• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

indicii

GeoX1

Administrator
Scor reacție
6
Dodo intreba ieri daca se poate preciza si in ce fel cat de incarcata este Vrancea. :)) De la bun inceput ar trebui sa spun ca nu se poate da o apreciere foarte precisa, ca sa zic asa, \"la centima\", asupra nivelului stressului acumulat in profunzimile zonei Vrancea. Nici aprecierile bazate pe statisticile pe termen lung (referitoare la succesiunea in timp a cutremurelor majore) nu sunt suficiente. Iar pretentia unora de a preciza cu 2 zecimale exacte (!!!! :10::12:) incarcarea seismica a Vrancei este total nelalocul ei. Nu stiu americanii sa aprecieze cat de mare e tensiunea acumulata in lungul unui anumit sector \"critic\" al faliei San Andreas, desi dansii detin aparatura ultra-performanta si cercetatori cu doctorat in fizica si seismologie, si stiu niste romanasi care vor sa se creada buricul pamantului...:)) Ok, totusi exista anumite \"indicii\" (sa le zic asa) care pot sugera (repet si accentuez, SUGEREAZA)toate laolalta, deci nu luate separat, ca in Vrancea un cutremur major ar fi intr-un stadiu sa-i zicem mai avansat de pregatire, si ca acesta s-ar putea produce in termen de cateva luni pana la 2-3 ani, cel mult. Accentuez ca e vorba de o interpretare prudenta a unor \"indicii\" care nu trebuie luate separat, Dodo !!!! :))
Un prim element care poate fi luat in discutie este nivelul activitatii seismice in crusta terestra in fata Curburii carpatice; se pare ca inaintea cutremurelor vrancene mari se semnaleaza intensificari ale acestei activitati, la rate anormal de ridicate fata de perioadele obisnuite. In sensul ca apar secvente multiple de cutremure cu magnitudini de pana la 4,7-5,2 pe scara Richter, cu pre-socuri si numeroase replici, intinse pe durata mai multor saptamani chiar ! Uneori, epicentrele migreaza in lungul sistemelor de falii crustale, de exemplu falia Trotusului, prelungirea faliei IntraMoesice, etc. Fenomene de acest gen au fost inregistrate inaintea cutremurelor din 1977 si 1986, se pare ca si inaintea cutremurului din 1940. Vreau insa sa accentuez faptul ca astfel de fluctuatii, singure, nu au valoare predictiva; repet, trebuie analizat cu maxima prudenta in corelatie cu alte elemente, Dodo. :12: Un al doilea element chiar mai sugestiv ar fi aparitia si accentuarea unei anomalii seismice (modificare majora a seismicitatii de \"background\") in volumul focal al viitorului cutremur major vrancean, deci in \"felia\" sau in etajul de adancime, Dodo, in care se va produce ruptura majora. O astfel de anomalie precursoare se manifesta prin alternanta unor perioade de seismicitate crescuta cu scheme de calm seismic prelungit (deci explozii sau roiuri de mici cutremure/scheme de activizare alternand cu perioade mai indelungate de liniste totala, denotand, astfel, o MODIFICARE MAJORA A SEISMICITATII DE FOND IN ETAJUL DE ADANCIME VIZAT) !!!! Lacuna precursoare se manifesta prin scaderea progresiva a activitatii seismice la un anumit etaj de adancime, scadere care devine evidenta intai pentru seisme moderate (5,0 sau mai mult), apoi, pe masura ce nivelul stressului creste, incepe sa scada si numarul seismelor de magnitudine 4 la adancimea respectiva ! Foarte interesante ar mai fi SCHEMELE DE MIGRATIE/PROGRESIE HIPOCENTRALA, care ar fi chiar valoroase !!!!!!! Un astfel de fenomen, de tip MIGRATIE/PROGRESIE HIPOCENTRALA, a fost constatat, a priori, inaintea cutremurului din august 1986, pe durata a circa 5 ani, pentru evenimente de magnitudine 5. Practic, incepand din 1981, hipocentrele cutremurelor vrancene de magnitudine mai mare sau egala cu 5,0 au capatat o evolutie ascendenta, incepand de la 166 km adancime si \"urcand\" treptat, de la an la an: astfel, adancimile cutremurelor de 5-5,5 grade au fost 166 km (1981), 150 km (1983), 132 km si 124 km (1984), 118 km si 96 km (1985), 15 km (27 aprilie 1986, Ramnicu Sarat). Acest fenomen de MIGRATIE/PROGRESIE HIPOCENTRALA a fost corelat cu cresterea stressului de compresiune care a dus, in cele din urma, la declansarea cutremurului major din 30/31 august 1986 !!!! Un ultim indiciu pe care l-as mai mentiona, cu valoare predictiva pe termen mediu (1 luna la 1 an) ar fi VARIATIA ANORMALA A COEFICIENTULUI B DIN RELATIA FRECVENTA DE APARTITIE-MAGNITUDINE ! Este vorba de o relatie de forma logN=a-b*M, unde N este numarul de cutremure cu magnitudinea peste un anumit prag minim M, a este o constanta pentru o zona seismica data (stabilita prin analiza regimului seismic al respectivei zone, pe perioade mai mari), iar b este un parametru care poate varia si ale carui fluctuatii exprima matematic schimbarile ce intervin in seismicitatea naturala de fond in respectiva zona de interes. De regula, b are o valoare care prezinta mici variatii in jur de 0,8 (pentru Vrancea!!!!), in functie de variatiile naturale ale fondului anual de seismicitate. Se pare ca, virgula, cu pana la 1 an inainte de declansarea unui cutremur vrancean major, b prezinta o crestere notabila, la valori de 1,5 sau chiar mai mult (1,65 inaintea seismului din 1940,1,6 inaintea celui din 1977, 1,5 inaintea celui din 1986), urmata de o \"cadere\" brusca chiar pe parcursul anului in care se va declansa seismul major !!! Se afirma chiar ca nivelul atins de valoarea lui b ar sugera si magnitudinea cutremurului major care urmeaza sa se produca in perioada de \"cadere relativ abrupta\" a lui b. B se determina prin metoda ferestrei glisante, adica se ia un numar de cutremure cu magnitudinea mai mare sau egala un prag minim (pt Vrancea, se pare ca acest prag a fost coborat la 3,2 pentru a se urmari si schimbarile intervenite in seismicitatea minora !!!!!), se calculeaza b (pe baza unor formule care nu intereseaza aici) si apoi de deplaseaza in timp \"fereastra\", deci se avanseaza \"fereastra de evenimente seismice\" cu un anumit pas, luand deci un numar de noi si noi evenimente, de fiecare data. Valorile obtinute pt b se reprezinta grafic pentru a se trasa curba evolutiei temporale a parametrului B din relatia FRECVENTA DE APARITIE-MAGNITUDINE !!!!!!! Variatiile minore ale lui B sunt asociate cu fluctuatiile obisnuite ale fondului anual natural de seismicitate, iar variatiile majore (crestere la o valoare anormal de mare, de la 1,5 in sus, in cazul seismelor majore vrancene, urmata de o cadere brusca pe parcursul unui an) ar avea valoare precursoare.
Cam astea sunt \"indiciile\", Dodo. Tu ai vrut-o, asa ca asta e...:))

