• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Regiuni seismice in Romania

Sorinsov, multumim pentru informatiile oferite, felicitari ptr post!:biggrin:
 
Multzumesc frumos :harhar::17::harhar::17::harhar::biggrin::32: Pasarea maiastra Dodo a fost prima care m-a felicitat, se pare ca i-a placut si ei ...:biggrin::harhar:
 
In imaginea atasata este reprezentata distributia epicentrelor cutremurelor crustale (de mica adancime) din Romania, cu simboluri diferentiate dupa tipul de faliere (mecanism de producere) si dupa magnitudine. Observam ca, in Romania, cutremurele crustale (produse la adancimi mai mici de 60 km) sunt destul de raspandite in toata tara, dar ele difera prin frecventa, magnitudine si prin tipul de falie.
 
Cercurile cele mai mari reprezinta cutremurele crustale cele mai puternice, cu magnitudini mai mari sau egale cu 6,0 pe scara Richter. Remarcam faptul ca pe teritoriul Romaniei sau in imediata sa vecinatate exista 3 surse importante de cutremure crustale, de mica adancime, care pot genera seisme de energie mai mare. In primul rand, este vorba despre zona cutremurelor pontice, la sud de Mangalia, in special la est de capul Shabla, in Bulgaria, unde cam o data la 300-500 de ani apar cutremure distrugatoare de magnitudine 7-7,5 pe scara Richter, care pot genera uneori tsunami in Marea Neagra. Astfel de seisme au avut loc in anii 535 parca, 855,1444 si 1901. In al doilea rand, zona cutremurelor fagarasene se remarca printr-o ciclicitate pronuntata; aici, cam o data la 80-100 de ani apar seisme crustale de magnitudine 6-6,5 pe scara Richter. In ultimele secole, seisme importante s-au produs in anii 1746,1832 si 1916. Avand in vedere aceasta ciclicitate, seismologii romani apreciaza ca este probabil ca destul de curand, un nou cutremur puternic sa zguduie zona ! In al treilea rand, avem o zona seismica importanta in Crisana , pe aliniamentul Oradea-Valea lui Mihai-Carei, Campia Crisurilor, unde in secolul 19 s-au produs 2 seisme puternice la 1 iulie 1829 si 15 octombrie 1834 (cu magnitudini in jur de 6,0 pe scara Richter). Cutremurele din aceasta zona sunt totusi mai rare; in secolul 20, in Crisana s-a produs un singur cutremur mai important, la 23 martie 1939 (magnitudine 5,1 pe scara Richter, adancime 20 km); restul seismelor au fost mai slabe, avand magnitudini de 4-4,5 grade pe scara Richter.
In celelalte regiuni ale tarii, cutremurele crustale sunt de magnitudine mai mica, sub 6,0 pe scara Richter, de regula nedepasind 5,5-5,7 grade. Ele sunt insa periculoase din cauza adancimii mici la care se produc, fapt care determina ca aceste seisme sa se resimta puternic in zonele lor epicentrale.
 
O alta harta cu localizarea zonelor seismogene care produc seisme importante resimtite in Romania. Remarcam faptul ca zona epicentrala a cutremurelor intermediare,de mare adancime (60 km < h < 220 km) din Vrancea este foarte restransa, limitata ca intindere. In figura sunt specificate si magnitudinile maxime posibile ale cutremurelor generate de respectivele surse seismice.
 
Figura atasata ilustreaza corelarea activitatii seismice crustale cu faliile mai importante din partea de sud a Romaniei. Stelutzele mici rosii reprezinta epicentrele de cutremure cu magnitudini intre 2,0-3,0. Stelutzele verzi reprezinta epicentrele de cutremure crustale cu magnitudini intre 3,1-4,9 iar stelutzele albastre reprezinta seismele cu magnitudini peste 5,0. Subliniez ca este vorba despre cutremure crustale din partea de sud a tarii, produse la adancimi intre 5-60 km. Remarcam si epicentrele cutremurelor din Bulgaria, care pot afecta uneori si sudul Romaniei. De exemplu, seismul din Bulgaria din 14 octombrie 1892 (M=6,6-6,8) a afectat puternic Muntenia si Dobrogea, fiind resimtit inclusiv la Bucuresti. Si seismul pontic din 31 martie 1901 (M=7,2) a fost resimtit la Bucuresti cu intensitatea de V-VI pe scara Mercalli, iar la Mangalia cu intensitatea de VIII pe scara Mercalli.
Un alt lucru de observat este larga distributie geografica a acestor epicentre, care insa se coreleaza totusi cu o serie de falii ale scoartei terestre. Epicentrele cutremurelor mai puternice (M > 5,0) sunt localizate in nordul Munteniei (zona FAGARAS-CAMPULUNG-SINAIA), in CAMPIA ROMANA (Est Muntenia) si in zona DOBROGEA.
 
In una dintre harti e ceva gresit. Acceleratiile se exprima in cm/sec2 (dec la patrat), nu cm/sec. In al doilea rand, pare a fi o diferenta in localizarea zonei cu acceleratia de 30 cm/sec2 din centru. :ack::whistling:
 
Scuze, acum vad, nici in cealalta nu apare corect exprimata acceleratia, care e in cm/sec la patrat. Acceleratia e dv/dt, deci oricum trebuie sa fie secunda la patrat.
 
