• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurele crustale din judetul Galati, septembrie-octombrie 2013

Un amestec de chestii general-valabile cu intorsaturi senzationale, poate si trase din condei, nu bag mana in foc pentru asta, dar oricum. Pentru Vrancea, un singur cutremur de 5,5 grade nu e suficient pentru a atrage un seism de magnitudine peste 7,0.
 
real32 a spus:
Sunt stiri care urmaresc senzationalul, nu se bazeaza pe vreo analiza a fenomenelor cat de cat credibila. Sigur ca asa in principiu se poate intampla orice. Totusi probabilitatea este destul de mica.
 
Aia de la Iasi au spus si alte aberatii. Cica lungimea intra in rezonanta... :blink::blink::blink::43::43::43::devil: Cica un cutremur de la Galati afecteaza Iasiul! Cica seismografele aduna gradele Richter ! =)) Cica la Iasi intensitatea ajunge la 7 grade Richter...asta e deja banalitate. Facand abstractie ca la Iasi, din cate stiu, intensitatea ar merge la VIII pe scara Mercalli pentru cutremurul vrancean de magnitudine maxima MGR=7,5-7,7.
E plina tara asta de tot felul de fabrici de diplome,a avut ea grija de asta tanti Cati Abramburica! :devil::devil::devil:
 
pentru ca afirmatia de mai sus mi s-a parut cam nepotrivita, iata si anuntul de pe site-ul INCDFP

Comunicat 13.10.2013
Adaugat la 14.10.2013


Avand in vedere ca situatia actuala existenta in zona Galati nu mai prezinta schimbari importante sau aport de informatii noi de la o zi la alta, INCDFP va publica un raport doar daca situatia o impune din nou. Saptamana viitoare va fi publicat un prim raport bazat pe informatiile si analizele efectuate de catre INCDFP.

ACTUALIZARE: In ziua de 13 oct (pana la ora locala 7.00 ) au fost inregistrate 2 cutremure in zona Galati cu magnitudinea de 1.1 respectiv 1 Numarul total de evenimente in zona, incepand de la debutul roiului seismic (23.09), a devenit 286.
http://www.infp.ro/noutati/comunicat-13-10-2013
 
Da, era de asteptat ca cele mai puternice cutremure din roi sa fi atins intensitatea epicentrala V. Un cutremur de magnitudine 3,9 la 5 km adancime se simte destul de bine in epicentru.
 
anda a spus:
Numarul cutremurelor de la Izvoarele in judetul Galati se apropie de 300 in statisticile oficiale. In ciuda acestui lucru, autoritatile de la Bucuresti au hotarat sa nu mai faca publice detalii despre toate aceste seisme.
http://stirileprotv.ro/stiri/actual...ntru-fenomenul-cutremurelor-de-la-galati.html


pt ca ziaristii au interpretat aiurea cele spuse de dna geolog Raluca Maftei, publicam parerea dumneaei:

alunecarile sint vechi, stabilizate...ce se vede, ca reactivare, apare pe suprafete mici, zona e cu vegetatie...salcimi, pomi fructiferi, nu se vede, cel putin la suprafata, niciun semn ca ar fi activa... numai in cazul in care ar strica echilibrul de acum al versantului...s-ar putea intimpla ceva grav. nu am spus niciodata ca s-ar scufunda satul. pe mine m-a deranjat ca, in cautarea senzationalului, baga peste ce spun eu, desenul animat si comentarii alarmiste
 
La o ora dupa 4.7 din Vrancea a pornit iar Galatiul cu un 2.8 la 5 km. Ziceti ce vreti, eu cred ca se leaga.
 
http://www.hotnews.ro/stiri-esentia...etroliere-fie-motiv-este-tehnic-imposibil.htm

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a declarat marti ca geologii si geodezii isi continua analizele in judetul Galati, in zona afectata de fenomene de instabilitate a terenului, insa din informatii rezulta ca este vorba despre "miscari tectonice" si ca nu se pune problema unor cauze ce tin de activitatea umana, precum exploatarile petroliere."Este conceptual imposibil, este tehnic imposibil", sustine ministrul.

"Sunt miscari tectonice, nu se pune problema de altceva, nu se pune problema unor afectari sau existentei unui alt motiv al cutremurelor, exploatari petroliere si asa mai departe, este conceptual imposibil, tehnic imposibil", a declarat ministrul Costoiu, la Institutul National Pentru Fizica Pamantului.
 
Si eu cred ca se leaga de ce se intampla in Vrancea. Plus ca al doilea cutremur a fost mai la nord-vest...ceea ce sugereaza o anumita directie...deh, SE spre NV.
 
Hmm, personal nu prea cred ca se leaga.
Primele 3 cutremure din Galati (au fost si primele peste 3 grade) au avut loc pe 23, respectiv 25 septembrie. In acea perioada, avem doar 2 cutremure de peste 3 grade in Vrancea (18, respectiv 20 septembrie).

Chiar si asa, mi se pare a fi o magnitudine nesemnificativa pentru a activa/ influenta o falie...
 