:ack:ouf !!!
Iar ai scris un carnat in loc sa il feliezi ca sa intelegem mai usor.:))
O sa ma stresez sa citesc, deoarece este f. interesant si o sa se zguduie Vrancea din cauza asta.Tu esti de vina:harhar:

Avem si noi de-a lungul istoriei destui oameni de valoare care le pot da peste nas americanilor cu inventiile lor. Nu cantitatea conteaza ci calitatea.Ca sa descoperi ceva ai nevoie de informatii, laboratoare, etc dar cel mai important este sa ai \"o scanteie\" de geniu.

Un prim element care poate fi luat in discutie este nivelul activitatii seismice in crusta terestra in fata Curburii carpatice; se pare ca inaintea cutremurelor vrancene mari se semnaleaza intensificari ale acestei activitati, la rate anormal de ridicate fata de perioadele obisnuite.
Explica sa pricep si eu exact.

Foarte interesante ar mai fi SCHEMELE DE MIGRATIE/PROGRESIE HIPOCENTRALA, care ar fi chiar valoroase !!!!!!! Un astfel de fenomen, de tip MIGRATIE/PROGRESIE HIPOCENTRALA, a fost constatat, a priori, inaintea cutremurului din august 1986, pe durata a circa 5 ani, pentru evenimente de magnitudine 5.
M-ai ametit deja.

