• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurele subcrustale din Vrancea si seismicitatea crustala

Ar trebui date pentru mai multe cutremure importante, si oricum trebuie urmarit. Sunt disponibile inregistrari si informatii mai complete doar pentru ultimii aprox. 100 de ani. Fenomene similare celor mentionate s-au constatat si in cazul cutremurelor din 1894, 1908 si 1912. Deci am avea pana acum situatii interesante pentru: 1894, 1908, 1912, 1940-1945, 1977, 1986, 1990 si chiar 2004 (episodul seismic crustal din 30 aprilie). Aceste situatii se refera la activitati crustale anormale pre- sau/si post-eveniment. Desi, fireste, cele pre- ar trebui sa primeze ca importanta, fiindca dupa ce se produce cutremurul subcrustal puternic, importanta practica scade, ramane numai cea stiintifica.
 
Acum, fireste, situatiile nu pot fi neaparat identice de fiecare data, in sensul ca nu se reproduc conditiile de la fiecare cutremur semnificativ sau chiar moderat. De exemplu, desi cutremurul din 22 noiembrie 2014 a fost foarte asemanator cu cel de la 1 martie 1894, deocamdata nu a mai venit nimic, ramane de vazut cum va evolua activitatea si in 2015.
Legaturile exista, evident. Interesant ar fi sa se faca si o comparatie cu situatiile din cazul cutremurelor moderate, desi, iarasi, nu trebuie asteptat sa se gaseasca niste paternuri fixe. Fenomenul ramane totusi foarte interesant.
 
Ar fi interesant daca am avea o lista mai lunga de cutremure crustale comparabile cu cele din 1734, 1894 si 2014 (magnitudini 5,5+ si adancimi de cca. 30-45 km). Deci macar 10 astfel de evenimente, sa vedem cum s-au corelat si cu seisme mai puternice subcrustale.
 
Pentru perioada de dinainte de 1700, informatiile despre cutremurele moderate, atat crustale cat si subcrustale, sunt totusi semnificativ mai sarace. Doar despre cutremurele mari informatiile disponibile sunt mai consistente, si ele permit sa se stabileasca si tipurile acestora.
 
Mai este un factor de incertitudine legat de timp. Anume, acela ca manifestarile seismice crustale au aparut in unele cazuri cu cateva zile, saptamani sau luni, dar alteori si cu mai multi ani (4-5 sau 7-8 ani) inaintea cutremurelor subcrustale adanci. Deci iata cat de complex, dar, evident, si de interesant este fenomenul ca atare.
 
Sigur, este de urmarit in continuare ce va mai fi in anii urmatori, dar mai ales in 2015. In 2013 am avut ceva activitate crustala crescuta in aproape toata tara, culminand cu episodul Galati din septembrie-octombrie, episod care a precedat cutremurul vrancean moderat subcrustal din 6 octombrie. In 2014 am avut, de asemenea, ceva activitati seismice crustale mai ridicate in tara, am avut un cutremur subcrustal de magnitudine 5,0 pe 29 martie, precum si secventa de cutremure crustale din Vrancea, zona MARASESTI-PANCIU, din noiembrie-decembrie. Pe moment, nu cred ca mai poate veni ceva, dar sa vedem in 2015, mai ales ca perioada aprilie-mai este una cunoscuta prin cutremure moderate.
Repet, fenomenul e foarte interesant, dar el nu se manifesta identic de fiecare data, si cu aceeasi secventiere temporala. Exista multe elemente de variabilitate, dar...poate ca tocmai asta e si farmecul, nu doar dificultatea...;):unsure:
 
