• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Cutremurul vrancean major din 26 octombrie 1802

Nu vreau sa ma hazardez prea mult si nu am calculat atent fiindca oricum doar o vaga estimare se poate face. Daca un cutremur ca in 1802 ne ar lovi in prezent cred ca victimele in tara ar putea atinge sau depasi o suta de mii. Voi ce parere aveti ? Cam care ar fi urmarile nepredictibile ce e drept ale unui astfel de cutremur in zilele noastre estimat in pierderi omenesti ?
 
Chiar si pentru satisfacerea unor \"placeri\" intelectuale, si tot ar fi suficient.
Eu, de la un seism similar, ma astept la o epidemie de boli mai... exotice putin. Sau mai rar intalnite la noi. Si asta din cauza distrugerii infrastructurii.

Bogdan
 
Eu cred că la noi n-ar fi chiar o calamitate, cu victime de ordinul sutelor de mii.
Argumente în acest sens:
- intensitatea cutremurelor de adâncime e mai mică decât a celor crustale (la o magnitudine dată), logic, disipare în volum mai mare a energiei.
- calitatea construcţiilor româneşti e una foarte bună. Ca o paranteză, am avut ocazia să văd cum construiesc nemţii, polonezii, turcii şi pot spune că românii au o şcoală de construcţii foarte bună.
Cu alte cuvinte, cred că se vor prăbuşi doar edificiile vechi, clădirile care n-au ţinut seama de norme seismice, (unele din) cele făcute în regie proprie (după ureche) etc. Acolo pot apărea potenţiale victime, în număr mai mare.

Ce am observat eu după \'77 a fost că ţara şi-a revenit foarte rapid. Nu ştiu cum ar fi acum, în condiţiile mediului de incompetenţă generalizată, din toate domeniile.

bogdan, care infrastructură? :55:
 
De acord cu tine :55:
Dar, chiar daca este veche si faramata, in special canalizarea si reteaua de apa, gandeste-te cum ar fi fara ele. Mai ales pe timp de vara.

Bogdan
 
Un cutremur asemanator cu cel din 1802 probabil ar duce la prabusirea majoritatii blocurilor cu grade de risc seismic (mai ales cele din clasa I) si a unora dintre blocurile noi executate defectuos sau asupra carora locatarii au intervenit haotic. Asa cum a zis si ursamajor, normele si modul in care se executa constructiile in Romania sunt destul de stricte, proiectantii, constructorii, etc sunt foarte constienti de riscuri si, chiar daca se mai fura de pe santiere, nu cred ca sunt multi care sa-si riste libertatea.
Din pacate, cred ca numarul deceselor ar urca pana in jurul a 10 000. Cu toate acestea, un seism asemanator se estimeaza ca ne va lovi abia prin 2080, deci timp de actiune (consolidari, inspectii, etc) ar fi.
 
\"Plăcerea\" aia intelectuală invocată (personal nu-s de acord) e nimic pe lângă implicaţiile emoţionale. Problema e ce-ai face dacă ai şti? Ai da sfoară-n ţară? Şi dacă te-ar lua lumea de nebun? Sau ai tăcea, ai ţine doar pentru tine (ca taica Noe cu Potopu\') şi-ai fi un sconcs :55: ? Ai putea trăi având pe conştiinţă că puteai salva lumea? =)) Oamenii sunt mai egoişti acum. Eu unul n-aş putea. Unii ar putea, că îi doare-n fund de \"aproape\".
Sunt chestii care, nu întâmplător (cred eu) sunt greu de prezis...

PS: am făcut un joc al imaginaţiei, doar atât.
 
Nu inteleg de ce se mai pune problema constructiilor noastre romanesti atata timp cat la cutremurul din \'40 s-a crapat pamantul. Credeti ca daca se crapa pamantul pe sub un bloc mai rezista ala in picioare, proiectat fiind si pentru 9 grade???? Iar in situatia in care apar aceste crapaturi, la densitatea populatiei existenta in Bucuresti, credeti ca e ireala cifra de 500.000 de victime?
Cred ca am mai spus-o undeva: pe timp de noapte Bucurestiul are 3 mil de locuitori, pe timp de zi 5 mil, iar ca densitate/mp, suntem pe primul loc in Europa.
Nu stiu cum, dar parca nu mi se mai pare o aberatie cifra aia cu 5 zerouri. Oare ce densitate/populatie era in Bucuresti la 1802?
 
