• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

Site-ul si semaforul IRSA

GeoX1

Administrator
Înscris
8 Dec 2012
Mesaje
27.321
Scor reacție
4
Am deschis acest topic in care sa comentam despre site-ul institutului seismologic privat IRSA, fiindca oamenii totusi se misca bine in partea de comunicare, de interfata cu populatia. Si ceea ce prezinta pe site-ul lor este interesant, dupa parerea mea. Nu spun ca e perfect tot ce fac ei, nu vreau sa le fac reclama, si vreau sa subliniez ca NU MA PLATESTE IRSA SA SCRIU CEEA CE SCRIU. Pur si simplu, exprim o parere personala, in baza a ceea ce vad pe site-ul lor.
Dar inainte de a comenta efectiv ceea ce vedem acolo, as sublinia un lucru. Faptul ca exista unitati private de cercetare nu este un lucru condamnabil. In tarile vest-europene, dar si in America, cercetarea fundamentala se efectueaza, in general, in cadrul universitatilor, iar cercetarea aplicativa se realizeaza fie in mediu privat, in cadrul departamentelor de cercetare-dezvoltare din cadrul firmelor, fie prin parteneriate cu universitatile. Firmele private pot desfasura foarte bine activitati de cercetare in diferite domenii, pentru a dezvolta diferite produse, pentru a realiza diverse aplicatii etc. De fapt, tendinta este ca cercetarea sa nu mai ramana la un nivel pur teoretic, abstract, ci sa capete o orientare aplicativa, practica. Si in Romania incepe sa apara o astfel de tendinta, si, repet, nu este de condamnat.
Acum, sa revin la IRSA. Ne place sau nu, IRSA transmite date la EMSC, este recunoscuta de EMSC, este integrata, la fel ca INFP, in programul de monitorizare a evenimentelor seismice, asa ca totusi cei de la IRSA nu sunt chiar ghicitori in bobi. Au statii seismice in tara, concentrate pe Vrancea, evident. Asa ca declaratiile veninoase ale unor reprezentanti INFP la adresa IRSA sunt neproductive. Sigur, o fi si o problema de orgoliu romanesc, de \"care pe care\"...
In orice caz, site-ul IRSA este in limba romana, ceea ce denota respect fata de opinia publica din Romania. Carcotasii ar putea spune ca e firma privata si vrea sa isi vanda marfa. Bun, dar ce vedem rau in asta ? Nu se clameaza ca suntem o economie de piata, ca respectam libera initiativa ? Pana una alta, altii nu sunt in stare sa aiba un site in limba romana, ceea ce ridica anumite semne de intrebare.
Mai pe seara, voi comenta graficul afisat pe site-ul IRSA, fiindca este foarte interesant. El ne sugereaza ca in acest an, un eventual cutremur in Vrancea nu ar putea depasi 5-6 grade pe scara Richter, ceea ce este plauzibil.
 
IRSA a fost de la inceput un institut care de la inceput a adus ceea ce INFP nu a fost in stare sa ofere: pagerele de avertizare seismica.

Atunci cand IRSA a facut urmatorul pas in activitatea lor publicand prognoze seismice pe propriul site, si a demonstrat in acest fel capacitatea lor din punct de vedere stiintific, INFP a intrat pe fir si le-a oferit un parteneriat. In felul acesta, INFP a impuscat doi iepuri de-odata: 1) a obligat IRSA sa nu mai publice prognozele seismice (lucru clar stipulat in contract) iar 2) a obtinut platforma pe care sa o foloseasca in programul de avertizare cu care INFP se da atat de mare (dar nefunctional insa), e vorba de sistemul acela care taie gazele si opreste lifturile inainte de cutremur (repet, pe platforma IRSA, adica INFP nu a venit cu nimic).