Faptul ca in urmatorii 10 ani ar trebui totusi sa vina si un cutremur mai semnificativ (de magnitudine 6,5-6,7+, eu asta iau in calcul, v-am zis de ce si imi mentin parerea, indiferent cand tipa unii si altii in alta parte) nu este totusi ceva senzational. Stiti totusi ca exista o anumita convergenta de pareri in lumea stiintifica privind un cutremur vrancean mai semnificativ pana in anul 2024. Sunt diferente mai mari sau mai mici in ceea ce priveste anumite detalii, intervale mai probabile, adancime, magnitudini. Dar as zice ca e un consens in privinta asta. Cand si cum se va intampla, ramane totusi sub semnul incertitudinii, Vrancea are si o doza de surpriza in ea.
Spuneam ca manifestarile crustale anormale nu trebuie privite singular, ci trebuie corelate cu alte fenomene. Altfel se risca rezultate putin relevante. De exemplu, cutremurele din 1894 (cel crustal de la 1 martie si dubletul de subcrustale din 4 martie si 31 august) au venit, totusi, dupa cutremurele vrancene din 1893 (triplet de evenimente subcrustale)!!! Este drept ca si cutremurele vrancene din 1893 au fost precedate de o activitate crustala in zona RAMNICU SARAT, mi se pare ca pe 24 aprilie 1893, voi verifica data. Dar trebuie tinut cont ca Vrancea era cumva intr-o stare destul de instabila, mai ales dupa cutremurul de la 17 august 1893 (MGR=6,5-6,7 si adancime in jur de 100 km). Deci lucrurile trebuie privite intr-un context mai amplu.
In ceea ce priveste situatia mai recenta, sigur ca activitatile crustale anormale ies in evidenta si, fireste, se cam leaga de evenimentele (moderate sau puternice) care urmeaza sa vina. Vezi cazul cutremurelor de la RAMNICU SARAT. Dupa o perioada lunga de calm relativ, la 21 decembrie 1969 s-a produs un cutremur de magnitudine 4,6, urmat de intensificarea din zona ODOBESTI la 7 martie 1975 dar si de alte fenomene locale si regionale (Turcia). Dupa 1977, au urmat cutremurele de la MARASESTI din iunie 1979 si apoi, din nou se activeaza focarul de la RAMNICU SARAT la 21 februarie 1983 (magnitudine 4,7) si 27 aprilie 1986 (magnitudine 5,1); deci iata, intr-adevar, o succesiune rapida de evenimente in zona RAMNICU SARAT, anormala chiar pentru evolutia tipica a focarului respectiv. Dar, atentie, trebuie tinut cont ca avusese deja loc cutremurul din 1977.
Si dupa 1990 focarul de la RAMNICU SARAT s-a reactivat din nou in 1991, ca rezultat al acestei activitati vrancene intense din perioada 1986-1990.
In concluzie: activitatile crustale anormale se coreleaza bine cu cele subcrustale, mai ales cu producerea seismelor moderate si puternice, dar lucrurile trebuie analizate intr-un context mai extins, cu mai multi factori. E oricum foarte interesant ce se intampla pe acolo. Nu in ultimul rand, eu nu cred ca pana in 2024 nu vom avea nimic in Vrancea, cred ca pana la urma un cutremur de magnitudine peste 6,5 tot va veni, dar s-ar putea sa vina nu chiar cum ne asteptam noi; sunt de vazut si conjuncturile regionale si globale.
 
Apropos, nu m-ar mira sa mai vedem cutremur de magnitudine 4,0+ si pe langa FOCSANI, nu ar fi ceva iesit din comun. Doar acum vreo saptamana a fost o secventa de cutremure mici, cu soc principal de magnitudine 3,1. Sa vedem in anii urmatori ce mai e, dar destul de des se intampla ca pe acolo pe unde apar niste secvente aparent mai ciudate, asa pe "neasteptate", sa vina si ceva mai maricel, de magnitudine peste 4,0. Oricum cutremurul din 22 noiembrie a indus/amplificat niste instabilitati in crusta terestra. Despre cel subcrustal, dupa cum spuneam, pana in 2024 are el tot timpul la dispozitie, e un orizont de timp mai lung si ma astept ca, din cand in cand, sa mai vedem niste manifestari crustale aparent anormale. Fiindca legaturi intre aceste fenomene sunt, e evident asta.
 
De altfel, in zona FOCSANI se produc uneori si cutremure subcrustale, chiar destul de mari asa cum a fost cazul celor de la 25 mai 1912 (primul din cadrul tripletului avand magnitudinea MGR 6,4).
 