Nu inteleg de ce se mai pune problema constructiilor noastre romanesti atata timp cat la cutremurul din \'40 s-a crapat pamantul. Credeti ca daca se crapa pamantul pe sub un bloc mai rezista ala in picioare, proiectat fiind si pentru 9 grade???? Iar in situatia in care apar aceste crapaturi, la densitatea populatiei existenta in Bucuresti, credeti ca e ireala cifra de 500.000 de victime?
Cred ca am mai spus-o undeva: pe timp de noapte Bucurestiul are 3 mil de locuitori, pe timp de zi 5 mil, iar ca densitate/mp, suntem pe primul loc in Europa.
Nu stiu cum, dar parca nu mi se mai pare o aberatie cifra aia cu 5 zerouri. Oare ce densitate/populatie era in Bucuresti la 1802?

Opinia mea de nespecialist in constructii e ca nu in tot cazul in care crapa pamantul de sub un bloc, o cladire, ea nu mai rezista in picioare. Trebuie sa crape pe o distanta mare si in mai multe locuri puternic ca sa destabilizeze fundata intr-atat si sa ajunga cladirea in colaps din motivul asta.
Presupun ca acele structuri care se sprijina in piloni/stalpi sunt mai predispuse a avea probleme mari atunci cand crapa pamantul de sub ele.
 
Nu va ambalati sa interpretati ad-literam niste vorbe de la 1802 sau chiar 1940 despre craparea pamantului. La cutremur se crapa fel si fel de versanti sau umpluturi, lumea nu stia geotehnica atunci ca sa se exprime exact, daca este o casa unde crapa acel pamant poate pateste ceva numai daca este mai profund efectul.
Iar sistemele de fundare ale blocurilor, daca sunt realizate dupa norme, nu se comporta orisicum.
Nici in 1802, nici in 1940 sau in 1977 nu am avut efecte speciale la fundatii de blocuri si nici la casele serioase, mai deloc. Am trecut de acea etapa de dezvoltare. Dar ca se pot crapa case foarte prost facute, sau blocuri vulnerabile, despre care se stie care le este starea, asta nu ne va mira.
Despre idiotenia cu 500.000, a fost dat pe acest site un comunicat INCERC.
 
Acum sa nu ne imaginam ca se formeaza prapastii si alte asemenea; totusi nu e un mega-seism ca in Sumatra 2004 sau Chile 1960. In anumiite zone, in functie de diferite conditii geologice locale, se produc anumite fenomene la nivelul solului, in functie si de marimea seismului. E vorba de efecte locale, dar nu de formarea unor prapastii. Nici la seismul din 1838, de exemplu, nu au cedat casele taranesti solide chiar in conditiile formarii unor fisuri la nivelul solului, asa cum pare a se fi intamplat prin zona Buzaului.
 
Nici la seismul din 1838, de exemplu, nu au cedat casele taranesti solide chiar in conditiile formarii unor fisuri la nivelul solului, asa cum pare a se fi intamplat prin zona Buzaului.

Se ştie că paianta este printre cele mai bune şi rezistente structuri... Nu degeaba ecologiştii ăia americani revin la sistemul ăsta de construcţie (vezi pe la Discovery Ch.). :))
 
Dupa modul de manifestare, "Cutremurul cel Mare" din 26 octombrie 1802, cel mai puternic seism vrancean produs in ultimii 1000 de ani, "creditat" cu o magnitudine M[sub]GR[/sub] de 7,6-7,7 grade (magnitudine moment Mw 7,9), face parte din tipul A de seisme vrancene. Deci a fost un cutremur de foarte mare adancime (probabil in jur de 150 km), dovada si aria macroseismica foarte larga, uniformitatea relativa a distributiei intensitatilor mai mici de cea maxima (intensitati mari in centrul si estul Munteniei, in Focsani, foarte mari si spre Iasi, se pare), prelungirea marcata a izoseistelor spre Moscova (sunt relatari privind resimitea seismului la Moscova, miscarea unor statui pe postamente, etc.). Deci a fost un cutremur de tip A (a se vedea, pentru detalii, topicul Tipuri de cutremure vrancene).
Acum, sa vedem in ce context, intern si extern, s-a produs acest cutremur.
In ceea ce priveste contextul intern, sa vedem care a fost succesiunea de cutremure puternice (M[sub]GR[/sub] > 6,5) de tip A (epicentru la nord de Vrancioaia si focar la 145-165 km) din ultimii 600 de ani. Iata seria evenimentelor de tip A:

