• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Gripa porcina - forma grava in Romania

Acum, trebuie vazut cine moarte. Cazurile foarte grave apar, de regula, la persoane considerate \"cu risc\", cu afectiuni respiratorii cronice,boli de inima, deficiente imunitare etc. Ma refer la modul in care se comporta virusul gripal (nu neaparat AH1N1). De accea vaccinul antigripal este recomandat numai pentru anumite categorii, cele considerate a avea un \"risc crescut\".
 
N-am timp acum decat sa scriu un comentariu scurt,

sper sa reusesti sa-ti faci un pic de timp, discutia mi se pare foarte interesanta si e pacat sa o lasam in aer :55:

dar m-a amuzat atat de tare comentariul tau ca nu ma pot abtine:

\'Alex\' pid=\'30779\' dateline=\'1257793284\' a spus:
virusul gripei comune are simptomatologie mult mai grava in anumite cazuri decat cel al gripei porcine.

Alex, se moare de amandoua! Si de gripa sezoniera si de gripa porcina (cat timp e vorba de un virus gripal adevarat). Acum daca tu consideri ca e mai grav ca cineva sa moara de gripa comuna decat sa moara de gripa porcina...
...e opinia ta si nu putem decat sa o respectam

opinia mi-am format-o din ce discutau doi medici la camera de garda de la Bals... dar nu se refera la cazurile de deces ci la faptul ca, in cazul persoanelor care nu prezinta complicatii care pot fi fatale, ei se confrunta cu multe cazuri in care simptomele gripei comune sunt mai greu de suportat de bolnav decat cele ale gripei porcine.

cred ca in discutia asta intervine automat si o variabila care ia valori dintr-un interval foarte larg: organismul uman. felul in care fiecare persoana raspunde la infectia virala este diferit de la caz la caz. unora le poate fi fatal, altii zac la pat cateva zile iar altii nu au nici un fel de simptome.
 
eu sint un exemplu: gripa o duc pe picioare destul de lejer (si o fac o data la citiva ani), in schimb o infectie la amigdale ma pune pe butuci. habar n-am care e explicatia.
 
Eu am inteles ce a spus Alex iar el a detaliat apoi, f clar, punctul sau de vedere. Viroza are o clinica functie de imunitatea organismului in general si rezistenta imunitara la momentul dat.

Anda, eu nu am amigdale. Ele ofera un raspuns imunitar bun oprind infectiile spre caile respiratorii. Nu este un abuz din partea mea ci o reactie obligatorie - asa am constatat: aplicarea :rolleyes: amoxicilinei.

Eu veau insa sa intreb, ce anume determina morbiditatea virusurilor pandemice (sau a epideliimor in gen) si a acestuia, in cazul de fata? eu imi imaginez ca virulenta si \'evolutia\' periodica spre un nivel care ii permite acest lucru. Patogenitatea sa determina un raspuns \'greu\' al organismului astfel ca se inmulteste (???) si se raspindeste din ce in ce mai rapid - de unde si pericolul \'evolutiei\' spre o alta tulpina. Mai perfectionata? Voi spuneti ca nu :55: . Si eu cred ca nu.

Cazurile grave cred ca sunt date de biologia actualului virus pe fondul unui sistem imunitar al gazdei, \'deprimat\' (de alte afectiuni, carente, stres etc) care duc spre o mai mare \'disponibilitate\' a organismului la infectiile bacteriene care pot aparea secundar.

Am mai spus pe aici - aspectul citat mai jos mi-a ramas in minte (conform wikipedia...). Am inteles un pic mecanismul de ...actionare.
Este asa de diferita aceasta tulpina, fata de cele sezoniere ?
Mi-ar placea sa aud un epidemiolog :98:.

Virusul trebuie să se separe în două pentru a deveni activ şi foloseşte o enzimă din gazda sa pentru a face asta. Cele mai multe virusuri gripale sunt restricţionate la nivelul tractului respirator, pentru că utilizează enzime din plămâni. Dar unele, precum virusurile H5, pot evolua separându-se în două în afara plămânilor, aşa că se pot replica în exteriorul tractului respirator.
Există un aspect, care aduce o rază de speranţă în privinţa potenţialului pandemic al virusului H1N1. Acesta constă în faptul că, până acum, nu s-a descoperit nimic neobişnuit în proteina aflată în nucleul virusului, numită NS1, care este legată de puterea răspunsului imun pe care-l produce virusul. În cazul unor virusuri patogene, proteina NS1 iniţiază o furtună a citokinelor, o reacţie imună severă, ce poate fi fatală chiar şi pentru persoanele tinere şi sănătoase.
 
