Pai si Marmureanu a spus ca vom avea cutremure de 6 grade, pana in 6,5-6,7 care oricum nu sunt periculoase. Doar Dodo sa nu se sperie...
):harhar:
) In lucrarea pe care Dodo a mentionata (o am si eu, o carte de popularizare la care prof. Enescu e printre autori) sunt date si concluziile domniei sale, privind cutremurul din perioada 2006-2011. In fapt, cred ca aceste concluzii se bazeaza pe anumite statistici, de termen lung, care arata ca, de obicei, la fiecare inceput de secol, in zona Vrancea se produce un cutremur important cu magnitudinea Ms > 6,7. Dansul spunea (intr-un articol din revista de geofizica) ca, de fapt, incepand cu anul 2006 si in perioada anilor care vor urma, s-ar putea produce 2 evenimente semnificative (Ms >6,7). Dansul spunea ca unul dintre acestea ar putea sa aiba o magnitudine Ms=7,0 sau mai mare, deci ar putea fi major, iar celalalt va fi ceva mai mic (Ms~6,7-7,0 si intensitate maxima Io=VIII), care deci nu va fi catastrofal, doar va speria lumea (inclusiv pe Dodo
)). Ramane de vazut in ce masura se va confirma. Nu e obligatoriu ca aceste concluzii ale dansului sa fie confirmate 100% de realitate. Va reamintesc ca tot dansul a mai spus ca in perioada 1996-2006, in zona FAGARAS se va produce, cu mare probabilitate, un cutremur crustal cu magnitudinea Ms > 6,0 probabil 6-6,5 si intensitate in jur de VIII sau mai mult pe scara Mercalli. Dansul se baza pe faptul ca ultimuil cutremur fagarasan major a avut loc in 1916 si ca de atunci, cu exceptia catorva evenimente seismice moderate, putin semnificative ca energie eliberata, a fost liniste totala. Eu as spune ca previziunile pe termen lung, pe baze statistice, au o valoare relativa, ele sunt orientative, dar nu e obligatoriu sa se confirme neaparat.