• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

De unde ai apa in caz de catastrofa?

Bogdan

Administrator
Înscris
10 Dec 2012
Mesaje
2.899
Scor reacție
2
Hai sa ne imaginam un scenariu. Vara, 35-40 de grade, catastrofa majora (cutremur sau altceva). Chiar daca blocul/casa in care locuiesti nu a suferit pagube, reteaua publica de apa este oprita pentru cateva zile. De unde facem rost de apa?
Bineinteles, primul raspuns (in cazul meu cel putin) este rezerva de apa. In permanenta am in casa cativa litri de apa potabila.
O a doua sursa ar fi magazinul din colt sau supermarket-ul. Acolo, sunt convins ca o sa intalnesc o multime de oameni care au acelasi scop ca mine. Apa. In curand, stocurile or sa fie epuizate, si posibilitatea refacerii lor, daca drumurile sunt blocate de daramaturi sau de altceva, inexistenta.
Urmatoarea sursa ar fi raurile si lacurile de prin parcuri. Dar aceasta apa nu este potabila. Nici o problema, o sa spuneti, o fierbem. Dar fierberea apei din lacuri, cel putin in Bucuresti, nu o face potabila. Dar, pentru asa ceva sunt facute purificatoarele de apa. Exista modele concepute pentru outdoor (marca mea preferata este Katadyn), mici si eficiente, dar cati dintre noi avem asa ceva?
Bine, o sa spuneti ca IGSU si alte organisme or sa puna la dispozitia populatiei apa. Dar experienta de la inundatii arata ca timpul de raspuns este destul de mare. Si daca ne imaginam Bucuresti-ul cu reteaua de apa oprita, o sa vedem ca nu sunt suficinte toate cisternele pompierilor si cele ale ADP-ului (sau a celorlalte firme) ca sa alimenteze cu apa toti locuitorii. Asta ca sa nu mai spunem de cozile care or sa se formeze, chiar de mici revolte care or sa aiba loc la punctele de distribuire ale apei.
Ca sa trag o concluzie, ar fi bine ca sa avem in casa macar 10 litri de apa pentru fiecare locatar si un mic filtru/purificator de apa.

Parerea mea,
Bogdan
 
1. prima sursa: apa din casa (sticle, etc)
2. sursa de urgenta (mai ales daca ramai blocat in baie sau in apartament) apa din rezervorul de la toaleta (este potabila).
3. magazine, supermarket. se va termina rapid si se va lasa cu bataie. la nevoie se pot cumpara de la farmacii perfuzii de ser fiziologic (este apa cu un pic de sare), perfect potabila. izvorul lui Eminescu din Cismigiu.
4. fabricile de imbuteliere a produselor racoritoare din jurul Bucurestiului (au rezervoare de apa).
5. casele cu curte din jurul Bucurestiului (o parte dintre ele au puturi de apa, o si mai mica parte dintre ele mai au apa potabila desi, dupa un cutremur este posibil ca apa sa fie tulbure sau sa sece izvoarele).
6. Buftea (are retea de canalizare separata de cea din Bucuresti)
7. Spitalul Elias (are retea de canalizare separata de Bucuresti)

Ideea ta cu stocul de apa este foarte buna. Daca ne gandim la anul trecut ne aducem aminte ca a fost deajuns o perioada mai calda ca supermarket-urile sa ramana fara apa iar fabricile de imbuteliere sa fie complet depasite de situatie.

Pe de alta parte, mi se pare putin posibil ca intreaga retea de apa din Bucuresti sa fie oprita. Din cate stiu, Bucurestiul este alimentat cu apa de la mai multe statii de purificare.

Spune mai multe despre purificatoarele de apa. Preturi, unde pot fi gasite, cum se folosesc, etc. Poti sa dai si nume de firme, adrese sau numere de telefon, nu este problema atata timp cat are legatura cu topicul.
 
P.S. Imi aduc aminte ca dupa cutremurul din 1986 mama a umplut cada de la baie si masina de spalat cu apa.
 
Alex,
Multumesc pentru sursele prezentate de tine. Nu stiam ca Elias are retea separata.
Cat despre apa din bazinul toaletei, la mine nu se poate...Pune nevasta-mea niste chimicale in ea care o fac albastra si sigur nu e potabila.
Despre filtrele portabile, in Romania stiu urmatoarele surse:

Aici au un model de bidon filtrant. Pretul este prezentat pe pagina. Nu pot sa-mi dau o parere personala, pentru ca nu am folosit-o.

Aici este reprezentant-ul Katadyn in Romania, au aproape toata gama lor de filtre portabile, preturile sunt pe site. Din produsele lor, am folosit Katadyn Bottle, Katadyn Mini si Katadyn Camp. Le recomand pe toate, fara retineri. Din punctul meu de vedere, preturile sunt cam mari, dar si asa merita cumparat unul. Sau, daca ai amici in SUA pot sa-ti trimeata unul cam la jumatate de pret.

