• Bine ati venit! Acesta este noul server al forumului Cutremur.net!

[split] Predictii si previziuni

De acord. Dar un avertisment cu 20-30 de secunde inainte este cu totul altceva decat predictie.
 
Vezi tu, am intalnit oameni in toata firea care au fugit ca disperatii pe scari urland, in 1990.
Nu imi venea a crede ce vedeam, deoarece trecuse \'77, trecuse \'86 si existau informatii, se facuse educatie cat de cat.
Asemenea oameni se vor calca in picioare, se vor rani, vor muri de inima, etc.
Chiar nu stiu cum e mai bine dar eu as prefera sa stiu.
M-as adaposti sub o grinda si as sta acolo, dar as lua la indemana acte si apa.Am noroc ca la mine cel mai sigur loc este langa cuier desi toata casa e beton armat.

Am omis sa spun ceva foarte important: cei care alergau disperati pe scari in timpul seismului erau intelectuali!Nu erau oameni fara scoala, ca sa spui ca nu ii ducea mintea sa citeasca sau nu au avut acces la informatii.
 
:)) ... banuiesc ca eu sunt cel vinovat. Dodo si simrad_2004 nu ati inteles, deci eu sunt cel care nu s-a exprimat suficient de clar. Unde am gresit? :))
 
Nu esti tu de vina.De vina sunt cei care \"prevad\" deoarece o fac haotic si fara logica.
 
Multumesc Dodo.
Am incercat sa ma interesez ce posibilitati ar fi ca cineva din Vrancea sa tina un calculator pornit tot timpul si legat la internet. Rezultatul pana acum: dezinteres total. O sa par ciudat daca mai insist. Eu sunt dintre aia curiosii; poate ca nu am timp in 20-30 de secunde sa ma feresc dar macar sa fiu mai atent la fenomen, sa incerc sa observ una, alta. Se zice ca in timpul unui cutremur puternic, in teren deschis se pot vedea valurile pe pamant. Am citit asta si in cartea \"Cand pamantul se cutremura\" de Haroun Tazieff. O citisem inainte de 4.03.1977 si cutremurul m-a prins nepregatit. Ceea ce atunci era irealizabil, si anume sa stii la Bucuresti cu 20 de secunde inainte ca va fi cutremur, acum este la indemana unui amator. Ei bine, eu vreau sa stiu. Dar se pare ca inca nu se poate. Repet ce am constatat eu: dezinteres total :))
 
Daca ai simtit cutremurul din \'77 ai observat ca de fiecare data te-ai trezit in mijlocul zguduielii.Nu am prins nici un seism suficient de mare pe strada(cele de 5R nu simt) dar am auzit si eu ca valureste pamantul iar blocurile se inclina foarte tare.Se pare ca e mai infricosator afara deoarece trebuie sa alergi sa te adapostesti(daca esti intre blocuri ai de alergat serios), pamantul vuieste, cladirile se inclina iar din cauza pamantului care face valuri nu ai nici stabilitate.
Cel mai bine e sa fi in camp deschis ceea ce este cam greu, doar daca te faci ciobanas:harhar:.
 
M-as multumi si cu mai putin, macar sa simt cum incepe. Dar la noi asa este, interesul apare cand este prea tarziu :)), la noi totdeauna se face ceea ce trebuia sa fie gata. Dupa un cutremur mare sa vezi cum se trezeste interesul dar degeaba! Va fi prea tarziu! :))
 
Ti-e frica sa nu fi sub dus sau...
Ar trebui sa vorbim cu muntii sa ne dea sms cand au de gand sa danseze la Vrancioaia:32:
 
Ar fi interesant cine, cand si cum ar interzice functionarea unui asemenea sistem.
Banuiesc ca un asemenea site deja exista, ca nu e mare lucru. Problema e cum il gasesti

Pana acolo noi nu suntem in stare cu Institutul de Fizica a Pamantului sa avem si noi pe site-ul INFP date in timp real despre cutremurele care au loc in Romania... Desi legislatia obliga INFP sa puna la dispozitia publicului astfel de date, probabil este preferata metoda: te duci acolo, te programezi la o audienta, scrii un memoriu de 30 de pagini de ce ai nevoie de aceste date, astepti juma de an, platesti cheltuielile cu tiparirea la imprimanta a acestora si poate dupa aia le ai.

