• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

[split] Ipoteze privind legenda daramarii Manastirii Argesului

Gata, avem jucarie sa discutam despre zidurile alea.
Eu, personal, tind sa cred ca o balada populara romaneasca se bazeaza pe fapte reale, nu pe chestiuni filosofice (recunosc ca atat am inteles din mesajul cela cu Manu). Si explicatia cu cutremurele din Fagaras imi pare mai plauzibila decat incercarea amestecarii filosofiei (in lipsa de alt cuvant) indiene in toata povestea.
Dar eu sunt mai pragmatic si la orele de umanism chiuleam sa ma duc la bere...
 
Va rog , mai lejer, mes amis. Sa nu-mi spuneti , ca nu ati auzit poanta cu potopul si Marea Neagra ... http://www.nationalgeographic.com/blacksea/ ---- de cercetarile profesorului Ballard .... tot respectul pentru legendele hinduse , dar in fiecare cultura pare-se s-au suprapus in memoria comuna trairile a mai multor evenimente majore similare ,contopindu-se ... si chiar daca se dau cu fundul de pamant , si pretind acest lucru , n-are nimeni date exacte transmise oral sau in scris , mai vechi de 10000 de ani...
 
Balada Mesterului Manole are una paralela ,Balada Mesterului Kelemen din secolul 13-14. Aceasta balada pastrata in folclorul maghiar din Transivania povesteste evenimentele petrecute cu ocazia construirii cetatii DEVA. \"Si ce au zidit ziua , tot se darama noaptea ... si ce au zidit noaptea, s-a daramat de dimineata...\" Cei 12 mestei , cu maistrul principal , kelemen , se hotarasc sa jerfteasca prima persoana care soseste la cetate .... e tocmai sotia .... cine se supune de buna voie , dupa ce isi ia ramas bun de la prietenele sale si copilasul lui. Interesant , ca o balada tot cu daramatul avem si aici , la Praid , in legatura cu cetatea \"Rapsonné\" --- un fel de Draculina a locului.
 
mah, chestia asta cu manole cre\' ca poate sa fie pusa si pe un site economic si tot nu o sa fie offtopic: Manastirea Argesului patea precum economia romaneasca :)
Trecand la chestiile serioase: nu cred ca manole al nostru practica yoga pentru ca nu i-ar mai fi fost necesare scarile.
Trecand la chestiile cu adevarat serioase: chestia cu ce facea ziua se darama noaptea poate fi o chestie asa de exemplificare, intervalul intre construire si daramare fiind mai mare.
Sa ne gandim la o constructie din zilele noastre, o vila: sa fim seriosi o vila nu este gata intr-o zi.
Adevar, pura fictiune, sau o legenda (primele doua variante coexista)

PS. Anda, bivolaru avea si chestiile lui bune :) LOL
 
Bineinteles ca stilul literar impune anume figuri de stil : aceasta este o hiperbola , o exagerare artistica pentru a accentua si dramatiza evenimentul . Samburele de adevar propus : sirurile de cutremure inopinate imi par plauzibile.
 
La un cutremur de mare amplitudine persoana umana percepe psihic in asa fel , de parca pamantul ar fi cutremurat din adancuri de catre o fiinta vie sau entitate : de aici provin toate legendele cu broasca testoasa, marele sarpe-balaur etc. Cand au aparut evenimente seizmice exceptionale , au recurs la sacrificii umane ... chiar si in civilizatii unde nu era un obicei cotidian ... asa s-a intimplat in sec. 19 i.cr. la eruptia vulcanul Thera , de pe insula Santorini...
 
E foarte posibil ca o serie de seisme pe parcursul a zile sau chiar saptamani sa fi zadarnicit munca acelor constructori. Nu zic ca e o explicatie care rezolva totul, dar e foarte plauzibil sa fie asa.
Cumva offtopic, acum vad ca si Thibo a ridicat problema cu potopul generat de Marea Neagra. Nu stiam cine stie ce de cercetarile individului, e o ipoteza si aia.
 
Noapte buna ... maine iar la galere .... chiar ca ar fi oftopic o discutie despre o cultura din epoca bronzului ... sau eneoliticului tarziu balcanic ....vai , la ora asta ... pe maine ...
 