Pai tocmai, ca dupa 20 sept Vrancea s-a blocat pentru cutremure de peste 2,8-3 grade, in schimb a crescut in zona Galati-Pechea. Iar in saptamana de dinaintea cutremurului din 6 oct, deci intre 29 sept-5 oct, activitatea in Galati "a dat in clocot", cu 3 seisme de 3,9 grade; sambat 5 oct au fost 3 cutremure de 2,9-3,5 grade la interval de 1 minut intre ele. Deci niste legaturi indirecte intre anumite procese se pot sugera.
S-a mai intamplat ca unele cutremure subcrustale moderate si mai mari din Vrancea sa fie precedate de activitati crustale anormale in afara arcului carpatic.
 
In plus, e de remarcat ca dupa cutremurul de magnitudine 5,5 din 6 octombrie, activitatea in zona Galati-Pechea a mai scazut, dar fiecare nou cutremur vrancean a fost urmat de miscari slabe in zona aia. Chiar si cutremurul de 4,9 grade din 15 octombrie a fost urmat de 2 cutremure in zona Galati, al doilea dintre ele fiind pe o linie mai la nord-vest decat cel anterior. Destul de multe coincidente, cred ca sunt niste procese tectonice destul de complicate.
 
Aaa, eu ma gandeam mai mult in sens invers : adica Vrancea care sa influenteze Galatiul. Ceea ce nu prea as vedea cum ar fi plauzibil, mai ales ca atatia ani de zile nu a fost nimic in zona, chiar daca Vrancea a mai dat cutremure moderate.

Daca privim dinspre Galati spre Vrancea, ma gandesc ca poate ai dreptate. Nu am cunostinte stiintifice necesare, dar poate ca socurile repetate din Galati au ajuns cu o anumita putere spre Vrancea, "deranjand-o" un pic...
 
Pai nu, eu ziceam ca tocmai Vrancea influenteaza faliile crustale din exteriorul arcului carpatic, la sud si est. Nu ar fi prima oara cand se intampla. Sa ne amintim de exemplu ca la 13 martie 1908 in aceeasi zona Galati-Pechea s-a produs un cutremur de magnitudine 4,5 grade, intr-o perioada in care se pregatea cutremurul vrancean subcrustal din 6 octombrie 1908 (MGR=6,8). O pura coincidenta ? Nu as afirma asta.
 
Ramane de vazut atunci. Asteptam urmatorul cutremur vrancean si vedem daca mai apare unul si in zona Izvoarele-Negrea.
 
andreib a spus:
Aaa, eu ma gandeam mai mult in sens invers : adica Vrancea care sa influenteze Galatiul. (...)
Nu am cunostinte stiintifice necesare, dar poate ca socurile repetate din Galati au ajuns cu o anumita putere spre Vrancea, "deranjand-o" un pic...

O legatura poate fi intre cele doua locatii (Vrancea si Galati) doar in sensul in care amandoua sunt efectele separate ale aceleiasi actiuni.
Dobrogea de nord se infunda sub Carpatii de Curbura. Asta provoaca subsidenta (si falii in plan - aproximativ- vertical), respectiv falii in plan orizontal. Exact cazul de la Galati.
La fel, deplasarea microplacii nord dobrogene poate sa "impunga" si sa dezechilibreze microplaca aia relicta, suspendata, care da cutremurele de Vrancea.
Bine, acum nu sunt un fel de nebun, sa elimin 100% probabilitatea ca miscarile din Galati si Vrancea sa se influenteze cumva reciproc. Dar inspre o atare teorie putem doar sa speculam. In timp ce schema mare a lucrurilor avem date certe - deplasarea microplacii nord-dobrogene (i se mai zice si a Marii Negre), subsidenta din zona Braila-Galati si activitatea sistemelor de falii principale din zona.
 
E plauzibila o legatura de genul asta, dar in sensul ca procesele care influenteaza situatia din Vrancea afecteaza si crusta terestra in afara arcului carpatic. Cred ca in trecut s-a mai intamplat, desi nu exista suficiente observatii si inregistrari seismice locale. Sa ne gandim ca in 1908, pe 13 martie s-a produs un cutremur de magnitudine 4,5 in zona GALATI-PECHEA, iar la 6 octombrie a crapat si Vrancea (MGR=6,8). Deci nu e vorba de faptul ca seismele din Galati afecteaza Vrancea, mai degraba invers.
Mai e o chestie interesanta. In judetul Galati crusta coboara anual cam cu 4-5 mm, in timp ce in zona Curburii crusta se ridica cu 4-5 mm/an.
 
Urmaresc de mai mult timp articolele si forumul si mi se pare foarte interesant ce scrieti dvs. aici. Nu sunt un cunoscator al domeniului, dar stiind de Pungesti si de micile seisme care pot fi declansate pentru extractia gazului de sist, vroiam sa va intreb ca, specialist, cu zeci de ani inainte nu se stia de aceste minereuri? Altii, inaintea celor de laChevrom, nu au mai extras prin metode mai ecologice? Zona nu este in pericol de a fi poluata pentru o lunga perioada de timp? Nu doresc sa fiu offtopic dar nu stiam unde sa imi postez intrebarea. Multumesc!
 
Back
Sus