezi constatarea ca noi nu prea mai avem iarna, respectivii \"climatologi\" iti raspund de-a dreptul obraznici, cu o aroganta feroce, incercand sa te puna la colt cu \"stiinta\" lor.
Dar sa inchei divagatia. Nu, nu cred ca modul cum a evoluat vremea in aceasta iarna sugereaza un cutremur mare iminent in Romania. Atentie: cu certitudine vom avea un seism cu magnitudinea mai mare de 6,7 pe scara Richter pana in jurul anului 2024 (cand se estimeaza a se incheia actualul semi-ciclu de influenta asiatica asupra zonei Vrancea, semi-ciclu inceput in a doua jumatate a anului 2006!). De asemenea, este destul de probabil ca acest cutremur sa apara pana in anul 2017, deoarece, in medie, intre maximul seismic al unui semi-ciclu de influenta a placii Asiatice si primul (sau singurul) seism puternic din uirmatorul semi-ciclu de influenta predominanta a placii Asiatice trec aproximativ 35 de ani, plus sau minus cativa ani.
Fac o precizare: activitatea seismica vranceana este impartita, pe termen lung, in forma uei succesiuni de cicluri cu durata medie de 36-38 de ani; prima jumatate a ciclului e caracterizat de influenta majoritara a placii tectonice Africane (in care caz magnitudinea maxima a seismelor vrancene nu depaseste niciodata 6,5-6,7 pe scara Richter), in timp ce al doilea semi-ciclu e caracterizat de influenta predominanta a placii Asiatice, semi-ciclu in care apar toate seismele de magnitudine cel putin egala sau mai mare de 6,8 grade. Deci oricum vom avea un cutremur de magnitudine 6,7+ pana in 2024-2025, dar care e destul de probabil sa se produca pana in 2014. Mai mult nu se poate spune.
 
Deci oricum vom avea un cutremur de magnitudine 6,7+ pana in 2024-2025, dar care e destul de probabil sa se produca pana in 2014. Mai mult nu se poate spune.

De ce nu se poate spune? Ca nu e voie?
 
De ce nu se poate spune? Ca nu e voie?

CuTremuratul: Ideea e ca nu se poate cunoaste dinainte anul, luna si ziua in care se va produce seismul. Deci este destul de evident ca nu se poate spune cand va fi cutremur. Nimeni nu poate vedea si masura direct ce se afla la 100-150 km adancime sub Muntii Vrancei. Neputand observa direct dinamica fenomenului lent, dar sigur, de acumulare a energiei potentiale, este evident ca nu se poate nici macar estima in ce an se va produce cutremurul. Se poate estima o fereastra temporala constituita din 3 sau 5 sau 7 ani, de exemplu.

clad ca in 77 :-? ne-o paste cutremurul ?

Leonard: incalzirea globala face sa avem iernile asa cum le avem. Nu e nici o legatura dovedita intre o iarna mai calda (ca atatea altele) si declansarea seismului. Dar, evident, televiziunile strica, care baga pe post tot felul de prostii. Au mai fost ierni calde in ultimii ani !!! Va reamintesc ca tendinta din ce in ce mai evidenta este ca iernile sa nu mai fie ca pe vremea bunicilor, clar !!! Asa ca nu mai faceti legaturi cu \"e ca-n 77\", fiindca astfel de legaturi NU SE SUSTIN !!!
 
Acel: \"nu se poate spune\" suna mai mult ca: \"Nu am voie sa spun\" decat \"nu se poate prevedea cu probabilitate mai mare\".

