• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

[split] Ipoteze privind legenda daramarii Manastirii Argesului

Ar urma să spunem că Manole a fost strămoşul lui Aurel Vlaicu sau Traian Vuia, că şi-au făcut aripi din şindrilă de-au sărit de pe biserică. :)
si am gresi tare ?
 
Mai, nu stiu daca era stramosu\' lu\' Vlaicu si Vuia, dar poate era nepotu\' lu\' Icar, mai stii?
 
icar e strabunul aviatorilor greci (or exista?)
 
Pe bune, lăsaţi aberaţiile cu legăturile dintre legendă şi intensificarea activităţii seismice deoparte. Mi-aduceţi aminte de von Daniken (cică, fondatorul paleoastronauticii), care vedea extratereştri peste tot în toate basoreliefurile antice. Ar urma să spunem că Manole a fost strămoşul lui Aurel Vlaicu sau Traian Vuia, că şi-au făcut aripi din şindrilă de-au sărit de pe biserică. :)

Intensificare seismica a fost cu siguranta. Atat in estul Turciei cat si in Vrancea si Fagaras.

Mesterul respectiv a \"prins\" inainte sa termine constructia manastirii cel putin cutremurele vrancene:
1471/08/29 10:00:00.0 45.70N 26.60E 110. 7.5 / / / D I=9. S=1
1473/08/29 00:00:00.0 45.70N 26.60E 150. 7.3 / / / D I=8.5 S=1
1516/11/24 12:00:00.0 45.70N 26.60E 150. 7.5 / / / D I=9. S=1
Toate sunt comparabile daca nu mai mari decat cel din 1977.

Si cutremurul din Fagaras
1517/02/06 00:00:00.0 46.00N 25.20E 9.9* 5.3 / / / D I=7. S=1
Asta este o evidenta care nu mai trebuie demonstrata.

Studiind particularitatile cutremurelor din Fagaras ar rezulta ca este foarte posibil sa mai existe un seism destul de mare care nu apare in cronici dar poate fi \"subinteles\" din legende.
 
\'ursamajor\' pid=\'27067\' dateline=\'1251200739\' a spus:
Ar urma să spunem că Manole a fost strămoşul lui Aurel Vlaicu sau Traian Vuia, că şi-au făcut aripi din şindrilă de-au sărit de pe biserică. :)
si am gresi tare ?

Nu, am greşit eu. Am vrut să spun stră-stră...străbunicul. Ştrămoş, da, recunosc poate fi, dar străbunic... improbabil.

Polemica nu-şi prea are rostul, zic eu. Putem să zicem cam ce vrem, putem să aberăm ce vrem, dar lirica (şi balada acelui meşterului anonim numit Manole acolo, că n-are importanţă numele lui) e una, iar ce spuneţi voi e altceva. Mi-am explicat mai sus punctul de vedere, destul de argumentat şi pe înţelesul tuturor, aşa că daţi-mi voie să mă retrag din discuţii absolut inutile. Voi v-aţi legat de o singură frază, câteva versuri rupte din context şi, cică, aţi avut revelaţia adevărului. :30:
Astea:
Dar orice lucra
Noaptea se surpa!
A doua zi iar,
A treia zi iar,
A patra zi iar
Lucrau în zadar!


Pe de altă parte, în baladă apare un Negru Vodă (pare-se fondatorul şi primul voievod al Ţării Româneşti), iar ctitoria a fost, în realitate, a lui Neagoe Basarab. Deci, istoric vorbind, realitate nema. Cu atât mai puţin informaţii, fie şi indirecte, despre seismicitate. N-ar strica să recitiţi balada, poate nu vă mai lăsaţi duşi de val. LINK.

real32, lăcaşurile de cult sunt printre cele mai rezistente construcţii făcute de om. Poate confirma asta un constructor sau mărturiile ruinelor ce au rezistat mii de ani. Ele se construiesc dinaintea clădirilor civile şi industriale, experienţa exista, deci problema dărâmării repetate de la un cutremur + replici e exclusă, d.p. meu d.v. Dacă era vorba despre nu ştiu ce biserică amărâtă, mai zic, dar Mănăstirea Argeşului nu e un lăcaş de cult obişnuit. Trebuia să fie cea mai! deci şi foarte rezistentă, ceea ce s-a şi întâmplat, că e în picioare de aproape 500 de ani. Şi e într-o formă excelentă, graţie şi unor restaurări, ce n-au implicat structura de rezistenţă.

