• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

In cazul unui seism major autoritatile vor face fata situatiei?

Credeti ca in cazul unui seism major autoritatile vor face fata situatiei?

  • Da

    Votes: 1 5,9%
  • Nu

    Votes: 14 82,4%
  • Nu stiu

    Votes: 2 11,8%

  • Total voters
    17
bogdan a spus:
Eu cred ca se va da mobilizarea generala inainte.
Ca doar jeneralu' Streinu, mos izmana si flacarile violet nu or arde gazul de pomana, nu? :55:

frumos spus si mult adevar graiesti,
ajutorul real in cazul unui cutremur nu va veni de la autoritati ca ........deh nu sunt fonduri,nu sunt ..........doar pentru buzunarul lor sunt destui dar tot nu l;e ajung:uameni:
 
Alex a spus:
Citeam una din marturiile de la cutremurul din 1977 si m-am oprit asupra unui pasaj:



Ce parere aveti? Vor face fata autoritatile in cazul unui seism major cum a fost cel din 1977 cu efectele cunoscute?

In nici un caz.Dupa un asemenea cutremur "autoritatili" scot niste "almanahe"si studiaza unde sunt bancile unde si-au depus banii(antecutremur).Dupa care o "taie" cu Q7,dar nu inainte de a anunta paparazzi ca sa apara "after" in tabloide.Ce ramane in urma lor va fi devalizat de baitii de cartier(care vor supravietui).La spitale vor avea loc licitatii(gen CLASIC RAMANESC) la care nu vei putea participa din lipsa de bani.Emil Boc va iesi la televiziune si va spune:Multe cutremure am produs eu in politica,dar de asta nu sunt responsabil.Poate dmneZEUS!!!!!!!
In rest D-zeu cu mila.
 
Cum am mai spus exista un studiu si daca o sa il gasesc o sa il pun aici si de asemenea exista niste planuri de interventie in caz de calamnitate. In caz de cutremur fortele specializate ISU salvare politie vor face fata la aproximativ 100 de locatii afectate, armata cata mai este prin bucuresti va face si ea fata la 100 de locatii dar problema e ca la un cutremur major vom avea aproximativ 1000 de locatii afectate, deci celelalte 800 de locatii sunt problema, daca ii spui romanului sa faca un curs de prim ajutor zice ca il injuri, dar nimeni nu se gandeste ce va face in caz de.... Eu dau un sfat incercati sa acumulati cunostinte de prim ajutor pentru ca logic vorbind in primele 24 de ore vor ajunge doar fortele de pe plan local precum si forte de sprijin din zonele neafectate de la maxim 300 km distanta, spun asta avand in vedere ca un cutremur major nu va afecta strict doar bucurestiul si fortele din locatiile neafectate vor trebuii impartite si de asemenea nu se va putea ajunge de la distante mai mari pentru ca nu vor fi afectate numai cladirile cat si infrastructura, si aici nu vorbim numai de sosele ci si de caile ferate si aeroporturi, pentru ca calea ferata e un mod de acces facil si care nu are probleme de ambuteiaje sau blocari ca nea vasile gogu si altii au iesit cu masina pe strada, pana la urma un tren poate da la o parte orice vehicul care blocheaza calea ferata. De asemenea trebuie tinut cont ca in primele 2-3 ore numarul victimelor se dubleaza, deci cele doua ore de dupa cutremur sunt cele mai importante, asa ca dupa ce v-ati pus familia la adapost (caci suntem oameni) incercati sa dati o mana de ajutor si altor semeni aflati la necaz. Nu vorbesc sa fiti pregatit ca mine dar puteti incerca sa va faceti o rezerva de apa, hrana, un rand de haine de schimb, o pereche de bocanci la indemana indiferent de anotimp, un mijloc de comunicare alternativ telefonului mobil, iar in cazul in care va duceti sa ajutati la scoaterea de sub daramaturi va recomand sa va luati o vesta reflectorizanta pe voi, mai ales ca multi avem una prin masina, ca sa fiti cat mai vizibili mai ales daca la locul respectiv sunt implicate utilaje caci in "euforia" momentului se pot produce accidente din cele mai stupide
 
