Nu ar fi exclusa o perioada "mai calma" dupa intensificarea din intervalul 2004-2018. La inceputul anilor 2000 s-a produs o puternica intensificare la nivel global, motiv pentru care a fost mai "agitata" si Vrancea noastra.
Succesiunea marilor cutremure de la inceputul anilor 2000 arata cam asa:
- doua cutremure cu mecanism de decrosare, Enggano (Indonezia) si Cocos Island (Bazinul Wharton) in iunie 2000;
- cutremurul mecanism de decrosare de pe falia Kunlun, cu o lungime a ruperii foarte mare, in noiembrie 2001;
- precursorul megaseismului din 2004, produs in octombrie 2002;
- cutremurul din Carlsberg Ridge, din iulie 2003;
- un megaseism in Japonia, langa insula Hokkaido, in septembrie2003;
- megaseismul cu mecanism de decrosare de langa insula Macquarie, urmat la numai trei zile de megaseismul de subductie din nord-vestul insulei Sumatra, in decembrie 2004;
- megaseismul din nord-vestul insulei Sumatra, din martie 2005;
- cutremurul puternic din Pakistan (Casmir), din octombrie 2005;
- cutremurul puternic de langa insula Tonga, din mai 2006 si megaseismul din Kurile, din noiembrie 2006;
- in 2007 avem megaseismele din Kurile (ianuarie), insulele Solomon (aprilie); Peru (august) si Sumatra (septembrie);
- cutremurul din China, din provincia Sichuan, din mai 2008;
- megaseismul din Samoa, produs in septembrie 2009;
- megaseismul din Chile, din februarie 2010;
- megaseismul din Japonia, din martie 2011;
- megaseismele cu mecanism de decrosare din Ninety East Ridge, aparute in aprilie 2012;
- megaseismul din insulele Santa Cruz, din februarie 2013, urmat de megaseismul din Marea Okhotsk din mai 2013;
- tot in 2013 s-au produs cutremurele puternice din Iran (Khash-Saravan, in aprilie) si Pakistan (Awaran, in septembrie);
- megaseismul din Chile (Iquique) din aprillie 2014;
- megaseismul din Chile, produs in septembrie 2015;
- tot in 2015 se produc cutremurele puternice din Nepal (aprilie) si Afganistan (Hindu Kush, in octombrie);
- in 2016 avem cutremurul din Ninety East Ridge, produs in martie, dar si cutremurele din Ecuador (aprilie) si PNG (decembrie);
- in 2017 avem cutremurul puternic din Mexic (septembrie);
- in 2018 s-a produs cutremurul puternic din Fiji (august).
Dupa 2018 activitatea seismica din zona de influenta a Oceanului Indian a fost ceva mai redusa.
In 2019 avem un cutremur foarte puternic in Peru.
In 2020 nu am avut cutremure cu magnitudinea mai mare de Mw 7,8, dar am avut un cutremur in estul Turciei, care a fost urmat de un cutremur vrancean cu magnitudinea ML 5,2.
In 2021 am avut trei cutremure foarte puternice, in martie langa insulele Kermadec, in iulie in Alaska si in august langa insulele Sandwich de Sud.
Anul acesta, in 2022, nu am avut cutremure cu magnitudinea mai mare de Mw 7,3 la nivel global.
In actualul context global, pare ca si Vrancea se mai odihneste putin (deocamdata).