E hilar ca INFP sa nu ofere pe site-ul lor la informatii in timp real despre cutremure, dupa cat s-au batut cu pumnii in piept ca ce retea digitala de seismografe dezvoltata, cea mai tare, nici in SF-uri nu vezi asa ceva au ei.

Ca sa aflam informatii in timp real trebuie sa apelam la site-uri ale unor institutii straine. DE CE??
 
Sunt probleme diferite.
Una e de ce nu se afla ce s-a intamplat adica de ce INFP nu ofera informatia pe site. Sunt de acord.
Alta e daca cineva, un amator, a construit un sistem rudimentar format dintr-un seismometru legat la un calculator undeva in Vrancea client la un site din Bucuresti pe care poti intra sa vezi daca misca ceva. A fost lasat? Cum gasesti un asemenea site?
 
Ca sa aflam informatii in timp real trebuie sa apelam la site-uri ale unor institutii straine. DE CE??

Pentru ca EMSC foloseste pentru calcularea parametrilor unui singur seism inregistrarile a peste 7000 de statii seismice de pe teritoriul Europei, Africii si Asiei. Bineinteles, nu se folosesc toate inregistrarile de la atatea statii, ci doar cele care prezinta interes.

[quote name=\'Alex]E hilar ca INFP sa nu ofere pe site-ul lor la informatii in timp real despre cutremure\' date=\' dupa cat s-au batut cu pumnii in piept ca ce retea digitala de seismografe dezvoltata, cea mai tare, nici in SF-uri nu vezi asa ceva au ei.[/quote\']
Magnitudinea si parametrii unui seism nu se calculeaza automat, cum probabil toata lumea crede. Trebuie luate in considerare multe variabile, se fac calcule manuale. Oricum, nu vad care-i shmenu\'... :)) Este vorba despre informatii post-soc, deci nu te ajuta cu nimic sa stii datele cutremurului cu 10 minute mai devreme. :)) daca ar fi vorba de predictii, as intelege nemultumirile tale, dar asa.... :))
 
Pentru ca EMSC foloseste pentru calcularea parametrilor unui singur seism inregistrarile a peste 7000 de statii seismice de pe teritoriul Europei, Africii si Asiei. Bineinteles, nu se folosesc toate inregistrarile de la atatea statii, ci doar cele care prezinta interes.

Aici nu inteleg ce-are-a face... cate statii seismice sunt in Romania? Nu ceream la INFP date despre cutremure din Africa, ci din Romania.

Magnitudinea si parametrii unui seism nu se calculeaza automat, cum probabil toata lumea crede. Trebuie luate in considerare multe variabile, se fac calcule manuale. Oricum, nu vad care-i shmenu\'... :)) Este vorba despre informatii post-soc, deci nu te ajuta cu nimic sa stii datele cutremurului cu 10 minute mai devreme. :)) daca ar fi vorba de predictii, as intelege nemultumirile tale, dar asa.... :))

Right, cu toate astea multe dintre rapoartele EMSC sunt automate, deci ne-revizuite de seismologi. O chestie din asta sa fie facuta in Romania chiar este imposibila, ma gandesc... auzi, sa oferi si pe site-ul INFP feed-ul pe care il trimiti la EMSC... e de domeniul fantasticului!

Pai treaba sta cam asa... ca ultimele informatii de pe site-ul INFP sunt de vreun an de zile deci nu intarziate doar cu cateva zeci de minute... si daca vreau sa fac eu de capul meu o statistica pe ultimul an, sau o colectie de informatii, sau sa imi tapetez pe peretzi cutremurele din Romania din ultimul an, sau orice altceva trebuie sa ma duc la EMSC, sa dau filtrare pe zona geografica si sa obtin de-acolo date, ca INFP nu da date la romani, ca n-au ei ce sa faca cu ele... :))
 
Da, asa este.Prietenul lui sorinache ne considera prosti.Normal este sa ni se permita acees la informatii, sa puna pe site poze cu ce s-a intamplat in \'77, cu seismograme, etc.
 
