Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notă: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
incerc si eu sa incarc ce am facut (il las excel, ca cine mai vrea sa se poata juca cu el). in final, am lasat datele pe cele trei etaje nesuprapuse. sunt doua randuri de grafice (pe toata perioada, numai pe perioada 1900 - 2010).
Foarte faina si foarte clara schema:clapping: . Si logica.1.Zona cea mai activa este zona cea mai adanca H>135km
2.Cutremurele din zonele superioare nu amana si nu slabesc activitatea din zona inferioara.
3.Cutremurele din zonele superioare sunt urmate de perturbatii importante in zona inferioara. 1471/1473 1590/1595 1738/1740 1893/1894
4.Cutremurele din zona inferioara NU sunt urmate de perturbatii importante in zonele superioare.
5.Energia necesara unui cutremur cu magnitudinea de 7.5R se acumuleaza in aproximativ 70 de ani.-Cu cat intervalul de timp depaseste mai mult perioada de 70 de ani magnitudinea cutremurului va fi mai mare. Aproximativ +0.1R la 15 ani.
-Cutremurele cu magnitudinea in jur de 7.1R din zona inferioara elibereaza energia acumulata in aproximativ 15 ani.
-Cutremurele din zona inferioara care apar datorita unei perturbatii in zonele superioare -1473, 1595, 1740- nu elibereaza energia acumulata in perioada de 70 de ani
Nr cutremure ~7.1R din zona inferioara- nu se considera cutremurele care apar datorita unei perturbatii in zonele superioare
1838 energia acumulata in 1802 a fost mai mare si ciclul a fost reluat mai rapid in 1838
INTERVAL 1620 - 1838 ~ 218 ANI (~3*70)
Eu inteleg ca expira perioada de 70 ani de dupa cutremurul din 1940 iar energia acumulata in etajul de adincime trebuie sa rabufneasca :sad:
Heii, imi place tare bucuria voastra:55:, ma alatur voua si aduc multumiri lui Sihast la rindul meu, al lui a fost efortul adevarat, baza de date e greu de adunat. Si am mai vazut siruri faine de date inscrise pe forum:worthy:.
Sincer, eu am avut chef sa-mi \\"trag\\" in fata ochilor expunerea grafica a datelor si sa incerc sa observ o tendinta sau regresie matematica a lor, macar intre 2 \\"virfuri\\" ale activitatii seismice in Vrancea, m-am mai uitat pe statistica elementara pe care o stiam. Nu sunt in stare. Stiu ca exista minti luminate si softuri elaborate care fac acest lucru de zeci de ani dar nu poate nimeni face ceva cu placerea mea :sad: .
\'Una\' pid=\'21296\' dateline=\'1241276935\' a spus:Eu inteleg ca expira perioada de 70 ani de dupa cutremurul din 1940 iar energia acumulata in etajul de adincime trebuie sa rabufneasca :32:
Sa speram ca nu este asa.Pot trece si 100 de ani fara un eveniment major.
Evenimentele seismice \\"de abia\\" se pot modela ca actiuni extreme cu distributiile probabilistice respective, dar atentie, nu pe calendar ! Pare exclusivista ipoteza cu adancimea sub 135, de ce asa si nu altfel ? Oricum, daca modelul ar fi bun, nu stiu de ce 1738 nu are un rol mai mare, atunci nu a fost de joaca, a batut de la Iasi si Putna pana in Oltenia, multe biserici, turnuri etc s-au dus atunci.
Schimbul de activitate dintre cele trei etaje decurge dupa un anumit ritm.
Evenimentele seismice \\"de abia\\" se pot modela ca actiuni extreme cu distributiile probabilistice respective, dar atentie, nu pe calendar !
Capcana este cu datele istorice convertite in M si H care pot fi inselatoare ca si regresiile daca le confundam cu acelea de la experiente repetabile, de tip test de laborator. Excelul este o scula.
Acele observatii (propuse anterior de colegul cu graficele) sunt de fapt niste postulate care ar trebui sa reflecte deplina noastra cunoastere a modelului fizic de Vrancea.
Probabilitatea producerii unui eveniment major la mai mult de 100 aniu avand la baza statisticile pe care ne bazam si amintirile, daca este cazul , se reduce drastic tinzand spre 0.
Un Profesor din Japonia scria ca \\"greselile unora devin date de intrare pentru altii\\". Asta nu inseamna sa nu facem evaluari, dar atentie, ne vom indragosti de ele ca Pygmalion! De acolo pana la un \\"istratism\\" stiintific nu e mult ! Pastrati temperatura sub control, ca sa nu fie H1N5.
Repet ce am spus mai sus, deoarece este important. Doua cutremure vrancene puternice consecutive (MGR > 6,7) nu prea se produc la aceeasi adancime. In seria de cutremure 1790-1802-1829-1838, este foarte putin probabil sa fie toate la aceeasi adancime de 150 km. Plus ca, tinand cont de faptul ca seismul din 1838 pare a fi avut efecte mai grave in Muntenia, este posibil sa fi fost totusi la 90-100 km adancime.
Sunt 2 probleme aici.
Unu: eu ma indoiesc ca vom avea un interval de 100 de ani fara seisme vrancene cu magnitudinea MGR > 7,0 ! Atentie, ma refer la magnitudinea pe scara Richter clasica, Gutenberg-Richter, si nu la magnitudinea-moment Mw. Intervalul 1838-1940 a fost posibil in urmatoarele circumstante: producerea a 2 seisme foarte violente la 11 iunie 1738 si 26 octombrie 1802, ambele la adancime mare (de la 120 km in jos !!!!), si apoi producerea mai multor seisme de magnitudine 6,7-7,0 (MGR) in 1868, 1893, 1894, 1908, care probabil au mai detensionat situatia din Vrancea.
Doi: este putin probabil ca toate cele 4 cutremure din 1790, 1802, 1829 si 1838 sa se fi produs la aceeasi adancime de 150 km ! Valoarea trecuta in catalog, de 150 km, pentru acele seisme si altele mai vechi, pare a fi una generica. Experienta din perioada instrumentala a seismologiei (secolul XX) arata ca inn Vrancea sunt sanse mici sa se produca 2 seisme puternice (MGR > 6,7) la aceeasi adancime, deci ca 2 cutremure importante consecutive sa rupa aceeasi asperitate din blocul litosferic subdus; exemplele din secolul XX sunt 1908 cu 125 km, 1940 cu 150 km, 1977 cu 93 km si 1986 cu 131 km (eventual 1990 cu 89-90 km). Revenind la seria de cutremure 1790-1802-1829-1838, eu cred ca nu toate aceste cutremure s-au produs la aceeasi adancime de 150 km. De exemplu, este probabil ca seismul din 11/23 ianuarie 1838 sa se fi produs mai sus, pe la 100 km adancime, ca in 1977.