------------
Trecand la chestiile cu adevarat serioase: chestia cu ce facea ziua se darama noaptea poate fi o chestie asa de exemplificare, intervalul intre construire si daramare fiind mai mare.
------------
bravo! asta e! ziua manifestării şi noaptea disoluţiei...
 
distrugerea prezentei zidiri şi facerea alteia înseamnă de fapt trecerea de la un ciclu cosmic la altul la fel ca în cântecul:

„Podul de piatră s-a dărâmat
C-a venit apa şi l-a luat
Vom face altul pe râu în jos (adică îm cadrul desfăşurări manifestării)
Altul mai trainic şi mai frumos.”
 
ok o să postez ceva despre ciclurile cosmice poate se înţelege mai bine unde bat...
 
Ciclurile temporale cosmologice hinduse, la fel ca unităţile comune de măsură de timp şi unghi, sunt generate din conceptul că Soarele are 3 mişcări medii care lucrează împreună asemenea orarului, minutarului şi secundarului unui ceas. Anul solar sideral exact de 365,2563795 zile solare medii, constanta precesiei de 50’’.4, şi săptămâna anilor precesionali de 180.000 ani solari siderali folosite în construcţia ciclurilor, pot fi deduse din infrastructura lor. Voi arăta infrastructura fiecăruia la momentul oportun.
Aceste cicluri reprezintă numeric viaţa sistemului nostru solar şi sunt un sistem comprehensiv de măsurare a timpului bazat pe sistemul de numeraţie sexazecimal cu unităţi mici de ordinul a 1/216000 dintr-o zi şi mari de ordinul a 3,1104x10 la puterea 14-a ani.
Pentru demonstrarea cantităţilor astronomice pe care se bazează ciclurile temporale cosmice, e necesară doar o unitate principală a ciclurilor: perioada numită KALPA, precum şi cele 3 subunităţi principale ale sale, acestea sunt intervalele: MANU, CATURYUGA şi KALIYUGA.
În cosmologia hindusă, toate lucrurile se mişcă către perfecţiune în cicluri repetate de încarnări. Pe durata marelui interval al unui kalpa, zeul sistemului nostru solar manifestă din el însuşi toate creaturile sentiente. Hinduşii numesc asta „o zi a lui Brahma”, după aceasta, zeul sistemului nostru solar reîntoarce toate creaturile sentiente către el însuşi într-un interval de un kalpa. Hinduşii numesc această kalpa, „o noapte a lui Brahma”.

Iată diviziunea sexagesimală a zilei conform astronomiei hinduse. Corespondenţa structurală cu intervalele mai lungi de timp stabilită de către cele 3 mişcări medii ale Soarelui, arată faptul că diviziunea sexagesimală indiană a zilei este parte intrinsecă a sistemului original:
10 silabe lungi = 1 respir (prana)
6 respiruri = 1 vinadi
60 de vinadi = 1 nadi
60 de nadi = 1 zi

Odată cu rotirea Pământului în jurul propriei axe, aceasta suferă o înclinaţie uşoară pe o perioadă între 23.000-26.000 ani. Datorită acestui fapt, polul Pământului descrie un arc pe bolta cerească, numit arc precesional. Polul Pământului se aliniază cu diferite stele polare în timpul acestei perioade de precesie. Polara (alpha Ursa Minor) este steaua nord-polară actuală a Pământului (aliniată nordului ceresc al Pământului). Ciclul precesional al Pământului se mai numeşte „Marele An” al Pământului.
Deoarece axa Pământului are o înclinaţie actuală de 23 de grade şi 27 de minute faţă de planul eclipticii, planul ecuatorial al Pământului este şi el înclinat faţă de cel al eclipticii, este planul creat de orbita Pământului. Aceste două planuri care se intersectează, creează o linie de intersecţie numită axă vernală. Privind de pe Pământ, vedem un punct de-a lungul acestei axe într-o direcţie în planul eclipticii, şi un alt punct în direcţia opusă. Primul punct este locaţia de pe ecliptică acolo unde soarele se găseşte la echinocţiul de primăvară. Această locaţie este punctul vernal (PV). Celălalt punct este locaţia unde soarele se găseşte la echinocţiul de toamnă, acesta este punctul antivernal.
Odată cu precesia polului Pământului, planul ecuatorial al Pământului se „clatină” în planul eclipticii. Acest lucru face ca axa vernală şi punctele vernale (de la echinocţiu) să se mişte în jurul eclipticii cu o rata de aprox. 1 grad la fiecare 72 de ani, făcând un ciclu complet în Marele An precesional al Pământului.. Mişcarea de precesie a punctelor vernale se numeşte „precesia echinocţiilor”.

