Inainte de a face niste aprecieri, si va spun ca sunt oarecum critice, asta e situatia (la mine nu tine cu da-da-da tot timpul, eu spun ce cred fara sa ma ascund si indiferent daca place sau nu), as dori sa fac niste precizari. Importante, cred eu.
V-ati obisnuit toti sa vedeti buletinele zilnice pentru cutremurele din Romania si zonele transfrontaliere. Nu o fac de dragul de a ma afla in treaba, ca un copilas care are o jucarie de care sa se bucure dupa pofta inimii. Eu urmaresc un scop in postarea acestor informatii, cu
citarea sursei acestora. Pai scopul este acela de a arata oamenilor obisnuiti ca aproape zilnic se misca undeva in Romania si/sau in imediata vecintate a granitelor tarii, pentru ca lumea sa nu se mai isterizeze fara rost de cate ori mai apare si cate un cutremur simtibil. Va rog sa ma credeti ca imi rup din timpul meu (destul de limitat) doar pentru a arata oamenilor aceste lucruri, mentionand foate clar si sursa datelor (la fel procedez si in cazul cutremurelor din lume). Am eu incapatanarea de a crede ca un om informat este un om ceva mai bine protejat, tocmai ca intelege sau i se creeaza premisele de a intelege anumite lucruri, in speta faptul ca tara asta are un anumit nivel de activitate seismica.
Acum sa trecem la critici. Sorry, nu am de ales. Am observat ca in ultima vreme pe site-ul INFP nu prea mai apar toate cutremurele din Romania, si nu ma refer la microseisme/ultramicroseisme ( ML~
0-1-1,5 grade), ci chiar si cutremure de magnitudine
2-2,9. Eu sunt convins ca Reteaua Seismica Nationala are capacitatea de a detecta cu precizie foarte buna aceste miscari seismice (repet, e vorba de cutremure de magnitudini de la
2,0 in sus, crustale si subcrustale). Atunci stau si eu si ma intreb: de ce lipsesc unele cutremure (destul de multe in ultima vreme) din lista cutremurelor zilnice, in timp ce apar cutremure din sudul Muntenegrului, oricum destul de departate de granita Serbia-Romania, nu ? Oare chiar se neglijeaza faptul ca o buna informare a opiniei publice in legatura cu seismele zilnice din tara este importanta ? Nu mai explic de ce. Exemple ? Iata aici:
Ieri la ora 8h52min s-a produs un cutremur in Romania, care sigur a avut o magnitudine peste
2,00.
Ce sa mai inteleaga lumea, in aceste conditii ? Inca ceva. Nu sunt adeptul teoriilor conspirationiste de tot felul si al altor prostii care circula pe Internet si nu numai. Dar...in conditiile in care remarc aceste lapsusuri in publicarea cutremurelor zilnice din tara, nu prea mai am argumente sa ma lupt cu diverse prejudecati si sa combat prostiile "de succes". Sau sa cred totusi ca nu e important ca oamenii sa cunoasca seismicitatea tarii, sa inteleaga ca e un dat firesc, natural, si ca trebuie sa acceptam asta si sa ne pregatim cum trebuie ?
Am aceste semne de intrebare, si incerc sa mi le lamuresc.