• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurele crustale din judetul Galati, septembrie-octombrie 2013

Bun venit pe forum. Vom discuta, de altfel, si de seismicitatea indusa, fiindca exista intr-adevar cutremure declansate sau induse de activitati industriale, asa cum exista seisme stimulate cumva de marile amenajari hidroenergetice, respectiv de lacurile de acumulare de la barajele respective.
Totusi, Galatiul nu e Pungesti, unde nici macar nu s-au inregistrat seisme evidente...ca nici nu avea de ce, nici macar nu s-a inceput nimic. In zona Galati e un sistem de mai multe falii crustale, plus ca scoarta tinde sa se lasa cu 4-5 mm/an. Faliile acelea se activeaza din motive naturale, si a devenit evident ca situatia din Vrancea a influentat faliile din Galati. Nu e pentru prima data cand anumite procese vrancene induc consecinte la nivel crustal, s-a mai intamplat si cu ocazia unor cutremure majore.
 
Am inteles, abia astept sa fie dezbatut subiectul. Multumesc pentru lamuriri. Sigur, ma gandeam numai ca am inteles ca acele gaze s-ar intinde pe cuprinsul celor 3 judete si atunci ma intreb daca s-ar incepe forarile/extractia...nu s-ar declansa seisme mai mari, nu ar putea declansa seisme si in zona vranceana si pe tot acel cuprins sa creeze urmari ingrijoratoare..
 
Nu, circula multe lucruri incorecte din pacate. Exploatarile gazelor de sist au provocat miscari seismice de magnitudini 1-2-3,5 grade doar in zonele unde s-a forat, atat. Cat despre faptul ca gazele de sist ar provoca seisme vrancene...nu e de comentat. E la fel ca teoria ca au dat drumul americanii la HAARP (sic) si au provocat cutremurul din 6 octombrie 2013. :D :D : :D :D :D :D Divertisment... :)
Gazele nu se intind pe sub pamant ca sa provoace cutremure, indiferent unde. Iata de ce, atunci cand voi avea timp, voi reactiva topicul cu seismicitatea indusa sau voi crea ceva dedicat, daca nu exista...fiindca ceea ce circula pe net si in presa e iesit dincolo de orice realism.
 
conquiztador a spus:
acele gaze s-ar intinde pe cuprinsul celor 3 judete si atunci ma intreb daca s-ar incepe forarile/extractia...nu s-ar declansa seisme mai mari, nu ar putea declansa seisme si in zona vranceana si pe tot acel cuprins sa creeze urmari ingrijoratoare..

Acele gaze nu se extind, ci sunt captive in roca. Deci forajele (de orice tip) au efect strict local.
Cat despre Vrancea, este exclus ca extractia gazelor de sist sa o poata afecta. Cutremurele de Vrancea sunt la adancimi de 60-150 km (majoritatea). Or exploatarea gazelor de sist se face undeva in primii 2-3-4-5 km.
De ce avem o problema legata de extractia gaselor si cutremure? Pur si simplu pentru ca acolo unde s-au apucat si au facut fracturare si au produs seisme oamenii din zona nu stiau de cutremure decat de la televizor. Cetatenul din Pennsylvania sau din vestul Angliei stie de cutremur ca e o chestie nasoala, care omoara mii de oameni si care provoa ca tsunami-uri. Si dintr-o data se produce un cutremur fasait la el in curte, din cauza sondei de peste drum, si omul alearga repede afara si doarme trei zile pe camp.
Daca acelasi seism s-ar produce in Japonia, japonezul nici macar nu s-ar deranja sa se ridice de pe scaun, pentru ca respectivul cutremur ar fi unul mic-micut prin comparatie cu ce a mai trait el.
 
Back
Sus