http://www2.picturepush.com/photo/a/2106880/img/Anonymous/555.jpeg
(va urma)
 
\"----distrugerea prezentei zidiri şi facerea alteia înseamnă de fapt trecerea de la un ciclu cosmic la altul la fel ca în cântecul:

„Podul de piatră s-a dărâmat
C-a venit apa şi l-a luat
Vom face altul pe râu în jos (adică îm cadrul desfăşurări manifestării)
Altul mai trainic şi mai frumos.” -----\"

Ciclu cosmic e mult spus , mai degraba trecerea de la un ciclu istoric la alta . Legenda cu femeia inzidita/sacrificata pentru a ridica o constructie durabila , inginerita de catre BARBATI , cu scopul de a asigura o trecere peste un pericol , o prapastie, o distanta spirituala si fizica (cetate, pod,biserica) e putin mai veche de 5000 de ani si se regaseste la toate culturile fondatoare de civilizatii \"constructive\".... mileniul al 92 inainte de Cristos , de exemplu , o fi fost tot atat de palpitant ca si cea pe care am depasit nu demult , dar din pacate nu stim absolut nimic despre ea...asa ca-i mai indicat sa nu luam prea serios kalpele bravilor hindusi ...
 
E un loc comun : iata ce scie un pescar din Galiea acu\' 1950 de ani „Unde este făgăduinţa venirii Lui? Căci de când au adormit părinţii noştri, toate rămân aşa cum erau de la începutul zidirii!” Căci înadins se fac că nu ştiu că odinioară erau ceruri şi un pământ scos prin Cuvântul lui Dumnezeu din apă şi cu ajutorul apei,şi că lumea de atunci a pierit tot prin ele, înecată de apă. Iar cerurile şi pământul de acum sunt păzite şi păstrate, prin acelaşi Cuvânt, pentru focul din ziua de judecată şi de pieire a oamenilor nelegiuiţi. Dar, preaiubiţilor, să nu uitaţi un lucru: că, pentru Domnul, o zi este ca o mie de ani, şi o mie de ani sunt ca o zi.\" (2 Petru 3:8)Atat despre \"ziua lui Budha\"
 
scuze pentru patratele, maine caut un text onine care nu face poante .. n-am gasit pe cea ortodoxa ... sunt prea obosit acu ... noapte buna
 
thibo, în legenda meşterului manole mai important nu e sacrificiul femeii ci al meşterului care se aruncă de pe acoperiş la terminarea construcţiei astfel apărând fântâna! Leitmotivul fântânii este prezent în multe legende... şi bănuiesc că ştii ce noime are...

btw cât despre nevasta lui Manole, vezi Ifigenia (războiul Troiei) de exemplu...
 
O perioadă caturyuga are 4.320.000 ani siderali, şi este constituită din
4 subperioade:
Krtayuga = 1.728.000 ani
Tretayuga = 1.296.000 ani
Dvaparayuga = 864.000 ani
Kaliyuga = 432.000 ani

Un AN DIVIN are 360 ANI SIDERALI.

Perioada KALPA are 4.320.000.000 ani siderali şi e constituită din 1.000 de perioade caturyuga de câte 4.320.000 ani sau din 10.000 kaliyuga de câte 432.000 ani fiecare.