In continuare IRSA ofera sistemul de avertizare prin pagere. Sa nu uitam ca in Japonia, institutul de profil de stat ofera avertizari pe posturile de televiziune, gratis, exact cum face IRSA cu pagerele. De ce nu a facut INFP asta inainte de aparitia IRSA? De ce nu face INFP la fel cum face institutul din Japonia, acum? De ce INFP-ul nu a implementat acest sistem de paging, chiar si contra cost, de la bun inceput? Fiindca nu le pasa de populatie.

IRSA, desi la un nivel basic, are un site in limba romana pe care publica atat cat sunt lasati de INFP informatii referitoare la seismicitatea Romaniei. Se poate, domnilor de la INFP, si fara o firma de IT care sa se ocupe de site. Se poate, domnilor de la INFP, si in limba romana.

IRSA continua sa ofere serviciul de avertizare prin pager. Pretul nu este chiar prohibitiv decat prin faptul ca trebuie platit pe un an in avans. Pagerul costa 240 RON (aparatul in sine) urmat de un abonament lunar de 20 de RON (exact cat o pizza si un suc).

Referitor la ce scriu aici despre IRSA: nu sunt platit de ei, dar le fac reclama. Este site-ul meu pentru care eu platesc, si consider ca IRSA si serviciul lor de pagere merita din plin aceasta reclama. IRSA a facut din start ceea ce INFP nu a fost in stare: s-a implicat activ in viata societatii si a oferit maximum din ce a putut sa ofere, evident, contra cost, dar la un pret pe care o mare parte din populatia Bucurestiului si-l poate permite (sa nu uitam ca fata de restul tarii, in Bucuresti si preturile, dar si veniturile sunt peste medie).

Referitor la IRSA pot spune ca si-au castigat pe deplin respectul meu: in paralel cu cercetarea pe care o conduc au oferit si o mana de ajutor celor care pot beneficia de serviciile lor.

Le doresc mult succes in activitate si ii asigur de toata consideratia si suportul meu, atat cat il pot oferi eu. Daca vreodata voi putea sa ii ajut in vreun fel o voi face. Oricine este interesat sa-si ajute semenii merita tot ajutorul care ii poate fi oferit.
 
Ok. Sa revenim la graficul afisat pe site-ul IRSA, un grafic interesant, dupa parerea mea. Astfel de grafice de evaluare a energiei seismice care s-ar putea elibera, pe termen scurt sau mediu, in Vrancea, am fazut si intr-o serie de articole ale dr.doc. Dumitru Enescu, fost director general al INFP, articole foarte interesante, ce e drept. Intotdeauna l-am apreciat pe dansul, de altfel, prin modul in care a stiut sa comunice cu populatia, sa dea explicatii pertinente la posturile de radio si tv, cu rabdare si calm, fara contradictii. Din cate stiu, dansul a folosit o metoda bazata pe grafice Benioff, desi mai demult era \"in voga\" o metoda bazata pe variatia temporala a coeficientului b din relatia frecventa de aparitie-magnitudine.
In orice caz, graficul respectiv urmareste o estimare, o incercare de evaluare a energiei seismice ce s-ar putea elibera in zona Vrancea, pe un termen scurt sau mediu. Atentie, e vorba de estimare, nu de masurare. Aceasta estimare ia in calcul ritmul curent de activitate seismica, deci evenimentele seismice mici, frecventa lor de aparitie, eventuale scheme migratorii ale epicentrelor si hipocentrelor, etc. Si aceasta se realizeaza in ideea ca si evolutia in timp a seismelor mici poate sugera cam in ce fel se poate elibera energia acumulata in Vrancea, dar numai pe un termen SCURT (cateva zile/saptamani) sau MEDIU (cateva luni pana la MAXIM 1 an!!!!!!). Din grafic ar reiesi ca in acest an, un eventual seism in Vrancea ar putea sa aiba o magnitudine in jur de 5,7 grade pe scara Richter. Luand in considerare erorile inerente procesului de estimare, probabil ca intervalul de magnitudine in care s-ar putea incadra un eventual seism care ar putea avea loc in Vrancea ar fi 5,0-6,0 pe scara Richter. Nu inseamna ca e sigur ca se va produce un astfel de cutremur pana la sfarsitul anului 2008. E vorba doar de ceea ce se poate astepta, in acest an, ca magnitudine maxima, in Vrancea.
 