Fleoshc, ca amu\' ai nevoie de epidemiolog sa te lamureasca. Sunt tare curios daca avem vreunul pe forum.

Si ca sa fiu in asentimentul antevorbitorilor, pot spune ca pe mine ma \"prind\" 2-3 reprize de gripa in fiecare iarna, ma pune la pat 2-3 zile, apoi gata. Asta cand nu ma vaccinez.
Am observat ca dupa vaccin, mai rare episoadele de gripa clasica.
 
Cred ca in primul rand trebuie sa lamurim niste confuzii:

eu sint un exemplu: gripa o duc pe picioare destul de lejer (si o fac o data la citiva ani), in schimb o infectie la amigdale ma pune pe butuci. habar n-am care e explicatia.


pot spune ca pe mine ma \\"prind\\" 2-3 reprize de gripa in fiecare iarna, ma pune la pat 2-3 zile, apoi gata. Asta cand nu ma vaccinez.
Am observat ca dupa vaccin, mai rare episoadele de gripa clasica.

Dragii mei Anda si Bogdan, fiti siguri ca daca ati fi facut gripa (adevarata gripa) an de an, era mica probabilitatea sa fiti vii acum si prezenti printre noi pe forum.

De aceea trebuie lamurita o mare confuzie de termeni.

Racelile contagioase pe care le suferim an de an cu totii NU sint gripa!

Ele sint simple viroze respiratorii care circula an de an. Exista miliarde de virusi care dau astfel se viroze respiratorii. Ele nu pun probleme de sanatate deosebite, chiar daca in general sint foarte contagioase. Sint precum cutremurele alea mici care se intimpla mereu, majoritatea nu se simt si in cel mai rau caz se simt putin dar nu provoaca stricaciuni.
Pentru simplul fapt ca virozele respiratorii comune nu pun probleme de sanatate deosebite (decat la persoanele care erau bolnave de dinainte de alte boli serioase, caz in care viroza este doar \"picatura care umple paharul\") si pentru faptul ca sint milioane de virusi care circula si produc aceste viroze, nimeni nu se osteneste sa faca milioane de vaccinuri diferite (pentru fiecare tip de virus in parte) pentru o boala din care oricum te insanatosesti singur foarte repede iar tratamentul costa extrem de putin (tratament cu simptomatice).

Din pacate (dpdv al confuziei de termeni), in popor lumea le zice ba gripa, ba guturai, ba raceala, ba mai rau, unii zic ca \"sint sanatosi\". Dar ele NU sint gripa! Este doar o confuzie de termeni.

Separat de aceste viroze respiratorii exista virusurile gripale (atat de putine de le numeri pe degete), care dau adevarata gripa. Gripa adevarata (data de virusurile gripale) este o boala extrem de serioasa, cu forme grave, din care se moare usor. Este ca un cutremur de peste 7,5 richter. Foarte multi mor, foarte multe stricaciuni impresionante.
Gripa este o boala atat de serioasa incat impune masuri draconice de izolare, carantina, limitare a raspandirii si mai ales tratamentul pentru gripa costa extrem, dar extrem de scump.

Pentru ca gripa este o boala care:
- este extrem de grava, se moare usor
- tratamentul costa extrem de mult
- se raspandeste foarte rapid
Si pentru ca virusurile gripale sint relativ putine la numar, din acest motiv dpdv tehnic se pot construi vaccinuri - pentru ca e vorba de constructia unui numar limitat de tipuri diferite de vaccinuri, fiecare vaccin pentru un tip diferit de virus gripal.

