CRFL link a spus:Este interesant de vazut care dintre informatii este mai apropiata de realitate. Relatarea bonei mi se pare exagerata.
Evident ca lucrurile sunt "hiperbolizate". Probabil s-au clatinat usor pe acolo, mai ales constructiile inalte, poate cu amplitudine destul de mare dar totusi foarte lent. Frecventele ridicate se atenueaza foarte rapid in pachetul de unde. Oricum cred ca este bine ca domnul Marmureanu ne atrage atentia asupra cutremurelor din zona Vrancea care - statistic - produce cutremure foarte puternice in medie de doua ori pe secol. De ce este bine? Pai chiar si japonezii cei mult laudati si-au uitat istoria seismica.
Uite ce spun specialistii de la Stanford despre cutremurul din Japonia:
"Now Stanford researchers have discovered the catastrophe was caused by a sequence of unusual geologic events never before seen so clearly."
"It was not appreciated before this earthquake that this size of earthquake was possible on this plate boundary," said Stanford geophysicist Greg Beroza. "It was thought that typical earthquakes were much smaller."
Aiurea, sunt fenomene cat se poate de normale. Studiile geologice efectuate undeva mai la nord, in apropiere de Hokkaido sunt evidente.
"On the basis of sedimentary descriptions, tephrochronology, and AMS 14C and OSL dating results, we identified 16 tsunami deposits in Nanbuto marsh and estimated the unusual tsunami recurrence interval to be generally 220–379 years during the last 5000 years."
Deci undeva la 300-400 de ani pe acolo vin cutremure foarte puternice, nu este nimic de mirare. Au fost astfel de cutremure si in Chile, in Alaska, in Aleutine sau in Okhotsk asa ca nu este nicidecum o noutate.