• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Protectia civila

Mai sunt intretinute statiile de metrou ca adaposturi? Nu de altceva, dar am mai vazut indicative ale protectiei civile pe usi in statii...
La capitolul informare se mai face ceva? Eu, cu exceptia site-ului (care se axeaza foarte mult pe pompieri) nu prea am mai vazut comunicate, brosuri, exercitii... Mai apare la TV cate un exercitiu, din joi in pasti, dar nu am auzit nimic de genul \\"pe data de..la SC XY (sau in cartierul ZZ) se va face un exercitiu de PC\\". Apar in media dupa efectuarea lor. Se poate lua in considerare publicarea unei agende de exercitii? Nu de altceva, dar eu as vrea sa particip macar ca observator la un astfel de exercitiu...
In alta ordine de idei, presupunand ca imi construiesc o casa si doresc un adapost care sa ma fereasca de una-alta, caracteristicile adapostului respectiv le discut doar cu arhitectul? Este el suficient de pregatit ca sa proiecteze un astfel de adapost? Sau trebuie sa iau legatura cu IGSU inainte? Are IGSU specialisti care ma pot ajuta in proiectarea/construirea unui adapost?

Multumesc,
Bogdan

Ai asa de multe intrebari. As propune sa le sistematizezi, altfel voi fi nevoit sa raspund ...ceva mai dezlanat decat ai dori. Exista normative de proiectare pentru adaposturi ALA. Nu pentru adaposturi de PC. Protectia civila este, daca accepti o definitie, un domeniu (care pleaca de la modul de actiune in caz de SU pana la adapostire in caz de razboi). Deci, venind la subiect, da, un arhitect-prin proiectantii sai (pe specialitati, structuristi, instalatii, etc) poate sa prezinte UN PLAN pentru un adapost. Corectitudinea acestui plan poate fi verificata (exista si o prevedere legala care obliga ca orice noua investitie sa cuprinda cheltuieli in valoare de ~5% pentru lucrari de PC) de specialisti PC de la nivelul birourilor teritoriale de PC (le gasesti pe langa primariile de sector). Astazi, pentru Mun. Bucuresti, avizele si autorizatiile PC pentru imobile sunt eliberate de ISU \"Dealul Spirii\".
Exercitii..se fac, unele cu tam-tam (ceea ce se numeste RECLAMA) unele mai putin mediatizate. Informatii despre astfel de \"evenimente\" gasesti atat la Prefectura Bucurestiului cat si pe site-ul IGSU la capitolul Protectie civila. In general sunt invitati specialisti, dar cred ca pot sa participe si curiosi. Pentru mine este plictisitor, pentru ca multe activitati sunt \"aranjate\" ca sa dea bine la mass-media. Am un exemplu edificator. Exercitiile in caz de cutremur NU PRESUPUN EVACUARE, ci adapostire individuala, iar la TV se arata doar cum se evacueaza elevii. Mai mult, in caz de cutremur se interzice evacuarea unui imobil. Dupa cutremur ....este o alta discutie...deci ce doresti sa vezi? Sunt destul de multe filme/filmulete cu diverse tematici: cutremure/inundatii/fenomene naturale extreme (tornade, avalanse, alunecari de teren) ceea ce nu are nimic de-a face cu adaposturile ALA.
 
Ai dreptate, am atatea intrebari incat mi-e greu sa le sistematizez.
Dar o sa incerc :hypocrite:

Bogdan
 
La venirea din concediu, cascam gura la reportajele de la inundatii. Ma gandesc ca una din marile necesitati in acele zone este apa potabila. Iar cei de la ISU am vazut ca tot cara apa imbuteliata. Oare nu ar fi mai simplu daca ar duce o statie de purificare in fiecare sat? Stiu ca au in dotare asa ceva, atat ei cat si armata. Dar nu le-am vazut pe teren...
 