Dodo, din pacate ei nu anunta nici macar unele cutremure de 4 grade. Argumentatia lor e ca nu vor sa streseze populatia. Totusi, pot da exemple de alte institute seismologice, din alte tari, care publica datele privind cutremurele de la ei. De pilda, daca prindeti RAI(1, 3 nu conteaza), veti vedea ca au un set de pagini pe teletext (731 cu subpagini de la 1 la 6) in care dau informatii despre cutremurele din Italia din luna precedenta si cutremurele la zi, plus cutremurele mai semnificative produse in toata lumea in luna precedenta (de la 6,0 in sus).
Va sugerez sa maia runcati ochisorii, Dodo, pe urmatoarele pagini:
http://www.fotonsas.ro
http://www.homepagez.com/victorin/infoSMAS/infoSMAS.html
Nu toate datele lor sunt 100% exacte, totusi informatiile au un anumit grad de relevanta. Cei de la Foton isi reactualizeaza periodic cele 2 site-uri, pe masura producerii de noi cutremure. Ca indiciu, va sugerez ca atunci cand intrati pe respectivele site-uri, sa refreshuiti regulat...:)):harhar:
Acum ,pentru Dodo, vis-a-vis de predictii: National GEOGRAPHIC, editia de Romania, numarul pe aprilie-un articol interesant al unui american. Mentioneaza si ce ti-am spus eu despre cutremurul Parkfield din 28 sept 2004. Ei se asteptau la un cutremur de 6 in zona Parkfield inca din 1988, cutremur care a intarziat, Dodo, 16 ani !!!!!!!!! :)):harhar: Si nu au detectat nici un precursor, nici macar cu 10 minute inainte. Si cand fenomenul s-a produs, ruperea s-a produs in sens invers decat se asteptau seismologii californieni, deci in alta directie !!!! Apropos de ce sustinea Dodo cu atata ardoare, \"cutremurele pot fi prevazute\". Deci, in virtutea ciclicitatii (perioada medie de revenire de 12-22 de ani a evenimentelor de magnitudine 6 in sectorul Parkfield al faliei San Andreas), oamenii anticipasera producerea acestui cutremur in 1988+/-5 ani !!! Si masurau, nene, cu aparatura ultraperformanta, temperatura apelor din puturi, concentratia de radon, campurile geolelectrice si magnetice, nivelul deformatiilo scoartei terestre,etc,etc,etc. Si, Dodo, nimic ! Pe termen scurt, evenimentul a venit PE NEASTEPTATE !!!!! Stiau, pe termen lung, ca in zona trebuie sa se produca un cutremur de 6,0+/-0,5 la 10-20 km adancime. Si erau baietii convinsi ca il vor putea prevedea si vor detecta anomalii ce vor sugera iminenta !!!! Din pacate, natura nu se lasa, cu prea mare usurinta, incadrata in sabloane teoretice ! Asta-i situatia, Dodo ! A fost o deceptie totala pentru seismologii californieni ! Repet, ei asteptau acel cutremur, dar nu au fost precursori pe termen scurt care sa anunte iminenta !!!!:)):harhar:
 
Se asteapta de mult timp sa se scufunde California.Preturile la case scazusera la un moment dat.
 
Se asteapta de mult timp sa se scufunde California.Preturile la case scazusera la un moment dat.
De fapt, nu se asteapta sa se produca prea curand un cutremur la San Francisco comparabil cu cel de acum 100 de ani (18 aprilie 1906, M=7,8 si nu 8,3 asa cum se estimase mai demult !!!!), dat de falia San Andreas. In schimb, ar putea avea loc un cutremur de 7,0 pe falia Hayward, care s-ar dovedi devastator pentru San Francisco. Sau un eveniment de 7,0-7,6 in zona Los Angels, pe sistemul de falii care traverseaza regiunea.
 
Pe falia San Andreas sunt zilnic seisme multe si mici.Mai sunt si in zona Alaska.Oricum sunt neinteresante.
 
Pe falia San Andreas sunt zilnic seisme multe si mici.Mai sunt si in zona Alaska.Oricum sunt neinteresante.
BTHW, va sugerez sa va uitati si pe site-urile indicate. Ele dau cutremure si mai mici din Romania, si chiar daca unele valori nu sunt foarte exacte (in special pt cutremurele f. mici), totusi sunt orientative. De exemplu, in ultimele 48 de ore (8-9 aprilie) au avut loc cateva seisme micute in Vrancea, unele crustale. Remarcam o anumita crestere a activitatii in partea \"mai de sus\", pe la 70-80 km adancime, oarecum similar celei observate inaintea cutremurului din 30 mai 1990... De fapt, dificultatea de localizare mai exacta se refera mai ales la cutremurele foarte adanci, in jur de 140-160 km, pentru care nu se pun evenimentele mici...
 
Back
Sus