• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Declaratii Marmureanu

raspunde de zeci de statii care trebuie intretinute si pt care trebuie sa faca rost de bani, probabil ca nu are oameni destui, dar trebuie sa faca disponibilizari, probabil ca nu are fonduri pt aparatura noua, probabil ca trebuie sa se agite ca sa faca rost de proiecte. si mai e cealalta problema, sa faca fata unor ziaristi ori paraleli cu seismologia, ori rau intentionati, unui public care cind aude de un cutremur se muta in parc sau unora care ii cer socoteala sau il iau la misto fara rost. daca ultima problema ar avea rezolvare simpla cu un purtator de cuvint, prima e fara iesire.
 
Gheorghe Marmureanu: Nu se pune problema unui cutremur mare in Romania in perioada urmatoare

Directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, a declarat sambata la Realitatea TV ca, in perioada urmatoare, nu trebuie sa ne asteptam la un cutremur de mari proportii in Romania.

Marmureanu a explicat ca "in perioada urmatoare de timp, nu vom putea avea cutremure puternice in Vrancea", pentru ca urmatorul seism de proportii va fi unul de "adancime" iar energia necesara pentru aceasta "se acumuleaza foarte greu"'.

Hotnews


Eu sunt de acord cu ceea ce spune. Nu cred un eventual cutremur vrancean care s-ar produce in perioada urmatoare va depasi 6,2-6,5 grade pe scara Richter. Vrancea e oricand capabila sa dea seisme de 6-6,5 pe scara Richter, dar petru un cutremur de 7-7,6 grade ar trebui mult mai mult timp. O asemenea energie nu se acumuleaza usor.
 
Totusi, am o nedumerire referitoare la una dintre afirmatiile lui Marmureanu. In primavara, imediat dupa seismul de 5,5 grade din 25 aprilie, dumnealui afirma ca Vrancea e incarcata in proportie de 25%. In luna decembrie 2009 dumnealui afirma ca Vrancea e incarcata in proportie de 40-50%. Ce sa inteleg eu din asta ?
 
pai... regula de trei simpla si afli cand o sa fie urmatorul seism mare :p
 
Conform logicii dumnealui, daca in aprilie-mai Vrancea era incarcata in proportie de 25%, iar in decembrie 2009 e incarcata in proportie de 40-50%, va dau urmatoarea problema: in ce proportie va fi incarcata Vrancea in primavara lui 2010 ??? :32: :)) :32: :32: :98: :p =)) :32:
 
Intrebarea este: pot exista valori negative de procent? sau se poate depasi valoarea de 100%? =))

hai ca eu fac misto pe-aici si poate o ia careva de buna :p
 
Conform declaratiilor directorului general al INFP:
-aprilie-mai 2009: Vrancea incarcata in proportie de 25% (pe ce baza ?)
-decembrie 2009: Vrancea incarcata in proportie de 40-50% (pe cw baza ?)

Inca o intrebare: Care este referinta ? Cand spui "incarcata", ai in vedere un cutremur de o anumita magnitudine. Deci la ce raportam declaratiile lui Marmureanu ?
-la un cutremur vrancean cu MGR=6,8-7,0 ?
-la un cutremur vrancean cu MGR=7,2 ?
-la un cutremur vrancean cu MGR=7,4-7,6 ?

Persista echivocul,dupa parerea mea.
 
Parca de 25% nu am auzit. Restul este destul de simplu si cred ca provine din modul in care calculeaza dl Marmureanu cutremurele adanci.

1940-
1802
------
138

Deci aproximativ 140 de ani. In principiu cutremurele adanci apar dupa un interval de 140 +/-40 ani.
Din 1940 au trecut aproximativ 70 de ani, reprezentand timpul necesar acumularii a 50% din energia necesara producerii unui cutremur adanc.
Destul de logic. Orice calcul ulterior trebuie sa conduca la concluzia respectiva.

