Trebuie avut in vedere ca:
1) Regimul politic in Romania s-a schimbat fata de '77. Nu mai este stat socialist-comunist, a devenit stat capitalist-democratic. Asta inseamna ca statul nu are obligatia sa despagubeasca pe nimeni, sau sa ofere gratis locuinte noi. Prin urmare toate interventiile pe care le-am vazut la sinistratii de la inundatii au fost un fel de cadou pentru care oamenii ar trebuii sa fie recunoscatori ca l-au primit sau sa-l refuze daca nu si-l permiteau. Intr-un regim pur capitalist fara urme de social singurul mod in care oamenii se pot proteja este prin asigurarea bunurilor, vezi:
http://www.9am.ro/stiri-revista-pre...igurarea-pentru-cutremur-Ce-optiuni-avem.html
Mai clar si pe scurt: Mentalitatea "sa-mi dea statul" nu se mai potriveste, este veche, depasita, eronata, absurda. Prin asa zisa revolutie romanii au ales schimbarea, unii nu au inteles nici acum in ce consta.
Atunci cand te duci la piata intrebi cat costa si te uiti ce primesti in schimb. Romanii din pacate nu se intereseaza ce contract semneaza cu statul, ce drepturi au si ce drepturi nu au. Nu poti sa te certi cu vanzatorul daca ti-a dat rosii verzi, e vina ta ca nu te-ai uitat la ele. Dar daca ti-a dat mai putine decat ai platit, nu a respectat contractul atunci te certi cu el pana iti obtii dreptatea, mai chemi si alti oameni corecti ca tine sa-ti sustina drepturile.
Traim intr-o iluzie: ne place fara reguli daca avem un profit si cu reguli daca iesim in pierdere. Avem pretentii absurde "lasa ca poate tine" fara sa le stim pe cele corecte. Intrebarea e cine pe cine amageste?
2) Daca vorbim despre reactia armatei, pompierilor, ambulanta, spitale trebuie sa ne intrebam daca acestea au fost/sunt pregatite pentru o situatie limita. Exista: scenarii, provizii de alimente si apa, sisteme de comunicatie, exercitii "live", cai de acces, controlul maselor, educatie? S-a observat ca cei mai multi oameni mor dupa cutremur, nu in timpul cutremurului. Deci nu exista nici un fel de pregatire. Putem compara Bucuresti cu Haiti 2010 si din punctul meu de vedere nu vor exista diferente. Poate in Bucuresti situatia va fi mai trista, la un cutremur major. Daca vrem sa vedem o tara poate singura, cu adevarat pregatita trebuie sa privim la Japonia.
Trebuie sa ne imaginam: panica, strazi blocate, tipete, incendii, oameni alergand, fara telefon, fara curent, fara apa, fara mancare, poate chiar noaptea. Daca se intampla iarna.....
In conluzie exista pe acest forum sfaturi privind ce sa faci inainte, in timpul si dupa un cutremur. Acestea trebuie urmate, nu asteptati sa va ajute cineva, ajutati-va singuri:
http://www.fema.gov/areyouready/earthquakes.shtm
http://www.fema.gov/hazard/earthquake/eq_before.shtm
http://www.fema.gov/hazard/earthquake/eq_during.shtm
http://www.fema.gov/hazard/earthquake/eq_after.shtm