Aceasta este o alta sursa pentru Katadyn, mai scumpe decat pe site-ul de mai sus.
Mai multe site-uri nu sunt. Totusi, in magazinele de outdoor si cu specific military se gasesc. Unele mai bune, altele...

In filmul urmator eate prezentat un filtru de apa improvizat, dar care da rezultate foarte bune (am incercat ceva similar). Carbune activ se gaseste la magazinele cu pesti si acvarii, restul gasesti in fata blocului sau in trusa de prim ajutor.

Foarte important, acest tip de filtru nu purifica apa, asa ca este necesar folosirea unui purificant de apa (pastile speciale, iod, clor sau permanganat de potasiu) sau fierberea apei cateva minute.

[youtube]

Bogdan
 
Daca exista o sursa de caldura (pentru a fierbe apa) se apeleaza la cazanul de tuica, care produce apa distilata daca pui apa chioara in el. Daca nu ai cazan de tuica atunci exista metoda condensului. Ori prin fierberea apei, si condensul aburului, sau... dai drumul la aerul conditionat si bei apa rezultata din condens. Asta asa ca idei trasnite.

In manualele de supravietuire sunt multe metode, cum ar fi cea care presupune o groapa in pamantul umed, si o folie deasupra cu o greutate la mijloc pentru ca apa evaporata din pamant si condensata sa se scurga pe mijlocul foliei intr-un recipient.

Apa rezultata din topirea ghetii din frigider o fi buna? Apa din calorifere o fi buna (daca ai centrala proprie)?

Unii spun ca daca pui o punga deasupra unei plante se obtine apa. Planta extrage apa din pamant, transpira, si condenseaza transpiratia pe punga, care e de fapt apa distilata.

In mediul urban totusi se poate obtine apa relativ usor.
Apa chiar daca e oprita, sunt sanse ca in subsoluri sau in zonele mai joase sa curga totusi apa pe teava de apa potabila.

Vinul sau berea o fi buna de baut in caz de urgenta maxima? Si ma gandesc ca sa bei 2l de bere sau vin pe zi la 40 grade nu cred ca e o idee buna... (Nu ca berea sau vinul nu ar fi bune de baut).

Stiu ca exista niste pastile care se pun in apa nepotabila pe care o transforma in apa potabila. Cred ca de fapt efectul e de omorare a micro-organismelor. La Braila de unde sunt eu, sunt unii pescari care inca mai beau apa din Dunare... si nu au murit inca...
 
Despre pastilele care se pun in apa, nu va faceti iluzii. Am cautat anul trecut asa ceva la o duzina de farmacii si mi-au spus ca nu se mai gasesc de ani buni de zile.
 
in primul rand: niciodata nu beti apa de la aerul conditionat! Poate contine substante nocive, mai mult, poate fi acida!

De unde beau apa? Sa vedem: am vreo 100l rezerve la 5l bucata.
Am filtre si alte nebunii (filtre inline specializat fiecare pe partea lui, adica carbon activ + substante + nu stiu ce alta nebunie), insa e foarte posibil sa nu fie apa imediat

Apa de la rezerve e bine sa fie apa plata.
In niciun caz nu consumati apa din rezervorul de la WC decat daca muriti de sete. Problema este de ex: am pastile in rzervor, si oricum se stie ca se depun bacterii care se inmutesc si alte animalute de genul asta, fiind un loc intunecat in care apa mai mult sta (se formeaza acea mazga)
Cola si alte bauturi de genul sunt contraindicate, la fel si cafeaua.
Daca e vara avem in fiecare dimineata roua, daca e iarna avem zapada cu putin noroc.
Oricum daca ajungem la nivelul de recuperare apa din roua e foarte posibil ca Bucurestiul sa nu mai existe asa cum il stim
In situatii de urgenta maxima apa nu va lipsi si nici mancarea. Cel putin in capitala
Sa spunem Domne Fereste despre un cutremur de proportii asa de mari (peste 7,7), mai ales ca au trecut peste 200 de ani
 
@CuTremuratul,
Uitasem ideea cu distilarea. Beleaua e ca in orase nu prea gasesti cazane. Dar se pot improviza :unsure:
Ca o paranteza, apa distilata are un gust cam ciudat. Ca sa fie mai \"gustoasa\" se pune putina sare in ea.
Despre bere si vin, e nasol cu deshidratarea. Provoaca vasodilatatie si implicit creste transpiratia, plus ca alcoolul are nevoie de cantitati mari de apa ca sa se digere si berea mai e si diuretica :ack:
Dar nu ma poate nimeni convinge sa nu beau o bere rece la 40 de grade :unsure:
@ Aschiuta,
In 2-3 saptamani trebuie sa-mi vina din US un flacon, de test :hypocrite: Daca dau randament, fac aici un review :D
@Carol,
Ce filtre ai? Merg actionate fara presiune pe coloana de apa?
Multam fain pentru idei.