Numai ca nu prea cred ca exista o energie care sa se "acumuleaze" si care ar putea - eventual - sa fie eliberata prin mai multe ruperi de magnitudine mai mica. Lucrurile tin mai mult de mecanismul unei ruperi ductile.
 
Marmureanu a avut dreptate
14 aprilie 2010 Marmureanu: Urmeaza un mare cutremur in Japonia

Directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului, prof. dr. Gheorghe Marmureanu, a declarat miercuri, ca in Romania nu exista deocamdata pericolul producerii unui seism puternic, cata vreme activitatea tectonica este concentrata acum pe zona indo-australiana.

"Suntem 'in umbra' acum si nu estimam un cutremur puternic la noi. Am facut o analiza pe 600 de ani, din care rezulta ca, atunci cand in zona indo-australiana au loc frecvent seisme, la noi e liniste", a spus directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului.

Gheorghe Marmureanu avertizeaza insa ca, dupa cutremurul de 7,1 grade produs miercuri in China, urmatoarea tara care "ar trebuie sa se pregateasca" pentru un seism mare este Japonia.

"Activitatea tectonica semnificativa din zona indo-australiana a inceput in 2005 si se va termina in 2022, posibil 2023", a subliniat Marmureanu.
 
Asta asa, ca sa inchida gura tuturor care zic ca INFP toaca degeaba banii de la buget si ca Marmureanu habar n-are ce zice. Bravo INFP si bravo Anda pentru ca ti-ai adus aminte de declaratia asta, eu uitasem complet de ea.
 
Dar o alta declaratie este aberanta: aceea ca pana in 2022 vor fi cutremure mari numai in Pacific. Daca va uitat in trecut,nu au existat perioade de 20 de ani in care sa nu existe seisme semnificative si de cealalta parte. Iar cutremurul de 7,2 grade produs pe 18 ianuarie in SUD-VESTUL PAKISTANULUI il cam contrazice bine pe domnul director. Sorry, dar e aberant sa sustii ca toate cutremurele vor fi in Pacific. Pana la urma, cutremure semnificative (evident, nu de 8,5 grade) vor avea loc si pe "cealalta parte", iar cutremurul din Pakistan arata foarte clar acest lucru. De ce dansul nu scoate o vorbulita despre seismul major si adanc din Pakistan din 18 ianuarie ? Nu ne influenteaza ? Dar atunci de ce ne-ar influenta cutremurul din Noua Zeelanda in sensul ca seismul de 6,3 de acolo anuleaza cutremurele din Romania ? Cu asa ceva nu sunt de acord. Sunt de acord ca nu e iminent pana in 2014 ceva mare, si ca e posibil ca seismul "asteptat" sa nu treaca de 7,0 grade, dar de aici pana la a spune ca toate cutremurele se produc in Pacific, facand abstractie de evenimente ca cele din Pakistan ...??? Alooo, Pakistan 18 ianuarie, sud-vest, flacul vestic al placii Indiene, magnitudine 7,2 grade si adancime 80 km ??? Alooo, s-aude ?
 