Da,Anda ceea ce spune doamna respectiva ar trebui sa ni se spuna si noua,dar ai nostri joaca filmul "secretul bine-ascuns " si "fara panica" :113: in loc sa faca o campanie masiva de educatie antiseismica.La inceput ar fi nelamuriri,intrebari,spaime,dar incet-incet lumea s-ar obisnui cu o anumita conduita in timpul si dupa un cutremur.Pacat :114: nu se ocupa nimeni de asta la nivel national,mass-media are alte prioritati :114:,doar voi ce incercati ceva serios .
 
si INCERC-ul, vio. ma intreb, de ce ISU nu face acelasi lucru?
 
Da,Anda,si la INCERC m-am referit cand am zis "voi".Nu stiu de ce nu face si ISU asta,dar ma gandeam sa-l abordam pe Raed Arafat,pare un tip destul de hotarat si cu putere in a convinge.Un apel,un mail o scrisoare,ceva in care sa i se arate posibilele scenarii,consecinte...Sa nu uitam ca in alte tari,unde se face o educatie seismica temeinica,desi cutremurele au intensitati mari,numarul mortilor este relativ mic .La noi...Doamne fereste !Atat se zice ,restul...
 
si noi avem o parere buna despre Raed Arafat, dar ce crezi ca ar putea face? bucatica lui sint convinsa ca si-o face bine, adica partea de actiune dupa cutremur, respectiv asistenta medicala. durerea e ce ar trebui sa faca altii pt ca Arafat sa aiba cit mai putin de lucru.
 
Exact la asta ma refeream eu ,la a avea cat mai putin de intervenit dupa ,si ma gandeam la pozitia d-lui Arafat ca secretar de stat in Min.Sanatatii.Din aceasta pozitie ma gandeam ca ar putea cere altor autoritati sa faca un plan comun de educatie antiseismica...nu se poate sa nu se gaseasca macar UN OM in fiecare minister care sa fie interesat de fenomen.Probabil ca sunt eu prea naiva?
 
anda a spus:
http://www.cnn.com/2010/WORLD/americas/04/04/mexico.earthquake/index.html
imi place ultima fraza din filmulet: ”traim intr-o tara cu activitate seismica si un asemenea cutremur nu ar trebui sa mire pe nimeni...” daca cineva de la noi ar fi spus asta, ar fi fost criticat aspru.

N-a zis Marmureanu ca nu o sa avem cutremur baban pentru ca nu e "incarcata" Vrancea ? Si ca oricum va avea cutremurul directivitatea spre Moldova ? Uite asa ne lasam pe tanjala si construim dupa ureche .
 
Am afirmat mai sus ca autoritatile vor putea intervenii in maxim 100 de locatii afectate in caz de dezastru major dar se pare ca m-am hazardat, am facut popriile mele cercetari si am ajuns la niste concluzii ingrijoratoare:
In Bucuresti si judetul ilfov avem in totalitate un numar de 17 detasamente de pompieri si baze SMURD unde avem la fiecare baza cu aproximatie 5-6 autospeciale stingere incendii 1 autospeciala descacerare, ceva masini de logistica de genul autoscari si altele necesare iar la SMURD la fiecare baza avem 1-2 ambulante de prim ajutor (fara medic) 1 Ambulanta cu medic si pentru tot Bucurestiul 2 sau 3 ambulante victime multiple si para un spital de campanie,
Din numarul total de ambulante din Bucuresti doar o mica parte sunt cele de tip ARTI (aproximativ 20) ( interventie si terapie intensiva) marea majoritate fiind doar pentru tansport pacienti.

