Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notă: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Nu exista nici o dovada certa in privinta unei legaturi intre fenomenele astronomice si cutremure. La fel si in ceea ce priveste fenomenele meteorologice. Au fost atatea eclipse fara sa fie urmate de cutremure, dupa cum si cutremure carenu au fost precedate de eclipse, incat existenta catorva coincidente (firesti, ca exceptie ce confirma regula) nu indreptateste, oricum, tragerea unor concluzii pripite. Cat priveste Luna Plina, pot sa fie si 10 Luni pline (sic !!!!!), cutremur nu va fi decat atunci cand e pregatit. Stiti prea bine ca acest fenomen NU VINE CAND IL ASTEPTI, CI TAMAN ATUNCI CAND NU TE GANDESTI ! )) )))))
Dodo, problema e ca atunci cand vedem pe cer discul complet al Dianei ( ))) ) sa nu care cumva s aincepem sa tremuram de groaza ca, gata, vine The Big One, s-a terminat cu noi, sa fugim repede pe camp !!!)Asa este sorin, ai dreptate dar la fel de bine stim ca exista o influenta destul de puternica a lunii asupra Pamantlui.
Concluzia, SYL, e aceea ca nu trebuie sa intram in panica cand vedem Luna Plina, si sa stam linistiti ...(tovarasi )). La fel si in cazul eclipselor. Repet: au fost atatea cutremure neprecedate de eclipse sau care nu au avut loc in perioade de Luna Plina, precum si eclipse si faze de Luna Plina neinsotite de cutremure, asa ca nu e cazul sa ne ambalam degeaba.Deci, care e concluzia ?
Putin peste 30 RON (adica vreo 300.000 lei vechi), Dodo...))Merci de informatie.Cat a costat?
Am sa o caut si eu )
Draga Dodo ) ) Atanasiu a fost un savant geolog care, in ultima parte a vietii lui, in special dupa cutremurul din 1940, a aprofundat serios si problema cutremurelor in Romania, colectionand informatii din arhive istorice despre cutremure din diferite regiuni ale tarii. De fapt, omul a murit in 1949, dar in 1961 o colaboratoare foarte apropiata a sa a pus cap la cap toata munca savantului si a trimis la publicare, in editura Academiei, monografia CUTREMURELE DE PAMANT DIN ROAMNIA. Cartea contine o descriere de ansamblu a cutremurelor din diferitele regiuni ale tarii; savantul a incercat sa scoata in evidenta caracteristicile acestora, de ce s-au resimitit intr-un anume fel in anumite regiuni, etc. Sunt mentionate in primul rand cutremurele de la Curbura carpatica (de exemplu, omul a ajuns la concluzia ca seismul din 1802 a fost considerabil mai puternic decat cel din 1940 !!!! )). Include o multime de harti cu intensitatile cutremurelor respective in diverse regiuni. Descrieri interesante sunt si despre cutremurele din celelalte zone seismice: Fagaras (o ampla descriere a caracteristicilor seismelor fagarasene, in baza informatiilor despre cutremurul din 1916), Banat, Transilvania, Maramures, Crisana, Dobrogea etc.O gasesac nu avea grija desi tu il tot citezi pe un oarecare Atanasiu care a devenit interesant.L-ai facut vedeta si dodo vrea sa stie in ce carte gaseste povestile lui.
Incearca la anticariate. Cartea e aparuta in 1961, dar e rara...))Mai exista aceasta carte in librarii? A fost reeditata?
Eu am vazut o carte mare la cineva despre seismul din\'77, o carte mica cu multe harti dar f. veche insa nu am retinut numele cartii sau autorul, etc dar nu stiu despre aceasta carte de care spui tu.
Voi incerca sa o caut cu google poate gasesc ceva informatii pe net.
Asta e, trebuie sa ne resemnam cu ideea ca in Romania se produc cutremure in multe zone din tara, mai mari sau mai mici, mai des sau mai rar. Eu am prins si cutremurul acela din mai 1993 de la Busteni-Sinaia. Eram intr-o duminca seara, si am prins socul principal din acea secventa ce a durat de la 4 mai pana in iunie. Multe lume a fost surprinsa atunci, unele ziare au publicat traznai cu experimente parapsihologice si centru energetic in Bucegi. Pur si simplu a fost o secventa de cutremure superficiale corelata cu o falie care trece pe sub Bucegi, pe aliniamentul Busteni-Zarnesti. Si asa sunt multe locuri din astea in tara, mai ales in lungul Carpatilor. Interesant (si amuzant oarecum) e ca atunci cand mai apar cutremure din astea superficiale in diferite locuri in tara, toata lumea ramane \"masca\" si se scornesc tot felul de bazaconii.Mi-a cam trecut cheful de citit dupa ce am vazut o harta plina de cercuri. In acel moment am realizat ca peste tot in Romania se produc seisme si m-am impacat cu ideea.