GeoX link a spus:
Dar o alta declaratie este aberanta: aceea ca pana in 2022 vor fi cutremure mari numai in Pacific. Daca va uitat in trecut,nu au existat perioade de 20 de ani in care sa nu existe seisme semnificative si de cealalta parte. Iar cutremurul de 7,2 grade produs pe 18 ianuarie in SUD-VESTUL PAKISTANULUI il cam contrazice bine pe domnul director. Sorry, dar e aberant sa sustii ca toate cutremurele vor fi in Pacific. Pana la urma, cutremure semnificative (evident, nu de 8,5 grade) vor avea loc si pe \"cealalta parte\", iar cutremurul din Pakistan arata foarte clar acest lucru. De ce dansul nu scoate o vorbulita despre seismul major si adanc din Pakistan din 18 ianuarie ? Nu ne influenteaza ? Dar atunci de ce ne-ar influenta cutremurul din Noua Zeelanda in sensul ca seismul de 6,3 de acolo anuleaza cutremurele din Romania ? Cu asa ceva nu sunt de acord. Sunt de acord ca nu e iminent pana in 2014 ceva mare, si ca e posibil ca seismul \"asteptat\" sa nu treaca de 7,0 grade, dar de aici pana la a spune ca toate cutremurele se produc in Pacific, facand abstractie de evenimente ca cele din Pakistan ...??? Alooo, Pakistan 18 ianuarie, sud-vest, flacul vestic al placii Indiene, magnitudine 7,2 grade si adancime 80 km ??? Alooo, s-aude ?
Geo: cred ca de fapt e o chestie de comunicare, de forma, nu de fond: ai si tu dreptate, are si D-l Marmureanu. El a zis nu o data ca nu face predictie. Predictie nu inseamna a numara cutremurele dintr-o zona seismica. E clar acum, vis-a-vis de cutremurul din Japonia, intelege toata lumea ca nu se poate face. Daca se putea, daca japonii erau/sunt in stadiul de a face o predictie, nu se mai intampla ce s-a intamplat.Dar e clar acum ca nu se poate!.Omenirea inca nu poate prevedea cutremurele. Punct.
Acum: tu spui ca de ce nu s-a considerat cutremurul ala din Pakistan. Intrebarea ta e perfect legitima. Eu intreb atat:
1. Tu ai facut un calcul energetic pe zone seismice?
2. Daca da, la ce concluzii ai ajuns?
3. Daca ai facut, poti trage o concluzie? Poti delimita CLAR!, pe baza teoriei strain-stress cand intr-o anumita zona s-au descarcat tensiunile, si de la momentul t=o incepem sa facem bilantul energetic, cat se acumuleaza, cat se descarca? Care este momentul t=t zero? Eu cred ca nu-l stie nimeni!!!!! Daca l-am sti, ar fi mai usor, dar nu neaparat suficient! Dar nimeni nu are o referinta in materie de "cat se acumuleaza, cat se descarca"! Nu e ca in cazul in care pleci cu masina de la linie la momentul "0"!
4. Cine stie exact interactiunile dintre placi? Ca se misca, e clar, dar cum se aduna stressul din Japonia de ex. in Vrancea? Crezi ca poate cineva sa spuna clar? Eu nu cred! Ca o influenta exista,ca poate picatura care umple paharul, da, se poate teoretic, chiar si practic in anumite cazuri, dar de aici pana la a face predictie, e cale lunga...
5. D-l Marmureanu a facut numai o analiza pur statistica pe 600 de ani, o simpla observatie, atat.
6. Bun. Gresesc, nu-i nici o problema.
1.Fa un calcul energetic, un bilant energetic pe zone seismogene. Stabileste pe o zona data un moment de referinta (temporal si energetic).
2. Daca crezi ca ai reusit asta, defineste interactiunea tectonica globala, dar nu statistic, CI FIZIC!Adica , daca placa aia pacifica sau care o mai fi ea, misca si Vrancea. Daca o misca, cum, in ce conditii, CAND...
3. Daca reusesti asta , sigur iei Nobelul.
4. Eu am incercat asta acum vreo 10 ani si am abandonat. La un moment dat mi s-a parut ca iese ceva, dar la scurt timp mi-am dat seama ca am muncit degeaba. De ce? Pt. ca pur si simplu nu se poate sti care e referinta energetica: chiar dupa un cutremur de 7 sa zicem s-a ELIBERAT TOATA ENERGIA? Macar sa avem o referinta clara!Poate te dezamagesc, dar nu exista referinta! Nimeni n-o are!
5. De fapt, cred ca asta e esenta predictiei: sa stii cat se acumuleaza si cat/cand se descarca, sigur, corelat cu metodele clasice de predictie, dar omenirea inca nu a ajuns in stadiul asta.
 
