E, hai, DD, nu te infuria acum...stii ca imi place sa mai glumesc...
) N-am vrut sa te supar
)
Dar sa stii ca aceste diferente de cateva zecimi de grad (sic, nu e vorba de la 5,0 la 9,0 magnitudine, DD !!! :10
sunt firesti, mai ales pentru un cutremur mic, la care imprecizia calculelor poate fi mai mare. Gandeste-te ca rusii si francezi au folosit inregistrari la statii aflate la mare distanta. La urma urmei, ce te deranjeaza ca unii afiseaza 4,2 in loc de 3,8 ? S-asa n-a fost nici o scofala, nici macar nu ai simtit acest cutremur, Dodo...
) A, daca in loc de 3,8-3,9 afisau 7,4 grade, atunci da, era ceva mai mult decat grosolan !!! Atunci ai fi avut dreptate, Dodo. Nu uita ca si valorile afisate de INFP se obtin, pana la urma, ca medii intre mai multe valori diferite, in functie de ce transmite fiecare statie din teritoriu si, fireste, de ce magnitudine se calculeaza (ML, MD, Mw, etc.). Asa ca nu e cazul sa te superi, Dodo, fiindca astfel de diferente vor mai fi, si ele nu sunt suparatoare mai ales pentru cutremurele mici.
A, vezi ca NU EXISTA MAGNITUDINEA 9 PE SCARA RICHTER !!!!! Scara Richter, asa cum a fost creata de distinsul savant american, era limitata la un prag superior de 8,5-8,7 cel mult, draga DD
) In special pentru cutremurele mari si foarte mari, scara Richter (cu toate modificarile ulterioare fata de cea originala creata de Ch. Richter pentru cutremure locale californiene) SATUREAZA si nu mai exprima toata energia eliberata pe intreaga suprafata de faliere, ci doar partial ! Pentru acest motiv, in anii 70-80 s-a introdus o noua notiune numita MOMENT SEISMIC, care sa fie proportionala cu marimea dislocatiei, si, in baza acesteia, sa se calculeze o MAGNITUDINE-MOMENT notata Mw, Ddo ! Aceasta nu mai e limitata superior decat de fenomenul fizic (limita rezistentei rocilor la rupere), si, folosind Mw, exista cutremure de magnitudine 9 sau chiar peste 9,0 ! De exemplu, cel din 26 decembrie 2004 a fost de magnitudine Mw 9,3 ! In general, magnitudinea-moment tinde sa devina un fel de standard universal in exprimarea magnitudinii cutremurelor, si in special pentru cele mari si foarte mari ! Pentru evenimentele mici si moderate, inca se folosesc magnitudini ML, MD, Ms, mb, MGR, etc. Dodo, scuza-mi lungimea acestui mesaj, n-am vrut sa fiu plictisitor, crede-ma. Daca chiar am fost, spunemi-o ca nu ma supar deloc...
Pa si week-end placut, fara evenimente nedorite :12
Uite ce vreme minunata e, Dodo...Numai buna sa te misti pe afara...
)