25.10.1446 M[sub]GR[/sub] ~ 7,1
24.11.1516 M[sub]GR[/sub]~ 7,2-7,3
01.02.1637 M[sub]GR[/sub]~6,6-6,8
12.06.1701 M[sub]GR[/sub]~6,8-7,0
26.10.1802 M[sub]GR[/sub]~7,6-7,7
13.11.1868 M[sub]GR[/sub]~6,6-6,7
10.11.1940 M[sub]GR[/sub]=7,4

Ce observam ? Ca seismul major din 1802 a venit la aproape 300 de ani dupa cel major din 1516, ambele de tip A si ambele cu magnitudini mai mari de 7,0 pe scara Richter clasica, cu efecte macroseismice diseminate pe scara foarte larga si directivitate marcata spre Moscova. Intre 1516 si 1802 nu s-a mai produs nici un cutremur catastrofal de tip A, seismele din 1637 si 1701 fiind mai slabe. Si de aici rezulta contextul intern al producerii cutremurului din 1802, unic pentru mileniul trecut in Vrancea. In acesti 300 de ani (mai exact 286 de ani fata de 1516), segmentul litosferic foarte adanc de la nord de Vrancioaia a acumulat tensiuni foarte mari, care nu prea s-au mai eliberat intre timp decat in masura relativ mica. Asta explica si faptul ca marele cutremur din 1802 nu a mai avut nevoie de influenta clara din estul Turciei, deoarece tensiunea acumulata era deja foarte mare, undeva la 150-160 km adancime. Si de aici trecem la contextul extern.
Pai contextul extern a fost reprezentat de cutremurele mari din estul Turciei din 1784 si 1789, care au rezultat in seismul vrancean de tip C din 1790 urmat de un cutremur vrancean de tip B in 1793. Si parea ca lucrurile se potolesc, estul Turciei influentase deja Vrancea...si gata! Ei, nu a fost chiar asa. Desi dupa 1789 nu s-a mai produs nici un cutremur mare in estul Turciei, totusi...pe de o parte, tensiunea in segmentul litosferic de la 140-170 km era deja foarte mare (acumulata in cei 300 de ani de la 1516), pe de alta parte dinamica placii Indo-Australiene era accelerata, dovada si megaseismul de magnitudine Mw ~ 8,5 din Sumatra produs in 1797. Acest megaseism din Sumatra a accelerat probabil miscarea spre nord a placii Indiei...si acest lucru...a avut consecinte...pana departe in Vrancea, inducand, indirect, la inceputul secolului al XIX-lea, in ziua de 26 octombrie 1802, producerea celui mai mare cutremur care a zguduit Romania in mileniul 2. Si care cutremur a fost pregatit timp de aproape 300 de ani, tensiunea fiind suficient de mare pentru a nu mai fi nevoie de o influenta pe termen relativ scurt (6 luni-1-2 ani) care sa vina din estul Turciei.
Prin urmare, lungirea excesiva a intervalului de la 1516 plus influenta puternica a Indiei, dupa anul 1797, au avut rezultatul consemnat in 1802.
 
Cutremurul din 1802 este consemnat de poetul rus Aleksandr Puşkin într-unul din caietele sale de însemnări. Caietul, un fel de aide-mémoire, conţine tot felul de notiţe (datele căsătoriilor din familia sa, moartea împărătesei Ecaterina a II-a sau datele examenelor de la şcoală).
Intr-o notiţă datată 1830, Puşkin scrie: "Землетрясение - легкое землетрясение, происшедшее в Москве 14 октября 1802 г." - în traducere liberă: "uşor cutremur, produs la Moscova în 14 octombrie 1802".
(Data este pe stil vechi.)

Puşkin, care avea doar 3 ani în 1802, a aflat probabil despre cutremur din relatările celor apropiaţi. Deoarece pentru Moscova evenimentul era neobişnuit, el a ţinut să îl consemneze în caietul său, la mulţi ani după ce acesta se produsese.