Fiecare vaccin gripal nu protezeaza decat strict impotriva acelui anumit virus gripal impotriva caruia a fost construit. De ex vaccinul impotriva gripei de tip Ah3n2 NU va proteja pe nimeni de virusul gripei Ah1n1 si nici impotriva virozelor respiratorii care circula an de an (nu protejeaza impotriva milioanelor de virusuri respiratorii care dau racelile obisnuite), ci va proteja numai impotriva virusului Ah3n2 impotriva caruia a fost construit. Deci daca faci vaccin de gripa nu esti protejat fata de racelile obisnuite (fata de virozele respiratorii), de-alea poti face linistit cateva episoade in fiecare an, oricum se vindeca singure, DAR esti protejat de gripa, adica de boala aia care de obicei este foarte rara insa are potential letal chiar si pentru adultii tineri si altfel sanatosi (care nu mai au nici o alta boala), din care nu se stie daca mai scapi.

Din acest motiv, la nivel mondial, sint urmarite an de an absolut fiecare caz de gripa si observate ce fel de virusuri de gripa circula an de an si, pe baza acestor date, se fac vaccinuri impotriva tipurilor de gripa care se estimeaza ca vor circula in urmatorul an si sint organizate campanii de vaccinare astfel incat sa nu apara epidemii de gripa.

Cumva doctorii incearca sa fie mereu cu vaccinul pregatit de cu un an dinainte astfel incat in urma campaniilor de vaccinare sa nu se mai produca nici o epidemie de gripa, sa le previna.

Si an de an de obicei le si reuseste acest deziderat in sensul ca majoritatea celor care sint vizati de campaniile de vaccinare chiar se vaccineaza si astfel gripa nu produce epidemii ci ici si colo mai apare cate un caz rar de tot printe cei care nu s-au vaccinat, dar asemenea cazuri izolate pot fi stapanite relativ usor prin izolare, carantina, tratament foarte costisitor la spital (noroc ca sint extrem de putini), se pot identifica persoanele cu care a avut contact persoana bolnava de gripa si izola/trata si aceia, etc. Toate astea consuma resurse financiare si umane (personal medical) rezonabile, atata timp cat e vorba de doar cateva cazuri pe an.

Dar cazurile de gripa sint extrem de rare.

Cred ca va mai amintiti acum vreun an - doi cum a vuit presa cand a existat o singura persoana cu gripa (cu virus gripal adevarat), care a fost transportata de urgenta la spital, tratata, izolata si ea si contactii, etc, etc, tot tacamul.

Cazurile de gripa sint extrem de rare tocmai datorita campaniilor de vaccinare care le previn.

Imbolnavirile alea contagioase care ni se intimpla tuturor an de an nu sint gripa. Sint viroze respiratorii si nu pun probleme de sanatate serioase, nu consuma resurse financiare uriase pe tratament asa cum se intimpla la gripa.

Din pacate, lumea face aceasta confuzie regretabila de termeni (zice \"gripa\" cand ar trebui sa zica \"viroza respiratorie\") si cred ca asta este unul din motivele principale pentru care lumea atunci cand aude de gripa zice \"a pai eu de-astea fac mereu\" si nu constientizeaza ca e vorba despre o cu totul alta boala, una sinistra, din care se moare pe capete (dovada ca la gripa din 1918 au murit 50 - 100 milioane de oameni, adica au murit numai la o singura pandemie de gripa mai multi oameni decat au murit in razboiul mondial).
Din cauza acestei confuzii de termeni lumea nu constientizeaza ca gripa este o boala cumplita, cu potential letal, care nu are absolut nici o legatura cu racelile care circula an de an (si nici un termen de comparatie).

Racelile anuale, stiintific viroze respiratorii (care, repet, nu au absolut nici o legatura cu gripa) se trateaza asa cum ai spus tu, Alex:

Hai sa facem un mic calcul. Tratamentul obisnuit pentru gripa se adreseaza in principal simptomelor. De obicei o reteta eliberata pentru gripa sezoniera trimite pacientul la farmacie sa-si cumpere: antiinflamator (nurofen, aspirina, piracetam, etc); analgezic (paracetamol); antipiretic (algocalmin); vitamina C; protectie gastrica in functie de antiinflamatorul folosit; picaturi de nas.

Dar gripa este cu totul si cu totul altceva! Si nu are absolut nici o legatura cu racelile/guturaiul/virozele resiratorii carora, regretabil, unii le spun in popor \"gripa\".

