Terminati-va cu scorurile astea, mai.
Pana sa inceapa isteria, Tamiflu era in farmacie la noi undeva in jur de 60-65 lei/cutia cu 10 pilule.
Iar fiole am cumparat cand cu aviara din SUA la un pret de 30$/fiola (de obicei se administreaza o singura doza, rar fiind necesar repetarea). Si aceste preturi sunt de detail, la comenzi mari mai poti scadea macar 40%.
Acum, cu nebunia, s-a ajuns pe piata gri (ca in farmacie nu mai gasesti) la 80 euro cutia cu 10 tablete si 100 euro fiola.
Bogdane scuze ca nu ti-am raspuns, dar ce m-ai intrebat tu despre tipurile de virusi gripali necesita o discutie mai lunga la care nu am energia sa ma angajez acum, ci alta data.
Despre gripa porcina nu e vorba de isterie.
La inceput, la vremea la care gripa porcina a inceput sa se raspandeasca rapid de la mexicani la americani si apoi in alte tari, iar la noi inca nu exista nici un caz, iti dai seama ca tarile alea in care gripa se raspandea rapid, au intrat la fel de rapid intr-o competitie acerba pentru a-si constitui stocuri masive de oseltamivir si alte antivirale, cat sa le ajunga si pentru numarul exploziv de cazuri cu care se confruntau, dar si sa-si constituie o rezerva nationala strategica de antivirale pentru ce se poate intimpla in viitor. Din moment ce nu in toate tarile se produc aceste antivirale pt gripa (la noi in tara de ex nu se produc) si din moment ce capacitatea de productie a unui medicament oricat te-ai stradui s-o cresti intr-un timp foarte scurt totusi nu creste decat limitat, iti dai seama ca totul s-a transformat intr-o competitie de putere nu numai financiara, in care fiecare tara s-a straduit sa-si acopere nevoile si sa-si faca rezerve strategice. Fiecare tara cu strategia sa nationala si cu capacitatea financiara proprie. Pai in conditiile unei asemenea cereri, ti s-ar parea ceva neobisnuit ca pretul sa creasca? Ia imagineaza-ti colosul american cam ce cantitati de antivirale putea trage de pe piata la puterea sa, cand la ei era epidemia de gripa porcina in floare. Iar noi cu puterea noastra financiara si nici nu producem vreun antiviral pt gripa (trebuie sa le importam). Iti dai seama ca, strategia tarii noastre sa-si constituie o rezerva nationala de antiviralele in loc sa lase la liber antiviralele in farmacii ca lumea sa nu se trateze aiuristic dupa capul lor (inca de pe vremea cand la noi nu erau decat cateva cazuri de gripa porcina) si astfel sa previna consumul inutil din cantitatile limitate de antivirale, a fost o strategie cat se poate de corecta.
Cand cu aviara tu ai cumparat din america Tamiflu la un pret f mic comparativ cu acum. Oare de ce? Pai pt ca americanii nu se confruntau cu epidemie de gripa aviara. CDC-ul lor raporteaza ca la ei a existat un singur caz la om cu aviara in 2003 .
Outbreaks of highly pathogenic avian influenza A (H5N1) associated with illness and death in humans have occurred in Asia since late 2003. In the United States, different avian influenza viruses caused outbreaks among poultry in 2003 and 2004, and one human infection in 2003.
Deci la vremea cu aviara stateau linistiti si isi permiteau sa aiba un pret atat de mic pt ca nu exista nevoie la ei, comparativ cu gripa porcina, cand la ei sint zeci de mii de cazuri, situatia nu mai e la fel.
Pai, daca stau sa calculez cat paracetamol, aspirina, vitaminaC si mai stiu eu ce alte medicamente inghite vecina\'meu la o viroza respiratorie, pot spune ca o cutie de Tamiflu este un zambet de fata mare.
Cati sint ca vecinul tau, cati si-au pierdut joburile in acest an de criza si nu-si permit nimic, cati subventionati care nu-si pot plati nici macar caldura fara ajutor de la stat, cati pensionari cu pensii mizere, etc?