Textul însemnărilor este disponibil (în limba rusă) la http://feb-web.ru/fe...08/d08-0542.htm.
 
Puşkin, care avea doar 3 ani în 1802, a aflat probabil despre cutremur din relatările celor apropiaţi.

Un interviu al domnului profesor Marmureanu dupa cutremurul din Japonia ne lamureste in problema respectiva.

"Cutremurul din 1802 care a fost la ora 12 şi 53 de minute a fost dacă vreţi iar norocos pentru că toată lumea era la biserica, dar apucaseră să plece. Pentru că în Bucureşti aproape toate bisericile au căzut. dar norocul ăsta a fost că oamenii plecaseră. Şi avem informaţia sigură că a fost un cutremur foarte adânc pentru că am primit o scrisoare de la academicianul Drumea, de la Chişinău care făcuse studii la Moscova, care spunea că pe data de 26-27 octombrie 1802 o bonă se plimba cu un cărucior prin curtea bibliotecii universitare Lomonosov şi la două fără şapte minute a văzut cum cad statuile, cum cad lucrurile, băncile răsturnate. În acel cărucior era Puşkin, marele scriitor şi poet rus, care avea vreo doi ani şi trei luni. Deci, pentru noi este extrem de important să ştim că acest cutremur a fost foarte adânc, şi ca să se simtă la Moscova aşa, înseamnă că a fost foarte puternic. Cutremurul din 1802 este considerat cel mai puternic cutremur din România, dar care nu a avut pierderi de vieţi omeneşti."

"Gândiţi-vă că cel din 1986 a fost 6,95, cel din 1940 a fost 7,4 , cel din 1838 a fost tot de 7,2, cel din 1802 este cotat la 7,5 –7,7 dar, este interesat că deşi este cotat cel mai mare cutremur nu a murit nimeni- nu avem date istorice care să arate aceste lucru. În schimb au căzut foarte multe biserici şi scrie chiar Sadoveanu că la acest cutremur, în zona Mitropoliei, au fost crăpături în pământ de sute de metri, cu lăţimi de unu- doi metri şi că ieşea apă, nisip şi păcură. Foarte interesant, pentru că de unde poate să fie păcură pentru că în partea de sud-est a Bucureştiului, mă refer la zona Progresul, sunt două straturi de cărbune, iar din cauza presiunii foarte mari cărbunele s-a transformat în păcură."
 
Este ciudat ca insemnarea lui Puşkin mentioneaza un cutremur "usor", in timp ce descrierea bonei corespunde unei intensitati mari.

Daca, intr-adevar, au cazut statuile si s-au rasturnat chiar si bancile, aceasta inseamna, deja, distrugeri evidente, localizate pe o arie mai larga decat parcul bibliotecii Lomonosov, si care au putut fi observate mai mult timp dupa cutremur. Din acest motiv, este de presupus ca evenimentul a fost, probabil, consemnat si de alti contemporani din Moscova.

Este interesant de vazut care dintre informatii este mai apropiata de realitate. Relatarea bonei mi se pare exagerata.
 
Pai Puskin era cam micut asa :bwelcome:...nici nu stia ce insemna cutremur. Si de fapt cred ca in viata lui nu a mai prins un alt cutremur, ca sa aiba referinte de comparatie...
 
Desigur, Puskin a aflat si el de la altii, poate de la bona respectiva.

In afara de insemnarile lui Puskin, evenimentul este mentionat si in publicatiile moscovite ale vremii, fiind calificat tot drept "usor".
Conform relatarilor, cutremurul s-a produs pe la ora 2 dupa-amiaza, durand cam 20 de secunde si fiind simtit sub forma a doua miscari, pe directie nord-sud.
Se mentioneaza ca nu s-au produs pagube, desi in peretele unei case au aparut fisuri, iar intr-un loc, o groapa in pamant.
Oamenii aflati in mers pe strada nici nu au realizat ca este cutremur, altii au crezut ca au ameteli.
Cutremurul a fost simtit in cladirile mai inalte; in toate s-au clatinat lustrele, in unele, mesele si scaunele.

(Sursa: Annenkov, P.V., Materiale pentru biografia lui Puskin, Ed. "Sovremennik", Moscova, 1984, citand relatari din "Vestnik Evropy", Moscova, 1802.)
 
Back
Sus