:))

Un prim element care poate fi luat in discutie este nivelul activitatii seismice in crusta terestra in fata Curburii carpatice; se pare ca inaintea cutremurelor vrancene mari se semnaleaza intensificari ale acestei activitati, la rate anormal de ridicate fata de perioadele obisnuite.
Explica sa pricep si eu exact.
Dodo, s-a constatat ca inaintea cutremurelor mari vrancene apar multe secvente de cutremure de mica adancime, de exemplu la Ramnicu Sarat, Focsani, Marasesti, la o rata mult mai ridicata decat in mod normal. Se crede ca atunci cand stressul acumulat in Vrancea la mare adancime creste considerabil, ar putea reactiva anumite fracturi ale scoartei terestre.

Foarte interesante ar mai fi SCHEMELE DE MIGRATIE/PROGRESIE HIPOCENTRALA, care ar fi chiar valoroase !!!!!!! Un astfel de fenomen, de tip MIGRATIE/PROGRESIE HIPOCENTRALA, a fost constatat, a priori, inaintea cutremurului din august 1986, pe durata a circa 5 ani, pentru evenimente de magnitudine 5.
M-ai ametit deja.

:))
[/quote]
N-am ce-ti face, eu am incercat sa explic clar si cu exemple...Citeste inca o data :)):harhar: MIGRATIA/PROGRESIA HIPOCENTRALA, Dodo, inseamna ca activitatea seismica semnificativa la nivel de an (in cazul zonei Vrancea, evenimentele de 5,0 sau peste) incep sa aiba hipocentre care migreaza intr-o directie sau alta, ca urmare a unor modificari in nivelul stressului acumulat si eliberat. Asta e, draga Dodo...:))

Unde se anunta seismele alea microscopice din zona de care spui?
Nu cred ca EMSC sau USGS le anunta.

Au fost grupuri de cutremure crustale la Ramnicu Sarat pe 21-22 februarie 1983 si 27 aprilie 1986. Cel din 27 aprilie 1986 a fost de 5,1 grade pe scara Richter la 15 km adancime, si a urmat o lunga serie de cutremure mici ce a tinut pana in august, Dodo ! :))

Deci nu au mai fost in ultimul timp?Cum descopar secventele astea?De unde sa le adun informatiile?
Prietenul tau Marmureanu nu ne spune si noua:ack:

:harhar:E, Dodo, vrei cam mult...:)) Eu am niste articole de specialitate, luate mai demult de pe Net (a fost un moment in care erau disponibile...:)):harhar:), in care se fac referiri si la aceste secvente de cutremure. Unele le gasesti si prin reviste de specialitate, cum ar fi Rev de St si Cerc de Geofizica ce apare anual in editura Academiei. Si in cataloagele online mai apar unele dintre ele. E adevarat, uneori nu se specifica magnitudinea exacta, dar oricum, vezi grupuri mari de cutremure, de pilda, la Ramnicu Sarat, aparute in intervale scurte de timp...
Dar subliniez un lucru foarte important, Dodo ! Adica il reiau. Nu e suficient sa vezi ca apare o astfel de secventa seismica, de pilda la Ramnicu Sarat. Lucrurile trebuie analizate corelat cu o serie de alte elemente (indicii) dintre cele mentionate. Si oricum, acestia sunt factori precursori POSIBILI de termen lung (T>1 an) sau mediu (1 luna<T< 1 an), draga Dodo...:))

Ce ar trebui sa fie pe net nu este in schimb sunt toate tampeniile din lume.
Ii platim pe cei de la INFP ca sa ce?Date nu ne dau, de anuntat seisme nu ne anunta,etc.
Cum justifica ei banii pe care ii primesc de la mine, de la Alex, de la tine, etc?

Ei zic ca nu vor sa stresseze populatia anuntand toate cutremurele. Nici eu nu sustin ideea de a comunica pt public toate microseismele pe care le detecteaza zilnic. Dar mi s-ar parea totusi normal sa faca publice informatii succinte macar despre cutremurele cu magnitudinea peste un anumit prag, de exemplu 3,0 sau 3,5 chiar si cu o anumita intarziere data de timpul de care au nevoie sa revizuiasca datele preliminare. De exemplu, in fiecare luna sa puna pe site-ul lor lista cutremurelor cu magnitudinea de la 3,0 in sus produse pe intreg teritoriul Romaniei in luna anterioara...

