• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Seismograma de la Muntele Rosu in timp real!

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Faceti voi misto cat vreti dar problema e serioasa. Problema de conduita si organizare a acelei institutii care pe langa faptul ca desi e in romania, sit-ul este numai in engleza. Odata ce au pus si ei acea camera video , am inteles ca in sfarsit au facut niste pasi marunti spre normalitate. Nu mi se pare deloc corect sa existe atat de putine informatii pe sit-ul singurului institut de specialitate de la noi din tara. Atunci sa incepem sa le punem noi. Sa punem la dispozitia celor care vor sa se informeze tot ce gasim la indemana.
 
Corect, Razvan. Si, in acest sens, vom posta aici desene (figuri, scheme) din articole de specialitate, si vom face comentarii pe marginea informatiilor din acele articole, si gata. Sa ne mai lase cu secretomania asta a lor. Si cu garantii cat se poate de dubioase ca nu vom avea cutremure 100 de ani de acum incolo, ca si asa nu le crede nimeni ! :hypocrite::ack::biggrin:
 
Pai, Razor, tocmai problema asta serioasa a nascut site-ul asta! Daca toate informatiile de aici ar fi fost la ei pe site crezi ca ar mai fi avut de ce sa existe cutremur.net?

Rad de ei fiindca au ajuns de rasul unei lumi intregi! Unde in lume (in afara probabil de Cuba si de Coreea de Nord) un institut platit din banii cetatenilor transforma subiectul pe care il cerceteaza intr-un subiect tabu?
 
vaz ca nu merge nici situl INFP, poate imbunatatesc diverse pt noi :hypocrite:
 
Asadar, INFP a disparut din nou de pe net !!! NO COMMENT ! :hypocrite::harhar::biggrin::harhar:
 
Asadar, INFP a disparut din nou de pe net !!! NO COMMENT ! :hypocrite::harhar::biggrin::harhar:
Si gata , hai sa nu ii mai barfim atata, ca pe urma se cred pre importanti. Mai sunt si alte subiecte de discutie pe aici. Au scos camera, sa fie sanatosi...
 
Seismograma live e din nou disponibila. A trecut pericolul ??? :hypocrite::harhar::biggrin::harhar:
 
Da, au schimbat foaia de hartie pe care erau inregistrarile pe care nu aveam voie sa le vedem :hypocrite:
 
S-or fi speriat de ce am zis pe aici ?? :biggrin::harhar::hypocrite::biggrin::harhar:
 
Ce ziceti sa postam poze de seismograme cand vedem ceva interesant ? Stiti cum, nu ? De ex se apasa butonul \"Print screen\", se merge in Accessories - Paint, se apasa Ctrl + V, se selecteaza portiunea interesanta (exista un tool numit selector), se apasa Ctrl + C, se deschide in Paint un document nou, se face acolo Ctrl + V, se salveaza poza seismogramei in format sa zicem .jpg sau .gif si avand un titlu folositor si gata :biggrin:

De pilda inregistrarea asta de azi, cam ce o fi aratand ? :hypocrite:
 
Desi pe seismograma se vad multe miscari care provin nu doar de la teleseisme, ci in mod sigur si de la evenimente microseismice locale (fiindca apar scurte, aproape ca niste \"ace\"), totusi buletinele seismice ale INFP nu au mai fost actualizate. Nu prea are cine sa se ocupe sa le completeze ??? Acum vreo 4-5 zile erau mai mult linii drepte, acum se vad o multime de agitatii minore dar persistente.
 
Avand in vedere lungimea inregistrarii, este probabil un teleseism, eventual un cutremur de pe la vecini, Turcia, Marea Egee, Caucaz... Nu e de la noi.
 
Dupa cum vedeti, andy a prins in direct inregistrarea seismului vrancean din 22 octombrie. Multumim, andy ! Observati ca figura a fost capturata la putin timp dupa producerea cutremurului.
Cutremurul se vede net pe seismograma. Observati unda P, mai slaba ca amplitudine, cu care incepe cutremurul. Ceea ce este caracteristic seismelor adanci din Vrancea este decalajul temporal destul de evident intre sosirea undei P si sosirea undei S (in locatia de interes). Asadar, exista un interval destul de vizibil, destul de clar evidentiat si pe seismograma, intre sosirea undei P si sosirea undei S. Unda S este cea cu amplitudinea maxima. In cazul cutremurelor superficiale, unda S apare aproape lipita de P, si se vede cumva ca un fel de perete, deci un inceput drept, brutal, ca un ac. In realitate, decalajul temporal dintre P si S exista, dar este foarte mic, practic greu de desizat la prima vedere.
 
Iata inregistrarea cutremurului de azi.
 
Daca va uitati pe inregistrarea cutremurului vrancean de azi, observati forma tipica a seismelor vrancene, cele 2 varfuri sunt destul de evidente. De asemenea, demn de notat este, din nou, decalajul dintre unda P si unda S, decalaj care este tipic pentru seismele din Vrancea de mare adancime. Spuneam ca la seismele superficiale (crustale, de mica adancime, h < 60 km), unda S apare, pe seismograma, foarte apropiata de unda P, aproape lipita, ca un perete drept, vertical. Decalajul temporal intre undele P si S este de pana la 1-2 secunde in statia cea mai apropiata de epicentru. In cazul cutremurelor subcrustale vrancene (60 km < h < 220 km), exista un decalaj mai net intre momentul sosirii undei P si cel cand soseste unda S. Si asa putem recunoaste destul de usor, pe seismograme, cutremurele adanci din Vrancea.
 
Ce ar fi sa desenezi pe o seismograma din asta ca sa ne fie mai clar care sunt undele respective ? :hypocrite:
 
Iata imaginile de pe seismograma Muntele Rosu ale celor 2 cutremure vrancene. Primul seism vrancean, cel de aseara, apare in prima imagine, in extremitatea sa stanga. Al doilea cutremur, ceva mai puternic, apare in a doua imagine.
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Back
Sus