Este doar o confuzie de termeni care a avut ca efect faptul ca la nivel de mase, campaniile de informare facute de minister prin mass-media nu si-au atins scopul. Pt ca daca omul in popor zice gripa la o viroza banala (care nu e gripa), nici n-o sa constientizeze pericolul reprezentat de gripa (care e cu totul alta boala). Daca omul in popor cand tuseste ca a racit zice \"a pai n-am nimic, sant sanatos, doar tusesc putin\" si cel mult admite ca \"am racit putin\", dar in genere se considera sanatos, atunci campania aia de informare de-o vedem zilnic la televizor (unde zice \"evitati persoanele bolnave\") nu isi atinge scopul pt ca a fost gandita de medici cu creieril lor de doctori carora li se pare evident ca un om care tuseste e un om bolnav, in timp ce omul obisnuit gandeste in cu totul alt mod (de ex un om care tuseste zice ca nu e bolnav, ca n-are nimic, deci e oaresicum sanatos), un om obisnuit zice gripa la o viroza care nu are nici o tangenta cu gripa ci e o boala blanda care trece singura si astfel nu constientizeaza (ce sa mai vorbim sa se sperie, ca nu se sperie) ca gripa e o cu totul alta boala, una foarte serioasa.
 
Bubulina, nu am avut gripa, sa traiti. Daca asa spui matale.
Bine, recunosc, este posibil sa fi fost viroze d\'alea, si nu gripe. Amu\' daca esti buna, lamureste-ne si pe noi care este diferenta simptomatologica. Ca eu daca pic la pat, e gripa, sa traiti.

In alta ordine de idei, si anul trecut, si anul acesta am facut antigripalul cu un cocktail de virusi emo (aveau venele taiate, saracii). Adicatelea, pe lista aia de pe prospectul ambalajului erau insiruti vreo cativa.

Inca o intrebare, ca sa nu mor prost. Exista mai multe tipuri de H1N1? Pentru ca anul acesta era cap de lista la prospectul vaccinului. Un vaccin produs de Pasteur in Franta. Este posibil sa fi fost si anii trecuti, dar sincer sa fiu, pana anul acesta nu am cascat gura la prospecte si ambalaje.
 
Forma tipica de gripa se caracterizeaza, intre altele, prin febra peste 38 de grade, adesea 39-40 de grade. (Referinta: Boli infectioase, vol. II, Autor Marin Voiculescu). Cand am timp, voi continua la topicul de Boli infectioase. :55:
 
Forma tipica de gripa se caracterizeaza, intre altele, prin febra peste 38 de grade, adesea 39-40 de grade. (Referinta: Boli infectioase, vol. II, Autor Marin Voiculescu). Cand am timp, voi continua la topicul de Boli infectioase. :55:

Multzam Geo, ca eu acum deja am febra musculara la mana si ma doare de atata scris.
 
Cred ca in primul rand trebuie sa lamurim niste confuzii:

\'anda\' pid=\'30812\' dateline=\'1257844961\' a spus:
eu sint un exemplu: gripa o duc pe picioare destul de lejer (si o fac o data la citiva ani), in schimb o infectie la amigdale ma pune pe butuci. habar n-am care e explicatia.
Dragii mei Anda si Bogdan, fiti siguri ca daca ati fi facut gripa (adevarata gripa) an de an, era mica probabilitatea sa fiti vii acum si prezenti printre noi pe forum.
draga bubulina
cu respect tin sa-ti atrag atentia ca nu ai citit cum trebuie. try again! am spus: gripa o duc pe picioare destul de lejer (si o fac o data la citiva ani). de patruj de ani oi fi stiind cind am gripa si cind viroza. si daca nu stiu eu, stie medicul de familie, eu nu-mi permit sa-l contrazic. deci...scuze ca nu pot fi de acord cu tine ca stii mai bine decit mine ce boli am (sau nu). multa sanatate iti doresc!
 
Repet: cand am scris mai sus ca gripa da, in mod obisnuit, febra intre 38-40 de grade, reproduc din descrierea data in tratatul de boli infectioase, volumul II, al lui Marin Voiculescu. Nu vin cu inventii. Eu nu merg pe zvonuri, vibratii care cica oscileaza asa cum cloncane aiuritii lui istrate etc. Nu, vin cu documentare, nu cu vise.
 