Daca e sa facem un calcul rezulta ca avem pentru tot Bucurestiul aproximativ 60 de masini de stins incendii disponibile 24 de ore din 24 (caci nu poti lua in calcul un efectiv de 100%) 20 ambulante SMURD de prim ajutor si 10 ambulante cu medic, iar din partea SAMB sa zicem ca se vor putea mobiliza si adapta rapid si ceva din ambulantele de transport pentru interventie rapida si vom mai avea 40 de ambulante, de unde rezulta ca vom avea acoperite prin fortele din Bucuresti 20 de incendii (o medie de 3 masini cu apa si spuma la un incendiu) si inca 15 locatii altele decat cele cu incendii unde vor intervenii ambulantele de diverse tipuri pentru un prim ajutor primar. Asta la un calcul foarte optimist. Nu consider ca este vina celor de la SMURD sau de la SAMB pentru acest fapt deoarece chiar am avut ocazia sa vad cateva interventii ale pompierilor si ale SMURD si oamenii aceia chiar pun suflet in ceea ce fac dar cand nu ai cu ce sa faci treaba e cel mai rau.

http://pompieribucuresti.mai.gov.ro/tehnica_de_interventie.html tipurile de masini de interventie in dotarea ISU Bucuresti
http://pompieribucuresti.mai.gov.ro/structuri_de_interventie.html harta subunitatilor de interventie

Cam asa stau in realitate lucrurile si asta e calculul pentru primele doua ore de la declansarea dezastrului, cele doua ore de aur in care se salveaza 90%din victime, dupa primele doua ore avem doar oameni cu foarte mult noroc sau miracole,

Stiu ca toti veti spune ca o sa intervina armata o sa se vina de afara cu ajutoare etc, eu imi doresc sa intervina si armata si oricine mai poate dar in primele doua ore ne vom baza doar pe fortele civile si hai sa zicem pe cele 10 unitati militare care sunt in Bucuresti dar armata la o unitate militara are in dotare o ambulanta (din cate stiu echipata doar pentru transport) si poate o masina cu apa si spuma pentru stins incedii.


Cititi verificati si trageti concluziile
 
Eu as mai lua in calcul si ambulantele private (nu stiu cate sunt, sincer) si detasamentele de pompieri cu obiectiv special (Romexpo, gari, aeroporturi, din ce stiu eu). Nu sunt multe si in nici un caz nu cred ca dubleaza efectivele enumerate de Romeo.
Plus ca acestea vor raspunde mai greu, deoarece pana primesc ordinele... Sau, in cazul celor private, vor interveni cu precadere la locatiile celor ce platesc.
 
Ambulantele private nu stiu daca sunt 10 in tot Bucurestiul capabile de prim ajutor marea majoritate sunt doar de transport asistat, iar in calcul daca te uiti pe harta am luat in calcul si detasamentele care raspund de aeroporturi gari si Rommexpo, dejea participa si rommexpo la alte interventii.
 
De fapt ce v-a apucat...? Daca ar fi sa poata interveni la 100 cazuri si ar fi lucru mare, fata de ce avem nevoie. Nimeni nu vrea sa discute un set de scenarii ca intre specialisti, si sa aloce resurse cate cadem de acord, desi ISU a luat niste date din scenariile mele si le-a pus in planul de acoperire a riscurilor pe Capitala. Dar nu m-au consultat oficial, desi sunt un fel de consultant la Prefectura. Toti sefii stiu ca alocarile de fonduri se fac cu sarumana, iar daca este unul mai activ si nu ii asculta, ca nu se poate mai mult...gata il schimba, ca motive gasesc ei ! Si la posturile de sefi este coada !
 
colonelu81 a spus:
Uite asa ne lasam pe tanjala si construim dupa ureche .

ai dreptate. cu legile astea interpretabile si deloc aplicate, disciplina in constructii NU mai exista. sa nu ne miram cind, constructii noi, facute doar ca sa fie mari si frumoase vor cade precum un castel din carti de joc. cu baba vrancea nu e bine sa te pui...
ma uit ca sint o multime de constructii cu planuri aprobate pentru 2-3 etaje si in final, jmecherul mai face 4-5-6-7 peste ca "lasa ca tine". personal, aceste cladiri, le-as expertiza si daca nu sint conform proiectului, le-as dinamita. :clapping:
 