Legaturile dintre seismicitatea crustala si cea adanca din Vrancea functioneaza perfect, as zice la cote incredibil de frumoase, de sugestive. Vedem ca in ultima saptamana am avut cutremure mici pe falia Intra-Moesica, pe falia Peceneaga-Camena dar si pe falia din judetul Galati-acea falie ciudata, perpendiculara pe PC si Sf.G., si care a fost foarte activa chiar inaintea cutremurului moderat din 6 octombrie 2013. Atentie, e vorba de legaturi intre cauzele celor doua tipuri de cutremure, nu ca un cutremur crustal provoaca unul de adancime, nu e asa.
Dinamica blocului litosferic din Vrancea influenteaza bine faliile din estul Munteniei si sudul Moldovei; este vorba de cele 3 falii principale care vin din Dobrogea noastra (Sf. Gheorghe, Peceneaga-Camena si Capidava-Ovidiu), precum si de falia Intra-Moesica (SHABLA-CAMPULUNG). In plus, este evident ca deplasarea (foarte redusa, ce e drept) a blocului tectonic dobrogean induce tensiuni pe aceste falii, prin diverse frictiuni locale, tensiuni care, fireste, se rezolva prin aceste cutremure crustale, de tipul celor produse in ultimele saptamani atat in Campia Romana (zona CAZANESTI-POGOANELE din judetul Ialomita, pe Intra-Moesica), cat si in zona CAMPULUNG (tot pe Intra-Moesica, de fapt) sau pe falia Peceneaga-Camena (cutremurul de duminica trecuta din zona PECENEAGA).
 
S-a vazut foarte bine ca zona GALATI-PECHEA reactioneaza foarte bine la tensiunile generatoare de cutremure vrancene. Motivele acestor reactii sunt de discutat, precum si modul cum se petrece asta, conditiile specifice suplimentare, ok.
Imi permit o speculatie: din magnitudinea cutremurelor locale din zona GALATI-SCHELA-NEGREA-PECHEA s-ar putea sugera si ordinul de marime al viitorului cutremur vrancean.
Pana acum avem asa:

0,5-2,2 GALATI-PECHEA=> 4,0-4,8 Vrancea
3,9 GALATI-PECHEA=> 5,5+ Vrancea
4,5 GALATI-PECHEA=> 6,5-6,9 Vrancea
 
De ce reactioneaza zona GALATI-NEGREA-PECHEA la cutremurele din Vrancea ? Si de ce o face nu intotdeauna, ci doar in situatii mai speciale ? De ce zona GALATI-PECHEA a reactionat bine in 1908 si 1940, dupa cum a remarcat Ion Atanasiu ? De ce, incepand din 2013, zona Galati reactioneaza din nou, foarte bine, la cutremurele adanci vrancene ?
Vom incerca sa cautam raspunsuri la aceste intrebari in perioada urmatoare. Va trebui sa luam in considerare si aspectele de ordin geotectonic:

-in zona GALATI-PECHEA actioneaza un sistem complex de falii crustale, format din prelungirile faliilor dobrogene Peceneaga-Camena si Sf. Gheorghe, dar si dintr-un subsistem de falii locale, perpendiculare pe PC si SfG., deci orientate NE-SV;
-in zona GALATI-PECHEA crusta terestra sufera o miscare de coborare cu viteza de 4-5 mm/an, in timp ce in Vrancea crusta se ridica cu 4-5 mm/an.
Ce inseamna, oare, toate acestea ?

Imi mentin, de asemenea, parerea pe care am formulat-o inca de acum aproape 2 ani, anume ca viitorul cutremur vrancean puternic, de magnitudine MGR 6,5-6,8+, va fi asociat cu miscari repetate in zona Galati.
 