Două poze făcute de mine acestui mic Taj Mahal (estetic vorbind) românesc, în circuitul de care am mai amintit.
 
Frumoase pozne:D

Eu nu vreau sa te contrazic si nu vreau sa fac neaparat o legatura directa intre balada si cutremure. Totusi un \"sambure\" de adevar ar putea sa fie. Din doua motive.

1.Seismicitatea era foarte ridicata in a doua parte a secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea. Uite aici ce ne prezinta GeoX despre cutremurul din 1471.Aici.
Asa ceva nu s-a mai intamplat din 1802. Probabil populatia era inspaimantata de asemenea cutremure.
2.Din noile \"descoperiri\" facute studiind cutremurele din Fagaras in corelatie cu cele din Vrancea rezulta unele observatii interesante. Daca cutremurul din 1471 este de acelasi tip cu cele din 1738, 1829 si 1908 atunci este posibil sa aiba un corespondent in Fagaras in perioada 1475-1480.
 
ursa, de data asta esti nesuferit, nu era polemica, era gluma :27: :27: :26: :) :30:
 
Ursache, constructia a fost totusi afectata de seisme. Repet, eu fac abstractie de balada/legenda respectiva, ci ma refect strict la efectul cutremurelor din Vrancea si din Fagaras asupra manastirii. Atat ! Sa nu-mi spui ca a scapat neatinsa, nefisurata, nesubrezita la toate cutremurele. Exista relatari prin care se confirma faptul ca manastirea a fost avariata la 1802 si 1838, de exemplu. Dar sunt convins ca unele avarii s-au produs si in urma unor cutremure fagarasene locale. Acum, cu datarea lor in timp, aici e de discutat, evident.

Ursa, sa stii ca tot ce scriu eu pe acest forum despre cutremure se bazeaza exclusiv pe ceea ce am citit in diverse carti si reviste, si nu pe lirica sau pe vise.
Zici ca lacasurile de cult sunt printre cele mai rezistente constuctii ? Sa stii ca nu e intotdeauna asa. Vrei sa zici ca nu au existat manastiri, biserici avariate de seisme ? Atunci cum explici avarierea grava a manastirii Golia din Iasi la seismul din 1738 ? Ca doar sustii ca lacasurile de cult sunt printre cele mai rezistente. Asadar, ti-am dat un exemplu de lacas de cult (Golia, Iasi) care a fost serios afectat de un cutremur puternic. Deci nu e poate spune, totusi, ca toate lacasurile de cult sunt super-rezistente, ca nu au de suferit deloc la cutremure. E o generalizare care nu prea se confirma.
 
Normal că sunt afectate. Unele sunt construite mai bine, altele mai prost. Eu ziceam la modul general. Dar n-am auzit de vreo biserică să se prăbuşească total, decât dacă, poate, avea anterior structura afectată.
 
Normal că sunt afectate. Unele sunt construite mai bine, altele mai prost. Eu ziceam la modul general. Dar n-am auzit de vreo biserică să se prăbuşească total, decât dacă, poate, avea anterior structura afectată.

adevăratul sacrificiu este al lui Manole după ce a terminat mănăstira, nu zidirea femeii, deşi a fost o condiţie necesară... orice intemeiere de sfint lacas este n sacrificiu adică sacri-facere=facere de sacru, loc sacru
aşa a fost intemeiată şi lumea, prin sacrificiul primordial...
 
Back
Sus