Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notă: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
ionut--- a spus:Alleycat a spus:Deci este blocul C8 ....ciudat pentru ca blocul de langa tine C7 este din elemente prefabricate, se vad f clar cele 3 panouri/nivel in capatul blicului. Tot la C7 se vad si la fatada panourile. Locuiesc intr-un imobil asemanator tot din 69 si tot cu pod deasupra din constructie si stiu 100% ca este integral construit din panouri prefabricate. Esti sigur ca blocul tau este din caramida pe stalpi+grinzi?. Ia masoara diafragma din interior apartament si vezi daca are 14-15 cm. La peretii despartitori dintre hol si camera ar trebui sa fie de 8 cm.
Am reusit sa merg cu un inginer constructor la fata locului. Se pare ca este vorba de o constructie cu structura mixta, exista atat pereti de beton cat si pereti de caramida. Subsolul arata clar ca se porneste cu pereti de beton care urca prin tot blocul. Administratorul ne-a spus ca blocul este expertizat si ca are ceva acte de la expertiza, insa ne-a spus sa revenim intr-o zi lucratoare. Voi merge din nou peste 1 sapt pentru ca voi plecat intre timp, apoi voi reveni cu mai multe detalii (ma gandesc ca poate vor fi utile si pentru altii).
Multumesc frumos pentru ajutor @Alleycat si @ArhiTect
Cateva pareri.ionut--- a spus:Daca ma mai poate ajuta cineva cu o parere avizata, ii multumesc inca de pe-acum
Arhi Tect a spus:Cateva pareri
Constructia in sine, fiind noua si nu foarte inalta, nu cred ca ar putea pune probleme in mod normal, cel putin la un prim cutremur.GeoX a spus:Nu cred ca e ceva cu probleme. Dar mai multe explicatii ar putea sa iti dea Arhi Tect...
Imi cer scuze, am scris din greseala anterior "Piata Traian", in loc de "Piata Ovidiu", asa cum este de fapt corect. Acum am rectificat. Cele doua blocuri sunt marcate in atasament. Blocul din 1960 este din 2 tronsoane, se poate vedea la nivelul rostului de tasare dintre ele (in spatele gangului spre Str. Titulescu) amplitudinea deplasarilor si neparalelismul rezultat. Oricum, inclinarea e mai mica decat la cel construit inainte de razboi. Se pare ca inclinarile cresc proprtional cu timpul scurs de la construirea cladirii.vnita a spus:va multumesc. foarte interesante explicatiile. aveti cumva detalii despre cele 2 blocuri inclinate? localizare exacta sau adresa? as vrea sa le vad si eu cu ochiul meu.
blocul meu este la distanta maxima posibila fata de zona peninsulara, mai exact este la intrarea in constanta dinspre bucuresti (dinspre valu lui traian).
Blocul interbelic din Piata Ovidiu, "cazut pe spate". Inclinarea este in realitate si mai mare, dar fotografia nu a fost luata perpendicular pe planul de panta maxima. Va dati seama ce eforturi suplimentare de incovoiere si compresiuni excentrice exista in acest bloc chiar si in "varianta statica", fara miscare...Arhi Tect a spus:Se pare ca inclinarile cresc proprtional cu timpul scurs de la construirea cladirii.
Interesant, dar la acea cladire, care e chiar mai veche, nu am observat ca ar avea inclinatie, cel putin nu una sesizabila cu ochiul liber. Dar este foarte posibil sa se fi tasat uniform; nu am mai multe informatii.sergiu_psc a spus:In ultima fotografie se vede si fostul sediu al Bancii Nationale filiala Constanta, vis-a-vis de cladirea care s-a lasat. Si acea cladire (sediul BNR) are aceeasi problema (le desparte doar o straduta)?
Era inclinat si inainte de ridicarea noii constructii adiacente.vnita a spus:oare constructia noua din planul apropiat nu o fi avut o contrubutie negativa? mai ales la momentul sapaturilor fundatiilor?
Ce rost ar avea sa facem aprecieri generale si care nu se bazeaza pe nici o informatie tehnica, pe nimic concret? Astfel de lucruri se pot aprecia foarte greu, chiar si pentru cineva care a lucrat nemijlocit pe santierul respectiv si ar avea si proiectul original la indemana. Apoi, fie vorba intre noi, chiar si in vremea dinainte de 1989 nu exista o calitate identica, standard, a constructiilor de bloc realizate in diverse zone ale tarii. Unele erau impecabil executate, altele nici pe departe. Depindea si atunci de conditiile concrete, de profesionalismul care exista sau nu intr-o anumita intreprindere, intr-o anumita echipa, chiar daca teoretic lucrurile ar fi trebuit sa fie unitare, supunandu-se aceleiasi legislatii. Constructiile sunt facute de oameni, nu de roboti.vnita a spus:revenind, cu permisiunea dumneavoastra, la blocul "meu", as mai vrea sa imi spuneti ceva. proiectul, dupa cum am observat, este unul tip, larg folosit in toate orasele din judetul constanta si foarte mult si in municipiu, inca de dinainte de revolutie. blocul face parte dint-un grup de aproximativ 15 blocuri identice, realizate de catre sc litoralconstruct sa, in perioada 1992 - 1995 (cateva pe an, se pare), din prefabricate.
comparativ cu unul lucrat inainte de revolutie dupa acelasi proiect, ar trebui sa ma astept sa fie mai prost executat (mai fragil, etc?)... ma refer aici strict la partea de rezistenta, nicidecum la finisaje etc.