Stiu ca predictia e o chestiune nerezolvata si care nu cred ca va fi rezolvata, in pofida unor cazuri punctuale (China 1975, de ex.). Dar de comunicare vorbesc.
Cum poate fi comvinsa populatia ca este foarte importanta particuparea copiiilor la actiuni educative teoretice dar si practice, de instruire pentru comportamentul in timpul si dupa seism ? N-o fi important acest lucru ? Dar generatia care nu a prins nici macar seismul relativ mic din octombrie 2004 ce va face ? Ca nu stie ce e aia cutremur.
In Olanda, copiii nu absolva ciclul scolar pana nu obtin un atestat de aptitudine pentru inot, in urma unor concursuri la care una dintre probe consta in inotul cu hainele pe ei, imbracati. Desi, sigur, nu e probabil sa se repete prea curand inundatii la fel de grave ca cele din anii 50, cand a fost dezastru pe plaiurile olandeze. Si totusi, se pregatesc de mici, inclusiv practic, netinand cont de aprecieri privind posibilitatea repetarii unor fenomene ca cele din '50. Ce facem cu asta ? E doar treaba autoritarilor ? Lumea va crede ca "e ceva la mijloc" daca ne apucam asa pe nepusa masa de pregatire ? Pe de alta parte, trece timpul, si una dintre generatii tot va prinde un cutremur mare.
Asta e esenta comentariilor mele.
 
stop joc! marmureanu nu are nici o legatura cu pregatirea populatiei, asta e treaba ISU. indiferent de declaratiile lui marmureanu, ISU ar trebui sa-si faca treaba si sa invete oamenii ce au de facut in caz de calamitati, nu numai in caz de cutremur. infp si-a facut treaba, a pus la dispozitia constructorilor harta de zonare seismica, studiaza in continuare precursorii, ”asculta” secunda de secunda pamintul... fiecare cu bucatica lui pina la urma. de ce nimeni nu intreaba ISU de ce nu-si face treaba?
 
anda link a spus:
stop joc! marmureanu nu are nici o legatura cu pregatirea populatiei, asta e treaba ISU. indiferent de declaratiile lui marmureanu, ISU ar trebui sa-si faca treaba si sa invete oamenii ce au de facut in caz de calamitati, nu numai in caz de cutremur. infp si-a facut treaba, a pus la dispozitia constructorilor harta de zonare seismica, studiaza in continuare precursorii, ”asculta” secunda de secunda pamintul... fiecare cu bucatica lui pina la urma. de ce nimeni nu intreaba ISU de ce nu-si face treaba?
Problema se pune la nivel de individ, genetic. Noi nu suntem olandezi, japoni, etc. Noi asa am fost de mult. Astia suntem, Mesteru' Manole si Miorita, fiecare vedem ca asa e daca ne autoanalizam
Nu generalizez, nu stiu daca ISU nu-si face treaba... ce pot spune e ca acum vreo doi ani a luat foc padurea aici. M-a sunat col. Popescu sefu' ISU Prahova sa-mi ceara detalii. In doua ore au fost aici, s-au tarat pe munte cu 20l de apa in carca, colegii mei s-au dus si ei sa ajute, am pus umarul toti, am facut ce am putut.Fac si ei ce pot, cu banii pe care ii au. E dificil de analizat, ce si cum, de ce...dar la nivel de natiune, sigur, nu ne putem compara ca mentalitate cu altii.
Da' pocneala vine aici: auzii pe la tv ca s-au facut ceva "miscari" cu banii pe la centralele nucleare de la japoni, de aia cica au pocnit...Adica cum, ei japonii! atat de stricti, de ordonati, au facut chestii de astea??? Greu de crezut, da' pe de alta parte,..., natura umana? ca tot oameni sunt si ei...Greu de crezut ca e posibila o astfel de neglijenta din partea LOR, da' daca chiar asa e?... Te mai poate mira ceva?
Ce sa mai faci in contextul asta general cand ala se roaga!!!! sa fie eutanasiat? cand ala se arunca de la balcon in parlament? Ce cercetare, ce educatie a populatiei? Poi aia baga sute de milioane numai ca sa caute particula de materie neagra care, cum sa spun, nu stiu cat ajuta practic omenirea, da se dau bani chiar si pt. o "nebunie" de asta. Aici la noi, o ducem de azi pe maine, ..., e kilu de cartofi 3 lei...:D
Lasa ca nu vine cutremuru' ! Pleaca cineva din bloc si accepta sa fie consolidat? Daca unul nu vrea sa plece, nu se consolideaza, asta e legea.
Ce spui tu Geo, e adevarat, dar ireal la noi. Asa ar trebui sa fie, dar nu e.
Cretinismul s-a putut vedea clar acum: marii ziaristi, nici macar dupa ce li s-a explicat ce e cu magnitudinea, tot n-au inteles, ei continua sa spuna " intensitate de 9 pe scara Richter".
Ce mai vrei? Toti expertii in politica au devenit peste noapte si experti in seismologie, specializati in tsunami! Despre tsunami au vb.zilele astea si specialistii in carne de porc!
Ce mai vrei Geox? Cu-i ceri tu sa faca ce visezi frumos tu noaptea? Ha!N-ai cui, madam Udrea e ocupata cu telegondola...
Problema noastra e asta: la nivel de individ suntem deasupra lor (japoni, americani, chiar si nemti), da la nivel de popor, de natiune, suntem depasiti. Nu's cum se face ca cand:)) se aduna min. doi romani sa faca o treaba nu iese nimic. Dupa o ora se taie la beregata. Cand rezolvam asta, rezolvam si cu educatia seismica. Pana atunci, nu!
 