Observam, de asemenea, ca energia seismica ce s-ar putea elibera pe termen scurt/mediu este exprimata in ergi. Orientativ, seismul din 1977 a eliberat o energie de 3,58 x 10E22 (10 la puterea 22) ergi, in timp ce seismul din 1940 a eliberat o energie de 7,94 x 10E22 ergi.
 
Alte remarci si comentarii in legatura cu graficul afisat pe site-ul IRSA (si care grafic, repet, il consider foarte interesant):
Graficul \"acopera\" o fereastra de timp cuprinsa intre 17 noiembrie 2003 si 21 octombrie 2008. Graficul efectiv, bazat pe analiza evenimentelor seismice minore curente, incepe, de fapt, din martie 2004. Observam faptul ca, desi exista mai multe maxime ale eliberarii de energie in zona Vrancea (cresteri mai abrupte, mai nete) in zona liniilor rosii, in mare aceste cresteri au fost izolate, nu continue. Energia seismica eliberata nu variaza chiar liniar. Notati ca cea mai evidenta, cea mai importanta crestere in energia eliberata se regaseste in toamna anului 2004, cand, dupa cum stim cu totii, in zona Vrancea s-a produs cel mai puternic cutremur de dupa 1990, cu o magnitudine de 6,0 pe scara Richter (pe 27 octombrie 2004). Cresteri de mai mica anvergura in energia eliberata se mai observa in cursul anului 2005 (cand s-au produs 3 cutremure de 5-5,6 pe scara Richter la 148-150 km adancime). Mai observam o usoara crestere la 6 martie 2006, cand s-a produs, de altfel, ultimul seism vrancean cu magnitudinea 5,0. Dupa anul 2006, cresterile in energia eliberata au fost mult diminuate, dupa cum vedeti pe grafic. Aceasta ultima parte a graficului corespunde unei perioade in care magnitudinea maxima a seismelor vrancene a coborat sub 5,0 pe scara Richter, nedepasind 4,6-4,7. A fost o perioada de stationaritate a activitatii seismice, in care, asa cum vedem, energia seismica ELIBERATA nu a mai crescut semnificativ. Conform estimarilor, este posibil ca in acest an sa avem o crestere mai pronuntata fata de cea din perioada 2006-2007. Dupa o stationaritate prelungita, ar trebui sa urmeze o noua crestere. Totusi, specialistii IRSA considera ca nu ne putem astepta, deocamdata, la ceva periculos, ci ca ar fi posibil doar un eveniment moderat, fara efecte asupra cladirilor.
 
Inca o observatie: graficul se refera la estimarea/evaluarea energiei care se poate elibera pe termen scurt sau mediu, nu se refera la ce s-ar putea intampla in urmatorii 5-10 ani, deci pe termen lung.
 
Din cate stiu Irsa este o firma privata si isi poate gestiona banii fara aprobari de la minister. Acele pagere au fost importate, nu create de ei. Daca nu exista Infp ei pe ce studii se bazau? Vrancea este atipica si banuiesc ca acei seismologi de renume care au studiat zona vranceana au lasat in urma diverse informatii. Banuiesc ca ele au fost militarizate inainte de \'89.
 
Da, dar mecanismul de avertizare seismica pentru conditiile specifice din Romania a fost realizat la IRSA, nu in strainatate.
Oricum, ei au ca angajati fizicieni, mai tineri sau mai varstnici, informaticieni, matematicieni s.a.
Asa cum spuneam, faptul ca vor sa isi vanda produsele (pagerele) nu e un lucru rau, fiindca se tot clameaza ca suntem economie de piata, iar diversi mahari politici tot cotcodacesc ceva in legatura cu libera initiativa, IMM-uri si alte asemenea. Cine se opune initiativei private este COMUNIST.
De asemenea, in tarile vest-europene si in America, cercetarea se face si la nivel de firma privata, sau prin partenriate intre institute/centre nationale/universitati si, respectiv, firme private. Asa e peste tot in lume, nu e o premiera.
 