Iar legat de problema daca vremea ar putea provoca cutremure dau un link:

http://www.realitatea.net/seismul-d...-fi-putut-fi-provocat-de-un-baraj_452596.html

\"Cutremurul care a devastat China anul trecut ar fi putut fi provocat de un baraj de acumulare din Sişuan\"

Da, barajul si lacul nu au nici o legatura cu vremea. Dar...
O ploaie de cateva zile ar putea face ca pe pamant sa cada o cantitate mai mare de apa decat cantitatea de apa dintr-un baraj. Numai ca aceasta apa e distribuita pe o suprafata mai mare. Oricum scoarta e mai grea ca e imbibata de apa. In plus daca ploile nu au o distributie uniforma apar diferente de tensiuni. De acord ca aceasta cantitate de apa e foarte mica comparativ cu greutatea sutelor de km de pamant.
Dar... de multe ori in povesti cand Fat Frumos se lupta cu Balaurul de zile intregi si nici unul nu biruia. Era egalitate. Dar cand vine o pasare care ii da cateva picaturi de apa lui Fat Frumos, acesta castiga lupta. Sau, doi fac skandenberg si nici unul nu reuseste sa-l invinga pe celalalt. Dar vine un copil de 2 ani si trage intr-o parte de mainile celor doi, si unul castiga cu putin ajutor. Asa si cu vremea, ploile si cutremurul. Asa vad eu problema.

A fost luna plina, si cutremur mare a venit. (in Indonezia).
Cu 2-3 zile inainte sau mai ales dupa o luna plina apar cutremure mai mari in lume in general. O sa fac cand o sa am timp... o statistica cu energia cutremurelor din lume in fiecare zi. Mai mult ca sigur in apropierea noptilor cu luna plina energia insumata a cutremurelor din lume e mai mare ca in noptile cu luna mai putin plina...
 
Da, dar nu uita ca seismele din Vrancea se produc la adancime mare (ma refer la cutremurele puternice) si prin urmare e mai greu sa fie influentate de fenomene atmosferice. Si, repet, nimeni, nicaieri in lume, nu s-a dovedit capabil sa anticipeze ziu, luna si anul producerii unui cutremur.
 
Off-topic: nu e de exclus ipoteza ca acumularea din spatele barajului sa fi grabit producerea cutremurului din provincia Sichuan. Dar doar \"a grabit\", nu si \"provocat\", fiindca seismul oricum se producea. A eliberat o energie enorma, magnitudinea fiind practic de 8 grade (pe scara de magnitudine moment Mw). Or, seismele induse de lacurile de acumulare nu au depasit niciodata 6,5 grade pe scara Richter (India, 1967, lacul Koyna, cred). Plus ca in Sichuan au fost mereu cutremure mari. Numai in secolul 20 s-au produs acolo zeci de seisme de 7-8 grade pe scara Richter. Zona e activa dpdv seismic.
 
Oricum stim ca viitorul cutremur va veni candva intre 2010 si 2015,asa ca nu inteleg de ce va tot ambalati.Cand va veni,va veni.Mai bine ne concentram asupra altor subiecte cum ar fi:slaba activitate seismica din ultimele luni,gasirea unor metode de prezicere pe termen mediu si scurt a unui viitor cutremur de peste 7,0 grade,gasirea vreunei legaturi intre cutremurele din strainatate si cutremurele de la noietc.
 
Rares, ai dreptate, ce e sigur e ca in urmatorii aproximativ 5 ani e de asteptat un cutremur. Nu e inca iminent, evident (prin \"iminenta\" inteleg probabilitatea de aparitie a fenomenului pe termen foarte scurt, ore sau cateva zile, cel mult).
Intr-adevar, legatura dintre cutremurele din Vrancea si cele din alte zone este interesanta, de fapt e vorba de legatura cu seismele de pe \"ruta estica\", Turcia, Iran, Caucaz, Hindu Kush, pana in China. Deocamdata, anul trecut au fost cutremure mari in China, si evenimente de magnitudine medie, pana la 6,5-6,6 grade, in Hindu Kush. E de asteptat totusi sa apara si alte seisme mari pe aceasta \"centura\" mediteranean-asiatica, si nu doar in Tibet, Hindu Kush si China. :harhar:
 
Back
Sus