Asta nu inseamna ca gripa nu poate imbraca si forme usoare, atipice, cu stare subfebrila. Este foarte posibila si o astfel de evolutie. Dar, in mod tipic, gripa da febra 38-40 de grade, dureri musculare, stare de rau general, dureri in globii oculari, oboseala accentuata, uneori si tulburari digestive, fenomene respiratorii mai mult sau mai putin accentuate.

Referinta: Marin Voiculescu-BOLI INFECTIOASE volulul II
Eu nu vin cu zvonuri si vibratii...
 
Pai, daca febra este singurul diferentiator, reiau.
Am 2-3 reprize de gripa in fiecare iarna, ma pun la pat 2-3 zile apoi o iau pe picioare.
 
Cand voi avea timp, voi continua sa reproduc descrierea din tratatul de boli infectioase, sa vedeti cum descria profesorul Marin Voiculescu GRIPA. Cum spuneam, eu nu vorbesc dupa vibratii care oscileaza asa cum o fac traznitii junglei. Tot ceea ce spun se bazeaza pe ceea ce am citit.
Acum, sigur ca si alte viroze respiratorii pot da sindroame de tip pseudogripal. Exista virusuri paragripale, adenovirusuri, rinovirusuri, virus sincitial respirator si multe alte tipuri care dau ceea ce se numeste \"viroze respiratorii\". Si gripa este, pana la urma, tot o viroza respiratorie. Cel putin asa o incadreaza Voiculescu in volumul sau.
 
Racelile anuale, stiintific viroze respiratorii (care, repet, nu au absolut nici o legatura cu gripa) se trateaza asa cum ai spus tu, Alex:

\'Alex\' pid=\'30774\' dateline=\'1257788329\' a spus:
Hai sa facem un mic calcul. Tratamentul obisnuit pentru gripa se adreseaza in principal simptomelor. De obicei o reteta eliberata pentru gripa sezoniera trimite pacientul la farmacie sa-si cumpere: antiinflamator (nurofen, aspirina, piracetam, etc); analgezic (paracetamol); antipiretic (algocalmin); vitamina C; protectie gastrica in functie de antiinflamatorul folosit; picaturi de nas.

Dar gripa este cu totul si cu totul altceva! Si nu are absolut nici o legatura cu racelile/guturaiul/virozele resiratorii carora, regretabil, unii le spun in popor \"gripa\".

Atunci inseamna ca am inteles eu gresit. Cam ce medicamente se folosesc la tratamentul gripei (sezoniere sau porcine) care este atat de costisitor?

Iar daca ceea ce am scris eu mai sus este tratament specific virozelor respiratorii de ce unor bolnavi confirmati de gripa porcina care se simteau rau (li s-a recomandat internarea) li s-a prescris tratament de viroza respiratorie de catre medicii de la Matei Bals? Si de ce singurul medicament \"specific\" a fost Tamiflu? Si daca tratamentul costisitor este acoperit de stat de ce in afara de Tamiflu nu au primit nici un alt medicament din reteta gratuit sau compensat?
 
Gata, m-ati bagat in ceata. Sa recapitulez.
Viroza este afectiunea cailor respiratorii provocata de un virus.
Gripa este o categorie specifica a virozelor provocata de un virus gripal. Nu am facut niciodata aceasta distinctie :rolleyes: .

Epidemii gripale au fost cel putin in ultimii ani consecutiv (3 cel putin), in perioada rece cu temperaturi scazute, anuntate la tv. Epidemia este declarata atunci cind o parte semnificative a populatiei dintr-un areal este afectata. Bubulina spune ca de fapt cazurile de gripa au fost foarte rare. Nu pot contrazice eu facind aceeasi confuzie pina acum - intre viroza si gripa -repet.

O campanie de vaccinare ar determina o stopare a extinderii virusului, prin limitarea nr de \'gazde\' (?) potentiale? Si campania aia cind se face - dupa ce parte din populatie s-a imunizat pe cale naturala :55: ?
 
Fleoshc, ca amu\' ai nevoie de epidemiolog sa te lamureasca. Sunt tare curios daca avem vreunul pe forum.