Cristian link a spus:
Problema se pune la nivel de individ, genetic. Noi nu suntem olandezi, japoni, etc. Noi asa am fost de mult. Astia suntem, Mesteru' Manole si Miorita, fiecare vedem ca asa e daca ne autoanalizam
Nu generalizez, nu stiu daca ISU nu-si face treaba... ce pot spune e ca acum vreo doi ani a luat foc padurea aici. M-a sunat col. Popescu sefu' ISU Prahova sa-mi ceara detalii. In doua ore au fost aici, s-au tarat pe munte cu 20l de apa in carca, colegii mei s-au dus si ei sa ajute, am pus umarul toti, am facut ce am putut.Fac si ei ce pot, cu banii pe care ii au. E dificil de analizat, ce si cum, de ce...dar la nivel de natiune, sigur, nu ne putem compara ca mentalitate cu altii.
Da' pocneala vine aici: auzii pe la tv ca s-au facut ceva \"miscari\" cu banii pe la centralele nucleare de la japoni, de aia cica au pocnit...Adica cum, ei japonii! atat de stricti, de ordonati, au facut chestii de astea??? Greu de crezut, da' pe de alta parte,..., natura umana? ca tot oameni sunt si ei...Greu de crezut ca e posibila o astfel de neglijenta din partea LOR, da' daca chiar asa e?... Te mai poate mira ceva?
Ce sa mai faci in contextul asta general cand ala se roaga!!!! sa fie eutanasiat? cand ala se arunca de la balcon in parlament? Ce cercetare, ce educatie a populatiei? Poi aia baga sute de milioane numai ca sa caute particula de materie neagra care, cum sa spun, nu stiu cat ajuta practic omenirea, da se dau bani chiar si pt. o \"nebunie\" de asta. Aici la noi, o ducem de azi pe maine, ..., e kilu de cartofi 3 lei...:D
Lasa ca nu vine cutremuru' ! Pleaca cineva din bloc si accepta sa fie consolidat? Daca unul nu vrea sa plece, nu se consolideaza, asta e legea.
Ce spui tu Geo, e adevarat, dar ireal la noi. Asa ar trebui sa fie, dar nu e.
Cretinismul s-a putut vedea clar acum: marii ziaristi, nici macar dupa ce li s-a explicat ce e cu magnitudinea, tot n-au inteles, ei continua sa spuna \" intensitate de 9 pe scara Richter\".
Ce mai vrei? Toti expertii in politica au devenit peste noapte si experti in seismologie, specializati in tsunami! Despre tsunami au vb.zilele astea si specialistii in carne de porc!
Ce mai vrei Geox? Cu-i ceri tu sa faca ce visezi frumos tu noaptea? Ha!N-ai cui, madam Udrea e ocupata cu telegondola...
Problema noastra e asta: la nivel de individ suntem deasupra lor (japoni, americani, chiar si nemti), da la nivel de popor, de natiune, suntem depasiti. Nu's cum se face ca cand:)) se aduna min. doi romani sa faca o treaba nu iese nimic. Dupa o ora se taie la beregata. Cand rezolvam asta, rezolvam si cu educatia seismica. Pana atunci, nu!