Ar trebui sa le puna pe site la ei si sa avem acces liber.Sa explice clar ce si cum, asa cum o fac dupa un seism maricel(simtit de noi).
Asa cum vin si spun ca este o activitate seismica normala asa sa puna si date concrete pe site.
Se lauda cu aparate si studii dar eu ca simplu cetatean nu vad nici un rezultat.

Ati vazut cum fac italienii ? Ei pun pe teletextul televiziunii RAI (1,3) informatii despre cutremure. De pilda, una dintre subpagini cuprinde cutremurele inregistrate cel mai recent (termen de zile...) si M>2,0, o alta subpagina cu seisme din Italia mai importante din luna precedenta (M>3,0)...Repet, ar fi normal sa afiseze pe site, in fiecare luna, lista de cutremure de magnitudine mai mare sau egala cu 3,0 din luna anterioara (deci si cu valori revizuite). Nici eu nu sunt de acord cu atata secretomanie ! Deci accept ideea ca nu e chiar potrivit sa apara seful de la INFP pe post si sa declare ca se asteapta la un cutremur de peste 6,5 grade in urmatoarele 10 zile ! Nu, dar publicarea lunara a listei evenimentelor de la 3 in sus nu vad ce rau ar face. :)):)):))

Corect.Chiar nu ar fi bine sa apara Marmureanu zilnic sa ne dea prognoza seismelor pe 24h.
Sa le dea la ei pe site ca sa putem avea acces cu totii.Poate la inceput ne vom uita chioras dar cu timpul vom invata.
Mi se pare ceva util si normal.

Pai si Fotonsas dadea predictii si la un moment dat pauza. Cica sunt confidentiale. De ce? Ori nu sunt in stare si se fac de rusine, ori e un indiciu ca vine un cutremur mare si trebuie sa nu fim speriati?

Pai si Fotonsas dadea predictii si la un moment dat pauza. Cica sunt confidentiale. De ce? Ori nu sunt in stare si se fac de rusine, ori miroase a cutremur mare si trebuie sa nu fim speriati.
Chestia aia au intrerupt-o inca de la inceputul anului trecut...asa ca oricum nu se putea vorbi de iminenta, care se refera la un termen foarte scurt, de ordinul a cateva ore sau zile...

Au oprit predictiile de cand s-au cuplat cu INFP.
Oare de ce?A devenit secret de stat?
Ce secret ar fi asta?

Ce secret ar fi asta?
Dodo draga, da-mi voie sa fiu, de data asta, avocatul diavolului :)) :)):)) Am vazut si eu ce asa-zise predictii faceau, scriau 3,9 la ei pe site si nici macar nu se confirma, tot incercau sa o intoarca c-o fi si c-o pati, ca au gresit localizarea si ca de ce in loc de 3,9 a fost doar cutremur de 3,1 etc,etc. Eu am discutat cu prof. Marmureanu si mi-a explicat de ce a trebuit sa le ceara sa opreasca faza aia. Dadeau cutremure cu adancimi 0,00 km, aiureli !

Ce secret ar fi asta?
Cica prevedeaum si cutremure din Japonia, ceea ce era de-a dreptul aberant, Dodo...:))

http://www.levity.com/mavericks/quake.htm
James Berkland-- a retired USGS geologist from Santa Clara County, California-- claims to be able to predict earthquakes with greater than 75% accuracy rate simply by counting the number of lost pet ads in the daily newspaper :)) , and correlating this relationship to lunar-tide cycles.
Eu n-am timp sa numar anunturile din ziar. Prefer sa ma prinda cutremurul pe nepregatite

De ce nu a explicat dl. Marmureanu?Ce esti tu ca sa ne explici ce ar fi trebuit sa ne spuna el?

De ce nu a explicat dl. Marmureanu?Ce esti tu ca sa ne explici ce ar fi trebuit sa ne spuna el?
Dodo, nu te mai ratzoi la mine ca nu ma impresioneaza...:)) Tu crezi ca omul are timp sa stea toata ziua sa dea declaratii pentru oricine si oricand ? :)) La cate are pe cap, il inteleg totusi...

Back
Sus