1 KALPA = 4.320.000.000 ani siderali = 1.000 CATURYUGAS = 1.000 X 4.320.000 ani
SAU
1 KALPA = 4.320.000.000 ani siderali = 10.000 KALIYUGAS = 10.000 X 432.000 ani

1 AN SIDERAL = 366,2563795 revoluţii diurne ale Pământului

sau

1 AN SIDERAL = 360 (prima mişcare medie solară)
+ 6 (a doua mişcare medie solară
+ 0.2563795... (a treia mişcare medie solară)
-----------------------------------------------------------------
total= 366.2563795... REVOLUŢII DIURNE ALE PĂMÂNTULUI

1 An Sideral = 365.2563795... zile solare medii

Cele 3 mişcări medii solare sunt asemeni orarului, minutarului şi secundarului unui ceas. FOLOSIND ACESTE 3 MIŞCĂRI MEDII, CEI DIN VECHIME AU DEZVOLTAT UN SISTEM DE MĂSURARE TEMPORALĂ CARE PUNE ÎN CORESPONDENŢĂ EXACTĂ UNUL CU ALTUL, INTEVALELE PE CARE NOI LE NUMIM ZI, AN, PRECUM ŞI INTERVALELE DE TIMP MAI LUNGI.

Relaţiile dintre anul sideral şi constanta de precesie folosită în ciclurile temporale cosmice hinduse se va demonstra mai la vale că pot fi în aşa fel manipulate algebric, încât să se obţină ceea ce şi astronomia modernă cunoaşte dar cu MAREA DIFERENŢĂ CĂ TOATE CALCULELE ŞI RELAŢIILE despre care va fi vorba în continuare, FAC PARTE DINTR-UN SISTEM COSMOLOGIC COMPLET, CEL AL DOCTRINELOR HINDUSE! Prin manipularea algebrică a lui 366 şi a lui 7 veţi fi martorii unei demonstraţii fantastice de precizie şi putere.

Un mic exemplu:
1 an sideral = 366.2563795...

sau 1 an sideral = 366.2563795... = 366/((1-(7/10000)) revoluţii diurne ale Pământului = 366/((1-(7/10000)) - 1 zile solare medii

sau
366/((1-(7/10000)) = 6(60+1) (70/100000 + 71/100001 + ... + 7n/10000n + ... revoluţii diurne ale Pământului = 366/((1-(7/10000)) - 1 zile solare medii

1 an tropical = 366/((1-(7/10000)) * 1/((1+(7/180000)) revoluţii diurne ale Pământului

Precesia într-un an sideral este de 0°.014 adică:
{7 grade / 500 (360 grade)} * 366/((1-(7/10000)) = 1/18 * {366/((10000/7)-1)} revoluţii diurne ale Pământului

A TREIA MIŞCARE MEDIE SOLARĂ ESTE = 0.2563795...
adică
= 366/((10000/7)-1) revoluţii diurne ale Pământului într-un an sideral
= de 18 ori precesia dintr-un an sideral
= 0°.252 / an
Primele 2 mişcări medii solare adică un an constând din 360 + 6 revoluţii ale Pământului, generează sistemul de numere sexagesimal în totalitatea sa.

Aceste 2 mişcări medii solare formează baza anului de 366 de zile din doctrinele hinduse şi acesta provine din faptul că orbita asterismelor este dată ca fiind de 60 de ori cea a Soarelui. Deoarece în sistemul astronomic hindus viteza de rotaţie a corpului ceresc variază invers proporţional cu raza orbitei sale, asta implică faptul că asterismele trebuie rotite cu 6 GRADE în timp ce Soarele parcurge 360 de grade.

360 - prima mişcare medie solară
6 - a doua mişcare medie solară
0.2563795... - a treia mişcare medie solară
-------------------------------------------
Total 366.2563795... revoluţii diurne ale Pământului

O perioadă caturyuga are 4.320.000 ani siderali şi „conţine” 4 subperioade majore după cum urmează:
- krtayuga de 1.728.000 ani
- tretayuga de 1.296.000 ani
- dvaparayuga de 864.000 ani
- kaliyuga de 432.000 ani

(va urma)
 
:harhar:
Mi-am adunat rabdarea si am citit..de la jumatate m-am pierdut. :worthy:
Sunt prea putin informata sa pot intelege!!!! :worthy:
Thibo, explica, \"pe limba noastra\", ce ai vrut sa ne transmiti!!!:harhar:
 
Back
Sus