Una a spus:
Ceea ce inteleg: exista un determinism al cutremurelor din Vrancea - energii, rupturi ductile, o statistica spunindu-ne ca o data la 140 +/- 40 ani exista cutrmeure majore, placi a caror influenta e inlocuita dupa 2020 de alte placi... .
Ceea ce nu inteleg: atitudinea 'omului modern'. A trecut '1940', a trecut si '1977' cind multe vieti s-au pierdut in cladiri prabusite, incendii etc. In continuare, exista cladiri cu risc maxim, locuite de oameni pe care alti oameni responsabili si in 'putere' ignora sa le supuna programelor de consolidare. Timp in care, sume exorbitante sunt cheltuite pe diferite campanii... . In continuare, seismologii studiaza statistici, determinisme si precursori, fara ca teoriile lor sa aiba vreo sansa de a ajuta la salvarea, in viitor, de vieti; pt ca cercetatorii vorbesc doar pt ei insisi.
Bizara specie suntem ... .
Undeva, cindva, au venit hingherii. Un ciine a scapat de 'campania' de eradicare a animalelor comunitare dar o sageata tranchilizanta i-a ramas infipta in ochi. Acest ciine, care mi-e foarte drag, are un instinct de conservare teribil. Citeva 'vinatori' s-au mai derulat de atunci, timp in care, acel ciine se ascunde, nu stiu unde, citeva zile. Citeva rinduri de pui a mai nascut acea femela de atunci dar nimeni nu i-a mai localizat 'cuibul'.
Dintr-un pur instinct de conservare, acest ciine a 'invatat' sa se ocroteasca precum si pe puii sai.

Se pare ca un seism major este inerent. Autoritatile nu fac fata situatiei deoarece s-au luat 0.1% (pot da si eu un procent, prin regula de 3 simpla :clapping: , oricum e mult mai acoperit de fapte decit o energie a Vrancei, cuantificata in prezent, la 40-50%) dintre masurile care ar putea proteja oamenii aflati intr-un moment fatidic, in constructii cu o rezistenta dubitabila in caz de seism major.

Probabil, dupa 2020, subiectul consolidarii constructiilor cu risc maxim, va deveni un subiect. Insa, cred ca doar unul electoral, ca si gripa porcina de ex.
Da, nici eu nu inteleg, si nu numai asta, dar si: de ce oamenii se muta senini in cladiri interbelice sau in blocuri comuniste la etajul 10? Daca ii intrebi, iti vor zice: "Lasa, mah, daca e sa mori, mori oriunde, iti cade o caramida in cap pe strada si gata". Mi se pare o prostie: sigur ca nu te poti proteja 100% de cutremur, e imposibil - dar macar sa nu te muti intr-o cladire care e mai probabil ca la cutremur va cadea!
Nu?
 
romeomanciu link a spus:
Cum am mai spus exista un studiu si daca o sa il gasesc o sa il pun aici si de asemenea exista niste planuri de interventie in caz de calamnitate. In caz de cutremur fortele specializate ISU salvare politie vor face fata la aproximativ 100 de locatii afectate, armata cata mai este prin bucuresti va face si ea fata la 100 de locatii dar problema e ca la un cutremur major vom avea aproximativ 1000 de locatii afectate, deci celelalte 800 de locatii sunt problema, daca ii spui romanului sa faca un curs de prim ajutor zice ca il injuri, dar nimeni nu se gandeste ce va face in caz de.... Eu dau un sfat incercati sa acumulati cunostinte de prim ajutor pentru ca logic vorbind in primele 24 de ore vor ajunge doar fortele de pe plan local precum si forte de sprijin din zonele neafectate de la maxim 300 km distanta, spun asta avand in vedere ca un cutremur major nu va afecta strict doar bucurestiul si fortele din locatiile neafectate vor trebuii impartite si de asemenea nu se va putea ajunge de la distante mai mari pentru ca nu vor fi afectate numai cladirile cat si infrastructura, si aici nu vorbim numai de sosele ci si de caile ferate si aeroporturi, pentru ca calea ferata e un mod de acces facil si care nu are probleme de ambuteiaje sau blocari ca nea vasile gogu si altii au iesit cu masina pe strada, pana la urma un tren poate da la o parte orice vehicul care blocheaza calea ferata. De asemenea trebuie tinut cont ca in primele 2-3 ore numarul victimelor se dubleaza, deci cele doua ore de dupa cutremur sunt cele mai importante, asa ca dupa ce v-ati pus familia la adapost (caci suntem oameni) incercati sa dati o mana de ajutor si altor semeni aflati la necaz. Nu vorbesc sa fiti pregatit ca mine dar puteti incerca sa va faceti o rezerva de apa, hrana, un rand de haine de schimb, o pereche de bocanci la indemana indiferent de anotimp, un mijloc de comunicare alternativ telefonului mobil, iar in cazul in care va duceti sa ajutati la scoaterea de sub daramaturi va recomand sa va luati o vesta reflectorizanta pe voi, mai ales ca multi avem una prin masina, ca sa fiti cat mai vizibili mai ales daca la locul respectiv sunt implicate utilaje caci in \"euforia\" momentului se pot produce accidente din cele mai stupide

