• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Perspective in evolutia seismicitatii vrancene pe termen scurt, mediu si lung

Intrebarea finalului de an cred ca e daca se va valida sau nu statistica de mai sus, cea cu perioadele de 18 ani.
Exact, conform acelei statistici in ultimii 600 de ani pe influenta placii asiatice am avut cel putin un cutremur notabil. Practic mai sunt 3 luni in care s-ar mai putea intampla ceva semnificativ in Vrancea conform acelei statistici. Oricum, uneori seismul a aparut la finalul perioadei si chiar in ultimele luni (octombrie-noiembrie). Sa vedem ce se va intampla pana la finalul anului.

Exact, conform acelei statistici in ultimii 600 de ani pe influenta placii asiatice am avut cel putin un cutremur notabil. Practic mai sunt 3 luni in care s-ar mai putea intampla ceva semnificativ in Vrancea conform acelei statistici. Oricum, uneori seismul a aparut la finalul perioadei si chiar in ultimele luni (octombrie-noiembrie). Sa vedem ce se va intampla pana la finalul anului.
Greu de spus. Sa vedem ce se mai intampla cu seismicitatea crustala din partea estica a tarii. Fagaras-Campulung inca nu are activitate notabila. Au fost miscari pe falia Intra-Moesica anul asta, totusi.

Greu de spus. Sa vedem ce se mai intampla cu seismicitatea crustala din partea estica a tarii. Fagaras-Campulung inca nu are activitate notabila. Au fost miscari pe falia Intra-Moesica anul asta, totusi.
Mersi pentru raspuns! Si aceste miscari pe falia Intra-Moesica pot influenta zona Vrancea?

Mersi pentru raspuns! Si aceste miscari pe falia Intra-Moesica pot influenta zona Vrancea?
Cutremurele crustale NU cauzeaza cutremure de adancime, nu au cum dpdv. fizic, ai cutremure crustale cam peste tot dar nu ai cutremure adanci peste tot. Dar sunt anumite aliniamente tectonice in lungul carora se pot amplifica anumite tensiuni din cauza miscarii blocurilor tectonice si a tensiunilor interne din Vrancea. Cand se propaga stress tectonic in lungul acestor linii tectonice, cauza este o dinamica a unor placi si microplaci tectonice, iar Vrancea poate uneori sa raspunda la aceasta dinamica. Cutremurele sunt efecte, NU cauze.

Se pare ca s-a invalidat acea statistica pe ultimii 600 de ani cu perioadele de cate 18 ani de influenta a placii asiatice , respectiv africane. Este ft. curios sa constatam acum ca practic intre anii 2006-2024 (cat am fost pe influenta placii asiatice) nu a mai aparut nici macar un seism de 6,0 Richter, daramite unul notabil asa cum a fost mereu in ultimii 600 de ani pe influenta acestei placi asiatice. Inteleg ca pana in prezent aceasta statistica era singura care nu daduse gres (cel putin pe ultimii 600 de ani) si totusi...acum vedem ca nu s-a mai respectat acea regula. Ar mai fi o varianta din punctul meu de vedere : luand in calcul ca in 30 Mai 1990 am avut un seism de 6,9-7 Richter , ma gandesc ca de fapt poate calculele nu au fost facute tocmai corect si poate inca eram si in anul 1990 pe influenta placii asiatice si astfel am putea merge acum cu influenta acestei placi asiatice pana spre anul 2028 si sa ne trezim practic cu un seism mai important in urmatorii 2-3 ani. O sa analizez si eu acel grafic din lucrarea stiintifica a dlui Enescu si dlui Constantinescu din anul 1985 (Cutremurele din Vrancea in Profil Stiintific si Tehnologic). Inteleg ca informatiile de acolo (din acea reprezentare grafica )au fost transpuse in acea statistica pe 600 de ani.

Pai placile nu isi schimba dinamica la 18 ani, sunt factori mai complecsi, dar in esenta poti sa ai 50 de ani fara cutremure importante in Vrancea (de exemplu 1738-1790). Nu prea era de asteptat cine stie ce avand in vedere atenuarea seismica globala din 2019 incoace. Depinde ce vine de la Est spre noi, si cum vine, fenomenele pot varia foarte mult.