In orice caz, site-ul IRSA e mai bun decat cel al INFP, dpdv al informatiilor oferite publicului larg. Chiar faptul ca pagina principala este in LIMBA ROMANA spune multe.
 
Recunosc ca imi place foarte mult graficul pe care l-au afisat, de aceea as putea parea subiectiv in consideratiile pe care le fac. Totusi, graficul este o diagrama fidela a activitatii seismice vrancene din perioada 2004-2008 (pana acum), arata judicios momentele cand au existat cresteri ale energiei eliberate, mai mari sau mai mici, precum si peerioada actuala de stationaritate. Si stiti ce se spune, ca \"o poza valoreaza mai mult decat 1000 de cuvinte\".
:worthy: :ack:
 
Tot din acelasi grafic mai putem constata un lucru. Eliberarea energiei acumulate in Vrancea nu este totusi un proces liniar, chiar daca se incearca o evaluare/estimare a acestuia pe anumite intervale de timp. In practica, nu este un proces liniar. Cresterile de energie eliberate au fost destul de discontinue totusi, ceea ce se justifica prin natura complexa, haotica si imprevizibila a fenomenului seismic. Cresterile in eliberarea energiei pot fi urmate de perioade de stagnare, de stationaritate, mai lungi sau mai scurte. In orice caz, atata timp cat nu vedem o \"dinamizare\" a procesului de eliberare a energiei, in sensul in care sa avem cresteri ale energiei eliberate, la intervale din ce in ce mai scurte, nu trebuie sa fim ingrijorati. In Vrancea, seismele mari nu apar in plina stationaritate a activitatii seismice, ci, se pare, pe fondul unei instabilitati accelerate. Putem avea doar seisme moderate, care pot aparea ca evenimente izolate sau doar precedate de usoare intensificari ale activitatii, dar oricum nu la un nivel periculos.
 
Continui comentariile pe marginea graficului afisat pe pagina IRSA. Vedem ca, dupa luna martie 2006, ritmul eliberarii de energie in Vrancea pare a se fi \"plafonat\", oarecum. Starea de stationaritate, cu plafonarea eliberarilor de energie, a aparut dupa o tendinta de accelerare observata in perioada septembrie 2004-martie 2006. Ma intreb: oare acea accelerare, din perioada toamna 2004-primavara 2006, ar fi putut conduce, in anumite conditii, la un seism important la sfarsitul lui 2006 ? Intrebare incitanta. Graficul sugereaza ca \"plafonarea\" eliberarilor de energie ar fi oprit, temporar, o anumita tendinta, un anumit \"curs\" de evolutie a lucrurilor, amanand probabil momentul producerii unui cutremur important in Vrancea. In acest context, lansez o noua intrebare, ca o provocare: ce se va intampla la sfarsitul perioadei de \"plafonare\", de stationare a activitatii, cresterile in eliberarea de energie vor surveni brusc, accelerat, sau in mod progresiv ? Nu cred ca se poate da, deocamdata, un raspuns la aceasta intrebare, care este cruciala. In orice caz, maniera in care se vor realiza cresterile in eliberarea energiei la finele perioadei de \"plafonare\", ar putea sugera daca urmeaza un seism catastrofal (M > 7,0) sau vor aparea doar 2 seisme de mai mica magnitudine (6,7-7,0). :worthy: :ack: :ack:
 
Din cate stiu Irsa este o firma privata si isi poate gestiona banii fara aprobari de la minister.

Exact. Mai exact decat atat, este o organizatie non-profit.

Acele pagere au fost importate, nu create de ei.

Evident, costa mai mult sa infiintezi o fabrica de pagere in Romania decat sa le cumperi din strainatate. Ca fapt divers, nu sunt pagere speciale, ci pagere obisnuite.

