Blocurile cu Parter+4 de prefabricate erau considerate mai sigure pentru ca erau supradimensionate, din cauza unor chestiuni de ordin tehnologic. Dar nimic din ce a fost construit inainte de 1977 nu a beneficiat de o proiectare antiseismica propriu-zisa, doar de luarea in considerare in calcul a unor forte orizontale (si asta doar dupa 1963), departe totusi de realitatea unui cutremur vrancean major.timelessangel a spus:Salut,
Am mai pus intrebari aici si mi s-a raspuns, dar... am intrebari suplimentare. Locuiesc in Constanta, intr-un bloc din 1976, din placi de beton. Cam asta e tot ce stiu despre bloc. As vrea sa stiu cat de sigur e si care ar fi cel mai sigur punct din apartament. Pentru ca, in mod surprinzator, ultimu cutremur s-a simtit bine. Stau la etajul 4 din 4, si desi mi s-a spus ca blocurile din placi de beton sunt printre cele mai sigure constructii...ma intreb daca faptul ca la un moment dat, prin plafon s-a infiltrat apa (in repetate randuri), nu a afectat rezistenta acestuia. Eu ca punct de siguranta la un seism, am dormitorul (care e cel mai la interiorul blocului). In dormitor nu am nici corpuri suspendate, nici sifonier. Dupa parerea mea, daca ma prinde noaptea un cutremur, nici nu are rost sa ma dau jos din pat, pentru ca e fix pe colt patul. Cu toate astea, al meu barbat se teme sa nu cada plafonul ( in ideea in care mustatile de metal din placa sa nu se fi sudat prost, sau sa nu fi ruginit). Este tocul usii mai sigur? Sau ce alte optiuni as avea in cazul unui 7+?
Stiu ca teoretic vorbind, dobrogea sta relativ bine in caz de seism, cu toate astea...e mai bine sa fiu informata . De lucrat lucrez in spital, iar acolo, tot teoretic, constructia e facuta sa reziste la seisme puternice, deci ramane sa ma asigur in apartament.
Astept cu drag pareri.
Vechimea blocului si intretinerea necorespunzatoare pot sa fie cauza corodarii unor armaturi din otel, lucru care este cea mai grava avarie posibila la o astfel de structura. Armatura este cea care practic tine betonul sa nu se pulverizeze la intinderile rezultate din incovoiere. Totusi, deteriorarile de la partea inferioara a blocului, in special de la jonctiunea subsol (fundatie) / parter, sunt mai periculoase decat cele de la partea superioara.
Este mult mai sigur decat sub planseul liber un loc in golul usii, daca acest gol este intr-un perete de rezistenta tip diafragma de beton armat, fie el turnat monolit ori prefabricat. Dimpotriva, golurile de usi din pereti despartitori usori (zidarie de caramida sau BCA, fasii din BCA, prefabicate subtiri sau ghips-carton) nu sunt deloc sigure. In privinta spitalului, daca este construit inainte de 1977, asa cum sunt majoritatea din Romania, nu cred ca se poate deloc afirma ca este mai sigur decat blocurile de locuinte, mai ales ca de regula avem la spitale structuri pe stalpi, foarte vulnerabile. Dar poate sa fi beneficiat de o buna calitate a executiei, specifica anilor 60-70, si atunci are o rezerva importanta de rezistenta, chiar daca a lipsit un calcul antiseismic corespunzator.