• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Discutii diverse despre cutremurele din Romania

Astia nu sunt in stare sa se puna de acord?:))
Dodo, la calcularea parametrilor unui cutremur mai apar diferente, in functie de ce tipuri de unde folosesc, de distanta fata de epicentru, etc. In general, determinarile mai precise sunt cele de la statiile romanesti, Dodo...:))
 
mda, asa ar fi corect.Oricum putem dormi linistiti caci Marmureanu a spus ca va fi liniste in urmatoarea perioada.
 
Buna seara. M-ar interesa, unde as putea sa gasesc toate seismele din anii 1977, 1986, 1991, 2004? Sunt curios cum era activitatea seismica in anii respectivi, cand au fost cutremure. Sunt din Suceava, dar momentan studiez in Bucuresti, ceea ce m-a cam determinat sa stiu anumite lucruri ce pot fi catastrofale in aceasta zona.
 
Seismele le urmaresc pe fotonsans si aici (aici e pe tot teritoriul Romaniei). E interesant ca a fost o pauza de vreo 13 zile in luna martie. Si acum la sfarsitul lui martie, inceputul lui aprilie apar seisme normale, dar la adancimi mari, ceea ce imi da de gandit un pic. As fi vrut sa fac o comparatie cu anii in care au fost seisme semnificative.
 
Cred ca exista undeva o lista cu seismele(Alex stie) dar nu te astepta la prea mult. Nu cred ca exista catalog seismic din 1977 care sa aiba si cutremurele mici din 1977.
Nu existau atunci aparate asa de sofisticate, cel putin asta este parerea mea.
Eu am fixatiile mele care premerg unui seism si ma uit zilnic ce si unde misca.
 
Macar cutremurele din 2004, ca atunci a fost ultimul cu magnitudine ceva mai mare. Tu ce parerea ai despre \"metoda\" ta. Cam ce ai preconiza?
 
Bine ai venit pe forum, Blackwing ! :smile: Da, am pus o lista cu seisme vrancene de magnitudine peste 4,0 pe scara Richter, pana acum am completat-o pentru perioada 1999-2008, deci include si anul 2004. Iti voi indica imediat legatura la topicul respectiv.
 
Macar cutremurele din 2004, ca atunci a fost ultimul cu magnitudine ceva mai mare. Tu ce parerea ai despre \\"metoda\\" ta. Cam ce ai preconiza?

Momentan nu cred ca va fi dar eu ma uit zilnic pe Emsc si Usgs. Eu ma uit si la vreme, fazele lunii, ma uit la reactia animalelor, etc. Oricum nu ma hazaredez sa dau predictii, o fac pentru mine.
 
Cam asa si eu. Doar ca mai trag cu urechea si la Istrate, dar just for fun. Cica era unul pe forumul lor si spunea ca a vorbit cu un popa si ca va fi duminica acum la 01:30 dimineata, tot atunci prezicea si Istrate, doar ca acum nu mai spune nimic de cutremur ci doar isi vinde cartea..:smile: Just for fun cum am mai spus. M-am uitat si la topicul cu animale. Sa inteleg ca nimic nu e cert, avand in vedere ca unele au un comportament ciudat, altele nu si cu diferente de timp de la secunde la zile. Oricum e interesant. La fazele lunii si eu sunt atent desi m-am uitat mai demult la fazele lunii pe net din 4 martie 77 si 86 si 40 chiar, dar luna nu era plina. Oricum era diferita in cazurile de mai sus. Ramane de vazut acum cum ne vom descurca dupa cutremur:). Apropo, nu cred ca va fi curand, luna asta cel putin, desi pauza aia de pe 02.03-15.03 ma lasa asa....ingandurat.
 
Sigur ca activitatea seismica vranceana mai variaza, alterneaza perioade mai calme (cu mai putine seisme) cu perioade mai agitate seismic. Cred ca in perioada urmatoare ne putem astepta la seisme micute, asa, la 4-5 grade pe scara Richter. Oricum, seismele care au loc in prezent in Vrancea nu indica iminenta unui cutremur major. Vrancea are o activitate aproape permanenta.
 
@Dodo Ce legatura au conditiile meteo cu activitatea seismica? (asta nu stiam si e bine de stiut).
 
Nu exista nici o legatura intre starea vremii si producerea cutremurelor. Sigur ca e posibil ca fenomene de ionizare a atmosferei joase sa conduca la aparitia anumitor fenomene, dar acestea vor fi pur locale, nu generale. Oricum starea vremii nu e aceeasi, e foarte variabila de la o regiune la alta, deci nu se poate face o corelatie, mai ales ca seismele de Vrancea sunt de adancime mare si afecteaza zone foarte intinse. Care ar fi relevanta, starea vremii la Bucuresti sau la Iasi ? :smile:
 
Este adevarat daca: apa din fantani creste in adancime , devine cu timpul mai tulbure...etc, inseamna ca ar fi sanse sa fie un cutremur mai mare?
 
Fenomenele de acest gen sunt mai evidente pentru seismele crustale, de mica adancimne. Vrancea da cutremure mari la adancime mai mare.
 
Salut,primul meu post pe acest forum,pardon al 2-lea:p Se pare ca azi a fost o zi agitata in Vrancea,au fost 2 seisme de 2.6 si unul de 4.1.
Oare chiar se apropie \"the big earthquake\" ? Doamne fereste:worthy:
 
Salutare ady24 si bun venit pe forum ! :smile:
Nu cred ca se pune problema unui seism major. Astazi s-au produs 2 cutremure de mica adancime in zona Fagaras si unul adanc in Vrancea. Vrancea si Fagaras sunt cele mai importante zone seismice din tara, impreuna cu Banatul.
 
Corect.

Din putinele mele cunostinte despre seisme(sper sa devina mai incarcate) aceste cutremure de 3-4 grade scad sansele producerii unui cutremur major. Ceea ce este bine. Ma intreb oare, daca nu s-ar fi creat nebunia cu Istrate, cati oameni s-ar fi alarmat la un cutrmur de 4.1R?!
 
in sfarsit un cutremur de 4,1 anul acesta/ din decembrie a fost pauza la acest nivel / sa inteleg ca e de bine in sensul ca s a mai eliberat ceva energie/
 
Back
Sus