Bogdan
 
imi pui intrebari grele la ora asta, habar nu am, sunt chestii pe care trebuie sa le schimb, ma rog adaug niste chestii cand se consuma
 
Apa distilata nu este potabila. Bauta provoaca o scadere rapida si puternica a sarurilor minerale din organism. Ar fi potabila doar cu adaugarea unor pliculete cu saruri minerale (se gasesc la farmacie).

Apa din rezervorul de la toaleta este potabila in cazul in care nu se adauga pastile sau substante de dezinfectare in rezervor. Desi in rezervor apa sta la intuneric, ea nu poate fi catalogata ca fiind infestata. In mod normal, apa din rezervor se improspateaza de cateva ori pe zi, ceea ce nu permite infestarea ei sau dezvoltarea unor culturi microbiene. Reziduurile de pe fundul rezervorului sunt impuritati pe care oricum le bem in fiecare zi, doar ca in vas apuca sa se decanteze. Ar putea fi o problema rugina de la tijele metalice ale mecanismului, dar daca ramai cateva zile blocat in baie mai bine bei apa aia decat sa suferi de deshidratare.
 
Elias e aproape in centrul Bucurestiului. Daca are Elias, oare cine altcineva mai are?

Ar mai trebui luata in considerare apa din organismul nostru: cum sa facem sa o pastram. Dar o sa revin cu un post pentru detalii.
 
Elias probabil are un put propriu si o pompa cu care scoate apa. Daca nu ma insel mai exista cateva firme de imbuteliere de apa plata si bauturi racoritoare langa Bucuresti (la marginea orasului) care au puturi proprii.
 
Da, putem aminti aici Cumpana, La Fantana, Tuborg, Izvorul Minunilor :)hypocrite:), si altele care nu-mi vin in minte.
Ideea este ca apa de langa Bucuresti, din foraje de adancime este dura. Toti acestia au instalatii de dedurizare care functioneaza cu curent electric. Oare au si generatoare de back-up? Si suficient combustibil?

Bogdan
 
Eu nu m-as lasa in baza lor. Pentru primele 48 de ore este bine ca fiecare sa aiba rezerva de apa in casa. Si oricate filtre ar avea statiile de pompare a apei e bine ca apa sa fie fiarta inainte de a fi consumata, in primele 48 de ore de la seism. Daca este vorba de o alta catastrofa cum ar fi inundatia, ma gandesc ca e la mintea oricui sa fiarba apa, pentru ca in acest caz nici o sursa de apa (in afara de apa imbuteliata anterior) nu mai este sigura.
 
Filtrele moderne, cele cu osmoza inversa, nu mai necesita fierberea apei.
Fierberea se face pentru a omora chestiile alea micute care dau boli (virusi, bacterii, bacili si alte asemenea), or prin filtrele moderne acestea nu trec. Iar daca filtrul are si optiune de tratament a apei cu ultraviolete, chiar nu mai e nevoie...

Parerea mea,
Bogdan
 
Ai dreptate. Intrebarea mea este: avem noi astfel de filtre la statiile de pompare a apei? si daca avem, le folosim? Nu de alta, dar eu vara fac sistematic intoxicatii de la apa de la chiuveta si atunci trebuie sa beau apa imbuteliata ca sa scap de distractia asta.
 
Sufletul...
In afara de 2 locuri (private) cu astfel de filtre, nu stiu...
Pentru sistemul public sunt prea scumpe, si ei prefera sa creasca doza de clor, decat sa faca investitii...
Culmea este ca acest sistem a fost inventat de un roman, in Romania.
Eu apa de la robinet nu am mai baut, in Bucuresti, de nu mai tin minte... Am avut o tentativa sa imi iau un filtru din Cora, dar nu sunt viabile. Un filtru viabil m-ar fi costat prea mult, asa ca acum imi car apa de la tara. Ma duc o data pe luna la tara, si vin cam cu 100 litri in portbagaj. Nu mai pun la socoteala rezerva strategica :hypocrite:

Bogdan
PS Am comandat un Katadyn, dar nu o sa-l folosesc in Bucuresti. Este pentru \"rezerva de stat\":D
 
Banuiam eu ca asa stau lucrurile.
In cazul acesta, este recomandabil ca tot omul sa aiba in casa o cantitate suficienta de apa imbuteliata, pe care sa o schimbe la un anumit interval de timp (cred ca o luna este termenul de garantie pentru apa imbuteliata) si pe care sa o foloseasca in caz de eveniment catastrofic (nu imi place cuvantul asta deloc).
 
Noi la servici primim periodic bidoane mari cu apa de \"La Fantana\", intr-adevar nu se compara cu apa de la robinet.
 
Back
Sus