Pai placile nu isi schimba dinamica la 18 ani, sunt factori mai complecsi, dar in esenta poti sa ai 50 de ani fara cutremure importante in Vrancea (de exemplu 1738-1790). Nu prea era de asteptat cine stie ce avand in vedere atenuarea seismica globala din 2019 incoace. Depinde ce vine de la Est spre noi, si cum vine, fenomenele pot varia foarte mult.
Multumesc pentru raspuns! Stiu ca au fost perioade si de 50 de ani fara seisme importante in Vrancea dar si exemplul cu perioada 1738 -1790 se incadreaza in aceasta statistica pe 600 de ani amintita mai sus pentru ca:

1735-1755: Placa Asiatica =>Mmax > 6,7
cutremur major la 11/06/1738 VRANCEA, M=7,5
cutremur puternic la 5/04/1740 VRANCEA, M=6,8
1756-1777: Placa Africana =>Mmax < 6,7
1778-1802: Placa Asiatica => Mmax > 6,7

cutremur puternic la 6/04/1790 VRANCEA, M=6,9-7,0
cutremur major la 26/10/1802 VRANCEA, M=7,6-7,7

Se observa ca perioadele de influenta asiatica, respectiv africana au fost mai lungi la acel moment. As merge pe varianta ca acelasi lucru s-a intamplat si acum avand in vedere ca am avut un seism notabil in 30 Mai 1990 - 6,9 -7 Richter ( conform statisticii acel seism din 1990 nu prea avea de ce sa apara la acel moment pentru ca eram pe influenta placii africane si totusi a aparut pentru ca in opinia mea eram de fapt inca sub influenta placii asiatice si nu celei africane). Nu sunt om de stiinta dar exista 2 variante: ori nu s-a calculat bine, ori acea statistica nu are veridicitate si practic nu exista nici o regula pentru zona Vrancea pentru ca inainte de anul 1400 nu prea mai stie nimeni ce a fost in materie de seisme Vrancene. Vom vedea ce se mai intampla pana spre anul 2028. Multumesc!

Multumesc pentru raspuns! Stiu ca au fost perioade si de 50 de ani fara seisme importante in Vrancea dar si exemplul cu perioada 1738 -1790 se incadreaza in aceasta statistica pe 600 de ani amintita mai sus pentru ca:

1735-1755: Placa Asiatica =>Mmax > 6,7
cutremur major la 11/06/1738 VRANCEA, M=7,5
cutremur puternic la 5/04/1740 VRANCEA, M=6,8
1756-1777: Placa Africana =>Mmax < 6,7
1778-1802: Placa Asiatica => Mmax > 6,7

cutremur puternic la 6/04/1790 VRANCEA, M=6,9-7,0
cutremur major la 26/10/1802 VRANCEA, M=7,6-7,7

Se observa ca perioadele de influenta asiatica, respectiv africana au fost mai lungi la acel moment. As merge pe varianta ca acelasi lucru s-a intamplat si acum avand in vedere ca am avut un seism notabil in 30 Mai 1990 - 6,9 -7 Richter ( conform statisticii acel seism din 1990 nu prea avea de ce sa apara la acel moment pentru ca eram pe influenta placii africane si totusi a aparut pentru ca in opinia mea eram de fapt inca sub influenta placii asiatice si nu celei africane). Nu sunt om de stiinta dar exista 2 variante: ori nu s-a calculat bine, ori acea statistica nu are veridicitate si practic nu exista nici o regula pentru zona Vrancea pentru ca inainte de anul 1400 nu prea mai stie nimeni ce a fost in materie de seisme Vrancene. Vom vedea ce se mai intampla pana spre anul 2028. Multumesc!
In perioadele respective trebuie sa ai mari cutremure care se produc timp de mai multi ani la rand dinspre Oceanul Indian spre Asia. Chiar si asa, daca nu vin sustinut de la Est spre Vest nu vine nimic mare la noi, si chiar si daca apar cutremure mari in Asia, se poate intampla ca in Vrancea sa nu avem decat cutremure moderate cu magnitudini MGR 5,5-6,2. Desi sa fie activitate intensa la Est dar totusi Vrancea sa ramana doar cu activitate moderata. Trebuie sa tii cont de DINAMICA INTERNA A BLOCULUI LITOSFERIC DIN VRANCEA, fiindca asta e cauza cutremurelor vrancene. Daca nu ii da voie mecanismul intern, atunci nu crapa si gata, asta e.

Back
Sus