Ok, deci e clar, nu vor face fata. Daca exista un astfel de studiu si asta e apogeul stidiilor, e clar ca nici nu se gandesc sa raspunda in caz de seism major. Nici macar nu planuiesc sa intervina in caz de sesim major. Foarte tare!
 
Cei care ati raspuns da la sondaj, va rugam sa imi spuneti cum anume credeti ca vor face autoritatile fata? Nu de alta, dar din cele presupuse X locatii in care vor fi folosite ambulantele, gantiti-va cate vor fi alocate politic. Ce prioritate vom avea noi oamenii de rand?
 
Trebuie avut in vedere ca:

1) Regimul politic in Romania s-a schimbat fata de '77. Nu mai este stat socialist-comunist, a devenit stat capitalist-democratic. Asta inseamna ca statul nu are obligatia sa despagubeasca pe nimeni, sau sa ofere gratis locuinte noi. Prin urmare toate interventiile pe care le-am vazut la sinistratii de la inundatii au fost un fel de cadou pentru care oamenii ar trebuii sa fie recunoscatori ca l-au primit sau sa-l refuze daca nu si-l permiteau. Intr-un regim pur capitalist fara urme de social singurul mod in care oamenii se pot proteja este prin asigurarea bunurilor, vezi: http://www.9am.ro/stiri-revista-pre...igurarea-pentru-cutremur-Ce-optiuni-avem.html

Mai clar si pe scurt: Mentalitatea "sa-mi dea statul" nu se mai potriveste, este veche, depasita, eronata, absurda. Prin asa zisa revolutie romanii au ales schimbarea, unii nu au inteles nici acum in ce consta.

Atunci cand te duci la piata intrebi cat costa si te uiti ce primesti in schimb. Romanii din pacate nu se intereseaza ce contract semneaza cu statul, ce drepturi au si ce drepturi nu au. Nu poti sa te certi cu vanzatorul daca ti-a dat rosii verzi, e vina ta ca nu te-ai uitat la ele. Dar daca ti-a dat mai putine decat ai platit, nu a respectat contractul atunci te certi cu el pana iti obtii dreptatea, mai chemi si alti oameni corecti ca tine sa-ti sustina drepturile.

Traim intr-o iluzie: ne place fara reguli daca avem un profit si cu reguli daca iesim in pierdere. Avem pretentii absurde "lasa ca poate tine" fara sa le stim pe cele corecte. Intrebarea e cine pe cine amageste?

2) Daca vorbim despre reactia armatei, pompierilor, ambulanta, spitale trebuie sa ne intrebam daca acestea au fost/sunt pregatite pentru o situatie limita. Exista: scenarii, provizii de alimente si apa, sisteme de comunicatie, exercitii "live", cai de acces, controlul maselor, educatie? S-a observat ca cei mai multi oameni mor dupa cutremur, nu in timpul cutremurului. Deci nu exista nici un fel de pregatire. Putem compara Bucuresti cu Haiti 2010 si din punctul meu de vedere nu vor exista diferente. Poate in Bucuresti situatia va fi mai trista, la un cutremur major. Daca vrem sa vedem o tara poate singura, cu adevarat pregatita trebuie sa privim la Japonia.