Daca nu exista Infp ei pe ce studii se bazau? Vrancea este atipica si banuiesc ca acei seismologi de renume care au studiat zona vranceana au lasat in urma diverse informatii.

Pai tocmai asta este ideea. Putini stiu ca IRSA a fost infiintata de specialisti care au lucrat toata viata in INFP. Sistemul de avertizare seismica este brevetat de cei de la IRSA. De ce nu si-au dezvoltat proiectul in cadrul INFP? De ce a fost nevoie sa-si faca firma separata pentru asta? Probabil nu au primit aprobari. Probabil nu le-a convenit mancatoria care exista in orice institutie de stat si au vrut sa aiba un mediu unde sa poata actiona fara sa trebuiasca sa treaca de toti sfintii pana primeau o aprobare. Bravo lor ca au avut curaj sa-si ia soarta in maini si au reusit.

Banuiesc ca ele au fost militarizate inainte de \'89.

Secretizate da, militarizate nu cred. A militariza inseamna a subordona o intreprindere unui regim militar, direct armatei, si a o folosi in scopuri militare. Din cate stiu INFP nu si-a desfasurat activitatea sub conducerea Ministerului Apararii Nationale.

Hint: nu tot ceea ce s-a facut in comunism a fost bine.
 
De ce s-a vandut Petrom pe 3 pungi de seminte? De ce combinatul de la Galati nu a facut profit la stat? etc.....asa si cu Infp si Irsa....
 
De ce s-a vandut Petrom pe 3 pungi de seminte? De ce combinatul de la Galati nu a facut profit la stat? etc.....asa si cu Infp si Irsa....

Cred ca vorbim de lucruri complet diferite aici. Petrom, combinatul de la Galati, aici vorbim de niste cifre de afaceri si un profit care se exprima in miliarde de dolari. Daca INFP ar fi lansat proiectul cu pagerele si ar fi facut bani cu ele, iar apoi s-ar fi privatizat si afacerea cu pagerele a trecut la IRSA am fi putut compara lucrurile, dar nu a fost asa. Si s-ar fi justificat scenariul tau daca ar fi fost vorba de ceva bani in joc, dar cam cati bani crezi ca se scot din pagerele alea? Sa zicem ca sunt vandute 5.000 de pagere (desi sincer nu cred ca sunt atatea vandute), asta inseamna 5.000 * 240 RON / an = 1.200.000 RON / an = 33.000 euro / an. Scazand din banii astia cheltuielile operationale ale retelei nu cred ca ramane un profit fantastic care sa ajute comparatia cu Petrom si combinatul de la Galati.
 
nu ma interesa cifra de afaceri ci ideea....
 
Mai e o diferenta, ca idee. Inainte de privatizare, Petromul si SIDEX-ul erau mancate, supte din interior de firmele capuse ale managerilor, maharilor locali etc. IRSA nu a fost si nu e o firma capusa a INFP, nu a fost creata \"in interiorul\" INFP. Deci o diferenta de principiu.
 
nu ma interesa cifra de afaceri ci ideea....

Pai tocmai despre asta este vorba... nu s-a privatizat ca sa se treaca la IRSA ce se facea la INFP, fiindca INFP nu avea serviciul de avertizare... Acum INFP lucreaza la serviciul de avertizare folosind platformele, investitia si brevetul IRSA.
 
Da, site-ul celor de la IRSA este net diferit de site-ul celor de la INFP. Dar, cei de la IRSA sunt o firma, nu un organism al statului, asa ca ei ar trebui sa ofere informatiile pe care le ofera (chiar in limba romana). Cei de la INFP fac bine ca nu informeaza sclavii comunisti cu ce stiu si cu ce fac (apropo, pe banii sclavilor respectivi) ca se creeaza panica, si nu e bine. Ca doar e mai usor sa dai vine pe acarul Paun dupa un 7 Richter decat sa bagi o suma modica in instruirea populatiei...

Parerea mea.
Bogdan

PS Sarcasmul il introduceti voi...
 
Back
Sus