Si inca ceva:

2013-tensiuni in zona Galati, pe falia de la Izvoarele, perpendiculara pe PC si Sf.G;
2014-tensiuni pe prelungirea vranceana a PC, in zona MARASESTI-PANCIU;
2015-tensiuni in zona Galati si pe prelungirea nordica a faliei PC in zona ADJUD

Ce inseamna toate astea ? Se sugereaza cumva o deplasare usor accelerata a blocului tectonic dobrogean dinspre Marea Neagra catre zona Curburii Carpatilor (Vrancea) ? Daca da, cat rezista Vrancea ? Ce "parere" are si mecanismul intern specific al Vrancei (din punct de vedere al cutremurelor subcrustale) ?

Iata, dragilor, cate intrebari fascinante se pun. Si nu e tot...:ph34r:
 
Buna seara. Am citit discutia dintre GeoX si Lazarescu si cred ca ar trebui sa vina GeoX cu o lamurire definitiva legat tocmai de subiectul acestui topic. Tin minte ca intr-un comentariu, nu mai stiu daca pe chat sau pe forum, sau chiar pe ambele, GeoX a spus ca nici seismele crustale nu provoaca seisme subcrustale, dar NICI seismele subcrustale nu provoaca seisme crustale pe faliile adiacente, ci e o situatie mai complexa sau ceva de genul si anume: cauzele care provoaca seismele subcrustale, declanseaza, ulterior seismelor subcrustale si seisme crustale... Adica o ia intr-un fel de jos in sus... E ceva acolo care preseaza subcrustalul si dupa ce se detensioneaza subcrustalul vine si crustalul sau, in fine, poate sa vina si intai crustalul si apoi subcrustalul, cum a fost in octombrie 2013, dar repet, NU a zis ca seismele subcrustale induc seisme crustale, ci cauzele care induc seisme subcrustale sunt aceleasi si pentru cele crustale, iar acum spune ca seismele astea subcrustale provoaca seisme crustale, adica astea subcrustale le influenteaza DIRECT pe cele crustale, desi eu credeam dupa acel post ca nu seismele se influenteaza direct intre ele ci tensiunile care provoaca seisme subcrustale, dar, concomitent si frictiuni in crusta. Deci, care-i adevarul pana la urma?
 
Exista un bloc litosferic paleosubdus la Curbura, bloc care tinde sa se desprinda de legaturile cu crusta terestra. Exista niste microplaci convergente spre Curbura, intre care cea a Marii Negre (dobrogeana) exercita o foarte usoara compresiune (viteza de deplasare ar fi de cca. 1-3 mm/an). Exista niste falii pe directia SE-NV, care vin dinspre Dobrogea si care ar delimita blocul dobrogean sau zone ale acestuia. Din anumite motive, miscarea blocului dobrogean induce si frictiuni pe faliile respective (Peceneaga-Camena, Sf. Gheorghe, Intra-Moesica). Mai e si dinamica interna a blocului litosferic din Vrancea. In acest mozaic foarte complex, apare acest fenomen interesant al reactiilor crustale la fenomenele vrancene, de fapt sunt reactii la compresiunile externe care se exercita. Totusi, factorul intern din Vrancea este cel decisiv. Cand spun corelatii, ma refer tocmai la procesele acestea care se petrec in Vrancea dar si la sud-est de zona Curburii.
Repet: nu cutremurele crustale provoaca seisme adanci. E vorba de niste cauze/procese generatoare comune. Atat. Modul in care reactioneaza sistemele de falii crustale variaza, zonele care se rup variaza de asemenea. In orice caz, din 2013 incoace zona Galati-Pechea a ramas foarte sensibila la procesele care influenteaza Vrancea. Sper doar sa nu vedem prea curand o crestere a magnitudinii cutremurelor galatene la ceva de genul 4,4-4,6 grade. Nu in ideea ca seismul din zona Galati provoaca seism in Vrancea, ci in ideea unor tensiuni de origine (directa sau indirecta) comuna sau, oricum, corelata.
Exista si situatia in care avem cutremure crustale produse dupa cele adanci vrancene. A se vedea cazul din 27 octombrie 2004, cand in primele 2 ore dupa socul principal de magnitudine 6,0 s-au produs mai multe cutremure crustale mici la RAMNICU SARAT.
 