FOARTE bine punctat. Imi dai voie sa te citez?! :55: ai sintetizat exact ce nu resuseam eu sa incheg....referitor la educatia in caz de cutremur.. si nu numai.
 
@Cristian: Incomod de bine spus!!! Inclusiv partea cu energia, desi poate ca nu doar bilantul energetic e cheia. Oricum, :D !

Cat despre Marmureanu, de ce trebuie luate tot timpul ad literam declaratiile lui??? De unde credinta asta orbeasca, mistica, as spune? La intrebari absurde, de tip : "cand va fi urmatorul mare cutremur", ce ati vrea sa raspunda? Se poate crede, cumva, că o abordare rationala, cu "stadiul stiintei de azi nu permite" sau "mai e nevoie de cercetari" ar satisface presa?!!

Este de mirare, mai degraba, cum reuseste sa mentina echilibrul asta de atatia ani: sa dea senzatia ca a raspuns la intrebare dar, pana la urma, sa nu iti vina, de fapt, sa il crezi...

In ce priveste declaratiile cu 2040, s-ar zice ca nu a servit prea bine, prin ele, interesul cercetarii in domeniu (nu mai vorbesc de educatie, prevenire etc.). Mi s-au parut de la inceput surprinzatoare; totusi, le-as atribui stilului lui excentric binecunoscut...

Din moment ce predictia este un demers imposibil, prevenirea si pregatirea sunt singurele solutii. Evident, stie si el asta, asa ca ma astept sa revina asupra afirmatiilor de mai sus.

Apropos, ma amuza intotdeauna ideile acelea cu "savantii de la INFP care detin informatii secrete despre urmatorul cutremur". Teoria conspiratiei in stil dambovitean... Si aici ai dreptate, Cristian; Mesteru' Manole si Miorita...
 
CRFL link a spus:
@Cristian: Incomod de bine spus!!! Inclusiv partea cu energia, desi poate ca nu doar bilantul energetic e cheia. Oricum, :D !

Cat despre Marmureanu, de ce trebuie luate tot timpul ad literam declaratiile lui??? De unde credinta asta orbeasca, mistica, as spune? La intrebari absurde, de tip : \"cand va fi urmatorul mare cutremur\", ce ati vrea sa raspunda? Se poate crede, cumva, că o abordare rationala, cu \"stadiul stiintei de azi nu permite\" sau \"mai e nevoie de cercetari\" ar satisface presa?!!

Este de mirare, mai degraba, cum reuseste sa mentina echilibrul asta de atatia ani: sa dea senzatia ca a raspuns la intrebare dar, pana la urma, sa nu iti vina, de fapt, sa il crezi...

In ce priveste declaratiile cu 2040, s-ar zice ca nu a servit prea bine, prin ele, interesul cercetarii in domeniu (nu mai vorbesc de educatie, prevenire etc.). Mi s-au parut de la inceput surprinzatoare; totusi, le-as atribui stilului lui excentric binecunoscut...

Din moment ce predictia este un demers imposibil, prevenirea si pregatirea sunt singurele solutii. Evident, stie si el asta, asa ca ma astept sa revina asupra afirmatiilor de mai sus.

