Faptul ca in urmatorii 10 ani ar trebui totusi sa vina si un cutremur mai semnificativ (de magnitudine 6,5-6,7+, eu asta iau in calcul, v-am zis de ce si imi mentin parerea, indiferent cand tipa unii si altii in alta parte) nu este totusi ceva senzational. Stiti totusi ca exista o anumita convergenta de pareri in lumea stiintifica privind un cutremur vrancean mai semnificativ pana in anul 2024. Sunt diferente mai mari sau mai mici in ceea ce priveste anumite detalii, intervale mai probabile, adancime, magnitudini. Dar as zice ca e un consens in privinta asta. Cand si cum se va intampla, ramane totusi sub semnul incertitudinii, Vrancea are si o doza de surpriza in ea.
Spuneam ca manifestarile crustale anormale nu trebuie privite singular, ci trebuie corelate cu alte fenomene. Altfel se risca rezultate putin relevante. De exemplu, cutremurele din 1894 (cel crustal de la 1 martie si dubletul de subcrustale din 4 martie si 31 august) au venit, totusi, dupa cutremurele vrancene din 1893 (triplet de evenimente subcrustale)!!! Este drept ca si cutremurele vrancene din 1893 au fost precedate de o activitate crustala in zona RAMNICU SARAT, mi se pare ca pe 24 aprilie 1893, voi verifica data. Dar trebuie tinut cont ca Vrancea era cumva intr-o stare destul de instabila, mai ales dupa cutremurul de la 17 august 1893 (MGR=6,5-6,7 si adancime in jur de 100 km). Deci lucrurile trebuie privite intr-un context mai amplu.
In ceea ce priveste situatia mai recenta, sigur ca activitatile crustale anormale ies in evidenta si, fireste, se cam leaga de evenimentele (moderate sau puternice) care urmeaza sa vina. Vezi cazul cutremurelor de la RAMNICU SARAT. Dupa o perioada lunga de calm relativ, la 21 decembrie 1969 s-a produs un cutremur de magnitudine 4,6, urmat de intensificarea din zona ODOBESTI la 7 martie 1975 dar si de alte fenomene locale si regionale (Turcia). Dupa 1977, au urmat cutremurele de la MARASESTI din iunie 1979 si apoi, din nou se activeaza focarul de la RAMNICU SARAT la 21 februarie 1983 (magnitudine 4,7) si 27 aprilie 1986 (magnitudine 5,1); deci iata, intr-adevar, o succesiune rapida de evenimente in zona RAMNICU SARAT, anormala chiar pentru evolutia tipica a focarului respectiv. Dar, atentie, trebuie tinut cont ca avusese deja loc cutremurul din 1977.
Si dupa 1990 focarul de la RAMNICU SARAT s-a reactivat din nou in 1991, ca rezultat al acestei activitati vrancene intense din perioada 1986-1990.
In concluzie: activitatile crustale anormale se coreleaza bine cu cele subcrustale, mai ales cu producerea seismelor moderate si puternice, dar lucrurile trebuie analizate intr-un context mai extins, cu mai multi factori. E oricum foarte interesant ce se intampla pe acolo. Nu in ultimul rand, eu nu cred ca pana in 2024 nu vom avea nimic in Vrancea, cred ca pana la urma un cutremur de magnitudine peste 6,5 tot va veni, dar s-ar putea sa vina nu chiar cum ne asteptam noi; sunt de vazut si conjuncturile regionale si globale.