:55:=)):rolleyes: maii, am facut si eu ca la \'pariuri seismice\' :98: : mi-am exprimat o dorinta launtrica :98: .
 
Alex, tratamentul antiviral (de ex Tamiflu) costa enorm (asta in cazul unei gripe necomplicate, ca la aia complicata se adauga alte costuri si mai mari).
Gandeste-te tu cam ce resurse financiare are tara noastra... cam cat e alocat sanatatii... cam cat e PIB-ul nostru comparativ cu alte tari civilizate... si gandeste-te in cazul unei epidemii cand sint confirmate atatea cazuri pe zi si tot creste numarul ala in asa scurt timp cat de repede s-ar consuma resursele disponibile daca antiviralele nu sint administrate cu foarte multa judiciozitate si vezi dupa aia cat de mult trebuie prioritizat ca sa iasa cat mai bine pt populatie dar avand la dispozitie acele resurse mici.
 
am spus: gripa o duc pe picioare destul de lejer (si o fac o data la citiva ani). de patruj de ani oi fi stiind cind am gripa si cind viroza.
Anda, de unde stii tu cand ai gripa (infectie cu virus gripal) si cand ai viroza (alt virus)? Ai tu experienta unui medic? Sau asa ai tu obiceiul sa-ti ghicesti singura bolile, eventual sa te si tratezi dupa capul tau?

si daca nu stiu eu, stie medicul de familie, eu nu-mi permit sa-l contrazic.

Anda, tu ti-ai pus vreodata problema ca si medicii vorbesc uneori pe limba omului din fata lor, tocmai ca sa se poata intelege cu noi? De exemplu pe o bunicuta o intreaba daca o dor shalele sau rarunchii (ca sa poata intelege bunicuta despre ce e intrebarea), desi ma indoiesc ca exista in limbaj medical \"sale\" sau \"rarunchi\". Asa si medicul tau de familie, daca a vazut ca tu-i zici gripa, ca sa se inteleaga cu tine pe limba ta, o fi zis poate si el gripa.

Ti-a fost facut de fiecare data testul specific de gripa (o analiza specifica) ca sa fie dovedit ca ai facut gripa? Eu ma indoiesc.
Toti racim o data la cativa ani sau poate unii anual, dar test de gripa cati am facut (la cati ne-a fost recomandat de catre medic sa zici ca simptomele sugereaza gripa)? Si la cati a iesit pozitiv?

deci...scuze ca nu pot fi de acord cu tine ca stii mai bine decit mine ce boli am (sau nu). multa sanatate iti doresc!

Nu te cunosc si deci habar nu am ce boli ai. Dar ca sa zici ca te-ai imbolnavit cu virus gripal o data la cativa ani si ca o duci pe picioare lejer e ca si cand ai zice ca ai facut hepatita o data la cativa ani si le duci pe picioare lejer.

Si eu iti doresc multa sanatate! Iti doresc sa nu faci vreodata gripa ca sa nu ai ocazia vreodata sa vezi pe pielea ta cum e.
 
Alex, tratamentul antiviral (de ex Tamiflu) costa enorm (asta in cazul unei gripe necomplicate, ca la aia complicata se adauga alte costuri si mai mari).
Gandeste-te tu cam ce resurse financiare are tara noastra... cam cat e alocat sanatatii... cam cat e PIB-ul nostru comparativ cu alte tari civilizate... si gandeste-te in cazul unei epidemii cand sint confirmate atatea cazuri pe zi si tot creste numarul ala in asa scurt timp cat de repede s-ar consuma resursele disponibile daca antiviralele nu sint administrate cu foarte multa judiciozitate si vezi dupa aia cat de mult trebuie prioritizat ca sa iasa cat mai bine pt populatie dar avand la dispozitie acele resurse mici.

Pret Tamiflu in farmacia cea mai apropiata de un cunoscut (Santa Clara, California): 67.95$ / cutie. Deci un pret de fabricant de maxim 30$ / cutie. Daca pentru Romania 30$ * 1.000 pacienti (care platesc la asigurarile de sanatate mai mult de 30$/an) este enorm, atunci este extrem de grav.

Si asta in conditiile in care restul retetei costa peste 100 RON. Din buzunarul pacientului.
 
Back
Sus