Ma intreb daca unii dintre constructori au alte harti seismice :ack:
Iar eu care lucrez pe la pasajul Marasesti, nu mai sunt sigur de acceleratia zonei :crybaby:
 
As avea si eu de facut cateva observatii in privinta celor 2 harti.In primul rand pe cea de-a doua harta perioadele mi se par foarte mici.Se stie ca in Bucuresti T=1.4-1.6s.De fapt aceste perioade cresc de la S la N asa cum s-a vazut in urma sondajelor facute.Astfel in S T=1.3s ajungand in N la 1.8s.Valoarea de 0.7-0.8s corespunde unui teren cu consistenta tare, ceea ce nu e cazul aici in Bucuresti.In al doilea rand acceleratiile maxime.Pentru care cutremur s-au calculat aceste acceleratii?Daca este vorba de un cutremur maxim atunci ele sunt prea mici (tinand cont si de faptul ca in P100-1/2006 acceleratia pentru un cutremur cu IMR=475ani e de 0.36g in Bucuresti).Daca e vorba de un cutremur cu IMR=100ani atunci ar putea fi bune.
 
Salutare la toata lumea.

M-am gandit sa scriu si eu ceva, sa nu zic ca m-am inscris degeaba. Ma interesau, la vremea cand m-am inscris, informatii despre cutremure in general, in Romania, despre cele din Vrancea, dar mai ales informatii despre zona Sibiu, orasul. Ma batea gandul sa ma mut acolo si ma interesa si aspectul asta. Insa pana sa intreb ceva, m-am apucat sa citesc articolele si postarile de aici si pana la urma am gasit ce ma interesa in mare parte, ma pot declara deja satisfacut. Informatii suficient de multe si detaliate pentru omul de rand, chiar si sistematizate in multe locuri mai nou.
Ce ar mai fi ramas ar fi date particulare despre orasul Sibiu dpdv al efectelor cutremurelor, adica cat de puternic s-au resimtit cutremurele din 1977 si 1986 acolo (ca intensitate si magnitudine), desi din hartile vazute aici reiese ca nu se compara cu ce a fost in Bucuresti, unde le-am experimentat pe ambele. Sau unde sa caut. Apropo, ce incredere se poate avea in hartile respective ? Cate sunt de precise ? Ma refer la hartile de la \"Imagini, schite, figuri\".

Ce sa mai zic ? Intrucat, dupa cum am spus, am cam gasit ce ma interesa, posibil sa fie singurul meu post aici. Mai ales ca nu-mi plac cutremurele si sper ca si e valabil si reciproc. :hypocrite:
 
Chicken, in primul rand bun venit pe forum :biggrin: Dar sa stii, totusi, ca aici nu vorbim numai despre seisme, mai sunt si alte subiecte incitante :hypocrite: Asa ca speram sa nu fie si ultimul tau post...:harhar:
In al doilea rand, hartile respective au fost publicate in Revue Romaine de Geophysique, o revista de specialitate care apare sub egida Academiei Romane.
Legat de Sibiu, si de Transilvania in general, intr-adevar, cutremurele adanci din Vrancea afecteaza mai putin aceasta parte a tarii; in schimb, cutremurele din regiunea Fagaras, asa cum a fost cel din anul 1916, se resimt puternic in sudul si centrul Transilvaniei, iar Sibiul a fost afectat serios, se pare, de acel cutremur. De asemenea, Transilvania mai este zguduita, destul de rar, de seisme locale generate in Podisul Tarnavelor. In 1523 si 1880, in zona Medias-Sighisoara s-au produs cutremure locale cu intensitatea maxima de circa VIII grade pe scara Mercalli. Alte focare seismice mai sunt in partea de noord-vest a Podisului Transilvaniei, dar cutremurele de acolo nu depasesc intensitatea VI sau, cel mult, VII pe scara Mercalli.
 
wow...
Clar si concis. Felicitari, GeoX :sad: . Asta e doctorat in seismologie/geologie sau ce domeniu o mai fi:clapping: . Fain.
Acum mi-e si mai infipta in cap, ideea inerentei (?) unui mare cutremur...
 
M-ar interesa şi pe mine hărţi de acceleraţie pentru zona Brăila-Galaţi. Are cineva idee unde s-ar putea găsi?
 
Nu stiu, cred ca INFP-ul are astfel de harti. Nu am gasit pe net asa ceva, din pacate...:sad:
 
Salutate.
GeoX esti cel mai tare. Eu nu sunt in domeniu, dar mi-a placut abordarile tale.

Am si eu o intrebare. Ce spui despre Brasov? Despre solul din zona si daca ar trebui sa ne facem griji in cazul unui cutremur major. Si ma refer peste 7 grade. Multumesc.
 
Pe pagina intai aveti la articole, Zonarea seismica a Romaniei.
 
Bun venit pe forum, ma14 :sad:
Nu cunosc natura solului in Brasov, dar pot sa spun ca Brasovul a fost afectat, de-a lungul timpului, nu doar de cutremure vrancene foarte mari (1471, 1516, 1590, 1620, 1681, 1738, 1802, 1940) ci si de seisme crustale (de mica adancime) din Fagaras. Ultimul cutremur fagarasan puternic din anul 1916 a fost simtit la Brasov cu intensitatea de aproximativ VII pe scara Mercalli.
Cutremurul vrancean din 1802 a fost simtit foarte intens si la Brasov (cronicile consemandu-l drept \'cel mai mare cutremur simtit vreodata\").
 
Back
Sus