Abia am remarcat pe site-ul IGSU \"Ultimele stiri\"...
Mi se pare o chestie buna. O groaza de statistici interesante la indemana :D
 
Dar ia cititi aici:

\"Nu este pentru ce te pregatesti, ci ce se nimereste, trebuie sa-si fi spus buzoienii din comuna Valcele, care se antrenau pentru interventie in caz de cutremur cand le-a luat foc primaria.

...

Oamenii au auzit cand s-a strigat ca arde institutia, dar multi au crezut ca este tot o simulare. Abia cand au vazut fumul si-au dat seama ca incendiul e pe bune si au sarit sa-l stinga inainte sa le arda primaria din temelii. Cand a izbucnit incendiul, primarul comunei se afla in birou. A iesit repede, ce-i drept, putin afumat\" ;)

http://stirileprotv.ro/stiri/evenim...nta-si-s-au-alest-cu-primaria-in-flacari.html
 
Dar ia cititi aici:

\\"Nu este pentru ce te pregatesti, ci ce se nimereste, trebuie sa-si fi spus buzoienii din comuna Valcele, care se antrenau pentru interventie in caz de cutremur cand le-a luat foc primaria.

...

Oamenii au auzit cand s-a strigat ca arde institutia, dar multi au crezut ca este tot o simulare. Abia cand au vazut fumul si-au dat seama ca incendiul e pe bune si au sarit sa-l stinga inainte sa le arda primaria din temelii. Cand a izbucnit incendiul, primarul comunei se afla in birou. A iesit repede, ce-i drept, putin afumat\\" ;)

http://stirileprotv.ro/stiri/evenim...nta-si-s-au-alest-cu-primaria-in-flacari.html

Asta-i buna!!!! Pai asa trebuie sa se intample, unii se pregatesc pentru chestii ciudate si viata ii loveste in moalele capului. Am senzatia ca in anumite locuri s-a trecut din faza \"nu facem nimic\" in faza \"si la noi arde\".
Traiasca intelighentia locala!!!!
 
Centrul anti-dezastre a ajuns un \\"muzeu de fiare vechi\\"
marti, 22 iulie 2008


DEPASIT. Locul de unde ar trebui luate deciziile cele mai importante pentru Bucuresti, in cazul unui atac terorist, are aparatura de o varsta cu angajatii
Ineficient. Buncarul in care se afla centrul de comanda pentru situatii de urgenta ascunde echipamente considerate, de specialistii straini, deja depasite

Bogdan Cotiga

Orice capitala a unei tari civilizate are, in caz de dezastru natural sau atac terorist, un centru de comanda pentru situatii de urgenta, de unde autoritatile iau decizii vitale pentru siguranta orasului. De aici se pot controla, la nevoie, intregul sistem energetic si de utilitati publice, unitatile de pompieri si semafoarele. Centrul de comanda al Capitalei pare, la prima vedere, ca respecta toate normele unei institutii pe care bucurestenii sa se poata baza in caz de pericol major. Acesta este situat intr-o constructie subterana, intr-un loc imprejmuit, tinut sub secret, din apropierea parcului Tineretului. Totusi, surse din Primaria Generala ne-au povestit ca, nu demult, o echipa de experti americani a fost invitata sa evalueze starea centrului, pentru ca municipalitatea avea intentia sa il echipeze cu aparatura mai performanta. Dupa ce au vazut echipamentele, specialistii au intrebat gazdele unde este partea functionala a centrului, crezand ca au vizitat de fapt un muzeu al tehnicii de altadata. Desi situatia creata a fost comica, ea ar deveni grava in cazul unui dezastru natural sau atac terorist major cand, la fel ca si in perioada ninsorilor abundente, autoritatile ar fi in imposibilitatea de a gestiona eficient criza.
Sursa http://www.cancan.ro/2008-07-22/Centrul-anti-dezastre-a-ajuns-un-muzeu-de-fiare-vechi.html
 
Pai da, ca e mai important sa ai aparatura de ultima generatie pentru ascultatul telefoanelor, decat pentru depasirea situatiilor in caz de dezastru. Pana cand se hotarasc cine ia profitul de pe urma importului de tehnologie, fiecare e pe cont propriu.
 
Back
Sus