Apropos, ma amuza intotdeauna ideile acelea cu \"savantii de la INFP care detin informatii secrete despre urmatorul cutremur\". Teoria conspiratiei in stil dambovitean... Si aici ai dreptate, Cristian; Mesteru' Manole si Miorita...
Cine crede ca INCDFP detine informatii secrete si nu le face publice, vis-a-vis de producerea unui cutremur major e paranoic. Punct.
Pregatirea populatiei nu e treaba Institului. Punct.Asta e o chestie guvernamentala ce tine de Ministerul Educatiei (fara partea de cercetare).
Voi, cei de pe "Cutremur" stiti cum sta treaba cu magnitudinea, intensitatea, etc., dar marea masa nu stie; nici macar mass-media nu stie. Marmureanu a spus clar! ca peste 8.45 nu mai e Richter, dar mass-media continua sa spuna "9 pe Richter". Aparent nu e grav, insa rezultatul e ala pe care il vad eu concret, intrebari de la cunoscuti care sunt total derutati. Derutati de mass-media. Nu stie ca nu vrea sa invete. Si ei ar trebui sa faca educatia populatiei. Sa se documenteze din surse profesionale si sa explice, dar nu-i intereseaza decat audienta. Au bila neagra.
Bila neagra mai are si Ministerul Justitiei care lasa sa "curga" informatii aberante si jenant de puerile, informatii de natura sa faca oamenii sa nu doarma de frica unui cutremur inexistent, venite din partea unui asa zis Institut format numai din doi oameni si probabil o femeie de servici...
Hai sa intelegem cum sta treaba asta d.p.d.v hai sa zic politic. Ca e numai o politica de doi bani, o smecherie mioritica de fapt esential de inconstienta si de periculoasa...
 
Cristian link a spus:
Cine crede ca INCDFP detine informatii secrete si nu le face publice, vis-a-vis de producerea unui cutremur major e paranoic. Punct.
Pregatirea populatiei nu e treaba Institului. Punct.Asta e o chestie guvernamentala ce tine de Ministerul Educatiei (fara partea de cercetare).
Voi, cei de pe \"Cutremur\" stiti cum sta treaba cu magnitudinea, intensitatea, etc., dar marea masa nu stie; nici macar mass-media nu stie. Marmureanu a spus clar! ca peste 8.45 nu mai e Richter, dar mass-media continua sa spuna \"9 pe Richter\". Aparent nu e grav, insa rezultatul e ala pe care il vad eu concret, intrebari de la cunoscuti care sunt total derutati. Derutati de mass-media. Nu stie ca nu vrea sa invete. Si ei ar trebui sa faca educatia populatiei. Sa se documenteze din surse profesionale si sa explice, dar nu-i intereseaza decat audienta. Au bila neagra.
Bila neagra mai are si Ministerul Justitiei care lasa sa \"curga\" informatii aberante si jenant de puerile, informatii de natura sa faca oamenii sa nu doarma de frica unui cutremur inexistent, venite din partea unui asa zis Institut format numai din doi oameni si probabil o femeie de servici...
Hai sa intelegem cum sta treaba asta d.p.d.v hai sa zic politic. Ca e numai o politica de doi bani, o smecherie mioritica de fapt esential de inconstienta si de periculoasa...
Cristian, bati la porti deschise, in ceea ce ma priveste... Nu e nevoie sa ma convingi de onestitatea celor de la INFP. Si nu mi-am inchipuit nici o clipa ca INFP ar trebui sa se dedice educarii populatiei!
Incercam doar sa atrag atentia asupra faptului ca o declaratie de tip "pana la cutremurul urmator mai sunt 30 de ani", venita din partea unui om cu autoritatea lui Marmureanu, poate pune in pericol finantarea studiilor seismologice, a consolidarii cladirilor, a actiunilor de educatie si pregatire. Asta a propos de cum se interpreteaza declaratiile astea la noi, in mass media si nu numai!
 
Back
Sus