Mai sunt intretinute statiile de metrou ca adaposturi? Nu de altceva, dar am mai vazut indicative ale protectiei civile pe usi in statii...
La capitolul informare se mai face ceva? Eu, cu exceptia site-ului (care se axeaza foarte mult pe pompieri) nu prea am mai vazut comunicate, brosuri, exercitii... Mai apare la TV cate un exercitiu, din joi in pasti, dar nu am auzit nimic de genul \\"pe data de..la SC XY (sau in cartierul ZZ) se va face un exercitiu de PC\\". Apar in media dupa efectuarea lor. Se poate lua in considerare publicarea unei agende de exercitii? Nu de altceva, dar eu as vrea sa particip macar ca observator la un astfel de exercitiu...
In alta ordine de idei, presupunand ca imi construiesc o casa si doresc un adapost care sa ma fereasca de una-alta, caracteristicile adapostului respectiv le discut doar cu arhitectul? Este el suficient de pregatit ca sa proiecteze un astfel de adapost? Sau trebuie sa iau legatura cu IGSU inainte? Are IGSU specialisti care ma pot ajuta in proiectarea/construirea unui adapost?
Multumesc,
Bogdan
Ai asa de multe intrebari. As propune sa le sistematizezi, altfel voi fi nevoit sa raspund ...ceva mai dezlanat decat ai dori. Exista normative de proiectare pentru adaposturi ALA. Nu pentru adaposturi de PC. Protectia civila este, daca accepti o definitie, un domeniu (care pleaca de la modul de actiune in caz de SU pana la adapostire in caz de razboi). Deci, venind la subiect, da, un arhitect-prin proiectantii sai (pe specialitati, structuristi, instalatii, etc) poate sa prezinte UN PLAN pentru un adapost. Corectitudinea acestui plan poate fi verificata (exista si o prevedere legala care obliga ca orice noua investitie sa cuprinda cheltuieli in valoare de ~5% pentru lucrari de PC) de specialisti PC de la nivelul birourilor teritoriale de PC (le gasesti pe langa primariile de sector). Astazi, pentru Mun. Bucuresti, avizele si autorizatiile PC pentru imobile sunt eliberate de ISU \"Dealul Spirii\".
Exercitii..se fac, unele cu tam-tam (ceea ce se numeste RECLAMA) unele mai putin mediatizate. Informatii despre astfel de \"evenimente\" gasesti atat la Prefectura Bucurestiului cat si pe site-ul IGSU la capitolul Protectie civila. In general sunt invitati specialisti, dar cred ca pot sa participe si curiosi. Pentru mine este plictisitor, pentru ca multe activitati sunt \"aranjate\" ca sa dea bine la mass-media. Am un exemplu edificator. Exercitiile in caz de cutremur NU PRESUPUN EVACUARE, ci adapostire individuala, iar la TV se arata doar cum se evacueaza elevii. Mai mult, in caz de cutremur se interzice evacuarea unui imobil. Dupa cutremur ....este o alta discutie...deci ce doresti sa vezi? Sunt destul de multe filme/filmulete cu diverse tematici: cutremure/inundatii/fenomene naturale extreme (tornade, avalanse, alunecari de teren) ceea ce nu are nimic de-a face cu adaposturile ALA.