• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Discutii diverse despre cutremurele din Romania

SYL

New member
Scor reacție
0
Scuza-mi nestiinta, dar ce insemna ML ? (magnitudine ML xx).

Nu stiu.Alex a gasit undeva raspunsul.
Cert este ca sunt 4 tipuri de magnitudini Richter.

Adica sunt 4 scari Richter diferite sau cum ?
Are legatura cu Mercalii ?

citeste scara
Mercalli si vei vedea diferenta.
este sus la informatii utile.
Alex stie aceste diferente intre magnitudinile Richter.

Da, sunt mai multe scari de magnitudine Richter. Poti citi mai multe aici (link in engleza): http://eqinfo.ucsd.edu/glossary/glossary.html

Acolo gasesti si formulele de calcul.

Si uite inca o informatie:
The Richter magnitude scale can only be used when seismographs are within 600 km of the earthquake. For greater distances, other magnitude scales have been defined. While not exactly the same as the original Richter magnitude, they give values that can range from less than 0.0 to over 9.0. For example, the surface wave magnitude, MS, is often used for large distant earthquakes. Most of these scales saturate at some magnitude and do not properly represent earthquake size for larger events. For example, the ML scale saturates over ML 6.0, while the MS scale can be used to about MS 8.0.

The most modern scale is the moment magnitude scale MW, which can be used for a wide range of magnitudes and distances. This has been defined so that the numerical value is close to ML for earthquakes up to magnitude 6.0, and close to MS for magnitudes 6.0 to 8.0. The very largest earthquakes, such as experienced in Chile in 1960 or Alaska in 1964, can reach magnitudes larger than MW 9.0.

L-am auzit ieri la radio pe Gheorghe Marmureanu ,dir de la Inst. de Fizica a Pamanului(parca asa ii zice) si spunea ca pt Vrancea e specific sa fie 3 cutremure majore intr-un secol.

Microseisme se produc foarte des, io sincer zic ca e mai bine asa. Sincer m-as ingrijora daca nu am avea asa ceva in fiecare zi...

si apropo de ce se discuta mai sus:
-cutremure normale (crustale) :0-70 km
-cutremure intermediare : 70-300km
-ctremure adinci : >300km
In zona Vrancea nu se produc decit cutremure normale si intermediare.

Cele din prima categorie nu se numesc cutremure de suprafata ?

Voodoo ne spune in termeni stiintifici SYL.

e acelas lucru, cutremure de suprafata, crustale sau normale..

Azi se implinesc 29 de ani de la cutremurul din 4 martie \'77.....sper ca nu am postat prea off-topic.

Stau sorin. Eu am pus datele ca sa le avem aici si cei ce nu stiu sa aiba o imagine clara.
Oricum eram afara si nu am simtit nimic:harhar:

Ideea este ca a fost in Pakistan unul si ma asteptam.

Stau sorin. Eu am pus datele ca sa le avem aici si cei ce nu stiu sa aiba o imagine clara.
Oricum eram afara si nu am simtit nimic:harhar:

Ideea este ca a fost in Pakistan unul si ma asteptam.
Dodo, nu are legatura cu cel din Pakistan.Gandeste-te si la diferenta de adancime. Oricum, cred ca voi deschide un nou topic in legatura cu posibilele legaturi intre cutremurele din Vrancea si cele din alte regiuni, fiindca aceasta chestiune e cat se poate de discutabila. :))

Poate ca nu are legatura dar am observat ca in Pakistan se produc seisme de mare adancime. Cumva deranjeaza Vrancea deoarece au fost cateva seisme la noi la putin timp dupa cele pakistaneze(care trebuie sa fie adanci si in jur de 5R sau mai mari).
Ia sa vad eu ce e cu tsunami pe Marea Neagra....inloc de cafeaua de dimineata...

Poate ca nu are legatura dar am observat ca in Pakistan se produc seisme de mare adancime. Cumva deranjeaza Vrancea deoarece au fost cateva seisme la noi la putin timp dupa cele pakistaneze(care trebuie sa fie adanci si in jur de 5R sau mai mari).
Ia sa vad eu ce e cu tsunami pe Marea Neagra....inloc de cafeaua de dimineata...
Dodo, faptul ca in Pakistan, in speta in zona muntilor HINDU-KUSH se produc si cutremure intermediare, chiar la 200-300 km adancime, nu e neobisnuit. Zona e cunoscuta demult ca fiind sursa de cutremure intermediare. Muntii respectivi s-au format tot prin coliziune d eplaci continentale, la fel ca si Carpatii, iar procesele geodinamice se manifesta si in prezent pana la adancimi mari. E normal...

Si crezi ca nu pot avea nici o legatura cu Vrancea?
Nu spun ca un seism in pakistan zguduie obligatoriu Vrancea dar totusi o \"deranjeaza\".

De fapt ieri au fost 2 seisme dar am postat doar unul.Am reparat greseala :))

Back
Sus