Trebuie sa ne imaginam: panica, strazi blocate, tipete, incendii, oameni alergand, fara telefon, fara curent, fara apa, fara mancare, poate chiar noaptea. Daca se intampla iarna.....

In conluzie exista pe acest forum sfaturi privind ce sa faci inainte, in timpul si dupa un cutremur. Acestea trebuie urmate, nu asteptati sa va ajute cineva, ajutati-va singuri:

http://www.fema.gov/areyouready/earthquakes.shtm

http://www.fema.gov/hazard/earthquake/eq_before.shtm

http://www.fema.gov/hazard/earthquake/eq_during.shtm

http://www.fema.gov/hazard/earthquake/eq_after.shtm
 
CATEGORIC NU !
- Nu exista o institutie specializata strict in pregatirea pentru a face fata unui cutremur si pentru gestionarea situatiei create de cutremur. Exista ISU, insa este o institutie cu competente generale aferente oricarei situatii de urgenta, este o institutie ineficienta si subdimensionata (personal de interventie minimal, lipsa unui sistem de rezervisti/mobilizare etc.).
- Nu exista logistica si protocoale de interventie in timpul seismului si post seism, cu cateva exceptii (CNE Cernavoda de ex.)
- Nu exista programe de educatie/instruire a populatiei pentru un comportament adecvat in caz de cutremur. O mare nerozie este permiterea de catre autoritati a functionarii unor entitati comerciale care ofera servicii (pe bani grei) cetatenilor de anuntare prin diverse forme a iminentei unui cutremur cu cca. 30" inainte; oricum nu folosesete la nimic, in 30" nu poti reactiona eficient se poate doar crea o imensa panica in lipsa unei educatii prin programele educationale invocate mai sus.
- Codurile de proiectare a constructiilor si lucrarilor de arta (de altfel severe si adaptate corect seismicitatii zonei) sunt respectate eventual in faza de proiectare, extrem de rar in faza de executie, autorizatiile de construire/functionare se elibereaza in baza unor documentatii a caror unica calitate poate fi doar aceea ca sunt stampilate si semnate conform legii, adica raspunderea este exclusiv privata. In majoritatea cazurilor aceste autorizatii se elibereaza in schimbul unor "atentii/comisioane". ISC este intr-un proces de atrofiere si intr-o stare de somnolenta.
- Nu exista sau nu se aplica un program de reabilitare a cladirilor cu risc seismic. Cea mai mare parte a fondului construit nu poate raspunde fara riscuri majore la un seism important (pragul critic fiind 7,2 - 7,3) din multiple cauze (proiectare dupa coduri mai vechi, intretinere inadecvata, interventii empirice asupra structurii de rezistenta etc.).
DIN NEFERICIRE, TRATAM SEISMICITATEA ROMANIEI CA PE O FATALITATE !

*** Sunt la varsta la care as putea fi banuit de nostalgia perioadei ante 1989, nu, nu sunt nostalgic, si in vremurile acelea (in care, trebuie spus, s-a construit foarte mult) calitatea constructiilor nu era cea de dorit, se economisea prosteste pentru a fi posibil realizarea "planului", se mai si fura, doar in amintirea celor de varsta mea actuala mai existau ceva imagini ingalbenite ale cutremurului din 1940, autoritatile se concentrau pe planuri cincinale megalomanice . . ., dar interventia de dupa cutremurul din 1977 a fost exemplara nu pentru ca ar fi existat programe in acest sens ci pur si simplu pentru ca statul, asa cum era el, avea resursele unei interventii eficiente si aceste resurse (umane si materiale) au fost folosite; in plus, pana si Ceausescu a inteles si a acceptat ca trebuie modificate normativele de proiectare si astfel a aparut o disciplina in constructii. Fondul construit in perioada 1980 - 1990 poate fi considerat destul de sigur in cazul unui cutremur major in masura in care nu a fost afectat de libertatea prost inteleasa de dupa '89.
 
Back
Sus