Am cam obosit sa tot stau sa vin cu aceleasi precizari fiindca sunt unii care rastalmacesc cum vor ei ca sa le dea bine. Parca sunt astia din presa care numai asta fac, ziaristi de duzina care interpreteaza cum vor. Este neplacut ca tot timpul sa stau sa imi apar ceea ce am zis pentru ca se tot interpreteaza aiurea. Legat de afirmatia discutata, anume ca "viitorul cutremur de 6,5+ e probabil sa fie corelat cu miscari mai semnificative in zona GALATI", m-am referit la faptul ca e probabil sa fie precedat de o intensificare a seismicitatii in zona GALATI-PECHEA, spre deosebire de cazul din 1986 cand a reactionat sistemul de falii din zona RAMNICU SARAT. Dar asta nu inseamna ca il provoaca, ci ca tensiunile interne vrancene genereaza, indirect, si reactii la nivel crustal. ASm spus "corelat", nu "cauzat". Corelat temporal, na. Gata.
 
Ceea ce se poate discuta e de ce in unele cazuri reactioneaza mai semnificativ zona RAMNICU SARAT, in timp ce in alte cazuri reactia mai importanta e la MARASESTI sau chiar in zona GALATI-PECHEA.
 
Pentru ca cel mai slab cedeaza, in acest caz.
Daca am avea un sistem de senzori ca la japonezi in zona am vedea variatiile in altitudine ale scoartei si am intelege.
Zona de curbura se ridica datorita "erodarii" blocului paleosubdus (scade densitatea locala), iar zona Galatiului coboara din acelasi motiv.
Undeva trebuie sa se regleze aceste variatii de altitudine ale scoartei, unde anume ghiciti voi.
 
Intr-adevar, faptul ca in zona Galati crusta coboara cu cca. 4-5 mm/an, iar in Vrancea crusta se ridica tot cu 4-5 mm/an, este remarcabil. Ne mai miram de corelatiile dintre evenimentele seismice ? Acum, sigur, modul in care faliile crustale locale reactioneaza la unele lucruri, precum si dinamica interna din Vrancea, prezinta variatii de la caz la caz, nu contest asta.
 
Legatura dintre cutremurele crustale si cele subcrustale vrancene nu e in sensul ca seismele crustale provoaca seisme subcrustale, se vede clar acest lucru si din modul cum evolueaza seismicitatea pe faliile PC si CO, mai accentuata pe extensiile lor vrancene si mai slaba pe segmentele central-dobrogene. Dar mai e ceva. S-a speculat ca seismul din 22 noiembrie 2014 trebuie musai sa preceada ceva mare in Vrancea, desi este evident ca eram si nu suntem in context tip 1893-1894, ci total opus (25 de ani fara cutremure de peste 6,0, spre deosebire de cazul de acum 120 si ceva de ani, cand a fost intai seria de cutremure vrancene din 1868, 1880, 1893, inainte de seismul crustal moderat din 1 martie 1894). Ideea este ca seismele crustale moderate pot sa apara nu numai INAINTE de seisme subcrustale moderate/puternice, dar si DUPA!!! Eu am zis mereu ca aceasta corelatie functioneaza INAINTE sau/si DUPA, nu ? Daca observam ca seismul din 22 noiembrie 2014 s-a produs DUPA cutremurul vrancean moderat din 6 octombrie 2013, atunci intr-adevar nu ne mai miram ca dupa 2014 in Vrancea nu s-a mai intamplat nimic deosebit, in ciuda unor speculatii alarmiste total nefundamentate, oricum.
In concluzie: intensificarea activitatii seismice crustale poate sa fie INAINTE sau/si DUPA un cutremur adanc moderat/puternic, la fel de bine, nici o problema. Cutremurul crustal moderat din 22 noiembrie 2014 a venit DUPA cel subcrustal moderat din 6 octombrie 2013. Si cu asta...basta, s-a incheiat povestea, cel putin pe termen scurt si mediu, spre marea deziluzie a speculantilor alarmisti. Mai vedem in 2017-2019.
 
Back
Sus