Sunt curios daca ai putea sa spui cam care este domeniul tau de activitate, constructii, proiectare, protectie anti-seismica?
Absolut toate.Proiectarea cuprinde toate chestiile.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notă: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Sunt curios daca ai putea sa spui cam care este domeniul tau de activitate, constructii, proiectare, protectie anti-seismica?
Am inteles.
Ar fi un subiect interesant: scarile din blocurile de locuinte.
Este o panica generalizata pe ideea ca daca iesi in timpul cutremurului pe scari, sau mai rau, daca te surprinde un seism pe scari este foarte periculos, deoarece scarile ar fi cele care pica primele.
Am discutat cu doi fosti profesori de la facultatea de constructii (nu stiu denumirea oficiala) care mi-au spus ca ideea aceasta (scarile sunt primele care pica in caz de cutremur) nu are concordanta cu realitatea. Ei mi-au spus ca scarile se proiecteaza sa reziste si in cazul unor incarcari deosebite, de exemplu daca toata lumea din bloc fuge pe scari in caz de incendiu.
Comenteaza te rog subiectul scarilor. Cum se comporta acestea la cutremur? Sunt scarile cele mai sensibile elemente dintr-o constructie?
Am si eu o intrebare - ca tot vad discutandu-se despre \\"etrieri\\" ...Ce sunt aceia, la ce folosesc si pe unde ar trebui sa fie ?
Salut, foarte interesant acest topic! Am sa vin si eu cu niste intrebari, iar in limitat timpului sau liber, il rog pe Tjkl sa ne raspunda! In primul rand am o nelamurire referitor la modificarea unor parametri de calcul pt proiectarea antiseismica, si anume ks si Tc, care pentru zona unde locuiesc eu (Bacau) erau conform normativului 100/92, ks=0.2 respectiv Tc=1.0; in 2006 a aparut un alt normativ in care vad ca pt aceeasi zona valorile lor sunt k=0.28 si Tc=0.7! Mai observ ca pt mai mult de 65% din suprafata tarii Tc este 0.7 si acesta creste la 1.0 respectiv 1.6 pt zonele din sud-est (Vrancea, Buzau, Bucuresti etc); Ce semnificatie au aceste modificari?
Multumesc
Este primul meu contact cu voi, asa ca va rog sa fiti intelegatori pentu lipsa totala de experienta in domeniu.
Ma intereseaza subiectul in special pentru ca in 2004, mutati fiind in chirie la etajul 7, am resimtit foarte puternic cutremurul. Nu aceeasi experienta am trait-o la cutremurele anterioare, locuind cu parintii la casa. De la cutremurul din 2004 am ramas cu o frica (poate si cu varsta :crybaby legata de ce s-ar intampla daca...
De anul trecut ne chinuim cu casa, proiectata ca P+M, parterul fiind reconstruit din caramida, cu stalpi si centuri de beton, plafonul parterului este realizat din grinzi de lemn considerabile ca dimensiuni (25/35) si structura de la mansarda este lemn (pereti sandwich de osb pe caroiaj). Scara interioara este turnata pe structura de fier beton de 12 si etrieri. Mansarda mai are o subpanta de 30 mp, pe structura de grinzi de 10/16, chiar si pentru asta ni s-a garantat o greutate maxima de 250 kg/ mp. Greutate la care nu vom ajunge niciodata, evident, suntem adeptii spatiilor generoase, nemobilate excesiv si inutil.
Proiectantul ne-a asigurat ca structura de lemn este foarte flexibila si ca sub nici o forma nu cedeaza, dar asta nu ma impiedica sa va cer si voua parerea. Casa noastra se afla langa Brasov.
Sa zicem, daca s-ar produce un seism in Vrancea de 7 grade, la ce magnitudine s-ar simti la Brasov? Cum influenteaza lantul muntos? E de bine sau nu?
In alta ordine de idei, va felicit pentru acest forum, este foarte util si din cate am citit pana acum sunteti foarte instruiti in domeniu. :ack:
Multam fain de raspuns,